Кг, Кърмене, педиатър

• 1 608
  • 9
  •   1
Отговори
Колкото повече искам да кърмя толкова повече срещам съпротива. Не познавам друга майка в моя град да кърми толкова дълго/щото  вече  ги хранят доволно с всичко/ като мен, 4 месеца, и ми е малко самотно по темата.

Нека ДА ВИ СПОДЕЛЯ:

На 4 месеца  и 14 дни, в момента 6 кг. Последните 2 месеца наддаваме  с по 600 гр на месец. Разбира се педито каза че е малко. Дори се притесни. Каза, че трябвало да се замисля за доброто на детето и да почна да давам каши. Попита ме сигурна ли съм че кармата ми е добра, хранителна. Не прие моята позиция и отношението ми за захранване от 6я месец.
Дори, ходила да се оплаква от мен на личната ми лекарка, да ме накарала да почна вече да храня детето. Била, видимо, силно притеснена, по думите 'и.

От разправиите тези 2 месеца  по темата имам чудене.. Понеже все ме питат как я храня и аз им обяснявам, казват че не е правилно.
Кърмя на повикване, като тя си суче колкото иска. Ако иска по-често е така, понякога не суче често а с по-големи интервали. И понеже е много добре- спи, пишка, ака, щастлива е. Изобщо не съм се замисляла как се кърмим, дори не съм броила по колко пъти суче на ден. За мен се кърмим ефективно и дори съм горда с това.
Лекарите казаха, че за доброто наддаване  било важно. Защото, може би, моя грешка в кърменето е причина тя да надава по-малко / тук да кажа, че , разбира се, ни сравняват с бебета на АМ и захранени вече/...Според тях честите кърменията са вредни за килограмите  и не са препоръчителни, защото така бебето не се хранело, а само се залъгвало newsm78 ..а тя гладна не остава, ако се разсее по нещо..бързо се връща към гърдата..

Възможно ли е това залъгване в което ме обвиняват? Може ли бебето да се заблуждава, че с малко кърма е сито, а да не е  #Crazy Даже , като го пиша ми звучи абсурдно #Crazy

# 1
Здравей,

Поздравления за успешното кърмене. На тази възраст дъщеря ми е била 5.800 и 65 см висока, само на  кърма. Поне доколкото съм запозната аз 600гр е долната граница за наддаване. Аз не мисля, че има нехранителна кърма, макар и някои мои познати да твърдят обратното. Аз съм израснала в не много голям град и започвам да мисля, че в по-малките населени места все още битува мнението за твърде ранно захранване и "рядка" кърма. Когато ме питаха за режима на дъщеря ми и кажех, че най-често яде на 2 часа ме поглеждаха съжалително с въпроса: "Защо, рядка ти е кърмата ли и не и стига ли ?"

Така че мен ако питаш не обръщай внимание на околните, щом детето е спокойно и пълни памперсите.

# 2
  • София, св. Троица
Здравей mimiSmile,
 Поздравления за успешното кърмене и от мен.  Hug  bouquetИзглежда ти си една много добре информирана майка относно кърменето, следваш нуждите на бебето, както и собствените си инстинкти  - какво по-хубаво от това.  HugСподеляш, че бебето се храни на поискване, пълни пелените редовно и е наддало с 600гр. за последния месец. Естествено е с възрастта бебетата да не наддават така, както са наддавали през първия месец. Ако бебето е изключително само на кърма, не употребявате често или въобще залъгалки, ако се кърми, когато и колкото то желае, активно и жизнено е, когато е будно, има добър тургур на кожата(след натиск тя възвръща цвета си бързо), то причини за притеснения по скоро няма. Кърмата е храна преди всичко за мозъка на бебето, който в момента се развива много бързо и съответно хаби много калории. Освен това бебето освен на килограми и интелект се развива и на височина. Не на последно място, наддаването на килограми все пак зависи и от гените в семейството – малко е вероятно дете на слаби родители да расте пълно.

