За Dental X-Ray при деца и по принцип за детските зъболекари в чужбина.

• 4 977
  • 48
  •   1
Отговори
# 15

Имам спомен и то точно от американски новини, мисля ABC, бяха обсаждали, че рентгеновата снимка не трябва да се прави повече от 1 пьт в година или дори по -рядко.

Това само на зъбите ли или на каквото и да е?

темата беше специално за зъболекарските рентгенови снимки, не си спомням да са обсаждали за другите прегледи.

eagle разбрах. Така или иначе вече е станало и няма смисьл да го мислиш. Все пак е добре да провериш, дали зъболекарите в твоя щат процедират по сьшия начин. Сега си спомням, на наши близки, детето, беше на 3-4 години. откриха му кариес и зъболекаря ги беше изпратил при специален детски зъболекар кьдето май им направиха рентгенова снимка. Не си спомням подробности, но така бяха открили допълнителни кариеси. Обаче си мисля че е кофти ако водещия мотив е застраховката, а не грижа за детето.

# 16
Аз ще се опитам да разуча нещата, но сигурно ще се налага снимка поне веднъж в годината, както е писала Кейси. Явно това е практиката тук. Аз се чудех дали наистина са толкова наложителни и как навремето са работели без снимки. Не знам, може би на рентген се хваща кариес в начален стадий, което не може да се прецени само с преглед. Кое обаче е по-малкото зло?
От друга страна както Hear Again e писала, навремето вярно си беше "касапница" детското зъболечение. Поне такива са моите спомени. 
Дъщеря ми е почти на 6 години. Тази година за първи път и правиха снимка на зъбите. Преди това казваха, че е малка. Тя обаче има правени x-rays по други причини и аз за това така се замислих дали вече не стават много.

# 17
  • Vienna
Тук зависи къде отидеш.
Дъщеря ми я заболя зъб в петък след обяд. Отидохме в единственото учреждение отворено в това време: университета по стоматология. Там снимаха един куп снимки докато не останаха доволни, Бяха много припряни, без търпение, издълбаха до някъде болното зъбче с местна упойка и понеже дъщеря ми на четири годинки в последствие абсолютно отказа ни изпратиха по живо по здраво. В последствие бяхме на нашия зъболекар и той успя с много търпение и дори без местна упойка да я предразположи и успя да го пломбира. Сега вече ходи едва ли не сама и винаги е много горда. Дори и още две пломбички се наложи да и сложи. Зъболекаря работи със здравни каси, но слага само полимерни /бели/ пломби.
Иначе имаме клиника за детска стоматология, където може и с един вид обща упойка, но аз съм от бранша и съм на мнение, че за едни зъби такъв риск не си заслужава. Там много се чака, но хората са доволни. Упойките естествено предлагат само в краен случай и когато са много зъби за вадене. Дали правят рентген ей така не знам. Нашия не направи.

# 18
Тук в Ирландия не съм чувала да има "профилактични" снимки, но ако трябва да правят кариес се прави за по- сигурно.  Rolling Eyes
Ох, ние миналата година каква зъболекарска одисея преживяхме ... ooooh! Както се казва: "Гледам и не вярвам на ушите си ".
Миналото лято след като дъщеря ми (тогава на 6г) се оплака от зъбобол я заведохме на преглед в държавна детска клиника. След прегледа зъболекарят установи, че има 5(?) развалени зъба и препоръча изваждането им с пълна упойка.  Shocked  Сигурно сте виждали как на анимационните герои им увисва ченето– ей така бяхме и ние. Мъжът ми пръв се окопити и попита наистина ли няма никакъв начин да се оправят тези зъби–все пак това са зъби, които би трябвало да израстат след 11-12-тата година да не говорим, че предстоеше смяна на резци. Доктора каза, че те не "поправяли" млечни зъби, само ги вадели, а на тяхно място можело да се поставят местопазители. Можело обаче да отидем на частен преглед за второ мнение. Аз продължавах да гледам като отровена и затова на мен ми даде брошурка да се запозная с пълната упойка и "да свикна с мисълта"  #Crazy
След няколко дни отиваме на частен преглед и доктора каза, че трябва да направи снимка на цялата челюст за да прецени какво е положението. След снимката равносметката беше– 2 зъба за вадене(с пълна упойка разбира се), 2 за пломба и един зъб "който не е зле, ще го спасим и ще струва около 500 евро". Crazy Всичко добре, но ние продължавахме да смятаме за недопустимо детето ни да бъде упоявано, затова още същата вечер купихме билети за България и след 2-3 седмици "запалихме " самолета и за 500 евро  Mr. Green се прибрахме и тримата. Обяснихме на нашата зъболекарка случая, показахме снимката и в крайна сметка се оказа, че от 5-те зъба  всъщност само трите са за пломба и нито един за вадене.  ooooh! За два дни ги оправихме и това беше.

