За Dental X-Ray при деца и по принцип за детските зъболекари в чужбина.

• 4 975
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
Още нямам челен опит относно рентгеновите снимки за детето, но съм се хванала за главата още на стъпка 1 - намиране на читав зъболекар  ooooh! . Всички, които ми препоръчват до момента не позволяват придружаване на детето. Някои позволяват да го придружиш само на първия преглед, при други забраняват придружител от 3 годинки нагоре. Как ли пък не съм си пуснала детето само в кабинета  ooooh! . За САЩ става въпрос.
Не бих позволила рентгенови снимки нито на детето, нито на мен, без видима причина. Миналото лято имах страхотни проблеми със зъбите и ме наснимаха за няколко живота напред, понеже ме препращаха м/у различни офиси и никой не признаваше снимките на останалите.

И аз не бих пуснала детето само и стоя до нея. Харесва му или не, това е положението. Отказвала съм снимки, гледаха ме като престъпник.
Мен тази година ме наснимаха доволно също...ох, мразя ги.
Аз имам/ах доста прилични зъби и докато дойдох в САЩ, братовчед ми се грижеше за зъбите ми и никога не ме е снимал, но не съм не съм имала и сериозни проблеми. Тук ме коронясаха яко, а сега след 5тата година всичките тези корони сдадоха багажа и сменявам наново.

# 31
Аз нямам проблем да не съм в стаята. Отскоро практиката и при нашия детски зъболекар е такава, докато трае прегледа, родителят е там, обясняват, какво трябва да се направи, подписваш, ако си съгласен, подписваш, ако отказваш. Аз лично не задавам въпроси по време на пломби и подобни, но не са малко родителите, които явно пречат и не се усещат, поради тази причина и ги въвеждат тези ограничения.
За големият ми син, вече ми е достатъчно комфортно да го оставям сам, но за малкият е рано.

# 32
Кейси, седя на стола до нея, в никакъв случай не преча на доктора и не прекалявам с въпросите. Мога да се похваля, че най- накрая намерих добър зъболекар и чувството е друго когато имаш доверие.

# 33
Не е там въпросът, Кейси, дали имаш лично проблем или не. Въпросът е дали родителят има право да влезе с детето си ако иска, по каквито и да било причини. Дали ще избере да влезе родителят или не, това е друга тема, но много от нас не обичат подобни ограничения като принцип.

Добре е, между другото, и да се задават въпроси от време на време по време на преглед и наистина създава точно чувство за доверие между пациент и зъболекар.

# 34
Разбирам ви и не ви нападам с нищо, споделих част от мотивите на нашата практика. Родителят е свободен да зададе, колкото иска въпроси преди и след. Знаете, как изглежда понякога пломба и как децата пищях, мрънкат и т.н. Много родители и на това не издържат и допълнително се нагнетява напрежението в кабинета.
Така че ги разбирам и зъболекарите. Аз също, най-накрая, след толкова лутане, съм доволна от сегашния зъболекар и изобщо цялата детска практика, имам им доверие и затова не бих ги сменила, въпреки изискването им и това изискване, в моя случай, не рефлектира върху доверието ми в тях.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 20:50 от Кейси

# 35
Тук без родител изобщо НЕ преглеждат детето.
Процедури без родител - абсолютно невъзможно, дори и срещу подпис!
Поне първия път трябва родителят да е там и да подпише документите, а после може и с баба/леля/дядо и т.н. да се ходи, но никога детето не е само в кабинета.
На въпроса на авторката - тук НЕ правят рентген.
Нито профилактичен, нито никакъв.
Направо вадят зъба, ако "преценят", че е много зле!
Как преценяват - не ме питай, но дъщеря ми загуби един постоянен зъб заради тия неграмотници тук, които на всичкото отгоре я оставиха с болки почти три седмици!!! без да я погледнат, защото не била отишла в "часа за спешност", после защото била без родител и третия път, щото трябвало да пие АБ още няколко дни (за какво беше тоя АБ, Господ знае!).
И накрая, след скандал се съгласиха да я прегледат, прецениха, че зъбът е "загубен и не може да бъде спасен" и го извадиха!
Не искам да си спомням, че побеснявам!   #2gunfire

# 36
  • Чикаго / София
Ох, толкова ми е писнало от американските детски зъболекари, че роман мога да изпиша с преживявания.

