Отговори
# 660
късметче правиха ли ти нови изследвания преди да ти изпишат новото лекарство за тия гъбички? Thinking

# 661
Някой беше питал за българския лактогонен чай. Понеже си купих и реших да го пробвам днес. На мен вкуса не ми харесва, както си и мислех  Sad В чая има анасон, а аз не харесвам нито мириса, нито вкуса на анасона. Дано на вас ви допада!

# 662
Честито на всички нови мами!
  bouquet  bouquet  bouquet
Вече сте толкова много, че няма да ви изписвам поименно, да не изпусна някого.

Аз с нетърпение чакам, но няма никакви индикации
скоро да се ражда бебка  Sad
Бях си наумила, че ще излезе по-рано, ама и аз не знам защо така  Embarassed
Стискам палци на всички, на които чудото предстои близките дни Hug

# 663
roxy, доста е късно вече да правиш изследвания за гестационен диабет, дори и да имаш - едва ли можеш да направиш нещо. Иначе тестът, който се прави, е т.нар натоварване с глюкоза. Прави се в лаборатория.  Вземат ти кръв сутринта на гладно като предната вечер след 20 ч. нищо не трябва да се консумира. Изпиват се 75 г глюкоза, разтворени в 300 мл вода. Точно един час след това пак се взема кръв, както и след още един час. Всяка от трите кръвни проби се изследва за кръвна захар (глюкоза) и инсулин.  По време на двата часа, през които трае изследването, не се пие вода, не се яде нищо и седиш седнала, без да ходиш напред-назад.
Но както вече казах, на този етап изследването е безсмислено от гледна точка на това, че си на финала на бременността.
Друг вариант, който е и по-ненатоварващ за организма, е кръвно-захарният профил. Три пъти през деня ти вземат кръв (определени часове преди и след нормално хранене) и отново мерят кръвната захар. Това също може да те ориентира как ти е захарта.
Важно е обаче, че при съмнение за гестационен диабет, три-четири месеца след раждането трябва да си направиш натоварването с глюкоза, за да се види дали всичко е наред със захарта и инсулина. Това е профилактика с оглед цялостното ти здравословно състояние доколкото гестационния диабет е предпоставка за развитие на диабет тип ІІ в рамките на 5-10 години след бременността.

# 664
Виждам, че коментирате чайчетата за колики и другите средства, обаче какво мислят консултантите ми е интересно? Нали те поддържат тезата кърма и само кърма. Също не ми е ясно какво предлагат като алтернатива на водичката за плакненето на устичката след кърмене?

Roxy, моля за извинение за лекото забавяне (една от „екстрите” след буря е липсата на интернет за няколко дни ooooh!).

Въпросите, които задаваш, вълнуват много бъдещи и настоящи майки на новородени бебенца. Всяка майка се стреми да даде най-доброто за своето бебе и наистина може да бъде понякога доста объркващо, ако получава различни съвети и чете различни неща. Важно е тя да разполага с адекватна информация и да може да направи своя информиран избор, съобразен с нейното детенце и с майчиното и усещане за нещата. Peace

Действително, здравните експерти препоръчват, както ти си писала, „кърма и само кърма” до около първите 6 месеца от живота на бебето. Световната Здравна Организация, Американската Педиатрична Академия, Канадското Педиатрично общество, Министерството на общественото здраве на Обединеното кралство, Министерството на здравеопазването в България и др. международни и национални организации препоръчват изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето (т.е. без каши, пюрета, сокове или други храни, различни от кърма). Според Американската Академия на Педиатрите, добавки (вода, глюкозен разтворр, формула и други течности), не би следвало да се дават на кърмещи се новородени, освен ако не се налага по медицински причини.

Даването на чай против колики е възможно да няма желания ефект, дори напротив. Той би могъл да запълва бебешкото стомахче (а на този етап най-важното е то да е пълно с нещо хранително, за да може да наддава) и по-скоро може да създаде лъжливо чувсто за ситост и дори би могъл да причини още повече дискомфорт. Дали ако майката пие такъв чай, това ще успокои коликите на бебето? По-скоро е малко вероятно - проучванията показват, че храненето на майката има минимално отражение върху състава и количеството на млякото, което тялото й прави. Кърмата се синтезира от това, което преминава в кръвта на майката, а не от това, което е в стомаха и или в храносмилателния и тракт. Но пък не пречи да се опита – само така ще разбереш дали ще има някакъв ефект. Ако чаят ти харесва и усещаш за себе си положително влияние и/ли някакво облекчение за бебето, би могла да си пийваш по няколко чаши на ден. И да не помогне, едва ли би навредило. Wink