# 19
  • usa
нашият зъболекар (в сащ) и до сега - децата ми са големи, за всяка процедура ме пита - рентген, флуор, упойки... ако откажа, не настоява. снимки правим може би веднъж на две години. кариеси не са имали много - може би два или три общо за трите деца за 17 години, но определено не си спомням да им е правил специална снимка, за да оправи кариес, след като го е намерил newsm78... дори се е съгласявал с мен, че може и да не се оправя кариес на млечен зъб ако не боли, като така или иначе млечният зъб скоро ще падне. упойка за вадене на млечен зъб определено не слага. така че според мен зависи и от зъболекаря, не само от държавата, в която работи.

# 20
До миналата година на стария зъболекар на децата не бяха правили рентген. Големите имаха по 1-2 кариеса, които бяха оправени без хър-мър.
Като сменихме зъболекаря, той направи само на големия ми син снимка заради силното изкривяване на предните резци и да провери състоянието на корените (вече постоянни) и ни прати на ортодонт за наместване с шини.
Малкия има много слаби зъби и след неколкократни неуспешни опити за изчистване на кариесите и затваряне, решихме да направим пълно саниране под пълна упойка в клиниката, където ми казаха, че ще се опитат да спасят всичко,което може, но ако възпалението е стигнало корена, ще извадят зъба. Така и стана за съжаление - извадиха му 4 горни резеца, за да спасят от по-късно проблеми на постоянните резци.
Всичко това мина  без да му се прави рентген.

# 21
  • У дома
ПРи нас, САЩ, практиката е да се прави снимка на дете при профилактичен преглед. Последния път за дъщеря ми, на 8 е, отказах и зъболекаря отказа да и погледне зъбите. Направиха само почистване.

# 22
Тази година за първи път и правиха снимка на зъбите. Преди това казваха, че е малка.

Tова ме заинтригува - в кой щат това? На моето още на 3 му нащракаха цялата уста (на профилактичен, което е ''разбираемо'', знам).
Иначе - отказвала съм снимки, цупели са ми се и са ми давали да подпиша хартия, че отказвам.
Упойки не сме имали повод да преживяваме още, слава Богу.
--------------------------

А това със снимките е едно..... - оправдават се с лайабилити и тем подобни, но веднъж понеже бях яхнала метлата страшно много (за мой зъбар ставаше дума, не за детето), прочетох доста по въпроса и се оказа, че няма закон, който да казва, че са задължителни снимките, а е по-скоро "препоръка" от АДА. Но не съм убедена, че и източника на инфото беше легитимен, тъй че е малко мъглява цялата история със задължителните снимки. Досада голяма са, обаче и точно както някой по-горе каза, би трябвало да вземат предвид цялото хистори на пациента с другите му Х-рейс. (Извинявам се за българската латиница). Още четох, че трябвало задължително пациента да изиска от техничката да покрие и врата, заради щитовидната жлеза. 

# 23
Снимките биха помогнали да се види кариес между зъбите при профилактичен преглед. Иначе, моят зъболекар прави снимки веднъж на година профилактично (профилактичните прегледи и чистене са 2 пъти на година). Имам право да откажа. За детето съм отказвала при детския зъболекар и се съобразяват, но ако не кажа специално, с това започват и пак правят снимки веднъж на година.  

