За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 453
  • 721
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
  • Мнения: 207
Искам да попитам някоя от вас прави ли мармалад от джанки? Дайте рецепта или предложения, че имам джанки и искам да правя нещо сладко за мазане от тях.
Благодаря ви предварително  bouquet
  С майка ми два дена правим компоти и конфитюр от джанки и резултата е 60 буркана компот без костилки и с повечко плод (зимата ги разбивам с миксера и стават на нектар) и 30 бурканчета конфитюр. Аз всички конфитюри правя по един и същи начин: 3-3,5кг чист плод варя с 1чч вода, когато се сгъсти добавям 1кг захар, отпенвам непрекъснато, щом като сипя върху суха чиния и прави пътечка, добавям 1кл лимнена киселина, варя 5мин, разсипвам и после варя бурканите в предварително сгорещена вода 2-3минути.  До тук съм направила конфитюр от череши, "мед" от шишарки и от магарешки бодил, замразих вишни, компот и конфитюр от  джанки и сега са наред кайсиите. 

# 631
  • Мнения: 539
Когато дойде времето на лютениците ви препоръчвам тази рецепта http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
 Peace

# 632
  • Мнения: 261
Да отчета днешното производство-от2кг.плод/праскови и кайсии/ излязоха 8 бурканчета сладко.Докато го бърках се сетих, че нямам лимонова киселина и пратих ММ да купи.Връща се той и казва -нямаше,та ми взел лимонов сок от този с разредена лим.киселина Laughing .На 2кг. плод сложих 1 кг. захар,200мл. вода и 2 с.л. от този лим. сок.На цвят стана чудно,но на вкус ни идва доста сладко,ще намаля захарт ,по 0,400гр. на кг. плод.Утре е ред на сладко от цели зелени смокинки.  chef

# 633
  • Варна
  • Мнения: 207
Утре е ред на сладко от цели зелени смокинки.  chef
 
Може ли рецептата.

# 634
  • Мнения: 181
До сега сме направили 27 бурканчета сладко от череши, 40 буркана компот от череши, 120 буркана компот от кайсии, 50 буркана кисели краставички. Днес ще правим сладко от кайсии.

# 635
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 349
Здравейте момичета 
Olly, прочетох, че си правила "мед" от шишарки. Вчера и аз правих за първи път, но ми стана много рядък.
Първо сварих шишарките (80бр) с 2л вода докато остана 1л. След това прецедих и добавих 1кг. захар и варих, варих, 2 часа и ме достраша и го налях в буркани с идея че ще се сгъсти е да ама не. Дайте идея какво да го правя. Дали да го доварявам то така не става за ядене.

# 636
  • Варна
  • Мнения: 207
Здравейте момичета 
Olly, прочетох, че си правила "мед" от шишарки. Вчера и аз правих за първи път, но ми стана много рядък.
Първо сварих шишарките (80бр) с 2л вода докато остана 1л. След това прецедих и добавих 1кг. захар и варих, варих, 2 часа и ме достраша и го налях в буркани с идея че ще се сгъсти е да ама не. Дайте идея какво да го правя. Дали да го доварявам то така не става за ядене.
И на мен ми се е случвало. Отвори бурканчетата и го довари. По това време шишарките вече нямат толкова много клей. Аз бих добавила още 300-400гр захар и не забравяй лимонената киселина, иначе ще се захароса. Вари докато можеш да направиш пътечка, когато сипеш върху чиния.

# 637
  • Мнения: 0
Моми4ета имам  бройлери и мисля вече да  ги  колна но незнам колко  време да стрерилизирам бурканите  свинското го варя  3  часа но  за пиле6кото ми  се  стружа много.Благодаря предварително.

# 638
  • Мнения: 9 457
писах ти в другата тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=724241.msg25673566#msg25673566
Помисли преди да ги колнеш в жегата  Peace

# 639
  • Мнения: 261
Утре е ред на сладко от цели зелени смокинки.  chef
 
Може ли рецептата.
Да,няма проблем,само,че аз не можах да направя сладкото-баща ми нали е привърженик на екологичното производство на плодове и зеленчуци-та не пръска нищо  в двора и се оказа ,че смокините са пълни с червейчета.Цяла кофа хвърлих.За 70бр. смокини 1,5кг. захар.Почистваш смокините от дръжките,измиваш ги и ги пускаш във варно мляко.То се прави от0,250гр. гасена вар и 5л. вода -разбърква се добре,изчакваш да се утаи неразтворената вар и прецеждаш през тензух.В бистрата течност слагаш смокините  за 1,5-2ч.След като изтече времето ги изплакваш добре.Правиш гъст захарен сироп от 1,5кг. захар и 1л. вода който ври 15минути. Слагаш смокините във врящият сироп и вариш около 0,30 до 0,45 мин,ако са едри и до 1 час. Преди да дръпнеш от огъня прибавяш 1,5с.л. лимонова киселина.Разсипваш в подсушени бурканчета и обръщаш с капачката надолу за да се запечатат.

# 640
  • Варна
  • Мнения: 207
qvili, благодаря!

# 641
  • Мнения: 0
Пеп-чо ,много благодаря но трябва нали и  аз изкам да отида на почивка,6те сложа   в  фризера но  6те сложа и буркани маж ми е  тирадйия и  ми трябват и буркани 6те рискувам.

# 642
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 458
Днес направих поредното слдако за зимата! Този път използвах рецептата на Tandoori http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=329968. Невероятно сладко с прекрасен вкус  и мирис на карамел. Благодаря ти,  Tandoori ! Hug

# 643
  • Мнения: 3 268
Купих боровинки , искам да сложа на 1кг  плод /0,5 кг захар - ще стане ли? И лимонтозу да слагам ли? Вие как го правите? newsm78

# 644
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
Захарта ми се вижда добре, за лимонена киселина, не знам. Мисля, че се слага.

Общи условия

Активация на акаунт