Домашна горчица?

  • 54 814
  • 229
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 208
На улица ул. Три уши 5 се намира. Аз така и не мога да я хвана отворена, тъй като все минавам в неподходящо време, а сега ми идва доста далече. Смятам скоро пак да прпбвам, но просто исках да знам дали има синап там. Казват че е доста добре снабдена самата дрогерия и има различни подправки и билки....Ето това е сайта, но май е отскоро и не всичко работи http://www.janin-bilki.com/

# 76
  • Мнения: 12 722
Lavender&Sunflowers, има и черен, и бял синап. Работи от 10 - 19, в събота  10-14.

# 77
  • София
  • Мнения: 208
Lavender&Sunflowers, има и черен, и бял синап. Работи от 10 - 19, в събота  10-14.


Благодаря ти много  Hug

# 78
  • Мнения: 135
Здравейте пак на всички,

Малко бях "оф дъ грид" и не съм чела какво сте писали.

Някой питаше за мярката, която ползвам. Чашата ми е стандартна водна чаша - 200 мл. Някоя от вас беше споменала обаче много правилна тактика - наливаш известно количество и виждаш има ли нужда от още. Така няма да се сбърка. Все пак всички сигурно харесваме и различни гъстоти. Simple Smile

Аз тия дни пак правих и забелязах, че белият синап, който съм купила в момента изобщо не сгъстява толкова добре, колкото черния. С черен стои с много по "майонезена" консистенция. Така че следващият път ще си сложа лененото семе, за да държи. Извинявайте, ако съм заблудила някого с мерките. Искам да отбележа и, че е различно да си купиш синап на зърна и да си го смелиш, и от друга страна да купиш готов смлян. Попива вода различно - не знам защо.

Черният синап се продава в аптеките, защото се използва за налагане на болни места, като "лапа" се прави. Затова така ви е казала аптекарката. Той наистина гори кожата. Но с вътрешния прием е различно нещо. Също като с чесъна. Оставено парченце под лепенка ми е махало кожата направо.

Колкото до машинките за правенето й - аз съм опитвала с всичко - блендер, пасатор, робот, чопър. Също и с предварително смлян синап и на място смлян. Това, което публикувах като рецепта за мен беше най-доброто като вкус и качества. Тези с предварителното киснене и пасатора съвсем не ми ставаха хомогенни и вкусът определено не беше същият. НО това не значи, че не може и така. Особено, ако точно в момента не можеш да си позволиш машинарийки. Пак е светлинни години пред магазинската. Всички ме питат - ама как така без хрян? Магазинската горчица се прави с хрян, за да стане много евтина, тъй като той дава много лютивина и синапът се слага за вкус. Simple Smile

Много ви се радвам на експериментите. Нали и аз от там минах. Само така!


 

# 79
  • Мнения: 5 001
Оу, Радост,много ти благодаря за подробностите!

Аз обаче лично следвашият път ще пробвам и с хрян и със синапено семе.....Не за друго,ами защото хрянът е много лечебен и в комбинация със синапа ще е сигурно вълшебно! Ще пробвам...
(хрянът изчиства организма от всякакви слузести натрупвания,освен това понижава и кръвното налягане....)

# 80
  • Мнения: 5 714
Така е за хряна.
А и доколкото знам, има си определена горчица точно с хрян. Примерно из руските и полските ширини така я консумират  - синап + хрян. Simple Smile
Правила съм и такава.
Пробвала съм и още една рецепта - с кашу. Предполагам малко ще оскъпи крайния продукт. Мога да я дам, ако я искате.

Тук хрянът е скъпичък - 11$/кг. 

# 81
  • Бургас
  • Мнения: 642
......

Тук хрянът е скъпичък - 11$/кг.  
Вери , че той и тук не е по-евтин. За едно коренче миналата година една баба ми искаше 2лв. Simple Smile)) И аз ще пробвам с хрян, само да намеря тази година.  Peace

# 82
  • Мнения: 28 789
Настърган хрян (има и други производители) се продава в бурканчета в големите хипермаркети - намира се някъде край горчицата. Изобщо не е скъп, едно бурканче е под или около 2 лв. Купувала съм от Метро и Кауфланд, сигурно има и другаде.
Днес забърках и аз моята първа горчица. Сега зрее в хладилника, но вече знам, че горчица повече няма да купувам.
Голямо благодаря на всички за рецептата и съветите!   bouquet

# 83
  • Бургас
  • Мнения: 642
Как` Сийка , възможно е.   Peace Аз хряна го искам в натурален вид  Crazy

# 84
  • Мнения: 135
О, аз в никакъв случай не съм противник на хряна, по принцип, че и в горчицата също. Полезен си е много. Просто отбелязвах, че се ползва с цел печалба основно. Иначе сигурно ще е хубаво. Аз не съм опитвала въобще да слагам засега, че така на вкус и люто си ми е супер. По-люто от това ще ми е вече на прага на възможностите и няма да ми е вкусно. Но който си има "мегдан" за лютивно - със сигурност трябва да опита. Представям си даже горчица с уасаби... Ухааа... Simple Smile

# 85
  • Мнения: 5 001
Представям си даже горчица с уасаби... Ухааа... Simple Smile



Еееее.....Мазохистични способности трябва да има човек си мисля аз.....За да направи горчица с Уасаби.... rotfImbo #Silly ....Еко гориво не ни трябва.....Ще стига до работа за нула време,човека дето ще си опита.... Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 86
  • Мнения: 9 460

Когато правя горчица, смесвам и двете. Накисвам предварително в оцет - за 24 часа, и после всичко слагам в блендера.

Вери,  до сутринта ще станат 24ч. и ще го меля. Извинявам се, но забравих  вече какво четох, а ми е уморено - така, както е накиснат меля в блендера? само в оцет е накиснат. Бяло вино? олио? прибавят ли се? Чесън ще сложа, хрян съм приготвила да настържа.

# 87
  • Мнения: 5 714
така, както е накиснат меля в блендера? само в оцет е накиснат.
Да, така както е накиснат в оцета. Бяло вино и олио в случая не слагам.
По-рано не дадох линк, защото правя на око вече и не я спазвам рецептата, но ето:

http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/surova-gorchica/

И тази, която има мазнина и вода:
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/domashna-gorchica/

А това е тази с кашу - рецепта по книгата:

1/2 ч.ч. синапено семе
1/2 ч.ч. кашу
1/4 ч.ч. лимонов сок
3 с.л. захар ( аз сложих по-малко)
сол на вкус
1/4 ч.л. куркума
1 с.л. оцет

Синапът се накисва във вода за 12 часа и после се отцежда. В блендер се пасират всички съставки до хомогенна смес. Помня, че се нуждаеше от малко вода.
Издържа също доста в хладилник.


# 88
  • Мнения: 9 460
Благодаря, Вери.  Ще видя довечера какво съм запомнила   bouquet

# 89
  • out of space
  • Мнения: 8 623
......

Тук хрянът е скъпичък - 11$/кг.  
Вери , че той и тук не е по-евтин. За едно коренче миналата година една баба ми искаше 2лв. Simple Smile)) И аз ще пробвам с хрян, само да намеря тази година.  Peace

Да, 15 кинта е на пазара  Crazy

200 грама настърган хрян, объркан със сока на 2-3 лимона. В бурканче и в хладилника.

Два пъти дневно по половин чаена лъжичка, преди ядене. Освен изброените от TheNMaster, хрянът е идеален като превенция срещу простудни заболявания.  Simple Smile
И на децата давам, харесва им.

Общи условия

Активация на акаунт