Чудесно, че възнамеряваш да захраниш детето след 6 месечна възраст. Такива са и препоръките на редица авторитетни педиатрични организации, на СЗО, а така също и на Българското Министерство на здравеопазването. Счита се, че до към 6-тия месец храносмилателната система на бебето все още се развива и все още може да не е готова за храна различна млякото(независимо дали става въпрос за АМ или кърма). В тази връзка са и тези две статии http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557

По отношение на препоръките на педиатъра ти, може би за него ще е интересно да прочете една от наредбите, които регламентират неговата дейност, а именно Наредба № 19 ОТ 22 ЮНИ 2010 Г. за медицински стандарт "ПЕДИАТРИЯ", съгласно която
Цитат
.. В рамките на профилактичната и промоционалната дейност общопрактикуващият лекар или специалистът педиатър проследява физическото и нервно-психическото развитие на детето, като:
а) дава необходимата информация на майките за рационално хранене на кърмачето и полага всички необходими грижи за изключително кърмене през първите шест месеца и максимално продължително естествено хранене; дава съвети за правилното захранване и реда на въвеждане на храните в кърмаческия период; при кърмачета на смесено и изкуствено хранене убеждава майките да използват адаптираните млека; …
Също така препоръките за изключително кърмене до 6-ти месец, кърмене според конкретните нужди на бебето(на поискване), нуждата от нощно кърмене, предимствата на кърмата пред АМ и др. са добре описани в брошура издадена от МЗ “Препоръки за здравословно хранене на кърмачето” Двата документа, могат да намерени на сайта на МЗ, а ако предпочиташ мога да ти изпратя като файлове

Поздравления за това, че си така добре информирана и подготвена за майчинството чрез кърмене. Прекрасно е, че си толкова уверена в себе си и собствените си инстинкти. Благодарение на това до сега си следвала неотклонно нуждите на своето бебе и изглежда ти и малката Кармен се чувствате добре, а не е ли това най-важното? Разбирам, че в среда, в която кърменето изглежда не е традиция, за теб и бебето ти е малко трудно, но ти си майката и ти можеш да прецениш кое е удачно за теб и твоето бебе.

PS: Ето тук http://lalechebg.com/2012/08/september-2012/ можеш да видиш дали в твоя град има ЛЛЛ група и дали се правят срещи и лекции или бебешко кафе, на които можеш да срещнеш други майки, които кърмят децата си. А, ако споделиш от кой град си, може би и тук във форума да се намери майка, с която да споделяте кърмачески опит.

[/color]

bouquet

# 3
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 МимиСмайл, здравей!  Simple Smile Първо едно голямо браво за успешното кърмене до сега, въпреки тоталната липса на подкрепа, ти си истински герой!  Hug
 След това, мога да те успокоя, че 600гр е в нормите за наддаване на СЗО за кърмените бебета, освен това за да се прецени доколко е добро едно наддаване се гледа не само то, ами и общото състояние на бебето - както и ти си написала, дали има добър вид, дали е нараснало на сантиметри, ака ли и пишка достатъчно. Значение имат също така и големината на бебето при раждането, кг при изписването както и наддаването първите месеци. Средно е нормално на 6 месеца едно бебе да удвои теглото си, а на годинка да го утрои (но това е средно и зависи от бебето).
 Все пак ако се притесняваш, че бебенцето ти не качва достатъчно, винаги можеш да направиш някои промени в организацията на кърменето ви, като например да следиш да има достатъчно кърмения за 24ч. (поне 7-8) или да добавиш още 1-2 кърмения, като е хубаво едното да е през нощта.

Относно това залъгване, в което те обвиняват, мога да те насоча да го споделиш в тази тема, където е точно за такива реплики - Номинация за най-абсурдна реплика свързана с кърменето - 14.  Mr. Green Осен това ще имаш възможност да прочетеш още много и най-различни забавни и абсурдни реплики свързани с кърменето, на които да се посмееш.  Peace

# 4
Мили хора  bouquet,
Много ви благодаря за отговорите.
Сега смятах, на ден ни се събират 7-8 кърмената. Хапваме и през нощта, нищо че ми се накараха , че го правя. Хората не били яли нощем, ако било така всички щели да се хранят тогава.
Залъгалка не давам, ако и се иска предлагаме гърда breastfeeding
Продължаваме в същия дух, а с лекарката ще видим как ще се оправяме. Винаги мога да 'и кажа, че давам храна, но не искам да общувам по този начин. Всеки път ще трябва да си измислям, кога и с какво я храня .Иначе вече я отбих/лекарката/ с лъжи за захарта-караше ме да давам, Naughty дори да е кафява. Даже казваше че ако не ака един ден бебето било заради това, че не съм давала вода със захар. Shocked

Благодаря за линковете. В сайта на МЗ не успях да намеря въпросните брошури. Aidin  може ли линк към тях , за да ги прегледам?

