Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 970
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • София
katbalu, като прочетох камък и направо ме втресе.Ще трябва да ходиш вкъщи с апрески през зимата.Може и аз да не разбирам много, но камък вкъщи на пода не бих си сложила никога.На стена много харесвам има хиляди варианти.

Сложили са подово Peace

Имай предвид, че решението на мъжа ти не е практично. Сещам се каква му е идеята- подобна на моята за стълбището. Непрактичното идва от там, че фугата между отделните парчета ще е огромна, то даже и фуга не може да се нарече и почистването си е жива мъка. Предполагам си гледала филми, как в средновековието горки жени търкат и полират камъка с четка и сапунена вода Laughing Отделно, цената на подобна настилка е страшно висока/ цени от 80лв за квадрат +/. След посещението на магазин предлагащ подобни настилки се отказах тотално и се спрях на испански  теракот за стълбите  Peace

# 541
tblagoeva, мога ли да помоля и аз за парола?
          Без да съм видяла проекта подкрепям мненията за отделен достъп до баня/WC. И аз, като КоАл съм от "тесногръдите". Или предвидете стабилна звукоизолация за взаимния комфорт  Rolling Eyes Обособяването на будоар между спалнята и банята ми е мечта.
          БебОле, ако мястото позволява повече етажи, дали няма да е уместно да предвидите евентуалното им построяване напред във времето? В смисъл, сега да изградите само толкова, колкото ви е нужно и са ви възможностите, но конструкцията да е изчислена така, че впоследствие да можете да надстроявате /колони, носещи стени и т.н. - не съм веща в строежите/

# 542
Благодаря за отговорите! Да, имаме подово, така че проблема със студа не стои, даже  напротив, НО......това, което споменава Ms.Gorgeous относно фугите е именно първото ми притеснение. Точно затова се заформи първоначалния спор с половинката. Той обаче твърди, че имало някакви специални лакови покрития, които се нанасят отгоре и така се избягва проблема..... Знам ли, и мен много ме е страх именно от поддръжката Thinking
Всъщност, ако цените наистина са такива, каквито цитира  Ms.Gorgeous ,  то тогава проблема ми е решен!100% съм сигурна, че ей това единствено може да сложи край на мераците на милото  Laughing
Аз междувременно съм натоварена със задачата да избера кухня..... ужас!!! Изобщо не знам откъде да почна. Преди време си бях харесала в ИКЕА - една беличка.... Притеснява ме обаче това, че са на модули, т.е., трябва напълно да се съобразя с това, което те предлагат и да се нагодя според това, което имат. Даже си бях запазила час да ми направят проект... ами, казано честно, не останах доволна. Момчето, на което попаднах, си нямаше никакво понятие от нищо друго, освен от това как да работи с компютър...само седеше и чакаше аз да му кажа кое къде да премести, как да го нагоди Rolling Eyes С две думи, започнах да се отказвам от ИКЕА и да се замислям за фирма, която ще може да ми направи всичко -  и идейно проектче, и самото изпълнение после.  Така че моля ви, ако имате предвид такава фирма, от която да сте доволни, споделете....
Благодаря ви предварително и страхотен ден ви пожелавам!!!!

# 543
  • Русе
И аз да кажа за проекта на благоева. Като цяло ми харесва, но определено бих направила някакво отделяне на спалнята и тоалетната. Или като коридорче, но това ще наруши симетрията, не знам дали я търсите или не или тотално префасониране. Другото, което не ми допада много на мен е кухнята, много малка ми се струва, като шкафове и като разпределение. Моята кухня - хол е толкова като квадратура, но пък е Г-образна и не мога да преценя съвсем точно, но аз обичам големите кухни.
И се съгласете, че е много трудно да отидете при един архитект и му кажете  искам къща и той да отгатва вашите желания. Трябва да му дадете доста насоки какво точно искате, седнете и мислете и чертайте първо вие, занесете им някакви нахвърляни поне неща и така вече да обсъждате.

