Отговори
# 675
Здравейте момичета, ние сме вкъщи. Засега сме добре, но имаме проблеми с кърменето. Моля Lorini, ако не е родила вече за малко помощ. Задавам си въпроса в червено, в случай чене може да отговори.

Въпросът ми е и към ЛЛЛ:

Дани е на 6 дни и се кърмим, но още  в болницата никой не ми обърна внимание, че страшно много ме болят зърната. Вече се стигна дотам и че прокървяха,  и сега са като рани. Малката е постоянно гладна, при мисълта за хранене и ми става много неприятно. Съответно и кърмата ми е малко.Опитвам да цедя с помпа или на ръка, но тъй като малката е много нервна и не остава време за храна или почивка, т.е. лишавам често от едното за сметка на другото, и не искам да цедя. А и няма много за цедене.  Знам, че проблемът е в неправилното засукване, и че трябва да обхваща и ареолата, но май не успявам особено да се справя. Какво да правя сега, когато вече много болят. Близките също не помагат, тъй като явно и те не са успявали да кърмят много успешно и ме "успокояват", че в началото е нормално да боли.

Моля за помощ, тъй като вече дохраних веднъж с АМ и мисълта, че съм непълноценна майка е много неприятна
.

Допълвам и че мажа постоянно с Лансинох, но помага едиствено да кървя нон стоп, но болката е постоянна величина вече. Не мога да нося нищо отгоре
.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 08:58 от Reneta_87

# 676

Моля за помощ, тъй като вече дохраних веднъж с АМ и мисълта, че съм непълноценна майка е много неприятна[/color].

За останалото не мога да помогна,но за да ти повдигна духа,забрави тези мисли,че си непълноценна майка Naughty Naughty Naughty.Напротив,само факта,че си износила дете и го обгрижваш по най-добрия начин те прави най-добрата МАЙКА! Hug Hug Hug
Ако това ще те успокои,аз също нямах достатъчно кърма с дъщеря ми въпреки многото старания и помощ,но никога не ми е идвало на ум,че съм непълноценна майка.
Успех както и да се храните! Hug Hug Hug

# 677
Благодаря, Anni,  но като я видя гладна сълзите ми сами си текат, защото искам да и дам най-доброто, а не успявам.

# 678
Добро утро мамчета! Хубав и усмихнат ден на всички ви!
Reneta_87, я не се впрягай, ти си най-добрата майка на бебо! Аз при първото раждане кърмих 5 месеца, които бяха за мен истински кошмар от болки и рани и никой не можа с всичките си консултации, помощ и показване да оправи нещата, така че колкото - толкова. Ще стискам палци всичко да се оправи, но и да не е, изобщо не се отчайвай, в крайна сметка толкова деца не са били кърмени по една или друга причина, най-важното е да си спокойна, защото при мен този проблем (тогава бях много млада) ме довеждаше до лудост и сега все още това са най-неприятните ми спомени от тогава.
Само спокойствие и позитивизъм! newsm10

# 679
Ренета, защо не звъннеш на някой от телефоните дадени на сайтовете на ЛЛЛ или на НАПК. Нещо ми се върти за силиконови зърна, ама честно - нямала съм такъв проблем и не знам как се процедира. При нас проблема беше с със заспиването по време на кърмене.
Стискам палци, познавам мами, които го преодоляха това и си кърмиха до годинка, че и повече.

# 680
Забравих да споделя, новите глобули са ок, дано и да помогнат наистина.
Поли, дано бързо ви сложат щорите, че е наистина неприятно, а щом ще има и кой да изчисти - супер!  bouquet

# 681
Опитах със силиконови зърна, но не ги хареса и се дърпа. Тя и залъгалка не харесва. Едно хубаво нещо  Simple Smile.

Ще звънна по-късно, ако момичетата не успеят да отговорят скоро.

