За Dental X-Ray при деца и по принцип за детските зъболекари в чужбина.

• 4 971
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте, интересувам се как процедират детските зъболекари при вас. Днес се опитвах да убедя нашия зъболекар да провери за кариеси без да прави x-rays. Той категорично ми отказа, обясняваше ми разни работи и накрая ми каза, че най-вече заради liability insurance costs никой доктор в САЩ не би тръгнал да работи кариес без x-ray.
Накрая се съгласих да се снимат само съмнителните части на устата. Преди 6 месеца на преглед имаше x-rays и аз днес за това се запънах да се правят нови.
Също слагат ли упойки на децата при вас?

# 1
Интересна тема  Peace

Моя приятелка във Франция има син на същата възраст като дъщеря ми (6 год) и когато го е завела на зъболекар, първо са му направили панорамна рентгенова снимка, ей тъй, за да видят състоянието на зъбите - уточнявам, че това е било профилактичен преглед, детето нямаше оплаквания.  ooooh!

Тук, за щастие, не го правят и доколкото съм чувала от познати, правят и кариеси без рентген.

На дъщеря ми се наложи на 2 пъти да й вадят млечен зъб, поради вече проникващ постоянен без да е паднал млечния. Първия път без малко беше колабирала от упойката, не искам да си го спомням дори. 2рия път й сложиха упойка без адреналин и за щастие този път я понасяше добре. Предимство е че от адреналина се свиват кръвноносните съдове и съответно раната не кърви много, и самата упойка държи по-дълго, та трябваше да се работи по-бързо и внимателно с упойката без адреналин.

# 2
нашият зъболекар в холандия задължително прави рентгенова снимка.

за упойка /за вадене на детско клатещо се зъбче/ - лидокаин на спрей.

# 3
Темата- повод да изразя възхищението си от програмата за зъбна профилактика в DK.
Детските зъболекари са предимно в училищата. От 0 възраст са на планирани профилактични прегледи. Няма "профилактични" рентгенови снимки,  няма страх от зъболекар, изграждат се навици.

# 4
  • Germany
В  Полша не правят снимки профилактично или при лечение на кариес. Струва ми се налудничаво да се облъчва профилактично дори голям човек, камо ли дете. Упойка също не са му слагали до сега. Нито в БГ, нито тук. Имал е кариес няколко пъти и лечението е отнемало минутки, като работата с машинката е била за секунди. Нито е ревал, нито се е дърпал, нито е споделял да е нещо кой знае какво, за да се налага упойка...

# 5
  • Там,където се събуждам щастлива.
На мое познато дете не му правят. И като споделеното от silke: изграждат навици, за да няма страх.
Тук моят зъболекар не ми прави и на мен. Българският ме накара (дори не знаех, че има подобно нещо  Embarassed ) и съм много благодарна, защото откри голям проблем с един зъб. Видимо му нямаше нищо, не ме и болеше. Без тази снимка нямаше да се види нищо и щях да съм загубила този зъб, защото видимо щеше да се види чак, когато напълно се е разрушил.

# 6
За деца не знам, но за възрастни в САЩ се правят снимки редовно. Моят прави 2-3 годишно. Не мисля, че са проблем, но ме дразни, че всеки лекар и зъболекар си прави снимки без оглед на цялостното облъчване, на което е подложен пациента от всичките си лекари. Аз например имам много травми на костите и там ме снимат за добро утро и довиждане. Отделно ме снима зъболекарят, ортодонтът, а други лекари са ми назначавали скенер без да се замислят много-много. Но като пациент имам много малко място да възразявам, а специално при зъболекаря не искам да се лишавам от снимките, защото моята уста много пострада от грижите на касапите в училищата и ме е страх да не изпуснат проблем.

# 7
За деца не знам, но за възрастни в САЩ се правят снимки редовно.
И в Австрия е така. От една страна разбирам, че всеки иска да си върже гащите, както и че има неща, които могат да се видят само на снимка. От друга си мисля, че най малко не би навредило да има някаква система, та да могат да ползват снимките на колеги.
От трета понякога си мисля, че просто искат да си избият разходите за техниката, която са купили  Confused

# 8
От трета понякога си мисля, че просто искат да си избият разходите за техниката, която са купили  Confused

Абсолютно!! Имах един случай с лицево-челюстен хирург, който ми обясняваше, че задължително трябва да ми направи 3-измерна рентгенова снимка, защото тя показвала толкова повече... ooooh! Отгоре на всичко отказваше да приеме снимки от друг хирург, нищо, че бяха на 3-4 седмици, защото не били по неговите стандарти. Офисът му беше пълен с нови мебели, нови джаджи. Купува си ги и вдига цените...