# 544
  • софия
katbalu, аз бих те посъветвала да седнеш, да помислиш и с молив да си представиш какви шкафове ще ти трябват. Все имаш някакъв опит имнение от досега използваните. Аз например зная със сигурност, че досега никога не са ми стигали шкафовете. Мисля да си направя специално за тенджери, специално за тави, искам от онези високите с издърпване от Икеа. От опит знам че ъглов шкаф няма ли механизъм за издърпване на съдържанието си остава "боклучарник"- така де, амо трупаш по-ненужните вещи и в крайна сметка излишно място за излишен шкаф. Разбрала съм вече че искам да имам дълбоки чекмеджета, че искам хубави шкафове за покривки и кърпи.....и т.н По този начин си скицираш нещо си според помещението и с те това нещо при консултанта. Икеа пък и който и да е все ще иска на нещо да стъпи, за да ти развие идея.

Аз като чета тук момичетата, си имам една тетрадка където си водя записки - нещо като ми харесва бум в списъка и после според зависи нещо отпада. Не мисля за това "как ще се впише", а просто си го записвам....колкото повече материал и идеи, толкова повече се увеличава възможноста за максимално измислено решение. Всичко си записвам- от шкафове до закачалки...Все се надявам че така във времето ще направя успешна сглобка.

Не се отчайвай, кухнята е нещо което точно ти трябва да си измислиш. Не се поддавай на страха идващ от влагането на средствата. Обикновенно той ограничава въображението. Развихри се, пък после е ясно, че ако нещо е мнооооооого небесно скъпо ще отпадне (като пода на мъжа ти), но поне ще е най-доброто на което си способна да измислиш с общите усилия на дизайнери и консултаните!

tblagoeva
, може ли и на мен парола.

Ms.Gorgeus, може ли да те помоля за парола, ако всеоще имаш снимки качени някъде. Като те чета имам чуството, че на една вълна се движим в идеи,представи и стилове....

# 545
  • Русе
А, забравих и аз за кухнята да пиша.
Нея я мислих още по време на проекта на къщата, всичко бях измислила, разпределение, къде какво ще държа, чаши, купи, храна, чекмеджета, миялна, мивка, хладилник. Абе всичко.
И наистина после само разменихме местата на 2 неща, но всичко останало си беше по местата.
Аз ъгловия шкаф след голямо умуване го оставих без механизъм, за което вече не съжалявам. Там си държа робота, миксера, 2 големи тави и тенджери и тиганите, които са на поставка. Так не ми е разхвърляно и не е нужно да се тикам навътре, за да извадя нещо.

# 546
Тетка, най-вероятно така ще стане. Благодаря за идеята.

И даааа, прави сте. Няма такъв проблем с разрешаване на един етаж само. Мъжа ми се е презастраховал да не пожелая палат. Май не ме познава достатъчно. Практичен човек съм, не съм прахосник. Ама, както и да е де. Пред друга аудитория трябва да се доказвам, не тук.  Laughing

В момента сме на вълна проект. Като се спрем на нещо подходящо, ще ви кача и аз снимки за мнение.

Това с камъка на мен лично не ми допада особено. Колкото и да е топло у вас самата идея не дава уют. Аз бих заложила на нещо по-уютно.

# 547
  • София
За шкафовете в кухнята е отчасти вярно. Но все пак говорим за къща и има достатъчно други места където могат да бъдат складирани рядко използвани туулове. Пък и повече шкафове предразполагат към трупане на боклуци. Щях да бъда абсолютно щастлива, ако можех да разкарам горния ред шкафове, но в моята микроскопична кухня няма как да стане.

katbalu, половинката е луда по естествени материали и се радвам, че не му е хрумнала идеята на мъжа ти, заради доводите на Ms.Gorgeous. Засега съм го оставила само с една каменна баня, да видим  Simple Smile
Няма нищо страшно в модулната кухня, стига мястото ти да няма твърде много чупки или странни ъгли. Обикновено фирмите предлагат различни по размер и предназначение модули. Аз си правих проекта с шкафовете на тази кухня, но все още не е реализирана, затова не бих ти препоръчала фирмата. Общо взето сме на вашия етап от строежа.