# 682
Въпросът ми е и към ЛЛЛ:
Дани е на 6 дни и се кърмим, но още  в болницата никой не ми обърна внимание, че страшно много ме болят зърната. Вече се стигна дотам и че прокървяха,  и сега са като рани. Малката е постоянно гладна, при мисълта за хранене и ми става много неприятно. Съответно и кърмата ми е малко. Знам, че проблемът е в неправилното засукване, и че трябва да обхваща и ареолата, но май не успявам особено да се справя. Какво да правя сега, когато вече много болят. Близките също не помагат, тъй като явно и те не са успявали да кърмят много успешно и ме "успокояват", че в началото е нормално да боли.

Моля за помощ, тъй като вече дохраних веднъж с АМ и мисълта, че съм непълноценна майка е много неприятна
.

Допълвам и че мажа постоянно с Лансинох, но помага едиствено да кървя нон стоп, но болката е постоянна величина вече. Не мога да нося нищо отгоре
.

Reneta_87, честита ти дъщеричка! Нека Дани да расте здраво и спокойно дете, да носи много радост в сърцата ви!  bouquet

Разбирам, че преминаваш през труден период, искрено ти пожелавам да се справите заедно с Дани бързо и ефективно с него! Ще се опитам да ти дам няколко насоки и идеи, надявам се сред тях да откриеш такива, които да ви помогнат.

Като начало – опитай да се успокоиш и да се отпуснеш! Знам, че на думи е лесно да се каже, но това наистина е важно – както за твоя емоционален комфорт, така и за кърменето. Сама споделяш, че само при мисълта за кърмене ти става неприятно – възможно е това да оказва негативно влияние на рефлекса на потичане на млякото, Дани да усеща това, както и твоето притеснение, и да не успява да засуче добре (ако и поради притеснението и болката не успяваш и добре да я поставиш на гърдата, или пък инстинктивно се дръпваш и се стягаш) и да не суче ефективно след това. Рефлексът на потичане е свързан с образуването на окситоцин, който е известен също и като „хормона на щастието” и ако надделяват негативни емоции и други хормони, може да се затрудни кърменето. Благоприятно би се отразило да опиташ да се отпуснеш; да си създадеш спокойна и релаксираща за теб обстановка – да си вземеш приятен душ или вана преди кърмене, да се настаниш в удобна и за двете ви поза, ако любима музика, напитка (нещо топло, нещо разхладително или просто чаша вода), присъствието на любим човек, ти действащ успокоително – просто се възползвай максимално! Опитай да не мислиш за болка и неприятни неща, а да се наслаждаваш на близостта, мекотата и аромата на твоет бебе, да си мислиш за хубави неща. Ти си прекрасна и грижовна майка, просто преминавате през труден период, това не бива да те отчайва или да те кара да се самообвиняваш! Hug

Съвсем правилно си усетила, че болката и разраняването най-вероятно идват от неправилно засукване. Действително, за да се получи добре, бебето трябва да поеме и част от ареолата. Ще се опитам накратичко да ти обясня как да поставиш Дани правилно и на какво да обърнеш внимание.
За доброто засукване важна роля играе коректното поставяне на бебето на гърдата. Бебето трябва добре да отвори устичката, като поеме освен зърното и част от ареолата, с леко обърнати навън устнички; зърното ти да сочи между горната устна и нослето и. А когато вече е засукала, да се получава тъп ъгъл на устичката около гърдата, ето така. За да накараш Дани да отвори широко уста, можеш да опиташ да погъделичкаш устничките и със зърното, или да опиташ да изцедиш капчици кърма върху тях, да минеш със зърното по горната и устничка. Главата и трябва да е наклонена нагоре и назад (това позволява по-широко отваряне на устичката), а не да е приведена към гърдите (ако ти си приведеш главата напред и се опиташ, няма да успееш да отвориш широко уста, но ако леко отпуснеш глава назад, ще се получи, нали? Grinning). Така трябва да е позиционирана, че да не е необходимо да извива главата си, за да поеме гърдата. Това означава - ушенцето, рамото и бедрото да са на една линия, а коремчето и да е към твоя корем. Кърменето е важно да е в удобна, комфортна поза. Би могла да опиташ дали в някоя различна поза няма да успее да засуче по-добре. Според много майки т.нар. биологично кърмене, или известно още като „безгрижно/полегнало кърмене” (илюстрирано е и на тази снимка от горния линк), е удобно както за тях, така и за бебетата им и при него доста бебета успяват да засучат по-добре.  Основната разлика от другите пози е, че тялото на майката поддържа и подкрепя бебето, а не възглавници, скута или ръцете й. Просто се обляга назад и оставя бебето удобно да се нагласи отгоре и и да суче. Гърбът и кръстът на майката не се натоварват, а ръцете и са свободни. Гравитацията помага за това да има добър, плътен контакт между телата на майката и бебето, а не майката да се напряга, за да държи бебето.

