Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 965
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Аз лично не искам да съм роб на къщата. Искам да се врътна за час и да ми е подредено и изчистено.

Ооо-и аз Peace
Ама не само аз обитавам жилището-мъж ми и той цапа...тъй че ще помага (както и към момента де).
Иначе залагам на всякакви уреди, пестящи време и нерви Peace-румбата само я гледам..с тез размери на жилището в които живеем, ми е абсолютно излишна към момента.
Иначе идеята ми за хлапетата е да спят в обща стая (момчета са) до към 13-14г на големия, и да имат обща стая за игра, която в последствие да стане детска и да бъдат разделени...ама стига съм спамила темата с "размисли и страсти" Blush

# 646
За чистенето си много права, да ти кажа...като се замисля, то стаи, прозорци, дрешници, тераси, че и ДВОР, а-а-а, я да си стоя аз в апартамента (то и там ми идва нагорно, ама карай)! Шегувам се. Но си права, по къщата си има повече шетане, затова, строяваш домочадието да помага.

# 647
  • густо майна Филибето
Не е проблем, че къщата не е голяма, ако има възможност за допълнително складово помещение навън в двора,  освен гаража. Апартамента е 70кв.м. и едва дишахме, в момента живеем в 40 квадрата, като сигурно има още толкова склад, и ми трябват две спалнички, което значи, че и на 70кв.м. ще се събера. Окончателно трябва да станат 120кв.м.
 Вече изчезнаха колекциите на съпруга ми, частите за колите, косачки, машинарийки, инструменти, вещи, които ползвам рядко, буркани, бидони........Оказа се, че и много вещи, които останаха в апартамента всъщност на практика са ненужни. А лятото ни е още по-широко, защото прекарваме повечето време навън.

# 648
  • София
На този етап чистя около 280-300кв. Не мога да кажа, че е трудно. Може би, защото за първи път в живота си видях бял прах. В апартамента беше ад и ежедневното пускане на прахосмукачка не ми мърдаше. Сега го правя веднъж седмично - един ден етаж едно, един ден етаж 2. С напора ми за Румба/ поддава вече  Laughing/ - съвсем ще си реша проблема.
Но, така или иначе се прибираме вечер, децата разбраха що е то подреждане на стая и вече ми е къде, къде по-лесно. И друго - ако ми е разчистено, тоест имам свободна площ - мога и декар да изчистя. В апартамента от столчета за хранене, колички, ролери, тротинетки, бебешки колички, хиляди играчки, наблъскани мебели- ад ми беше. Иначе казано- да живее минимализма! Laughing
Като оправим другите 2 стаи- пак ще пиша Mr. Green

# 649
Да се включа и аз за размерите  Laughing

БебОле, надявам се да не се обидиш от думите ми, просто колкото пъти го гледам твоя проект, толкова пъти ми боде очите този гараж в къщата... ама тази кола сякаш е свещенната Крава  Embarassed И не че, съм против, но на вашата квадратура, си е доста голям процент. А щом искаш малка къща, защо по дяволите ви е този гараж, да изяжда пари?
И вярвай ми, живота в къща няма нищо общо с този в апартамент... аз не че някога съм живяла в апартамент.

Иначе и аз достигнах до извода, че повече от 150-160 нямам нужда, така и стана...
На 200кв.имаме:
2 стаи по 16кв.
3 стаи по 12кв.
3 бани
1 тоалетна
2 килера
1 дрешник
1 перално
2 вградени гардероба
2 холо-кухни

това е 1 къща разделена на 2, 160кв за нас и с отделен вход 40кв. за родителите!

нооо компромиса е 2ет - исках и аз 1 етаж, просто нямаше как обаче... е, ако бяха 160кв само  Mr. Green

# 650
  • Русе
Ей, ама ще дойдете повече на моя хал май Simple Smile. И държа да е едноетажна къщата, абсолютно задължително.

И как успяваш само 1 път да чистиш, сега румбата работи всеки ден, преди аз с прахосмукачката пак всеки ден. Около входа става голяма мръсотия, защото се влиза директно отвън.
Децата и аз съм на принципа, ако може самостоятелно. Моите от бебета спят в отделна стая, сега пак са двамата, но към 6г сигурно всеки ще си отиде в детската. Сега там спи баба им Simple Smile, като дойде на гости.
А що се отнася до цеееелия инструментариум. Сега е сбутан в килера и навън загънат. Но като направим навеса-барбекю, до него мислим да има барака за инструменти. За гаража имам едно правило, който иска да ми се сърди, но не може да струва повече от колата ми. Сега сме с две коли и пак сме без гараж, няма и да направим, не ми е чак толкова зора, че трябва 1 м в година да ги чистим от снега, още повече, ако това би ми отнело едната детска примерно.

