Защо хладилникът от времето на социализма още работи.

• 28 151
  • 295
  •   1
Отговори
Според Serge Latouche - професор в Университет Париж-XI: Париж-юг, постоянния растеж на икономиката на капитализма не цели удовлетворяване потребностите на консуматорите, растежа на икономиката е самоцел на капитализма. Всеки 3 минути някъде по света излиза нов артикул.

За да се увеличава производството на стоки, трябва да се увеличава и консумацията на стоки. Според Serge Latouche, пазарната икономика се основава на три фактора:
1.) Реклама,
2.) Планирано износване и морално остаряване на стоките,
3.) Кредит.

Последна редакция: нд, 23 сеп 2012, 21:23 от bentybay

# 1
Според Serge Latouche - професор в Университет Париж-XI: Париж-юг, постоянния растеж на икономиката на капитализма не цели удовлетворяване потребностите на консуматорите, растежа на икономиката е самоцел на капитализма. Всеки 3 минути някъде по света излиза нов артикул.

За да се увеличава производството на стоки, трябва да се увеличава и консумацията на стоки. Според Serge Latouche, пазарната икономика се основава на три фактора:
1.) Реклама,
2.) Планирано износване и морално остаряване на стоките,
3.) Кредит.

Нещо не разбрах смисъла на темата.
Но май е че насила ни превръщат в консуматори.
Но пък това си зависи от всеки индивидуално.
Типичен пример е рекламите за нови телефони. Да, съгласен съм, перфектни са, но е тъпо да вкараш Х00 или Х000 лв в нещо от което ще ползваш не повече от 10 % от функциите му.
Но мнозинството се връзват - особено младите.
И дори на кредит.
Но всеки решава как да похарчи парите си. Някои купуват телефони - някои плащат за примерно езиков курс.

# 2
# 3
И при капитализма в онези години беше така. Правеха доста трайни изделия. В един момент решиха, че е много по-изгодно да бъдат малотрайни. Е, за потребителя не е, разбира се.

# 4
Моят мъж и аз сме против капитализма, неговата баба ни нарича ''червени бабички''. Joy/За който не знае, това са пенсионерки, гласуващи за БСП/.

# 5
Хладилникът от соца работи, защото още не се е развалил Mr. Green

# 6
Haшият хладилник Мраз работи от 1984 година. Правеше се здраво, за да го похвалиш на съседа, и той да си купи. Сега се прави да изкара гаранционния срок и ти да си купиш. Също имам компютър Правец 82. Никога не е ходил на ремонт. И телефон Сименс А70.

# 7
Когато целта на обществото е материална изгода,печалба,трябва да излъжеш другия, да му продадеш нещо, от което той няма нужда. Stop

# 8
Моят мъж и аз сме против капитализма, неговата баба ни нарича ''червени бабички''. Joy/За който не знае, това са пенсионерки, гласуващи за БСП/.

Тя стана една объркана.....БСП лява партия ли е? Нима тя е против капитализма???

Даже и червените бабички доколко са против капитализма не зная. За тях най-важното е техните хора да притежават политическата и икономическа власт! Нищо, че куп идеали са отдавна потъпкани. В това се изразява безпринципността на червената номенклатура. Кой е очаквал да видим капиталисти-комунисти??? Дори не сме сънували такъв феномен, но ето случи се.
Колкото са били комунисти, толкова сега са капиталисти. Те са просто престъпници, демагози и използвачи....

Но се отклонихме от темата. Вълк, да не би сега да ни пишеш от твоя "Правец 82"?

Имаме 2бр. хладилници "Саратов", които са купени през 1966г. и още работят безотказно.

Но както написах и по-назад преди години в капиталистическите страни също произвеждаха много качествени и трайни неща. Можем да сравним Фолксваген-Бръмбар със ЗАЗ 965А-отмъщението та Хрушчов.

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 02:10 от vl

# 9
Haшият хладилник Мраз работи от 1984 година. Правеше се здраво, за да го похвалиш на съседа, и той да си купи. Сега се прави да изкара гаранционния срок и ти да си купиш. Също имам компютър Правец 82. Никога не е ходил на ремонт. И телефон Сименс А70.
Ако приложите и снимков материал....

# 10
Никакъв проблем. Ти си първата потребителка, усъмнила се в думите на Вълка и това леко ме обижда. Ще го преживея.

# 11
  • София
Никакъв проблем. Ти си първата потребителка, усъмнила се в думите на Вълка и това леко ме обижда. Ще го преживея.

Вълчо, това не е съмнение, а само здраво любопитство! Grinning

И аз бих се усъмнила ако нямах същите антикварни предмети вкъщи, които безотказно работят.....Мамка му...Производството тогава не беше на сегашния принцип - това е ясно.
По-лошото е, че въпросният принцип за качество се предава и на хората.....

# 12
Защото слагахме социалистически кренвирши, ех, какви кренвирши бяха, а сега слагате всякакви боклуци.

# 13
Гледала съм го този филм  Simple Smile

мммм според мен причината е във фундаменталната разлика при която работят плановата и пазарната икономика. При пазарната икономика консумирането движи чакръка ( все по-бързо!) на икономиката ( но и на прогреса) и цели непрекъснато увеличаване на капитала, плановата икономика планира потреблението и не цели печалби и увеличаване на капитала, а някаква гарантирана база за всички, което е спирачка на прогреса.

Според мен балансът м/у 2те би бил прекрасна формула, която обаче няма да дойде ч/з сопа, революция или нещо такова, а ч/з промяна на съзнанието за потребление към по-минималистично, зелено и отговорно. Това  макар да изглежда 'лява' идея е напълно 'дясна' такава.

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 09:14 от 10 c's

# 14
Всяко следващо поколение уреди  е по-минималистично и по-зелено.  Преди години, особено при социализма изобщо не се е мислело за това.  Перлата може да работи, но колко харчи.

Общи условия

Активация на акаунт