На работа с малко дете-малко невъзможно

• 24 158
  • 183
  •   1
Отговори
# 75
Чакам с нетърпение да се включи поне една майка, която е ходила на работа, докато детето й е ходило на ясла; не е разполагала с бавачка/баба; не е ползвала многократно болнични и съответно не е изгонена от работа.

ми ей ме на и мен. Даже писах по-напред в темата.
На детска градина (3 год), големия на училище, аз на работа, баща им също. Бабата и тя. Ползвала съм единствено дни от годишната отпуска, баща им, както и баба им (за да се гледа болното дете).
Примерно аз излизам за работа. Мъжът ми трябва да излезе в 14.30 (баба им се прибира от работа в 15.30). Та баба им си взима час и половина отпуска и идва в къщи или мъжът ми си взима час и половина и отива по-късно.
та така  Mr. Green
трудно е....но му се намира калая  Mr. Green както казват старите хора

# 76
  • София
Чакам с нетърпение да се включи поне една майка, която е ходила на работа, докато детето й е ходило на ясла; не е разполагала с бавачка/баба; не е ползвала многократно болнични и съответно не е изгонена от работа.

Най-близката ми приятелка на вече старата си работа беше описания случай, всъщност ако правилно те разбирам - ползвала е многократно болнични и не е изгонена от работа. Но това наистина си е шестица от тотото. Тя се беше разбрала и да й е малко по-късо работното време за сметка на заплатата, разбира се.
Аз съм в положението на авторката, че и по-зле, защото си търся нова работа, където трябва тепърва да се доказвам. На моменти си мисля, че мисията невъзможна, въпреки че имаме баба и дядо да помагат, но честно казано ми е трудно да си представя как ще съм концентрирана и ще работя пълноценно ако знам, че детето ми е с повече от 39 температура, както беше с летните вируси... Confused

# 77
Много е трудно!  Ние сме без баби. Зависи обаче и от детето. Големият ми син не е боледувал. Дори и да вдигне температура, за 3-4 дни се оправяше. Не е така с малкия. Не можеше да ходи на ясла, въпреки че много исках. Просто като вдигне температура, не минава лесно. Антибиотици, инжекции, болница. Правеше двустранни пневмонии, което е нещо опасно за живота и не може току-така да го носиш на ясла болен.  Освен това, когато детето ти е болно и прави усложнения, как може да си спокоен и да ходиш на работа?!!!! Или да го оставиш на някой друг да го гледа. Ако е само хрема, която минава за няколко дни, може да го дадеш на някоя баба, но ако е двустранна пневмония - едва ли?!!!
Затова взехме детегледачка по програмата от Социално подпомагане. Впоследствие ходихме и на хомеопат, за да не взема толкова често антибиотици и за да преодолее тази предразположеност към заболявания.

# 78
  • Шумен
В същото положение съм година след като ми изтече майчинството. Бях на изпитателен договор който не ми продължиха а ме освободиха защото е изтекъл. С две деца в ясла сама виждах че не става и да работя. А бъдещите работодатели само като чуят че съм с близнаци в ясла като нагорени по един и същ начин само кимат и повече не ме търсят. Вече сме в градина и само след 2 седмици там сме болни, утре имам интервю за работа добре че свекървата е отпуск и тази седмица та ще ги поеме за няколко часа. Като цяло аз ги гледам а само мъжа ми работи, не знам до колко ще има възможност той да отсъства от работа ако аз тръгна а децата се разболеят. Не защото няма желание или не може/ не знае как да ги гледа а защото в този обект в който работи е сам и няма кой да го замести. Млади са ни родителите и още работят, алтернатива би била бавачка като са болни. Но до колко ще си заслужава аз да работя ако боледуват толкова често. Вече имам чувството че се въртя в омагьосан кръг от който не виждам как ще се измъкна в близките години  Confused

# 79
Голямото на ясла на 2 г, всеки месец минимум по 5 дена болнични, цял месец март болнични и детето и аз, чак до лекарска комисия стигнах. Не бях уволнена, но работих във фирмата от Н години и когато бях болна и с Т работих и от дома. Бабите живеят на другия край на БГ и работят, все още. Таткото не е взимал и ден отпуск, нямаше никаква възможност.

Обаче ми прави друго впечатление. Не стига, че имаме евтини детски градини и толкова хубави условия за отглеждане на малките деца - то баби, ясли, градини, детска кухня и пр. буквално без пари и все мрънкаме, все сме недоволни. Що тъй?

Късмет на авторката. Стига да искаш, можеш!

# 80
  • Пазарджик
Въпросът не е за таксите в яслите и градините, те все още са приемливи за повечето родители. Същото е и за детската кухня. Но ако няма баба или детегледачка, която да помага е много трудно, особено ако трябва тепърва да се започва работа. И аз по-рано се чудех какво толкова - сега видях. Три дни е на ясла и после на лекар. Какво ги правят в тези ясли не знам.