# 651
Ей, ама ще дойдете повече на моя хал май Simple Smile. И държа да е едноетажна къщата, абсолютно задължително.

И как успяваш само 1 път да чистиш, сега румбата работи всеки ден, преди аз с прахосмукачката пак всеки ден. Около входа става голяма мръсотия, защото се влиза директно отвън.
Децата и аз съм на принципа, ако може самостоятелно. Моите от бебета спят в отделна стая, сега пак са двамата, но към 6г сигурно всеки ще си отиде в детската. Сега там спи баба им Simple Smile, като дойде на гости.
А що се отнася до цеееелия инструментариум. Сега е сбутан в килера и навън загънат. Но като направим навеса-барбекю, до него мислим да има барака за инструменти. За гаража имам едно правило, който иска да ми се сърди, но не може да струва повече от колата ми. Сега сме с две коли и пак сме без гараж, няма и да направим, не ми е чак толкова зора, че трябва 1 м в година да ги чистим от снега, още повече, ако това би ми отнело едната детска примерно.

Е то гаража не е за комфорта на колата а за моя комфорт, голям кеф си е сутрин да подкараш чиста и топла кола без никакви грижи и не 1 месец ами цяла година практически. Дори лятото предпочитам да седи на хладно а не да влизам в фурна. Simple Smile
Иначе на един етаж си е най-добре, ама ще трябва доста голям двор, а без мазе не я виждам една къща, къде да си държа виното и зелето, а? Simple Smile

Иначе точно пък чистенето не е довод, жената казва че не чисти повече от преди, при 5 пъти по-голяма площ, основно холокухнята, рядко спалнята и стаята на най-малката, а тийновете да се оправят в стаите си.
Някак си не се цапа толкова колкото преди, освен хола де.

# 652
  • Перник
Едноетажна къща, естествено! И сега, и бъдещата.
Сега - ок. 90 кв.м. и мааалко не ми достига (30-тина квадрата). В бъдещата къща ще се разположим на "цели" (според мъжа ми 120-130 кв.м.). Най - странното е, че и архитекта каза "къщата не е малка"  Shocked Аз очаквах да я определи като малка къщичка  Laughing
Меги, и аз чистя ежедневно, или най-много през ден - мъж, дете, котка, камина...

И, който не е живял в къща хич да не си мисли, че е лесно - има повече прозорци от апартамент, има ДВОР - трева, цветя, дървета, лози... През пролетта садя и плевя, лятото поливам, пълня/чистя/изпразвам басейн, през есента събирам листа, зимата чистя сняг. Не ми остава време да ида на фитнес  newsm78
Не е лесно, но е хубаво  Grinning

Боби, и в едноетажна къща може да имаш мазе - ние имаме в момента, ще имаме и в бъдещата - това мъжете много държите на пустото мазе значи  Crazy А за да ти е топла колата, трябва да отопляваш гаража, нали?

# 653
Едноетажна къща, естествено! И сега, и бъдещата.
Сега - ок. 90 кв.м. и мааалко не ми достига (30-тина квадрата). В бъдещата къща ще се разположим на "цели" (според мъжа ми 120-130 кв.м.). Най - странното е, че и архитекта каза "къщата не е малка"  Shocked Аз очаквах да я определи като малка къщичка  Laughing
Меги, и аз чистя ежедневно, или най-много през ден - мъж, дете, котка, камина...

И, който не е живял в къща хич да не си мисли, че е лесно - има повече прозорци от апартамент, има ДВОР - трева, цветя, дървета, лози... През пролетта садя и плевя, лятото поливам, пълня/чистя/изпразвам басейн, през есента събирам листа, зимата чистя сняг. Не ми остава време да ида на фитнес  newsm78
Не е лесно, но е хубаво  Grinning

Боби, и в едноетажна къща може да имаш мазе - ние имаме в момента, ще имаме и в бъдещата - това мъжете много държите на пустото мазе значи  Crazy А за да ти е топла колата, трябва да отопляваш гаража, нали?

Хаха, какъв фитнес, то двора стига че и отгоре. Впрочем жената въобще не се показва на двора като има работа, само един два пъти я хвана музата и успя да изтръгне част от хризантемите докато се покажа навън Simple Smile
Не е задължително да се отоплява, моите гаражи са в сутерена и под 10 градуса не пада зимата.