В този клип може да видиш и колко навътре трябва да се поеме гърдата, за да суче добре и да не се травмира зърното. Когато бебетата сучат, е желателно да се избягва придържането долу в ниската изпъкнала част на главичката, защото това може да ги накара да отдръпнат главичката си назад. Може да се придържа около вратлето и раменцата. Когато жените кърмят седнали, често се случва главичката на бебето да попадне в свивката на лакътя и главичката да се изнесе твърде извън тялото на майката. За да достигне зърното, бебето трябва да свие главичка напред, което не позволява доброто отваряне на устичката. Ако при вас се получава така, може да опиташ да поставиш главичката малко преди свивката на лакътя и телцето на бебето да е изнесено малко по към корема ти.

За по-бързо оздравяване на зърната ти могат да се отразят въздушни бани – оставаш ги колкото може повече голи, на въздух. Капчици изцедена кърма, оставени да засъхнат, също биха могли много да помогнат (поради антибактериалните и свойства), както и евентуално да продължаваш мазането след кърмене с чист ланолин (без отмиване). Ако ползваш подплънки – желателно е да ги сменяш по-често и да не остават дълго мокри на зърната ти. Ако ти е некомфортно да ходиш по голи гърди, може да позваш опита на някои майки, които си правят и домашни гръдни щитове – пластмасови цедки, на които са изрязани дръжките – слагат се между гърдата и бельото – така се създава своеобразен въздушен джоб и чувствителното разранено зърно не се търка в бельото.  Разранените зърна се измиват внимателно и с подходяща козметика (както се третира рана – да се поддържат чисти и сухи, но без агресивни препарати и търкане) и ако прецениш – да ги погледне и лекар дали имат нужда от по-специално лечение.

Ако не успявате да се справите в началото със засукването, докато се пооправят зърната ти, може да опиташ да изцеждаш и да храниш Дани с изцедена кърма (с малка чашка, лъжичка, пипетка, дозатор, капкомер, спринцовка – ако искаш, мога да ти обясня по-подробно). Дали на ръка или с помпа да се изцеждаш – както за теб е по-удобно и по-щадящо – с изцеждането ще стимулираш и поддържаш и лактацията си.
Ако даваш на Дани биберон-залъгалка, би могла да опиташ да се въздържаш от него – поне за известно време, докато не започне да засуква по-добре. Пиенето от шише и биберонът биха могли да объркат бебето, защото с тях се засуква плитко (а плиткото засукване травмира зърното). От друга страна, ако бебето се храни с шише с добавка, гърдите на майката няма да получават достатъчно стимулация, а съответно - организмът и няма да произвежда достатъчно мляко. Заслужава си да и предлагаш по-често да суче и/или да се изцеждаш, ако тя не успява да се справи в началото – стимулирането на гърдите е най-ефективният и сигурен начин да „има мляко”. Също така, ако се предлага на бебето гърда още при първи признаци на глад (махане с ръчички, отваряне на устенцата и примляскване, въртене на главичката, сумтене и др.), е по-вероятно то да засуче по-добре. Често бебетата, които вече плачат от глад са силно изнервени и не успяват да засучат добре и спокойно от гърдата. Желателно е бебета на възрастта на Дани да имат минимум по 8, а още по-добре – по 10-12 кърмения на денонощие. За това дали поема достатъчно кърма, ориентир биха могли да са ти пълните памперси – поне 5-6 напишкани и поне 3 наакани за денонощие (като акото да е с размер поне колкото монета от 1лв.); а също така и общото и състояние – лигавиците на очите и на устичката и да са влажни, кожата и да е с добър тургор (т.е. като се натисне с пръст кожата му, почти веднага след това да си възстановява цвета), да е жизнена и активна, докато е будна.