Точно така е и тук /САЩ - Илиной/, още с влизането на детето в кабинета му се прави снимка на зъбите за "Добър ден"!  Преди да е прегледано от зъболекаря и преди да е установено, че има някакъв проблем, който да налага снимане. От 5 годишна възраст започват със снимките. Преди това не ги снимат - малки са. Колко спорове сме имали, но и до сега не съм позволила да снимат малката ми дъщеря. Голямата я снимаха два пъти до сега, но тя има наистина доста проблемни зъби и се налага.

Първо попаднахме на практика, в която не позволяваха на родителите да са вътре с децата - направо си излезнахме от там. Няма как просто да позволя детето ми да е само вътре в зъболекарския кабинет на 6-7-8 години.

След много препятствия стигнахме до специализиран детски кабинет. Научиха ме, че не давам снимка да им се прави без да е необходимо и направо ми даваха листа да подпиша отказа. Колко са ми обяснявали, че тези снимки не били вредни, безобидни били, те нямало как да разберат има ли кариес без снимка и пр. Веднъж попитах зъболекарката тя би ли снимала собственото си дете без да има проблем, тя си замълча и нищо не отговори, но оттогава спря да ме убеждава за снимките. Това което ми преля чашата при тях, беше когато поискаха да сложат 4 сребърни коронки на млечните кътници на 8 годишната ми дъщеря. Не можели да ги направят вече, и да ги направят - пломбите щели да паднат, нямало смисъл да я мъчат, трябвало да й сложат тези сребърни коронки.  Попитах имат ли бели поне, защото дъщеря ми ще си ги има тези зъби още 6 години и не ми се иска да й се подиграват децата, особено като навлезе в пубертета. Нямало бели, не можело бели, дори и да си платя. Отказах коронките - те отказаха да направят кариесите. За щастие децата ми се прибраха в България 3 седмици след това. Там им оправиха зъбите, без излишни упойки, снимки и коронки. И до сега тези пломби нямат проблем, а детето ми не иска да ходи тук на зъболекар - иска само в България. Пак там й спасиха миналата година един зъб - млечен кътник. Направи абсцес. Първоначално искаха да го вадят, но решиха да направят опит и да го спасят. Оправиха зъбчето успешно - това беше преди година и половина - и до сега този зъб няма проблем.  След като се прибра тук я заведох на зъболекар и им казаха какво се е случило. Още преди да довърша и преди да й погледнат в устата, ме попитаха дали зъба вече е изваден. С огромно удоволствие им съобщих, че зъба е спасен и, че съм страшно благодарна, че това нещо се е случило там, за да й спасят зъбчето, а не тук - където директно щяха да го извадят. Те ми потвърдиха, че да, тук нямат практика да оправят такива зъби - направо ги вадят.

Сега отново сме при нов зъболекар. Още от началото им казах, че не давам да се снимат децата без изрично мое съгласие и, че за абсолютно всяка манипулация искам обяснение защо се налага и каква е, че не съм съгласна на сребърни коронки и пр сребърни изпълнения в устите им.

А за това защо искам да съм с тях - причини много. Но след като видях как се опитаха да вържат ръцете на дъщеря ми, за да си работят спокойно, без да попитат, не мога и да си помисля да ги оставя сами вътре. Това връзване доста травмира детето, макар че аз веднага се намесих и настоях да я отвържат. Успяха да й оправят зъбите и без да е вързана - само с говорене и успокояване, но детето от тогава всеки път като тръгнем на зъболекар ме пита "Нали няма да ме връзват?"

Дъщерите ми си обичат зъболекаря в България и с удоволствие ходят там - тук винаги са под напрежение щом тръгнем на зъболекар, а уж би трябвало да е обратното, но .... Rolling Eyes

И аз като vanhorne ги мразя вече тукашните зъболекари. Омръзна ми да споря и да се боря с тях и всичко е, за да успеят да източат иншуранса по-качествено, за да си платят скъпия рентген, който уж не вреди и всички останали джаджи в кабинета, а здравето и интереса на пациента им е последна грижа.

# 37
Ирка,  лошо ми стана като прочетох.  Просто няма сила, която да ме накара да оставя детето само и да позволя да го връзват.
Извън темата само ще спомена, че естимейта  при 1вия зъболекар  ми беше $7500 ,  а този при когото ходим сега ми  ги оправи за по- малко от $2000.