# 548
  • Русе
За шкафовете в кухнята е отчасти вярно. Но все пак говорим за къща и има достатъчно други места където могат да бъдат складирани рядко използвани туулове.

Не съм много съгласна, защото зависи колко е голяма къщата. Нашата е сравнително малка, не е на 2-3 етажа, че да има къде да тъпча. Въпреки че имам един килер 7 кв, но него го напълнихме преди да се нанесем, а и го ползваме и за зимнина.
И ние сме по естествените материали, но определено за под си обичам паркета, най-уютно ми е с него.

# 549
.......
И се съгласете, че е много трудно да отидете при един архитект и му кажете  искам къща и той да отгатва вашите желания. Трябва да му дадете доста насоки какво точно искате, седнете и мислете и чертайте първо вие, занесете им някакви нахвърляни поне неща и така вече да обсъждате.

Най-голямата грешка, която можете да направите, е да отидете при един архитект с готов план....Това автоматично го ограничава в измислянето на варианти, и го принуждава да мисли само във вашата посока, и да се върти около идеята ви, а вие със сигурност не сте измислили най-добрия вариант. Да, трябва да знае какво искате като краен резултат, но той ще ви разпита за нещата, които са му нужни като информация. Организирането на пространството не е проста работа - ненапразно се учи  шест години - има си правила (писани и неписани). Да не говорим, че много хора не са наясно какво точно искат, повечето, по-скоро знаят, какво със сигурност не искат да допуснат в новото си жилище, изхождайки от досегашния си опит. Всеки архитект си има определен стил на проектиране, и любими елементи, от които трудно може да се откаже, и те присъстват във всичките му сгради - например, някои обичат съвременни изчистени сгради, с плосък покрив и вид на средиземноморска лятна вила, други - вити стълбища, трети - колонади, четвърти - големи стрехи, и т.н...В този ред на мисли, по-добре е да разгледате работите на избрания архитект (най-добре на живо, но в краен случай на снимка или картинка), и да прецените дали неговите къщи ви пасват, и ако -не, търсете друг..

ПП
     Почти сигурна съм, че tblagoeva е имала подготвена собствена скица, за което не я обвинявам, но ако архитектът й беше добър, щеше да я разгледа добре, да извлече нужната му информация, и да я остави настрана. Да започне на чист лист (фигуративно казано)

# 550
Благодаря на всички ви ,момичета, за мненията и препоръките.
Амели, много точно си го описала как трябва да се случат нещата - явно си минала по този път. Точно с това ще се заема - с четене, отбелязване, събиране на мнения и идеи. Така или иначе от тази седмица съм в болнични, така че ще имам повече време да върша тези "проучвания"  Simple Smile
Assos, просто не ми говори...... за естествените материали - направо не мога да изляза на глава с този човек, ей!! То няма лошо по принцип, ама мъжете хич ги няма като стане дума за практическата част на нещата. Както и да е, наистина се надявам цената да го  откаже...
Относно шкафовете - да, наистина при мен има къде да се складират по-рядко използвани нещица - имаме нещо като килерче, в което се влиза откъм самата кухня. Освен това кухнята би могло да се каже, че е стандартна - т.е. без чупки, скосявания, и подобни. Голяма е и може би ако се поуспокоя и последвам съветите на Амели, няма да е трудно и да вляза в стандартите и размерите на ИКЕА.
Между  другото, Assos, много ми допада проекта на кухнята. Дано ви го изпълнят като хората. Ще чакам отзиви  Peace
Meggysan, абсолютно подкрепям мнението ти за паркет, но при нас заради подовото, въобще не седи този избор, за съжаление. Иначе, в помещенията, в които няма подово - т.е. детските стаи и спалнята, естествено сме заложили на паркет!

