Ирландия - пета тема

• 36 463
  • 734
  •   1
Отговори
# 240
Едно въпросче,
Когато кандидатствахте за pps-номера (за по-скоро пристигналите без битови сметки на тяхно име) ходихте с хазяина до Social Welfare? , или е достатъчно той да е написал на гърба на някоя сметка , че гарантира , че живеете при него. хм?
писмо от работодателя, че удостоверява че живееш на адреса х върши работа.  същото писмо служи и за откриване на банкова сметка. ако нямаш работодател вече е сложно.

# 241
Иванчо, по принцип става и с приятел, ма ти пък и приятел нямаш, та не знам какво да те посъветвам.

# 242
Мисля да се пробвам със собственика на имота в който ще наема стая.
Той всъщност този адрес ми трябва само за получаването на pps-nomera след това мога да си открия сметка вече с него така че, ако някой може да ми стане "приятел" - за получаването му, не бих отказал помощ. Може и на лични.

# 243
ДОбро утро и от мен  Hug

Благодаря за бързите отговори, да пълномощното ще е изготвено в БГ аз само да го подпиша и заверя при консула, аз съм правила пълномощно преди няколко години беше само печат и подпис от консула, просто сестра ми е счетоводител и сега се занимава с всички неща, но ми обясни, се трябвало от две места да го подпишат, затова питам, в Дъблин няма да ходя отново след няколко дни със сигурност, ако не могат да ми ударят един печат и подпис там за 5 мин, ще има саморазправа  Naughty

Хубав ден на всички Simple Smile

Само  го подпиши и го върни в България да го дадат а нотариус за печати и е ОК.  Все едно си си била в България за малко и си издала пълномощно.  Няма нужда от никакви консули и т.н.

Само намерете нотариус дето да направи тази услуга.

# 244
Здравейте!Чета ви от известно време с голям интерес!Радвам се,че сте толкова активни и благодарение на вас откривам интересна информация за живота в Ирландия.Иска ми се да ви попитам каква е минималната работна заплата и какви са цените на основните хранителни продукти/хляб,мляко,месо/.Ако можете да ми напишете  някакви ориентировъчни цени ще съм ви много благодарна!

# 245
Иванчо, я се върни и прочети какво съм написала, че ти трябва, за да си откриеш банкова сметка. Wink
Не става само с PPS.

Лана, добре дошла в темата.
Въпросите, които си задала не те ориентират много, но аз все пак ще ти отговоря:
* МРЗ - €1300 и няколко евро, но това е само при положение, че работиш фул тайм, което всъщност е трудната част, т.е. намирането и започването на такава работа.
Цените са:
* хляб - около €1има хубаво хлебче. Simple Smile
* мляко (прясно) - 3л - €2.19.
* месо - не знам пилешко, свинско, агнешко или телешко те интересува.

Това ориентира ли те по някакъв начин?

# 246
8.65 евро на час е минимум

# 247
8.65 евро на час е минимум

Това обаче при положение, че работиш законно (с договор).
Иначе не можеш да РАЗЧИТАШ на това, за съжаление.

# 248
www.tesco.ie правите си регистрация и можете да видите цените на каквото пожелаете.

# 249
Джу и Чоси-благодаря ви за светкавичните отговори Wink
Нем,разгледах подробно сайта на Теско.В него намерих много цени на продукти,които ме интересуваха.
За заплащането знам,че всичко е много относително и индивидуално,но все пак ме ориентирахте!
Благодаря още веднъж на всички,които ми отговорихте PeaceМоже би ще се сетя и за други неща за които да ви питам,но за сега не се сещам.

# 250
Лена, вие сте решили да идвате насам или просто така си питаш, че не разбрах.  newsm78

# 251
  • England
Гледам,че обсъждате детските и се сетих да попитам колко време трябва да сме работили в Ирландия,за да имаме право да ги получаваме и с какви документи се кандидатства?
Нем,честити 2 години и от мен.  cookТи ли си най-дълго в Ирландия от дамите в темата?

# 252
Джу,по принцип плановете ни са да се преместим на пролет в Ирландия.За сега само "опипвам почвата".Няма да ни е за пръв път да се местим в друга държава,така че горе-долу съм наясно какво да очаквам. Wink

# 253
Ясно, Лана, желая ви успех и пиши, като решите на къде сте се ориентирали. Wink

Prid, документите са много, да не говорим ако се сетят да искат и допълнителни. Tired
Колко време трябва да си работил тук, също е субективно понятие.
По- скоро бих ти отговорила, че всеки случай с българи е индивидуален.

# 254
Детски може да получава всяко дете, което живее в страната, ако поне един от родителите му работи легално и си плаща осигуровките/данъците. Те се изплащат от първия ден, в който детето е стъпило на ирландска земя /със задна дата/.

http://www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfa … hild_benefit.html

Общи условия

Активация на акаунт