# 38
  • ENGLAND
Като гледам почти навсякъде са на принципа "Няма зъб, няма проблем".  Както са писали, тук на децата снимки не правят, но пък за възрастните прошка няма. Макар, че  моята дъщеря искаха да я оставят още две седмици поне с млечен и постоянен зъб еднакво големи. Добре, че детето беше много настоятелно та зъболекаря накрая и извади излишния зъб само за секунди. Но пък и никакво внимание, че предните зъбки са раздалечени и трябва да се сложат телчета, рано било, като станела на 11-12 щели да и сложат брекети. Добре, че си имам супер зъболекарка в България и като си ходим първо сме при нея. Но тази година не ни стигна времето за телчетата и се надявам догодина да не е много късно.
Впрочем тук детски зъболекари няма. Ако има много по-сериозен проблем пращат в големите дентал болници. Но дано не стигаме до там, че като знам мен как ме "лекуваха" в Бирмингамската дентал хоспитал, ми настръхва косата.

# 39
Doret, тук се слагат брекети след 11 годишна възраст. Такова беше мнението и на БГ и тукашните зъболекари. От мои наблюдения, всички познати деца, които имаха брекети преди тази възраст се наложи повторно слагане. Тук не давам мнение, само споделям наблюдения. Не знам кое е правилно и всеки случай е индивидуален.

# 40
  • ENGLAND
vanhorne, да знам, най-малкото искам брекети още сега. Но по мнението на българската ни зъболекарка точно сега е момента да се коригират с телчета, нещо съвсем просто, за да не се налага слагането на брекети по-късно. Но тукашните ме гледат умно и даже не ме пращат в дентал хоспитала, дето е за по-сложни случаи от вадене на зъб и слагане на пломба.

# 41
Daret, сега те разбрах  Peace ти под "телчета" имаш предвид т. нар. в БГ шини, а тук им казват ритейнър. Да, няма практика и тук да се слагат тези за корекция  Thinking. Замислям се, че племенницата ми коригира сериозно криви зъби само с ритейнър.

# 42
Като отворихте дума за корекция и репозиция на зъбите, да споделя как е при нас.
Големия ми син е на 9 г и вече носи шина, като най-напред носи едни винтове с ластичка на кътниците, за да намести кръстосване между горния и долния кътник ,че горния бил навътре. Шината я носи заради безобразно изкривяване на горните 2 резеца. Заради силното изкривяване касата го поема без допълнителна застраховка.
При дъщеря ми има стърчащ горен кучешки заради малко място, но понеже мястото не е толкова малко, колкото касата покрива, сега ще го плащаме самостоятелно, тъй като тя няма допълнителна застраховка за такъв случай. Тя ще носи брекети директно. На 12 г.

# 43
  • Чикаго / София
Doret и на нас в България ни казаха за голямата ми дъщеря, че е добре да носи такива шини сега, за да се направи място за новите зъби. На нея зъбите са й много нагъсто, челюстта й е малка и от там е видно още от сега, че няма да успеят новите да израснат правилно. Тези шини може ли още от сега /миналата година/ да разширят лека полека челюстта и да направят място за новите зъби. Тук попитахме за подобно нещо, но ни казаха, че се слагат направо брекети, когато му дойде времето. Заради нагъсто разположените зъби са всички проблеми които има с тях.

А иначе например нашата застраховка покрива един рентген на година, и те се чувстват повече от задължени да го използват без нужда, за да изтеглят парите за него.

При едно от последните ни ходения /за децата става въпрос/, ги заведох 1 седмица след като се бяха прибрали от България. Знаех, че не би трябвало да имат проблем, защото преди пътуването там бяха ходили на зъболекар. Трябваше ми бележка за училището им и само преглед. Понеже отидохме преди да са изтекли 6 месеца от последното ни посещение, се наложи да си платим прегледа. На излизане сестрата и зъболекарката много настояха да си запишем час за след месец и да отидем пак. Тогава застраховката щяла да плати за прегледа и почистването на зъбите /разбира се и снимката/. Попитах ги има ли нужда, след като сега са видяли, че децата нямат проблем и зъбите са им здрави, защо да идваме след месец отново? Ами защото ще минат 6 месеца от предишния преглед по застраховката и ще могат да изтеглят парите от нея за тази процедура, нищо, че децата нямаха нужда от нов преглед. Естествено, че не отидохме. Wink

А ето едно разследване за една зъболекарска компания, как източва пари и какво прави с децата. Не е приятно за гледане предупреждавам. Та след този материал задавам по сто въпроса и децата си сами не пускам.

http://www.youtube.com/v/6Xw7dDLEiX0&fs=1&source=uds&autoplay=1

# 44
а тук им казват ритейнър. Да, няма практика и тук да се слагат тези за корекция  Thinking.

Не знам, дали различните ритейнъри имат различни имена, но големият ми син има сложен такъв, на мястото на зъб, който бе изваден. И тъй като, новият няма да излезе скоро, този ритейнър му пази място.

Общи условия

Активация на акаунт