# 5
  • София, св. Троица
Здравей mimiSmile ,
Наистина не е приятно с лекаря да се общувя по този начин, но пък от друга страна той е, за да лекува болести(да сме здрави всички), а храненето - всяка майка може да си прецени как да си хтрани бебето Peace

Това са линкиовете към двата документа
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=3473

http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … mp;articleid=2599
 Peace

Даже казваше че ако не ака един ден бебето било заради това, че не съм давала вода със захар. Shocked[/b][/i]

ooooh!

# 6
Здравей mimiSmile! И аз искам да те поздравя за успешното кърмене  Hug Продължавай да разчиташ на майчинския си инстинкт и може да разпечаташ някоя статия и да дадеш на докторката да прочете, току виж влязла в час с новостите. Ако беше вярно, това което ти е казала, това означава, че едно 90% от бебетата стоят гладни  Shocked Ако ти беше недохранено детето щеше да разбереш  Peace

# 7
  • в здрача
Влез в темичката дето са ти дали линк - номинация за най-абсурдна реплика свързана с кърменето. Хем ще се посмееш, хем ще видиш, че не си единствената.
Аз се сблъсках с лекция от лекар /заместваше личната на дребчо/ с второто си изключително кърмено дете, която твърдеше, че дългокърмените деца се разболяват по-често, защото изцеждат силите на майката. Като направи справка се оказа, че не се е разболявала толкова често, пък аз я забих с репликата, че това при положение, че кака и носи сумати вируси от училище. Гадно си е да ти промиват мозъка така, особено на младо майче, което все още не е напълно сигурно дали постъпва правилно.
Ами моето като в най-добрия случай наддаваше 450 гр на месец? Викаха ми да го храня по-често. Я ти накърми дете, което не желае. Ами ака ли? Ами - да. След всяко хранене, няма пропуск. Нощно време храни ли се? Ами - не, последното кърмене е в 22-23 ч и след това в 6-7. Ами храни го нощем. Е как зорлем да го събудя? Не че не пробвах, ама не за друго, че много ми се пълнеха гърдите, поне малко да изсуче, ама предъвче, предъвче и се задави накрая от изтеклата кърма. Душичката му спи, аз да го ръчкам. Няма да стане. Е, порасна.

# 8
Аз от първото си дете си извадих едно заключение- с второто изобщо няма да се притеснявам дали качва на килограми или не. Да не говорим, че според мен средните норми са силно изкривени от многото деца, хранени с АМ и са леко неприложими за кърмените .
Ако си мислиш, че детето ти не наддава виж моето - трети месец + 300 гр, четвърти  пак +300 г, пети и шести месец +0 грама (нула грама). Реакцията на педиатърката ми - със супер спокоен тон каза, че кърмените бебета наддавали по-малко и не било притеснително. Дори не е намекнала да дохранвам- явно е преценила, че общия вид на бебето е бил добър. Само ме посъветва да започнем захранването в 5-тия месец вместо в 6-тия.
Аз не съм от съвсем твърдите привърженици на изключителното кърмене, за мен е важно детето да е нахранено. Но ако детето очевидно не реве от глад, не виждам защо да се дохранва.
А за нощното кърмене хич не се притеснявай- аз едното нощно го махнах още първия месец, от второто детето само се отказа..до момента в който започнаха да растат зъби. Тогава се върна с пълна сила..до момента, в който спряха да растат Simple Smile. Така че хората не ядат през нощта, но кърменето няма само функции на нахранване все пак.

# 9
Цитат
"...но кърменето няма само функции на нахранване все пак "

да да Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт