CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №25

• 46 950
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
Услугата вече е безплатна за служителя. Заплащането на агенцията за подбор на персонал става от страна на работодателя. Което поне според мен говори добре за последния, един вид готов е да плати определена сума за да намери добър служител за вакантната длъжност. Ако не се лъжа, законът допуска опцията кариерното консултиране да бъде платено, тоест там е по преценка на агенцията. Разпитай малко за конкретната фирма, има някои гаражни, които си позволяват да искат такса регистрация.

Честито на L'agent и Mirama Simple Smile!

# 196
Добро утро,

Дайте ми съвет дали да се запиша в частна Агенция за подбор на персонал? Вчера ми се обадиха /бях пуснала едно CV за Технически сътрудник с английски, впоследствие се оказа че дори съм била на интервю в тази фирма/ и ме поканиха в офиса им да поговорим, като казаха че не се обвързвам с нищо. Та се чудя безплатно ли е или се плаща някаква такса и каква полза имат от това да ми намерят работа?
Благодаря!

По закон е безплатно. Не ходете в агенции, които искат пари. Нямат право да Ви вземат и процент от заплатата. Затова избирайте международна и голяма агенция, а не ЕТ Рикрутирам-всичко-и-искам-пари....

Едно време (ама наистина преди 5-6 г) при нас не помня дали искаха първоначална такса за да се запишеш в такава Агенция, но после ако ти намерят работа ти взимаха не-знам-си-какъв % от първата заплата. А тогава пък колко злоупотреби имаше от такива Агенции, които бяха в 'комбина' с определени фирми, които наемаха персонал точно за месец (максимум 2), колкото агенцията да си вземе комисионната....

Това е било преди 2007-ма, сега абсолютно няма такова нещо. Жалкото е,че все още има малки компанийки, които вземат такси за "записване".

Всъщност в модерните и международни агенции никой никъде не Ви записва....не Ви събират излишни документи, снимки и прочие, не Ви правят файл. Всичко е база данни, обикновено Ви молят да се регистрирате електронно, или го правят вместо Вас.

Кариерното консултиране може да е платено, да, но лични ние например го правим безплатно. Моят съвет е да не давате пари, но Вие си преценявате.

# 197
Някой може ли да ми каже нещо за тази агенция SOLO Human Resources Consulting?
Нормално ли е да се прави психологично изследване,което протичало на няколко етапа.На сайта им пише ,че такова изследване преминавали всички кандидати за работа.
Има ли изобщо смисъл да се записвам в подобни агенции,те така или иначе си пускат обявите в jobs.bg и като им пратя CV  за някоя обява ,ако ме харесат ще се обадят.Поне така мисля аз.

# 198
Вие какво разбирате под "записване в агенция"? Само питам, не се заяждам. Ние например сме отворени да дойдете по всяко време и да се видим с Вас, но няма да крия, че приоритет са ни отворените позиции, и търсим активно за тях повече, а не работа за кандидатите(за по-високи профили имаме колега, който отговаря за това).

Иначе тази агенция не съм я чувала.

# 199
Мои познати ми казват,че трябвало да отида в различните агенции в града и да оставя CV и те едва ли не ще ми търсят работа.
На мен ми се струва,че не е необходимо да го правя,въпросните агенции си пускат обявите в jobs.bg,пращам CV,ако ме харесат ще се обадят.Така мисля,не знам дали е правилно.

# 200
Мои познати ми казват,че трябвало да отида в различните агенции в града и да оставя CV и те едва ли не ще ми търсят работа.
На мен ми се струва,че не е необходимо да го правя,въпросните агенции си пускат обявите в jobs.bg,пращам CV,ако ме харесат ще се обадят.Така мисля,не знам дали е правилно.

Правилно е.

# 201
  • София
Добро утро,

Дайте ми съвет дали да се запиша в частна Агенция за подбор на персонал? Вчера ми се обадиха /бях пуснала едно CV за Технически сътрудник с английски, впоследствие се оказа че дори съм била на интервю в тази фирма/ и ме поканиха в офиса им да поговорим, като казаха че не се обвързвам с нищо. Та се чудя безплатно ли е или се плаща някаква такса и каква полза имат от това да ми намерят работа?
Благодаря!

Има частните агенции за подбор на персонал, които не взимат такса за регистрация при тях и не взимат процент , когато нямерят работа на кандидата. Те си взимат от работодателя, с който сключват договор.

# 202
Добро утро,

Благодаря!

Има частните агенции за подбор на персонал, които не взимат такса за регистрация при тях и не взимат процент , когато нямерят работа на кандидата. Те си взимат от работодателя, с който сключват договор.

Ама те другите ТРЯБВА да ги затворят, то е незаконно. Не ходете там.

# 203
  • Sofia
Добро утро,

Благодаря!

Това с регистрациите не знаех, че го има още. Повечето агенции си пускат обяви и се кандидатства по тях.

# 204
  • Бургас
Това с регистрациите не знаех, че го има още. Повечето агенции си пускат обяви и се кандидатства по тях.

За Бургас поне, това все още си е масова практика. Аз само за една агенция се сещам, при която можеш да си кандидатстваш свободно. Повечето искат или да имаш регистрация при тях или на място да се отиде да се подадат документите.

# 205
  • Бургас
Ето ви и съвсем прясна информация по повод бургаските агенции за подбор на персонала. Днес ходих в една такава да питам за едно работно място, което ме беше заинтригувало; оказа се, че те такса не вземат (ъф корс), но понеже ползват услугите на друга консултантска агенция, вземат по 10лв от регистриралите се при тях търсещи работа  newsm78. Ролята на тази друга консултантска агенция била да издава "референции" на кандидатите. А тези "референции" били нужни, защото по думите на момичето "по едно време било голяма шуробаджинащина". Един вид от тази друга агенция гарантирали, че лицето действително е работило на съответните места, които е посочило в CV-то си, както и че има съответното образование.
Поне аз от обясненията й това разбрах.
Та това е, и те са хора, и те хляб трябва да ядат, добре че има балъци да им плащат.
Иначе според мен има фирми, които предпочитат да ползват посреднически услуги, когато си търсят кадри, и в някои случаи въобще не пускат лично обяви. Така че е добре да се следи и агенциите какви свободни работни места изнасят. Понякога не се знае откъде ще изскочи заекът  Wink Wink Wink

# 206
Това за 10-те лв ми се струва "мижи да те лъжа" както се казва! Аз поне не бих платила, в понеделник и аз ще ходя до една такава агенция и ще дам информация и тук как стоят нещата. Ако не друго поне да се ориентирам дали има смисъл и CV-та да се пускат до такива агенции.

# 207
Хора, това  регистрациите е мега остаряло. Документи, досиета, 10 лева, снимки.....глупости.

Всичко вече е електронно, като си кандидатствате по обява от агенцията, трябва да влизате в базата им данни. Поне аз така си мисля.  Laughing

# 208
Обадиха ми се за събеседване с големите шефове на една от големите "модни фирми" в България, на първото интервю, което се проведе с човек от човешки ресурси бях облечена спортно-елегантно с черна рокля и с  летен ботуш без ток. Обаче сега незнам как да се облека за най-важното събеседване- дали да бъда облечена с по-официална рокля и висок ток или дънки леко спортен модел по-широки, черна по-официална блуза-поло впита в мен и черно сако отгоре с равни обувки?!!/много тъп въпрос, но много ме вълнува, чувствам се,като главната героиня от Дявола носа  прада, защото кандидатствам за подобна позиция и аз/ то даже аз съм одобрената от НР  отдела, но ако биг бос не ме одобри/  Grinning

Изминалата седмица беше много продуктивна за мен,5 интервюта, 1 покана за започване на работа и отказ от моя страна, 1 отказ от моя страна за второ интервю и сега това,че съм одобрена, но и  с боса да си поговорим първо, това е мечтаната работа от мен в страхотна фирма с  отлични условия и възможност за израстване, дано да стане!

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 13:56 от somebody

# 209
Обадиха ми се за събеседване с големите шефове на една от големите "модни фирми" в България, на първото интервю, което се проведе с човек от човешки ресурси бях облечена спортно-елегантно с черна рокля и с  летен ботуш без ток. Обаче сега незнам как да се облека за най-важното събеседване- дали да бъда облечена с по-официална рокля и висок ток или дънки леко спортен модел по-широки, черна по-официална блуза-поло впита в мен и черно сако отгоре с равни обувки?!!/много тъп въпрос, но много ме вълнува, чувствам се,като главната героиня от Дявола носа  прада, защото кандидатствам за подобна позиция и аз/ то даже аз съм одобрената от НР  отдела, но ако биг бос не ме одобри/  Grinning

Изминалата седмица беше много продуктивна за мен,5 интервюта, 1 покана за започване на работа и отказ от моя страна, 1 отказ от моя страна за второ интервю и сега това,че съм одобрена, но и  с боса да си поговорим първо, това е мечтаната работа от мен в страхотна фирма с  отлични условия и възможност за израстване, дано да стане!

Облечи се с дънки и поло. С черната рокля и високия ток ще изглеждаш почти като на бална вечер, а все пак е само интервю. Ти ли си на аватара? Достатъчно шик, няма нужда от подчертаване.

Общи условия

Активация на акаунт