В такъв случай, ако бебето има колики, как да го успокоим? Thinking Ще се опитам на кратко да ти напиша какво са споделили други майки, че им е помогнало да облекчат неспокойните периоди на бебето, често определяни като колики:
-   по-често кърмене;
-   повече гушкане, носене, танцуване с бебето, нежно полюшване (а също и тананикане, пеене, говорене);
-   да се затопли с нещо коремчето (например, затоплена възглавничка, пълна с черешови костилки, затоплена пеленка или ръката на някой възрастен);
-   контакт „кожа-до-кожа”;
-   масаж - тук може да прочетеш как се прави. В тази статия има и много хубава снимка, която илюстрира позата „тигър на клон” – доста бебета се успокояват и се чувстват комфортно, носени така, (а бонусът е, че някой друг може да прави това, докато мама си почива Mr. Green);
-   разходки вън (ако времето го позволява) или возене в колата също биха могли да помогнат;
-   методите на Д-р Карп (наричани още „петте правила”). Тези пет техники целят да имитират условията в майчината утроба - липсата на пространство, шумът от работата на органите на майката, люлеенето в амниотичната течност и смукането на палеца:
- сукане;
- повиване (не стегнатото бабешкото повиване за «изправяне» на крачетата, а просто прибиране на ръчичките плътно до тялото на детенцето и ограничаване на неговите движения);
- носене на ръце в странично положение или по корем;
- силен бял шум. Това е всякакъв еднообразен шум - от прахосмукачка, сешоар, аспиратор (при тях е препоръчително винаги да се помисли и за мерки за безопасност); „шшшш” на ушенцето на бебето; или просто да пуснете запис на такъв шум – може да намерите в Интернет туктук и тук;
- нежно люшкане.

Разбира се, не е необходимо да се прилагат всички тези мерки – може да се опитат само някои и сами ще усетите кои действат при вашето бебе. А може един ден да помага едно, а друг ден – друго – бебето самó ще покаже кое го успокоява. Peace

Дали да се дава водичка на новородено? Малко по-горе споменах за становището на ААП, ето и самата статия Указания за предлагане на вода на кърмачета. Конкретно за млечницата – тя е вид гъбична инфекция, която може да се появи в следствие от различни фактори. В действителност, изплакването с вода не е нещо, което е необходимо при едно изключително кърмено бебе, защото кърмата има антибактериални и антимикотични свойства и не предразполага към развиване на гъбични инфекции. От друга страна, самото изплакване не може особено да предпази бебето от подобни проблеми, когато има условия за размножаването на гъбите (някакъв дисбаланс, прием на антибиотици и др.). Медицински доказано е, че водата не може да се ползва като профилактика на млечница (гъбички) и дори обратното - чрез шишето/лъжичката, с които се предлага, може да се внесат бактерии и едно иначе кърмено бебе да се сдобие с инфекция. Така че, дори и бебето да има млечница, е най-добре да се продължи с изключителното кърмене. Повече за причинителите, симптомите и лечението на млечница има в статията Може ли да имаме млечница?.

Надявам се в написаното да намериш нещо, което да бъде полезно и при вас. Спокойна бременност и леко раждане ти пожелавам, не се колебай да пишеш, ако имаш още въпроси.
Hug

# 665
Здравейте мами, чудя се Lorini, май не е писала днес. Дали не се е сдобила с бебенце..... аз много се надявах да родя в тази темичка, но като гледам с каква скорост се изписва..... май май  няма да успея Simple Smile Весел и спокоен уикенд Heart Eyes

# 666
Поли, благодаря за подробното описание на процедурите, наистина е късно, водите уж са в норма, само бебчо върви големичък, но преди бях свикнала всеки месец да ме изследват и сега изведнъж нищо, даже тоновете не записват и ми е малко притеснено, ще помисля и ще преценя по-скоро за кръвно-захарния профил   bouquet Hug

Amorevole, искренно благодаря за отговорите на моите въпроси, не съм очаквала, че ще получа толкова детайлна информация
  smile3525 Hug

# 667
На всички едно голямо БЛАГОДАРЯ за пожеланията!  Hug   bouquet   bouquet  Heart Eyes
И ние имаме куче пинчер но не се притеснявам изобщо понеже го имахме като родих първата си дъщеря и той само се гушкаше в нея и като плачеше странно но с лапички я пипаше по коремчето и тя млъкваше. Grinning Утре ще ни изписват напълно здрави сме и двамата с бебчо. Днес ми дойде кърмата и кърмих следобед после заспа в мен и си го гушках три часа после таткото и каката го гледаха а аз си поспах. Каката ми е много щастлива на братчето си. Радвам се че мъжа ми помага постоянно с бебето, чувала съм че повечето мъже имат някаква депресия след раждането и не им се гледа бебе но моят само ми помага, с преспиването помага да я увием да я преоблечем или да сменим памперси. На всички нови мами честито! А на бъдещите едно леко раждане като моето и едно напълно здраво бебче!  Hug

