Купи,хвърли,купи...

• 9 413
  • 83
  •   1
Отговори
# 45
 Преди всичко беше качествено, каквото сме купили преди 19 години още си работи и  никога не се е повреждало. Дори "Перлата" ми още пере идеално, а сегашните перални се повреждат за 5 години. Сега само еднодневки произвеждат, по точно българските търговци само боклуци от Китай купуват.
Преди 25 години си купих немски калкулатор, чиято батерия работи 10 години без да се изтощи.
Сега ми призлява от миризма на китайско, особено в магазини за дрехи и обувки. Каквато китайска дреха съм купила, все трябва да пришивам копчетата, или конците стърчат. Вече не влизам в такова магазини.
 Някои хора не проумяват, че природните ресурси не са вечни и ще дойде ден да се заринем от пластмаси, тенекии. Гори и трева няма останат, въздух за дишане няма да имаме от отровите, отделяни за производство на нови прищевки.
Индианската мъдрост е много вярна: "Отнасяй се добре със Земята, тя не  ти е дадена от твоите родители, ти си я взел назаем от своите деца."

# 46
Една стока/услуга е с висок марджин, когато разликата между вложеното и цената, на която ще я продадеш, е много висока. Говорим за разликата при единица продукт, а не глобално за 1 милион продадени гащи. Висок марджин имат най вече имиджови стоки, примерно скъп часовник или дизайнерска дреха или такива в началото на жизнения си цикъл, когато се стартира с висока цена.
Няма как да се сложат бебешките стоки в тази категория, зашото  шезлонга Чико или Чиполино няма висок марджин. Да, сигурно се продават много, сигурно са печеливши, ерго стоката като цяло може да носи голяма по обем печалба, но заради големия обем.
Аналогично сватбарска или каквато и да е индустрия.

# 47
  • Русе
  Шири се тезата,че като си работиш с калкулатора от 20 години, и немската електронна промишленост ще се срине. И аз ползвам клкулатор на 20 години,но пък в джоба си имам вече и телефон с такава функция. Не е необходимо да ми се развали телефона след година,за да си купя нов, а да излезе такъв модел,който ще ми е по полезен и да си върша повече работа с него и да печеля дори,за да си купя още по нов, по модерен и по скъп за да заплатя и по квалифицираният труд за създаването му.

# 48
Не знам за вас, но мен адски ме е яд когато прахосмукачката се разваля 2 месеца след изтичане на гаранционния срок. А ютията - два пъти по време на гаранционния срок.
Абсолютно не желая да купувам нова прахосмукачка и ютия. Искам да ползвам тези поне 5-6 години след като съм ги купила.
Много мразя и това, че се наложи да купувам ботуши три пъти за една зима. Не ми дреме за модата и искам да нося тези поне 2-3 зими. Обаче не! Нарочно ги правят в час по трудово обучение, гадовете им с гадове...

# 49
Рокси
Цитат
Tака си се оплел в конспирации, че се получават излагации:)
Естествено, че в много сфери се предпочитат по евтини, респ. достъпни продукти за сметка на продължителността на употребата им. Дори и физически да са годни за експлоатация- а такива има бол, дори една пишеща машина вземи- морално са аут. При това са аут за добро, защото това, което ги е заместило дава много по висока добавена стойност.
Купуването с кредит е съвсем отделен въпрос, който няма нищо общо, а личното подлъгване- съвсем съвсем отделен.

Рокси-не съм се оплела в никакви конспирации.Дали има чип или няма-не знам,още обмислям идеята,понеже се заинтригувах.Човека казва,че има,ти -че няма.Е,значи е твоята дума срещу неговата,ама той поне го и показа този чип  Mr. Green
(много обичам да чета мненията ти   bouquet)

Купуването на кредит и самото отпускане на кредити има много общо с процеса,маркетинговите стратегии на фирмите също-гледай внимателно филма,има препратки  Grinning

L'Agent -не само в България тези  крушки мрат като мухи.Голяма част от филмчето е посветена именно на крушките-гледай и ще разбереш.

Добре де,а как оцеляват производителите на самолети,влакове....мостове,пътища...Или да приемем за нормално самолетите да падат ,за да може авио- икономиката да се развива? Mr. Green

Рокси-И обикновените стоки са с висок маржин -дрешки от изкуствени материали се шият в Бангладеш ,където на работниците се плаща по 1€ на ден (познавам собственик на такъв шивашки цех-близък е на шефа ми) ,а после в Европа се продават скъпо спрямо реалната им стойност.
Парадоксално е но това лято забелязах,че някои стоки в България са по-скъпи от идентични такива във Франция .
За луксозните стоки не ми се говори даже.В един документален филм казаха,че 50% от цената е за "името".
Но пък аз не съм икономист,може и да бъркам . Rolling Eyes

# 50
  • Варна
Този термин "марджин" нов ли е? Едно време учихме, че се казва "марж" или мн. число "маржове" newsm78
Но вероятно сега се употребява нов термин, английски Crazy.