# 24
  • Bristol
За профилактичен преглед в Англия снимки не правят. Да чукам на дърво, за друго освен профилактика децата не съм водила. Едва сега на 15 години на синът ми му направиха снимка, но него не го броя вече за дете Wink Направиха я в спешното след инцидент по време на състезание и искаха да видят какво е състоянито на зъба. За съжаление не можаха да го спасят  Rolling Eyes

# 25
Тази година за първи път и правиха снимка на зъбите. Преди това казваха, че е малка.

Tова ме заинтригува - в кой щат това? На моето още на 3 му нащракаха цялата уста (на профилактичен, което е ''разбираемо'', знам).
Иначе - отказвала съм снимки, цупели са ми се и са ми давали да подпиша хартия, че отказвам.
Упойки не сме имали повод да преживяваме още, слава Богу.
--------------------------

А това със снимките е едно..... - оправдават се с лайабилити и тем подобни, но веднъж понеже бях яхнала метлата страшно много (за мой зъбар ставаше дума, не за детето), прочетох доста по въпроса и се оказа, че няма закон, който да казва, че са задължителни снимките, а е по-скоро "препоръка" от АДА. Но не съм убедена, че и източника на инфото беше легитимен, тъй че е малко мъглява цялата история със задължителните снимки. Досада голяма са, обаче и точно както някой по-горе каза, би трябвало да вземат предвид цялото хистори на пациента с другите му Х-рейс. (Извинявам се за българската латиница). Още четох, че трябвало задължително пациента да изиска от техничката да покрие и врата, заради щитовидната жлеза. 

Джи, това беше в Ню Джърси. Не знам обаче дали е било някакво изискване на щата или преценка на самия зъболекар. Той беше педиатрик дентист и преди 4 годишна възраст не правеше снимки на децата.

# 26
Прави се снимка,ако немогат добре да видят дали има кариес/между два зъба и т.н/И аз се притеснявах,но ми казаха,че не било по-силно от излагане на слънце,а и ако е само 1-2 пъти в годината,не мисля,че е страшно

# 27
  • След завоя в дясно
За профилактичен преглед в Англия снимки не правят.
Да и аз не съм видяла да правят.
Млечни зъби се вадят с пълна упойка, не съм чула да ги оправят. Същото важи и за вадене на постоянен зъб на възрастен- пълна упойка.
Неприятно ми стана като бременна 7месец отидох на профилактичен и бях увещавана доста настоятелно да си направя  рентгенова снимка. Отказах, но пък потвърждава в пълна сила по горните мнения.

# 28
Още нямам челен опит относно рентгеновите снимки за детето, но съм се хванала за главата още на стъпка 1 - намиране на читав зъболекар  ooooh! . Всички, които ми препоръчват до момента не позволяват придружаване на детето. Някои позволяват да го придружиш само на първия преглед, при други забраняват придружител от 3 годинки нагоре. Как ли пък не съм си пуснала детето само в кабинета  ooooh! . За САЩ става въпрос.
Не бих позволила рентгенови снимки нито на детето, нито на мен, без видима причина. Миналото лято имах страхотни проблеми със зъбите и ме наснимаха за няколко живота напред, понеже ме препращаха м/у различни офиси и никой не признаваше снимките на останалите.

# 29
Намирането на добър зъболекар и за възрастен, и за дете наистина не е лесно (а не е като да няма зъболекари!).   Аз минах през същия проблем с придружаване на детето. Зъболекарят, който иначе харесвах, реши да въведе точно такава практика преди време.  Заявих, че няма да пусна детето ми само. Обясних защо. Тръгнах си, и бях готова да заведа детето при нашия семеен зъболекар, но ми се обадиха, че ще направят изключение и мога да вляза.  Сега виждам, че разрешават на родителите, които искат да влязат. Мисля, че и други са се оплакали.

Общи условия

Активация на акаунт