# 668
Сега се чудя кога ли ще ми дойде менструалния цикъл. При първото ми раждане дойде след 2 седмици. Mr. Green

# 669
Честито на всички нови мами!

Стискам палци на всички мами!
На тонове ходя през 2 дена, от както  отидох за последните си изследвания се оказа, че съм с контракции но нямам разкритие.Интересното е като ме включат и бебето пощръклява движения всякакви.При вас как е.

# 670
късметче правиха ли ти нови изследвания преди да ти изпишат новото лекарство за тия гъбички? Thinking

Не не са, но аз нали си спрях лечението заради непоносимостта към предишното и предполагам, че не са излекувани, след това ще направим нови

# 671
след прегледа днес съм в чуденка newsm78...Имам 3 см разкритие, което като цяло не е много и може да се кара доста време, но след вчерашните контракции малко ме притеснява. Другото е, че говорих с лекарката, при която се наблюдавам на частно и  искам да раждам. Жената не иска да прави уговорки като цяло поради лични ангажименти. Не се наема например, ако ми изтекът водите в 2 през нощта да и звъня и да идва да ме разражда. Каза, че може да предизвикаме ражднето в нейната смяна, за това няма проблем. Дори пари не иска за подобна уговорка. Само, че аз пък не съм много фен на предизвикването, но пък ми се иска да е при нея...Днес като ме погледна каза, ако искам в неделя да и звънна да ми даде нещо си "да подпомогнем" и в понеделник с багажа, да постъпя, тя ще е на смяна и ще родя при нея. Ако не родя до тогава де. Simple Smile Та сега дилема...
Малко ме притеслява и фактът, че беба е дребничка днес пак я изкараха към 2600...баткото по това време беше към 3300. Вярно, че е дама, уж всичко е ок , ама...Определено така предполагам раждането ще е по-лесно. Докторката каза, че като цяло и тоновете са ок и плацентата и водите...абе всичко е в норми и няма причина да се притеснявам, ама някак все си мислих, че ще е по-голямко Simple Smile Важното е да е здраво де...друго ще се оправи.
късметче дано новото лекарство даде резултат, че гадни тия гъби.

Последна редакция: пт, 05 окт 2012, 23:16 от timide

# 672
timide, с това разкритие може да тръгне само бебенцето. Чувала съм за това предизвикване с разни таблетки, ама все си мисля, че лекарството може и да не подейства - в смисъл да се получи разкритие, но бебето да не иска да слезе. То и с окситоцин се получава така понякога. И тогава се прави спешно секцио. Абе, ако си решила, че искаш нормално раждане, то нека наистина природата диктува нещата.  А тази лекарка не може ли да препоръча някой свой колега, който би те поел по всяко време. То верно, че няма за кога да се правят нови уговорки, ама все пак... Обмисли го добре, пък дано нещата се наредят по най-добрият начин.

Момичета, утре най-после ще слагат новата дограма. Както и предполагах, хазяите не са се сетили, че новата дограма няма да има щори, а ние сме на приземния етаж и френските прозорци гледат към улицата. Ужас! Ще сме като на витрина. Хазяйката изнамери някакви завеси и в спалнята ще закърпим положението, но в хола... Дано бързо направят щори, че много дискомфортно всеки, който минава по улицата, да ти наднича в къщата. Но поне мръсната част ще мине. Ще дойде и жена да чисти, че аз никак не съм в кондиция, а и нали се боря за още една-две седмици без раждане.

# 673
timide това си е стандартно поведение явно при докторите напоследък и аз ходих да договарям 3 лекари и тримата ми казаха нещо подобно -което напълно ме отказа от избор на екип. Искам малкият сам да си избере дата и час, не да го насилват или да го забавят, както им се иска.
Аз се събудих от глад и контракции-сега ще засичам-пък да видим  Joy

# 674
Някой беше питал за българския лактогонен чай. Понеже си купих и реших да го пробвам днес. На мен вкуса не ми харесва, както си и мислех  Sad В чая има анасон, а аз не харесвам нито мириса, нито вкуса на анасона. Дано на вас ви допада!
Аз пък толкова обичам анасон, особено във вид на мастика или узо Sunglasses Ама - няма. Само чайчета са ми утехата. И едни гръцки лукчета с вкус на анасон.

Общи условия

Активация на акаунт