# 654
Е, Меги, аз стигнах до този извод още преди 5г при проектирането, за което има много фактори!
И то за себе си...

BobyB, знам, че се отоплявате с термопомпа. Точно днес ме попариха, няма дебит в кладенеца. И сега сме в голяма чуденка, заслужава ли си да се навърти двора в тръби. Би ли споделил повече подробности за вашата.
Замерването направиха Хидро Крафт, препоръчани ми от Геосолар!

# 655
Е, Меги, аз стигнах до този извод още преди 5г при проектирането, за което има много фактори!
И то за себе си...

BobyB, знам, че се отоплявате с термопомпа. Точно днес ме попариха, няма дебит в кладенеца. И сега сме в голяма чуденка, заслужава ли си да се навърти двора в тръби. Би ли споделил повече подробности за вашата.

Ами моята е на вода от сондаж, но мой приятел си сложи тръби, само че вертикално в сондажи, пак при Геосолар. Това е доста скъп вариант, защото за 10 киловата термопомпа на него му трябваха 100 метра, три сондажа по 33 метра, по 70 лв на метър взеха сондьорите а самите медни тръби от Геосолар му ги пуснаха вътре. Но ако имаш достатъчно двор, може и хоризонтално, само с един багер и за 1 ден най-вероятно ще стане, дори няма нужда от камиони, копае се и после се връща земята.
То и той имаше двор, ама имаше дръвчета много и не искаше да ги маха.

# 656
Нещо не сте ме разбрали. Нямам проблем с място. Мястото е огромно и къщата може да бъде и 200 квадрата. Ние не искаме да е голяма. Гаража не е за сметка на нито една стая. Искам го гаража, не за да бутам неща там, а за да ми е чиста и пазена колата. Не съм грандоман, както някой се изказа по-рано. От години сме "номади" или поне преди децата бяхме и сме свикнали всичко да ни е сведено до минимум. Живели сме къде ли не и винаги лесно сме се местили, благодарение на това. Минимализацията и на мен ми е мото, както друг спомена по-рано. Хвърлям ненужни вещи, не складирам нищо, което виждам, че не влиза в употреба. Не купувам на промоция, за да го ползвам като ми потрябва след 5 години и т.н. Мебелите винаги са сведени до минимум. Винаги сме били на мнение и аз и мъжа ми, че колкото повече място, толкова повече ненужни вещи. Родителите ми са от типа "плюшкин" и на тях и 5 гардероба няма да им стигнат за да съберат нещата си. Аз не вкарвам нова дреха в гардероба си ако не изхвърля на нейно място стара.  Peace

# 657
  • Перник
Хаха, какъв фитнес, то двора стига че и отгоре.

Именно де  Laughing А за работата в двора - аз обичам да чистя сняг, цветята също са си моя грижа. За листата само помагам - там, както в косенето се изявява основно мъжът ми  Simple Smile
За гаража - имах предвид, ако е извън къщата  Peace

# 658
И то за себе си...

Ами моята е на вода от сондаж, но мой приятел си сложи тръби, само че вертикално в сондажи, пак при Геосолар. Това е доста скъп вариант, защото за 10 киловата термопомпа на него му трябваха 100 метра, три сондажа по 33 метра, по 70 лв на метър взеха сондьорите а самите медни тръби от Геосолар му ги пуснаха вътре. Но ако имаш достатъчно двор, може и хоризонтално, само с един багер и за 1 ден най-вероятно ще стане, дори няма нужда от камиони, копае се и после се връща земята.

да има двор, казаха към 300кв за 16кв... за Багера 3 дни, но ще видим... въпросът е, заслужава ли си, ти доволен ли си?!

БебОле, ясно де, вие си знаете, просто на мен лично вешите проценти жилищна площ към гараж са странни... защото, за мен си е загуба на пари, за гараж има къде-къде по-евтини варианти!

# 659
И то за себе си...

да има двор, казаха към 300кв за 16кв... за Багера 3 дни, но ще видим... въпросът е, заслужава ли си, ти доволен ли си?!

БебОле, ясно де, вие си знаете, просто на мен лично вешите проценти жилищна площ към гараж са странни... защото, за мен си е загуба на пари, за гараж има къде-къде по-евтини варианти!

Еми доволен съм разбира се, аз не виждам с какво друго мога да отоплявам 400 квадрата за 200-300 лв на месец в най-студените месеци, дори и на въглища не знам дали не би било по-скъпо. А така или иначе въглищата не са опция, скоро няма да се пенсионирам.

Общи условия

Активация на акаунт