# 81
Въпросът не е за таксите в яслите и градините, те все още са приемливи за повечето родители. Същото е и за детската кухня. Но ако няма баба или детегледачка, която да помага е много трудно, особено ако трябва тепърва да се започва работа. И аз по-рано се чудех какво толкова - сега видях. Три дни е на ясла и после на лекар. Какво ги правят в тези ясли не знам.
Проблемът е точно в качеството на нашенските ясли и градини, просто то липсва в повечето, може и да има изключения, но масово качеството е под всякаква критика. Обстановката на повечето места е същата каквато е била през комунизма, мебелите са 30 годишни, катерушките и люлките дори са и по-стари. Яденето е от възможно най-евтиното, защото доколкото знам, се отпускат по 1.80лв. на ден за храна за дете. За тази сума няма начин да се направи качествено ядене и в достатъчно количество за 5-6г. дете за цял ден, т.е. закуска, обяд и още 2 закуски през деня. Отделно, персоналът е напълно демотивиран, то за 400-500лв./месец няма и какво да му дреме де.
Както се казва, за толкова пари - толкова. За 1 г. в градина ми стана ясно, че няма как хем да е евтино, хем да е добре. Затова пълзят и болести навсякъде, къде от заслабнали организми на децата заради малкото и лошата храна, къде от немърливост на персонала, къде от лошите битови условия, къде от безотговорни родители пускащи болни деца, много фактори има.

# 82
Деси понякога съм се сещала за теб , когато си мисля , как ли са другите майки и не знам защо винаги се сещам за теб и ,че си не с едно , а с две деца.как се справяте финансова , ама честно , аз сега взимам все още пари от борса , ама вече почти не ми остана.мъжо заплатата му е около 500лв , нои при тях намаляла работата и от октомври минавана 3 дневна работна седмица и сигурно на 400 заплата Sad имам родители , които помагат с храна от село , пари в тази област не даваме и лев , но другите неща , то голяма скъпотия вече стана.ток , вода....как успявате Rolling Eyes

# 83
  • Пазарджик
Нашата ясла е нова, всичко е подновено. Храната не знам как е. Чисто е. Аз оплаквания в това отношение и за таксата нямам, но наистина това боледуване не ми харесва. Не знам как ще се оправяме като на бабата й свърши ваканцията и започне работа.

# 84
Аз съм една от тези,на които няма кой да помага за детето. Моите родители са починали,свекито живее в чубина,свекърът дори не го познавам. Няма на кого да оставям малкия при нужда,защото мъжът ми работо от 8 до 8. Естествено,че аз взимам болничните за детето. Той не може да си го позволи защото основно той изхранва семейството. Не гледайте само от вашата камбанария. Има различни случаи и не всички майки ги мързи да работят.Това,че някоя успява да си заведе детето още с отваряне на градината не значи,че всички трябва да са като нея.
За колежката,която работела от къщи докато е в болничен не виждам нищо лошо щом има възможност да го прави. Все пак не е на работа по осем часа.

# 85
Цитат
За колежката,която работела от къщи докато е в болничен не виждам нищо лошо щом има възможност да го прави. Все пак не е на работа по осем часа.
Нищо лошо, само дето аз поех всичко от нейно име.  Tired Респективно се чупих оттам при първа възможност

# 86
Не съм юрист, но мисля че работодателя няма право да уволнява майка с дете не навършило 3г. без разрешение от инспекцията по труда. Обикновено никой не иска разрешение, но майката може да предяви претенции в инспекцията.
Съвсем по темата - и ние сме без баби и помощници и често се тревожа , че като се разболее още не  се е възстановил напълно , а аз го връщам отново в градината и се обвинявам, че може и това да е причината за честото му боледуване. Иначе, това с баба съседка е супер, но не винаги възможно.

# 87
  • В полите на Пирин планина
Не съм юрист, но мисля че работодателя няма право да уволнява майка с дете не навършило 3г. без разрешение от инспекцията по труда. Обикновено никой не иска разрешение, но майката може да предяви претенции в инспекцията.
Съвсем по темата - и ние сме без баби и помощници и често се тревожа , че като се разболее още не  се е възстановил напълно , а аз го връщам отново в градината и се обвинявам, че може и това да е причината за честото му боледуване. Иначе, това с баба съседка е супер, но не винаги възможно.

Не може да я съкрати/уволни без разрешение, ако е на постоянен трудов договор. И то за някои точки от КТ се отнася тази закрила - тук има подробности, ако на някой му е интересно: http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=a … est&Itemid=41

Ако жената е на изпитателен срок, в рамките на него може да бъде освободена по всяко време.

# 88
  • София
И без да е на изпитателен срок майката, такива забавления може да й създаде работодателят..Казвам го като майка на постоянна държавна работа, юрист по образование. Не може, но всеки път като забременея ме пращат в къщи да си дебелея, а първия ден след като се върнах от майчинство ме и понижиха. Много ми е чоглаво и скорпионската ми гордост още не може да го преглътне, но останах на работа - и заради неоходимостта да храня детето си, и заради други битовизми. Така че моженето няма общо с реалностите. Ако работодателят прецени може да ти направи живота тъжен.
И аз като авторката на темата съм в уплах дали с все още малко и боледуващо дете ще успея да си намеря нова работа и да се задържа на нея, а и дали няма да изхвърча при евентуална нова (желана) бременност. Дотук с равенството между половете.

# 89
  • В полите на Пирин планина
megislava, уви, но си права ...

Общи условия

Активация на акаунт