Възможно е да е необходимо малко време, за да се справите с Дани с поставянето на гърда и сукането – вие тепърва се опознавате и „напасвате” една с друга. Обичайно, нещата постепенно се нормализират и всичко си идва на мястото. Ако все още изпитваш затруднения, би могла да се обадиш на националния телефон на ЛЛЛ – 0888 555 385 или да потърсиш и домашно посещение (ако има лидер или консултант в района, в който живееш, ето и контактите на местните групи на ЛЛЛ – ако прецениш, че ще помогне да ви види някой на живо и евентуално да ти помогне за по-добро позициониране и засукване).

Важно е да си спокойна, уверена в себе си, да се обграждашш от подкрепящи те хора, да се опиташ да си почиваш колкото може повече. Пожелавам ти бързо да преминете през този период, ако имаш въпроси – не се притесняваш да питаш. Пиши как сте!  Hug

# 683
Ето едно клипче и от мен за Reneta_87, надявам се да ти бъде полезно:

http://www.babycenter.com/2_10-tips-for-breastfeeding-success_10326780.bc

Всичко ще бъде наред, само бъди спокойна и уверена  Hug

# 684
Здравейте ,момичета
Честито на всички които съм пропуснала тези дни!

Аз полежах малко в болница и на края излязох на своя глава от разочарование,нашето бебе е седалищно и не иска да се обърне за сега,но и шанса да се обърне е много,много малък вече,мерят го около 3 кг.,водите са ми намалели,имам контракции и сега имам направо....нямам думи какви болки,но нямам разкритие,та излязох от болница на своя глава понеже бях подложена на някакъв постоянен психически тормоз за пари,за екип и за другите за почерпка,а в момента няма възможност да се отдели такава сума за раждане,второ дете,кризата ни е хванала и така,е хубавата новина е ,че попаднах на страхотна докторка която ми насочи дата за секцио и евентуално,ако раждам там ще почерпя ,но вече по свое желание,иначе съм страшно разочарована от персонала там тази година в тази болница,раждах първото си дете там през 2008 година,родих го нормално,но бях очарована от персонала,от поведението им и самото раждане протече с тяхна помощ,благодарение на тогавашния екип който разбрах,че вече го няма,да подчертая,че и 2008 не съм плащала за екип,сега управата е сменена,от там и много неща явно са променени.Излязох онзи ден и отидох до друга болница,там ми обясниха,че раждането не е тръгнало,че водите са намалели,но не е да няма,контракциите са слаби,бебето е добре и там искаха да ме приемат за наблюдение преди раждането и евентуално ако тръгне раждане или се наложи да се предизвика то ще е нормално,а не секцио понеже ми е второ дете,и аз се отказах да лежа ,вече съм склонна да раждам нормално независимо от това ,че бебо е седалищно,за сега си седя в къщи наблюдавам се,не текат води,търпя си болките и чакам,та така окло мен,аз съм за нормално раждане,но в този случай със седалищното не знам как трябва да бъде
е стига съм ви товарела,ставам да си посвърша каквото мога докато съм в къщи,пък дай Боже всички скоро да си гушкаме мъничките душички
Хубав ден от мен

# 685
Здравейте, сладурани!

Честито на всички мамчета, които вече гушкат своите мъничета   bouquet Да растат здрави, щастливи и спокойни бебчетата! А на вас - бързо възстановяване!