# 551
  • Русе
E, ние сме от тези дето все наопаки правят Simple Smile. Мислихме проекта за къща поне 2 г, може и повече, проиграли сме 100-ици варианти, мислили сме на нас как ще ние  удобно, на какво държим съвсем точно. Избистряхме много дълго кое, как, защо и отидохме с абсолютно готов план на къщата. Казахме искаме това и архитектката просто си направи плана, така че да е изпипан документално. Даже и тя се изненада как всичко като концепция ни е било ясно и предложи 2-3 съвсем дребни неща, които евентуално да променим, но се разбрахме защо така сме рисували и готово. Много бързо минахме с нея нещата.
Като резултат вече малко повече от година как живеем тук, като разпределение ми е страшно удобно и не съжалявам за нищо.

# 552
Меги, виждала съм твоята къща, и ми харесва. Получил се е уютен дом, с характерно излъчване на фамилна къща, чудесна е, и се радвам, че при вас се е получило по този начин. Но, в случая на tblagoeva, не е така. Функционално, къщата не е добре измислена. Ще ви попитам, вие видяхте ли в разпределенията, някъде да е предвиден килер? А мокро помещение? А дрешник? И антре 1.40/2.20м никак не е ок, особено при тази голяма входна врата (излишно голяма, като за фоайе на хотел, а всъщност, отвеждаща в миниатюрно антре, където 3-ма души трудно ще се поберат). Да не говорим, за факта, че в спалнята и банята на първия етаж се влиза директно от кухнята. Това, че верандата е обща за кухнята и спалнята, също не е добре, според мен. Не знам какви са посоките, но аз бих оставила излазът към двора да е от горната страна (там, където е прозорец 130/170, с френски прозорец, и бих завъртяла и верандата да продължи и по тази фасада, или поне донякъде). Така, както е направено, спалнята няма никакво уединение. Едната баня горе е с огромен прозорец, а другата - без никаква естествена вентилация. Над част от дневната е тераса, и това е предпоставка за конденз, мухъл и течове. Това е последното, което пиша по въпроса на tblagoeva, защото осъзнавам, че може би съм доста критична, и това няма да й хареса, но го правя, защото ми омръзна хора, които проектират като първокурсници в стр.техникум, да вземат парите на хората за некадърни проекти, и по техните творения да се съди за кадърността на  всички. Има отлични архитекти, и не е трудно да ги откриете, просто разгледайте новостроящите се сгради около вас

# 553
Сега, като прочетох публикацията на kallitko, та се сетих за още едно въпросче. В баните не сме предвидили вентилация. Има прозорци, но започвам да се чудя, дали това е достатъчно....Как мислите  newsm78 ???

# 554
  • София
Да подкрепя Меги, че долен ъглов шкаф не се нуждае от механизъм. Това реално идва най-големия кшаф и бъбреците, които се монтират ти отнемат 1/2 от реалното място. Ако не бях сложила подобни, сега нямаше да се чудя как да прибирам хлебопекарна, робот, сокоизтисквачки, други машинки и т.н. При все, че моята кухня е разгърната на 8м .

Връщам се и на поста на Гретел от преди страница- без значение, как изглежда на проекта, гледайте на вас да ви е удобно. Това е най-най важното. Мислете впоследствие, как ще го изпълнявате.
Давала съм и друг път за пример - долу, аз по проект имах 3 стъклени стени от под до таван. Мнооого красиво, абсолютно неизпълнимо и тотално непрактично. ooooh!

Не съм снимала от много време, трябва да го направя и да покажа завършените работи Blush

Сега, като прочетох публикацията на kallitko, та се сетих за още едно въпросче. В баните не сме предвидили вентилация. Има прозорци, но започвам да се чудя, дали това е достатъчно....Как мислите  newsm78 ???

Предвидете Peace

Гюлчи, нашите вентилатори са на SJC Motors /за буквите не съм сигурна/ - български. Телата са им прибрани, семпли и ненатрапчиви, имат много добра аспирация, но нещо шумни ми идват. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт