CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №25

• 46 770
  • 776
  •   1
Отговори
# 300
500 лв ако нямаш собствено жилище в София няма да ти стигнат. Живяла съм и в двата града, знам какво е във Варна, трудно може да се сравняват, така че като не сте живяла в София по-добре не започвайте подобен спор. Във Варна доста места са на пешеходно разстояние, а в София без транспорт до никъде не можеш да стигнеш. Само простичък пример давам, не ми се започват подобни дискусии.
[/quote]

Ох, не че нещо, но мацко във Варна също е така.Разбираемо е че в София разстоянията са доста по- големи от Варна и без транспорт трудна работа. Но примерно аз живея на 10 км от центъра ..............без транспорт трудно. А за заплата от 500 лв неможе и да се говори тук................аз също съм на квартира и като сметна транспорт и квартира и тя заплатата даже няма и да ми стигне, но това е отделна тема. Определено в малките градове където повечето хара живеят в собствено жилище , нямат транспортни разходи и т.н., заплата от 500 лв. ще ги устройва. Но смятам че тази дискусия е излишна.Всеки от нас си има различни потребности и всеки различни принципи, да не влизаме в подробности които нямат нищо общо с темата!  Grinning

# 301
  • Бургас
Аз пък не мога да разбера защо чуждите компании изискват целия персонал, едва ли не и чистачката, да знаят езика. Не е ли достатъчно да си назначат 1-2  асистента на директора -преводачи, чрез които да контактуват с персонала.

# 302
Аз пък не мога да разбера защо чуждите компании изискват целия персонал, едва ли не и чистачката, да знаят езика. Не е ли достатъчно да си назначат 1-2  асистента на директора -преводачи, чрез които да контактуват с персонала.

Ами това доста би спъвало работата.

# 303
  • Sofia

В чуждите компании т.нар "директор" не е в България и вероятно нокога лично няма да го видиш или чуеш. Цялата комуникация и документация е на официалния език на компанията, често английски или друг в зависимост от ролята или региона, за който работиш. На български се говори само с колегите в почивките. Без езика реално не можеш и 1 час да работиш.

Чистачките......в тези компании чистят форми като Василка и подобни в извънработно време.

# 304
Специалистите без проблеми са хора с езици, различни от английски, специалисти ИТ, разработчици, САП специалисти, ХР-и и финансови специалисти (ама тип извънземни).

Реди, аз отговарям на три от посочените условия (без извънземното ниво на последното). Какви кинти да поискам от следващия ми работодател?

# 305
По повод писаното по-горе за заплатите и аз да се включа. За съжаление съм от взимащите на най-ниско заплащане(500 лв), с висше образование съм и можете ли да си представите живея под наем в София. Не ме питайте как се оправям, защото е невъзможно, всеки месец ми се плаче като си получа заплатата, тя не ми стига нито за храна, нито за наем нищо. А работя в банка, всекидневно се сблъсквам с хора получаващи три-четири пъти отгоре, неграмотни, невъзпитани и т.н. Има и процент,които сигурно си заслужават тези заплати, в съотношение с образованието и опита, който имат ,но тези другуте, които заемат страхотни работни места с помоща на връзки и прочее, не мога да го преглътна. За съжаление не съм от хората, който някога някой им е помагал да си намери работа, а всички ми казват-без връзки НЕ МОЖЕ! Ами седя си и си търся, засега безуспешно. Ходих преди няколко дни в една одиторска фирма на интервю, то се оказа тест по английски език. Никой не ми обясни нищо, връчиха ми един тест и ме пуснаха в една зала да попълвам. После си го предадох на секретраката и сега ще чакам от умрял писмо след две-три седмици може би, ще ми се обадят. Теста беше за  високо ниво, а аз имам само средно.Имаше много счетоводнии и икономически  термини, които за мен предтставляваха трудност. И това за позиция- АДминистратор на рецепция. Сами си правете изводите!

# 306
  • София/Русе
Специалистите без проблеми са хора с езици, различни от английски, специалисти ИТ, разработчици, САП специалисти, ХР-и и финансови специалисти (ама тип извънземни).
Реди, така наречените кол центрове ли имаш предвид или има и други места?

# 307
Може и моите изисквания да са високи, но уж се опитвам да гледам реалистично. Английския ми е на ниво майчин, завършила съм магистратура към Европейската Комисия, руския ми е на средно ниво и сега от месец уча немски, но е твърде рано да се говори за него. Живея на квартира с приятеля си и наема е 450лв. С 500 лв заплата няма как да оцелеем. Само да вметна, че днес на интервюто бяхме 10тина човека накуп и задаваха някакви въпроси, а ние трябваше да пишем на листи отговорите. Момичето до мен написа КЮХНЯ. Как успя не знам, но съм потресена още....
Лека вечер Simple Smile