Ние вече сме в къщи. Кърмим се успешно. Малката се опитва да си създаде график за кърмене на 3-3.5ч., което е чудно. Но... Почнаха я коликите и нощно време мама е дежурна по 3ч. (обикновено между 2 и 5 сутринта) и после съм   #Crazy Добре, че таткото за сега е в къщи, за да поеме каката. Затова имам молба към немско-говорящите или някой, който има инфо за приема на Lefax - загубила съм листовката и не помня със сигурност дали трябваше по 1 или 2 впръсквания и преди или след хранене да се правят. Ако някой може да ме ориентира, ще съм много благодарна  Hug

Reneta_87Hug, много добре те разбирам как се чувстваш. С каката имах подобни проблеми, но Amorevole вече подробно ти е обяснила какво да предприемеш. Искам да добавя, че за увеличаване на кърмата при мен много помогна тогава билков лактогонен чай (от Хип нямах никакъв ефект) и около 3л вода на ден + разнообразна храна по малко, но на често. Стискам ти палци бързо да овладееш положението и да се наслаждаваш пълноценно на кърменето  Hug

# 686
kamela , коя е тази болница, в която така са те изтормозили за пари?
Съжалявам, че си подложена на такова напрежение и притеснения Sad

Честито на новите мами! Мисля Fortuna и baseemi бяха Simple Smile Браво на вас, момичета!
Baseemi даже май е с моя термин, та се пообнадеждих и аз малко Simple Smile
Нямах сили да пиша, че хремата ме мъчи яко. Иначе вчера бях на преглед, тоновете са добри, шийката е поомекнала, разкритие 1 пръст. Хахах - разочаровано възкликнах, че няма явно да раждам скоро, а жената ми каза, че това не означава, че раждането не може да тръгне днес или утре, и че можеше да съм с 3-4 см разкритие и пак да си се влача две седмици. Вярно си е. Не мога да отрека. Каза да си ходя на тонове, и че чакаме да раждам и туй то. Само дето ако не е скоро, не знам как ще издържа 2 седмици без преглед. Само ме тресе параноята. Бебчо вече през деня доста по-рядко ритка, вечер се активизира, ама докато дойде вечерта, аз вече съм изтрещяла 10 пъти. Добре, че е тоя домашен апарат, с който си слушам дали му бие сърчицето от време на време.
Някой беше писал за лактогонния чай (българския), че е с вкус на анасон. Аз, доколкото съм чела, май всичките са някаква комбинация от анасон, резене и още нещо. Никога не съм опитвала. Честно казано и аз като Дени много обичам анасонови напитки, обаче дали и с чая ще е така, не знам.

# 687
Камела миличка звучиш много отчаяно, ще се наредят нещата ще видиш  bouquet Hug
Ти откъде си? Доктора, който досега те е гледал не може ли да те насочи към специалист или болница? Thinking
Аз пък съм с ешерихия коли, заради тъпите ми бъбречни камъни и сега пия антибиотик Станадамицин. Но казвам ви този антибиотик ще ме довърши, ниско кръвно (50-80) , постоянна жажда. Говорих с лекарката - ще намалим приема. НО сега се притеснявам за бебето - щом на мен ми е толкова зле, значи и на него му е, нали така? Sad
Поли беше писала,ч е в 9-тия месец не може да му навреди май- дано да е така! Иначе ако остана с тези гадини, алтернативата е след раждане да бият на детето антибиотик  Tired

# 688
still 2 in 1... Simple Smile

момичета от ЛЛЛ, благодаря, че се включихте...че сама нямаше да смогна...

# 689
Затова имам молба към немско-говорящите или някой, който има инфо за приема на Lefax

Нямам инфо, но ако e това http://www.lefax.de/scripts/pages/de/lefaxlefax_extra/lefax/prod … reibung/index.php (гледам, че има различни видове) ще ти го преведа, пиши на лични:)

Общи условия

Активация на акаунт