Трябва да има система за преценка на риска за пациента. Как успяват на лекуват бременни жени без толкова снимки? Същото може да се приложи и на други пациенти, които имат много скенери или друго излагане.

# 9
Скоро мислех да пускам подобна тема. Само Че мен ме интересува дали се правят профилактиЧни снимки на деца само защото са достигнали някаква възраст.

Преди около месец при профилактиЧен преглед, без оплаквания и никакви проблеми, искаха да направят панорамна снимка на дъщеря ми. Била достигнала преклонната възраст от 6 години и така се правело.  Rolling Eyes На въпросът ми от какво се налага тази нужда, ми обясниха Че трябвало да се види дали има всиЧки корени на постоянните зъби. А на нея тъкмо и беше паднал първия зъб, какви корени, какви 5 лева. И каквато си е устата ги попита ако няма корени, ще и поникнат ли зъби от снимката.  Laughing Направо ги постави на мято, те само изгледаха смутено и приеха отказа ми за снимка. Казаха, другата година веЧе било наложително. А аз си помислих Че другата година няма да се срещнем тоЧно с тях.
За правенето на кариеси съм Чела Че тук на децата се слага пълна упойка. За щастие, нямам опит. За вадене на зъб, не и сложиха упойка, но и той се клатеше доста и казаха Че до 2-3 дена ще си падне сам.

Изобщо не си го мисля понякога, убедена съм Че е така.  Tired

# 10
eagle, аз не разбрах, зъболекаря изобщо е отказал да погледне детето с просто око и инструмент или се е усъмнил за кариес и е искал допълнително x-ray. Доколкото си спомням синьт ми не е имал ренген до сега. Ходим през 6 месеца, гледа го, брои му зьбите и ги льсва  Grinning. Преди 2-3 години си удари преден зьб,  зьбьт започна да потъмнява. Притеснихме се да не е умъртвен, но зъболекаря не е предлагал/ настоявал да прави нещо. Каза ни, че с времето може да се оправи и наистина така стана. Детето дори вече смени въпросният млечен зьб с постоянен, така че никаква интервенция не се наложи.
Имам спомен и то точно от американски новини, мисля ABC, бяха обсаждали, че рентгеновата снимка не трябва да се прави повече от 1 пьт в година или дори по -рядко.
Вие в САщ са ви много специални и скьпи мед. услуги, така че нищо не мога да коментирам като сравнение.

# 11

Имам спомен и то точно от американски новини, мисля ABC, бяха обсаждали, че рентгеновата снимка не трябва да се прави повече от 1 пьт в година или дори по -рядко.

Това само на зъбите ли или на каквото и да е?

# 12
При нашия детски зъболекар, правят снимки на всеки 12 месеца, но може да зависи и от възрастта. Ползват дигитален рентген и не ме притеснява снимка един път в годината.
За упойките, зависи. Големият има 1-2 повърхностни пломби, за които беше достатъчна газ маската. За по-сериозните манипулации, слагат местна упойка.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 04:49 от Кейси

# 13
eagle, аз не разбрах, зъболекаря изобщо е отказал да погледне детето с просто око и инструмент или се е усъмнил за кариес и е искал допълнително x-ray.

Той прави преглед преди 6 месеца и тогава имаше x-ray. Тогава нямаше никакви проблеми. Сега пак ходихме на преглед /ходим всеки 6 месеца/ и не планираха x-ray. Обаче той се усъмни за кариес и за това изиска нови. Иначе първо си направи детайлен преглед само с инструментите. Аз си мислех, че може и без рентген да се установи този кариес, че нали на времето на нас така ни ги правеха. Той беше много категоричен и не искаше да започва работа без снимка. Аз накрая се съгласих, защото нямам много време да търся нов, пък и сигурно всички работят така. Чудех се дали вече това е повсеместна практика при децата.
За възрастни знам, че го правят често, но не бях сигурна за децата.

# 14
За деца не знам, но за възрастни в САЩ се правят снимки редовно.
И в Австрия е така. От една страна разбирам, че всеки иска да си върже гащите, както и че има неща, които могат да се видят само на снимка. От друга си мисля, че най малко не би навредило да има някаква система, та да могат да ползват снимките на колеги.
Тук са длъжни да ги изпратят на нов зъболекар, ако решиш да ги сменяш. Това се изисква по служебен път, пациентът само се разписва, че е съгласен да му се изпратят снимките.

Общи условия

Активация на акаунт