CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №25

• 46 791
  • 776
  •   1
Отговори
# 345
Успех на момичетата, които ще ходят на интервю днес.)

За специалността МИО, малко от завършилите се реализират наистина добре. Иначе...като почти всяка икономическа специалност, дето се вика, всичко можеш да работиш. )

viktoria1, чак да вземат повече от учителите. Но...зависи къде си чистачка, къде учител и колко стаж имаш.

# 346
  • В света на диска
Embarassed Embarassed Embarassed Rolling Eyes здравейте, нова съм във форума и близо два месеца само чета,научих много полезни неща, но и търсех къде точно да задам няколко въпроса, завършвам тази година "Социална педагогика" (ако има някакво значение), та надявам се да не се натрапвам в темата с тях:
Въпрос 1: Имам ли право да се регистрирам в бюрото по труда, след като съм редовно обучение?
Въпрос 2: Ако имам, има ли шанс да кандидатствам по някои от програмите, изброени по долу във форума, без да съм се дипломирала (предварително прочетох всичко, но се обърках много, нямаше точен отговор, а пространствени обяснения, нападки към питалите и нищо точно) ?
Въпрос 3:Може ли стажът в трудовата книжка, да се нанася със задна дата, евентуално от НАП могат ли да нанесат трудов стаж в Трудовата книжка,  или задължително се обикаля по счетоводители (за да дам отговор на въпроса, защо някой не ми е оформил Трудовата книжка, защото съответния счетоводител и седалището на фирмата са в друг град, а не в този в който работих  за тях, и не позволиха да потърся счетоводител, който да  ми нанесе стажът въпреки , че управителката имаше печат на фирмата и  се бе помолила, стажът на персонала да бъде нанесен,но уви, а тези от колегите които си изпратиха книжките в последствие бяха със загубени такива, така че а не се осмелих)
 Надявам се да не нарушавам тона на темата, предварително благодаря, ако някой ми отговори, както се и извинявам за нахълтването  Embarassed
 И последно, много сте готини майчета, благодарение на Вас научих много полезни неща  Hug 

# 347
green_poison, за регистрация в БТ не съм сигурна,  най-добре да попиташ там. Предполагам можеш да се регистрираш с дипломата си за средно образование.
2. За младежките програми Старт в кариерата трябва да имаш диплома и да нямаш стаж по специалността. По другата програма няма такова изискване, но пак е хубаво да кандидатстваш с дипломата си за висше образование.

# 348
  • Балчик
green_poison щом имаш не нанесен трудов стаж ,
ще е необходимо да се обърнеш към фирмата , в която
си работела. Ще занесеш книжката до офиса и те са
длъжни да ти я предвижат , освен това трябва да ти издадат
и съответните документи за пенсиониране- УП - 2 и УП -3.

Ако те ти откажат попълването на тр.книжка и издаването на
осиг.документи може да се обърнеш към Инспекция по Труда за
съдействие. Но тази мярка е крайна и след като имаш вече
няколко неуспешни опити да се разберете с бившият ти работодател.

# 349
  • В света на диска
Благодаря Ви за отговорите, аман от криви работодатели, значи отново започвам да ги издирвам и мисля да пробвам в бюрото по труда, че ми писна да мятам табли по нощите, те сега даже и аз това никой не се обажда Simple Smile

# 350
  • на североизток
Като е станало на въпрос да попитам, че не ми е ясно...тези УП-та сега ли трябва да се вземат или когато дойде ред за пенсиониране? Искам да кажа, че сега като сме по на 20-30 години и сме далеч от пенсионната възраст, и сменяме работодатели доста често, от всеки ли трябва да си взимаме УП или само от някои( и как да преценим от кои)?
Май не можах добре да попитам, но ако не сте ме разбрали, ще уточнявам Laughing

# 351
  • КиТ
В бТ ще те регистрират,със средното ти образование,ти си перцени за твоят град как е положението,но моя съвет е да изчакаш Wink Peace За Старт в кариерата трябва да имаш диплома задължително ,сега от октомври също има програми за висшисти Wink Peace

# 352
Ох,да ви кажа,радвам се,че устоях да не отида от едното любопитство.Оказа се,че имам познат,който е ходил на интервю преди няма и месец и че ситуацията там е точно такава,каквато я описват хората в интернет. Няма договор,натрапваш се на хората,...абе покъртително.Десислава Манчева ми обяснява по телефона,че работата е едва ли не песен-седиш си на бюрото с кожения стол,вдигаш телефони и обясняваш на хората за продуктите.
Не знам защо ,но всички тия млм фирми са ми много противни-това ейвън,орифлейм,фм,цептер..

# 353
  • Балчик
Като е станало на въпрос да попитам, че не ми е ясно...тези УП-та сега ли трябва да се вземат или когато дойде ред за пенсиониране? Искам да кажа, че сега като сме по на 20-30 години и сме далеч от пенсионната възраст, и сменяме работодатели доста често, от всеки ли трябва да си взимаме УП или само от някои( и как да преценим от кои)?
КСО чл. 5  (7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;

# 354

Ако си започнал след 96-та, отпаднаха. Или поне трябваше да отпаднат. От тогава има регистър електронен, автоматизиран, или там както се казва. Но това да се провери, не гарантирам.

# 355
  • Sofia

Ако си започнал след 96-та, отпаднаха. Или поне трябваше да отпаднат. От тогава има регистър електронен, автоматизиран, или там както се казва. Но това да се провери, не гарантирам.

Това е интересно, аз пък мислех, че е задължително да ги изискваме при всяка смяна на работодател. Не претендирам, че съм наясно обаче.

# 356
И аз не казвам на 100%, а и колежката ми ХР тук до мен не казва,че е влязло в сила. Обаче имаше такава идея преди.

# 357
  • Балчик
И аз не казвам на 100%, а и колежката ми ХР тук до мен не казва,че е влязло в сила. Обаче имаше такава идея преди.
КСО чл. 5 т.7

# 358
  • Варна
Само да вметна, продължават да ги искат и в момента в НОИ, когато се налага да се пенсионира човек, и то работил последните години примерно при нас. Хич не гледат само персонален регистър, даже има случаи там да е грешна информацията. Моят съвет е при напускане, най-много в следващия месец да си ги поискате. Имайте в предвид, че технологично изисква все пак някакво време, не е задължително да ви ги издават заедно със заповедта за прекратяване, но примерно при изплащането на последната заплата е ок.

# 359
Аз имам от 2-те места,където съм работила.На последното място даже ми дадоха документите последния работен ден.
Да се похваля сработих се с колегите,свикнах с работата и ми харесва.8 часа зимата няма да ми се събират дори с пътуването.Единственото гадно е,че почивните дни са по график и се падат и през седмицата.По програмата за 6 месечния стаж започнах работа и вече взех и 1 заплата.Основната заплата ми е 511лв.Направо се чувствам късметлийка като чета за какви пари какви изисквания има и то в големи градове,а аз работя в село.

Общи условия

Активация на акаунт