# 308
Разбира се, че трябва да имаш високи изисквания и най-вече да си цениш труда и знанията. Яд ме е, че работодателите си позволяват да плащат малки заплати и най-вече, това е защото винаги се намират хора, които да се навият да работят за толкова( в случая обвинявам и себе си, че работя вече 2 г. и половина за толкова). Единственото е, че ходя пеша на работа, затова толкова дълго съм там. Сега обаче виждам колко е тежък пазара и колкото и да се заричам, че този път ще търся за повече, за сега не съм постигнала успех. Аз искам да се развивам в сферата, която съм учила, тъй като сега работя в друга, но като нямам стаж и  пак започвам от нулата. Имам предложение към момента за моята област, но за съжаление заплата е само с 100 лв повече,  а фирмата е малка. Искам да работя, искам да се уча, но сега се страхувам да си тръгна от сигурното. Незнам кой път да поема?

# 309
Аз мисля, че доста от работодателите, които си търсят персонал сега се водят от 'общите' заплати, тези, които се предлагат масово в страната, т.е. ниски. Те не искат да плащат повече пари на служителите си, не защото не могат да си го позволят, а защото не искат. Оправдават се с кризата.

# 310
  • София
......Искам да работя, искам да се уча, но сега се страхувам да си тръгна от сигурното. Незнам кой път да поема?

и мен ме гони този страх "да напусна сигурното" и работодателите го усещат това определено Rolling Eyes

# 311
Големите аутсорс компании в повечето случаи дават доста обширни познания.
Не е за хора с творчески подход определено, но в крайна сметка ако искаш прилична заплата  Crazy, нямаш голям избор.
Аз мисля, че няма проблем човек да има творчески подход или някаква дарба. Все едно човек с ходи риболов, мода или коли също да не е за outsourcing?!  newsm78  Иначе за икономистите съм съгласна, че едно време всички се юрнаха да учат икономика и то предимно МИО. И аз можех да го направя, но нещо ме спираше - не ме влечеше. След това съжалявах, но сега се чувствам направо blessed!  Peace 

# 312
Аз мисля, че доста от работодателите, които си търсят персонал сега се водят от 'общите' заплати, тези, които се предлагат масово в страната, т.е. ниски. Те не искат да плащат повече пари на служителите си, не защото не могат да си го позволят, а защото не искат. Оправдават се с кризата.

Това е истината, според мен. За съжаление, колкото и да си наясно с цената си и колкото и да искаш да ти се плаща адекватна заплата, винаги се намира някой, който е съгласен да работи за по-малко пари и ти отиваш в девета глуха. И когато това се случва месеци наред, клякаш и ти и сам започваш да отстъпваш от твоята цифра, не защото вече струваш по-малко, а защото си принуден. Това важи особено за позиции, за които традиционно не се обявяват заплатите, а  питат кандидатите каква заплата искат.
Винаги се намира някой, който живее в гарсониера под наем с още двама приятели и разходите по жилище са му 100-на лв., мама му праща зимнини и няма ангажимент към семейство... защо да не работи за 800 лв. на позиция, на която по принцип се плаща над 1500? Или току-що излязъл от университет специалист, който още живее при мама и тате, т.е. няма никакви ангажименти към жилище и семейство, решен да трупа опит по специалността и съгласен да работи даже за 600, само и само да трупа стаж...
От друга страна - работодателите, които явно повече държат да платят по-малко, отколкото работата да се върши качествено и адекватно. Нагледахме се в последните месеци на такива - един месец след като казаха на мъжа ми, че не е одобрен, защото някой се е съгласил за по-малко пари, пак пуснаха обява... и след още дин месец - пак. Много изводи могат да се направят от това, но за съжаление - все негативни.

# 313
Реди, така наречените кол центрове ли имаш предвид или има и други места?

Ами вече е по-обширно. Има си ги и кол центровете, но в момента има доста центрове за изнесени услуги, които не са кол центрове--там работят счетоводители, финансисти, САП специалисти, разработчици, ИТ специалисти и др.

Относно творческия подход, имах предвид в работата, не какви хобита има човек  Wink Даже се ценят хора, които имат хобита. Това означава, че са личностни, които искат да се развиват.

# 314
  • Пловдив
Аз пък не ви разбирам логиката, учила съм 5 години, дайте ми висока заплата  newsm78
И аз имам 2 магистратури и 2 езика, ама какво от това, като няма търсене, ще се съобразявам с пазара. Като не ми изнася, ще си стоя вкъщи. Да съм мислила, като съм ги записвала, какво ще работя с тях после. Колко пъти съм се ядосвала, че не станах инженер, хем математиката и точните науки ми се отдават  Crazy

А го има и другият момент, ти може и много да знаеш и умееш, но ако работодателят не ти ползва всички умения, за какво да плаща повече  newsm78 Колко са работните места, където на 100% се търси човек с вашите квалификации, пък и няма други кандидати по-подходящи?

Не го разбирайте като заяждане, и аз съм от вашата страна, просто не виждам смисъл да обвинявам някой, че не ме взима на работа за 2000 лв.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт