Майчинството счетоводно-51

• 37 915
  • 785
  •   1
Отговори
# 495
Момичета, вече съм в 45-дневен болничен. Кога да очаквам изплащането му?
В края на ноември или началото на декември, зависи как ви изплащат заплатите.

Момичата майка работеща на постоянен трудов договор и ползваща неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години подлежи ли на осигуряване за общо заболяване и майчинство по КСО?Предполагам това са т.н здравни вноски newsm78или бъркам.
Не са здравните вноски. Зачита се за осигурителен стаж, без да се внасят осигуровки.

Здравейте, аз работя на трудов договор, утре излизам в 45 дни болничен преди раждането. Счетоводителката твърди, че не мога да работя на граждански договор и да получавам обезщетения от НОИ едновременно. По нейни думи едва ли не нямам право да изкарам и левче официално, без държавата да ми спре кранчето. След като се порових малко в интернет, видях, че може би тя греши, но реших да питам тук, където все пак сме майки Simple Smile

Аз искам да продължа да работя на граждански договор за фирмата, към която съм на трудов договор.  Бих работила дори сега, през месеца и нещо който остава, преди да родя. Имам ли право на това, без да загубя правото си на обезщетение от НОИ, и ако да, по кой член от трудовия или осигурителния кодекс мога да се обоснова? Благодаря предварително, и много се извинявам ако въпроса вече е задаван.  Embarassed
Можеш да работиш на граждански договор.
Чл. 46, ал. 3 от КСО: "Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи."
 Не го пише директно, но такова е тълкуванието, защото гражданския договор не е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство.

# 496
  • Пловдив
Добър ден. Искам да попитам законно ли е да се издаде болничен за гледане на дете (ще му правят операция) на бащата, ако майката е по майчинство с друго дете?

# 497
Viva_123, много благодаря за отговора   bouquet Подозирам, че на някой не му се занимава с плащане на осигуровки по граждански договор и затова ме убеждават, че нямам право Confused

# 498
По граждански не се плащат осигуровки и не върви трудов стаж.
Вива, благодаря, изобщо не ме зарадва отговорът ти.

# 499
По граждански не се плащат осигуровки и не върви трудов стаж.

Това не е вярно - не се плащат осигуровки единствено когато сумата , след приспадане на нормативно признатите разходи е по-малка от минимална заплата.

# 500
  • В полите на Пирин планина
Добър ден. Искам да попитам законно ли е да се издаде болничен за гледане на дете (ще му правят операция) на бащата, ако майката е по майчинство с друго дете?

Да.

# 501
  • Пловдив

Да.
Много благодаря Simple Smile

# 502
Добър ден  bouquet
с въпрос-по време на неплатен отпуск,на каква заплата се осигурява лицето-на реална или...

# 503
  • София-Младост
Добър ден  bouquet
с въпрос-по време на неплатен отпуск,на каква заплата се осигурява лицето-на реална или...
При неплатен обичайно се внасят само здравни.

# 504
Добър ден  bouquet
При неплатен обичайно се внасят само здравни.
ooooh! ooooh!-благодаря  bouquet

# 505
  • София
Здравейте,

Имам следния въпрос - ако след навършване на 2-год възраст на детето, майката няма работа "по взаимно съгласие" и отиде на борсата, примерно - трябва ли детето да се отпише от ясла?
Най-тъпото е, че след ползването на натрупаната отпуска пак ще ми останат 20 дни до рождения му ден, а от скъпата ми фирма нямат никакво желание да ми плащат осигуровки повече и т.н. .... и изобщо не зная какво ще правя.... Но да кажем някой приятел ще ме назначи за месец, но после? Надявам се да не трябва да го отписвам... Sad