# 51
Какво правя аз? Говоря си сам в тази тема...  Mr. Green
Добре все пак, че 10 цента (която днес я възприемам направо като сребърен долар) и авторката на темата схванаха контекста, в който писах "марджин".

Отново да повторя - защо не сте в гората, зелени и отрекли се от вредната цивилизация? Както пееше Майкъл Джексън, "ако искате да направите света по-добро място, започнете с човека от огледалото".
Дори в тази тема, пишейки на сглобените някъде по азиатските тигри лаптопи и PC-та, харчите ток.

Макар и не висока като стойност в художествено отношение, препоръчвам книгата "Състояние на страх" на Крайтън, може пък да видите света в повече цветове от двата основни - черно и бяло.

Мир, сестри!  Grinning
P.S. Ех, колко икономически лъвици се появиха...  Wink

# 52
Хексе, глобализираме се:)

Не мога да разбера защо форума се напълни с хора, които хем искат да ги слушат и кимат, хем не си правят труд да прочетат три страници. Преди седмица тук една дама ни убеждаваше, че във всички книги по етикет пишело, че подаръкът за сватба трябва да е на едикаквасистойност. Нито една такава книга не успя да намери, за сметка на десет други, в които пише обратното, но явно да го метнеш ей така ' във всички книги' придава тежест, нищо, че не е вярно.
Вчера друга пише, че репутацията била нещо съвсем различно от описаното в речника. Добре.
Днес пък марджинът е на прицел.
И после върви обяснявай красавици ли пишат тук, умници ли.

# 53
Абе вие какви марки си купувате, та не изкарват и година?
Пералня, хладилник, съдомиялна, ютия, прахосмукачка - всички са ми над 6г. Микровълновата е 10 годишна. Към сервиз не съм се обръщала до сега ( чукам на дърво ). Лаптопа ми е 3 годишен и не е пипан и за почистване даже. Компютъра на детето сменихме, щото взехме по-нов модел, ама стария още си работи ( служебен е в момента ).
Или някои са големи каръци, или си купуват некачествени стоки. Не го разбирам иначе.

# 54
  • Варна

И после върви обяснявай красавици ли пишат тук, умници ли.

Тук пишат всякакви, това поне трябва да е станало ясно.  Laughing

# 55
Абе вие какви марки си купувате, та не изкарват и година?
По-добре ти кажи какви марки купуваш, отколкото аз да разправям за тъпата ми прахосмукачка, която взех от Метро /мразя го тоя магазин/. Mr. Green

# 56
  • Galaxy 13197853088
я да видим как сте със сметките.
Има едно дървено столче на стоке, около 200 евро върви. Стоке го изкупува от производителя за 20 евро.
колко е маржа?

# 57
По-добре ти кажи какви марки купуваш, отколкото аз да разправям за тъпата ми прахосмукачка, която взех от Метро /мразя го тоя магазин/. Mr. Green
Електролукс, Самсунг и Тефал

# 58
я да видим как сте със сметките.
Има едно дървено столче на стоке, около 200 евро върви. Стоке го изкупува от производителя за 20 евро.
колко е маржа?
Лабрадор, задаваш нек'ви неудобни въпроси - това не е важно... Важно е марж ли е или марджин...

Стана ясно, че никой не иска да ходи към гората, та да попитам кое е по-цинично - производителят да ти "залага" бомба със закъснител в уредите или да ги сменяш всяка година, защото са ти писнали или не тичат вече на също така сменената мебелировка?

Всъщност, отговорът ви изобщо не ми е важен.

# 59
Аз по отношение на техниката горе- долу имам късмет, но що се отнася до дрехи и обувки... #Crazy. Миналата зима беше върха. Толкова чифта ботуши имам чувството, че цял живот не си бях купувала. Пробвах със скъпи, пробвах с по-евтини...токове ли не се чупиха, подметки ли не се късаха, кожата ли не се отлепи. Най-сголемият майтап, отивам разгневена в магазина, след като единия чифт ми се разлепи на първото обуване и продавачката казва " Госпожо, киша е навън какво искате!" Изуми ме, все едно съм си купила чехли за плаж, та трябва да се чувствам виновна, че ги нося в кишата.

Общи условия

Активация на акаунт