Взимане на кръв - от къде?

• 3 756
  • 9
  •   1
Отговори
  • в сърцата на децата <3
Здравейте мили мами!
Питанката ми е следната - има ли значение за резултатите от изследванията, от къде е взета кръвта - от пръста или от вената?
Аз съм с таласемия минима, трябва и мъжа да го изследват за това. Днес пуснахме ПКК и стойностите на хемоглобина му са добре, но MCV и MCH са на долната граница. Взели са му кръв от пръста, а на мен винаги ми взимат венозна. Възможно ли е при тест с венозна кръв да са други резултатите? Моля за помощ, защото изследването за таласемия е 150 лева и хич не ми се иска да ги даваме ако няма нужда! Благодаря   bouquet

# 1
  • в сърцата на децата <3
Никой ли не знае?  Sad
Момичета имам и друг въпрос - каква е разликата между изследването електрофореза на еритроцити за установяване на таласемия и изследването Hb A2 (което би трябвало пак да е за установяване на таласемия)????

# 2
  • София
А защо мъжа ти просто не повтори ПКК с венозна кръв, което струва до 6-10 лв. макс в зависимост от лабораторията?
И след това да се правят каквито и да е други тестове.

# 3
Не съм 100% сигурна, но май зависи от метода и апаратурата, ползвани от лабораторията. Някои апарати работят с венозна кръв, други - с кръв от пръста. Защо не се обадите в лабораторията и не питате защо са му взели кръв от пръста. Там най-точно ще ви кажат.

# 4
  • в сърцата на децата <3
Те са го питали от къде да му вземат кръв и той, шматката, си е дал пръста... Ще повторим изследванията другата седмица преди да идем на другия тест, със сигурност. Мен ме съмняват малко тия резултати - майка му е мед сестра и му е правила какви ли не изследвания, вкл. за всякакви алергии. Много дълбоко ме съмнява да е пропуснала нещо такова, ако го е имало. Още повече, че той в момента е леко настинал, което май също може да повлияе на нивата на хемоглобина и MCV, MCH... Ще пуснем другата седмица един комбиниран тест - ПКК и серумно желязо, да видим там какво излиза.
Много ме ядоса АГ-то ми  #Cussing out Обаждам ѝ се да кажа резултатите и ме пита само колко е хемоглобина. Казвам, че е 151 и тя "А, супер, значи няма нужда той да си прави тест за таласемия" Тогава без да ме е питала изобщо ѝ казвам, че MCV и MCH са на долната граница. Реакцията беше "Аааааааа! Ами тогава - да, ще трябва и той да си пусне... Няма как..." Ако не ѝ бях казала, изобщо нямаше и да попита  Shocked А уж е доста хвалена и добра АГ, в хубава клиника...

# 5
Няма никакво значение от къде е взета кръвната картина

# 6
  • София
Няма никакво значение от къде е взета кръвната картина
Не е точно така. Ако кръвта е да речем артериална, тогава нещата са леко по-различни.
Но в случая не става дума за това.

# 7
Артериална кръв се взема в изключително редки случаи от реаниматор,когато не може да се вземе друга.В поликлинични условия никой не изследва артериална кръв.

# 8
  • София
Затова казах, че в случая не става дума за такова нещо.
Просто допълних, че по принцип не е да няма значение откъде е взета кръвта.
Оспамихме питането, извинявам се.

# 9
  • в сърцата на децата <3
А дали има значение за MCV и MCH че в момента мъжа е болен? Възможно ли е от това да са по-ниски стойностите? И всъщност има ли възможност изобщо той да има таласемия, при положение, че хемоглобина му си е в нормата? Може да е някаква желязодефицитна анемия примерно? Това може да се установи с втора ПКК и изследване на серумно желязо, нали?
Ох, много въпроси, а никакво доверие в лекарското мнение нямам... Така и не открих и един лекар, на който да мога да вярвам, като ми постави диагноза. Всичките изписват разни неща по дифолт, пращат те на скъпи изследвания "за всеки случай" и... Накрая само си хабиш нервите и парите за нищо...

Общи условия

Активация на акаунт