Благодаря предварително за отговорите!   bouquet

# 506
  • ВАРНА
Момичета,здравейте,наскоро потвърдиха бременноста ми и сега съм в голяма чуденка,понеже работя а имам и дъщеричка на 4г6м,нашият тати ще отсъства дълго от страната и нямам други роднини наоколо и си мисля след Нова година да изляза в болничен,ще съм в 5-ти месец,а и съм здравен работник и контактувам с болни по цял ден - притеснявам се ... Ще говоря и с гинеколога по принцип за това,но все пак да попитам и тук какво да очаквам,какъв болничен се пуска,от кого да го искам,заплаща ли се....Предната бременност нямах проблеми и си я изкарах до 1месец преди термина,но пък и таткото беше до мен  Rolling Eyes ще се радвам на малко информация и съвета,че като се замисля шефката хич няма да е във възторг,но и сега ми призлява като гледам по цял ден кихащи и кашлящи срещу мен  Rolling Eyes

# 507
  • София-Младост
Момичета,здравейте,наскоро потвърдиха бременноста ми и сега съм в голяма чуденка,понеже работя а имам и дъщеричка на 4г6м,нашият тати ще отсъства дълго от страната и нямам други роднини наоколо и си мисля след Нова година да изляза в болничен,ще съм в 5-ти месец,а и съм здравен работник и контактувам с болни по цял ден - притеснявам се ... Ще говоря и с гинеколога по принцип за това,но все пак да попитам и тук какво да очаквам,какъв болничен се пуска,от кого да го искам,заплаща ли се....Предната бременност нямах проблеми и си я изкарах до 1месец преди термина,но пък и таткото беше до мен  Rolling Eyes ще се радвам на малко информация и съвета,че като се замисля шефката хич няма да е във възторг,но и сега ми призлява като гледам по цял ден кихащи и кашлящи срещу мен  Rolling Eyes
Говори с гинеколога, той ще ти издаде болничен. Заплаща се от НОИ, само първите три дни са за сметка на работодателя.

Здравейте,

Имам следния въпрос - ако след навършване на 2-год възраст на детето, майката няма работа "по взаимно съгласие" и отиде на борсата, примерно - трябва ли детето да се отпише от ясла?
Най-тъпото е, че след ползването на натрупаната отпуска пак ще ми останат 20 дни до рождения му ден, а от скъпата ми фирма нямат никакво желание да ми плащат осигуровки повече и т.н. .... и изобщо не зная какво ще правя.... Но да кажем някой приятел ще ме назначи за месец, но после? Надявам се да не трябва да го отписвам... Sad

Благодаря предварително за отговорите!   bouquet
Не разбира се, няма връзка м/у това, ч есте без работа и яслата. То след толкова мъки да ги приемат в ясла,  пък сега да го отпишете...Simple Smile
Ще изгубите само половината обезщетение от прекратяването на ТД до 2 годинка на детето. , ако прекратяването стане перди това.

# 508
Здравейте,
Имам следния въпрос. От нова година най-вероятно ще закрият фирмата ни. Какво мога да направя, за да продължа да получавам майчинство, в момента съм 2 месец по майчинство? Възможно ли е да започна да се самоосигурявам и какви осигуровки трябва да внасям, за да си запазя дохода? Брутната ми заплата в момента е 1900 и въз основа на нея ми се изчислява майчинството. Възможно ли е също така да сключа договор с някаква фирма просто, за да се водя там и какви осигуровки трябва да плащам на този брутен доход

Предварително благодаря

# 509
  • София-Младост
Здравейте,
Имам следния въпрос. От нова година най-вероятно ще закрият фирмата ни. Какво мога да направя, за да продължа да получавам майчинство, в момента съм 2 месец по майчинство? Възможно ли е да започна да се самоосигурявам и какви осигуровки трябва да внасям, за да си запазя дохода? Брутната ми заплата в момента е 1900 и въз основа на нея ми се изчислява майчинството. Възможно ли е също така да сключа договор с някаква фирма просто, за да се водя там и какви осигуровки трябва да плащам на този брутен доход

Предварително благодаря
2 месец от отпуска за бременост и майчинство ли сте? Дори и да закрият фирмата вие ще си получавате обезщетението до края на 410-тия ден, считано от първият 45дневен болничен. За втората година, ако искате да получавате обезщетение ще трябва да намерите фирма, където да ви назначат и да излезете в отпуск за отглеждане на малко дете.

Общи условия

Активация на акаунт