Майчинството счетоводно-51

• 37 912
  • 785
  •   1
Отговори
# 735
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам следният въпрос-Преди да забременея работех в магазина на родителите си,след като забременях излязох в болничен,а малко след това те си затвориха магазина.Техният счетоводител ми водеше документацията до сега.та въпросът ми е свързан с това мога ли аз сама да ходя да си внасям здравните осигуровки и необходимите документи всеки месец,вместо счетоводителя им,защото той иска доста пари да се занимава с моите документи?
Можеш, стига да се наемаш да оформяш нужните документи.

# 736
А тези документи много ли са и самия процес на оформяне сложен ли е?

# 737
  • В полите на Пирин планина
А тези документи много ли са и самия процес на оформяне сложен ли е?

Виж, тук няма как да ти дадем уроци по ТРЗ. По-добре е, ако имаш някой познат счетоводител да ти покаже практически нещата, защото материята е специфична.

# 738
Achillea millefolium

Тези програми и назначаването по тях е по-особено/тъй като и ние в нашата асоциация сме наели хора по тази програма и знам как функционират/.Това са европейски програми и парите не идват от работодателя, а от Европйският Съюз, чрез бюрото по труда, а тези пари са от нашите данъци  Wink/програмата е Развитие на човешките ресурси/ и до изтичането на договора няма как да те махнат, но са ДЛЪЖНИ да спазват изискванията за безопасни условия на труд и почивка за бременните.
Всъщност те са само изпълнители на договора, ти си зависима от бюрото по труда,както и те,  тъй като с него се сключва договора  Wink те могат да те махнат само с тяхно разрешение и пак е много сложно и едва ли ще се занимват. Започвай работа и ако нещо ти тежи кажи, че имаш медицински показания да не извършваш тези дейности.  Peace

п.п Не се притеснявай не ощетяваш работодателя, той 1 лев не дава от собственият джоб  Wink  така, че смело

# 739
Момичета днес се срещнах с една майка на дете на 3 г, беше назначена по програма "Старт в кариерата" 6 м договор е изтекъл и са я освободили, интересно ми е знаете ли дали при тези програми се освобождават по взаимно съгласие, защото така са и казали, при такъв случай обезщетение от борсата е минимално.При изтичане на договора не се ли полага по - голямо обезщетение все пак жената има натрупан стаж не по специалността преди това.

# 740
Тези програми са по-особени, тъй като финансирането идва от ЕС, чрез бюрото по труда, т.ест работодателя е само изпълнител на програмата, не е пряк отговорник, контролиращият орган е бюрото. То ест парите от ЕС се превеждат на Министерството на труда и социалната политика, от там на Бюрото по труда, от там се пуска програмат и работодателите заявяват, че искат да са изпълнители и на тях им се превеждат сумите за заплати, осигуровки и т.н от самото бюро, дали го обясних  newsm78
Има някои програми, които изискват от работодателя след приклчване на стажа и финансирането по програмата, той да осигури работно място на същата позиция по която е бил нает стажанта, за своя сметка. Тогава обикновено "принуждават" стажанта или наетия човек да подаде молба за напускане. Ако пък не е предвидено това като условие в програмата, се сключва срочен трудов договор, със срока на програмата и се освобождават на основание изтичане срока на договора  Rolling Eyes

# 741
Тогава обикновено "принуждават" стажанта или наетия човек да подаде молба за напускане. Ако пък не е предвидено това като условие в програмата, се сключва срочен трудов договор, със срока на програмата и се освобождават на основание изтичане срока на договора  Rolling Eyes
Да на мен това ми се видя интересно, по тази програма две познати почнаха работа, едната е назначена , но преди това и е прекратен договора, а другата( заради която ми стана интересно) по взаимно съгласие, глупаво ми се вижда все пак не става въпрос за някоя неизвестна  фирма.

# 742
  • Поморие
Здравейте!
Въпросът ми не е по темата за майчиндтвото,но се надявам да ми отговорите.Имам следния въпрос.Спечелих ин витро процедура в една клиника.Днес ми изпратиха договора и разписка за дарение и ми казаха,че трябва да подам декларация в Данъчното и че няма да ме обложат с данък.Така ли е наистина и в такъв случай защо да подавам Декларация.

# 743
Здравейте!
Имам следния въпрос. Майка, завърнала се след първата година високо платено майчинство на работа, детето й е на ясла,  има ли право на 1/2 от обезщетението до навършване на две годинки на детето след подадено Приложение 4?
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 744
  • Русе
Здравейте!
Имам следния въпрос. Майка, завърнала се след първата година високо платено майчинство на работа, детето й е на ясла,  има ли право на 1/2 от обезщетението до навършване на две годинки на детето след подадено Приложение 4?
Благодаря ви предварително!   bouquet
Да, има право на 120лв. обезщетение.

# 745
Хайде и от мен няколко въпроса, тъй като  ми предстои да взимам болничен:

1. 180 дневния болничен трябва ли да бъде задължително непрекъснат?

2. Има ли варианти да си взимам болнични не през цялото време (през седмица например) и ще повлияе ли това на парите, които ще получавам след това като обезщетение?

3. Болнични за общо заболяване от личен лекар, които съм използвала през настоящата година влизат ли в 180-те дни?

Благодаря ви!

# 746
Привет на всички !Много пъти сте ми помагали и сега имам нужда от вашата помощ HugВъпроса сигурно е задаван много пъти,но не мога да намеря отговора TiredИскам да се връщам на работа,но
мениджъра на отдела,в който работех, се опитва да ми измисля работа различна от това ,което пише на трудовия договор,който съм сключила преди да забременя.Момичето ,което е на моето място е с временен трудов договор,но въпреки това не иска нея да премести а мен.Има ли право на това Подхвърля изречения,че щял да потърси работа за мен и в другата фирма на собственика .Има ли право и на  това ?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet
Извинявам се ,че пак го поствам,но наистина ми е важно да ми дадете съвет Hug

# 747
Хайде и от мен няколко въпроса, тъй като  ми предстои да взимам болничен:

1. 180 дневния болничен трябва ли да бъде задължително непрекъснат?няма такова  понятие 180дневен болничен. Имаш право на болнични 180 дни без прекъсване, които са издадени еднолично и от комисия. След това се явяваш на ТЕЛК.

2. Има ли варианти да си взимам болнични не през цялото време (през седмица например) и ще повлияе ли това на парите, които ще получавам след това като обезщетение? има вариант, а дали ще повлияе зависи от доходати, койтовлиза в базата за изчисление

3. Болнични за общо заболяване от личен лекар, които съм използвала през настоящата година влизат ли в 180-те дни? не, не влизат, но се броят 365 дни в годината на боледуване и предходните две.

Благодаря ви!

# 748
Незнам дали въпроса ми е за тук, но се надявам да не го игнорирате заради това. Преди около 2 седмици сина ми навърши 2 г. По уговорка се върнах на раб и от утре ще съм освободена. Записвам се в бюрото по труда и исках да имам някаква представа на базата на какво се изчислява трудовото обезщетение, дали върху 240 лв, които получавах до сега втората година от майчинството или върху сумата, на която съм била осигурявана и т.н. Другото е , че едни ми казват 90%, други 60%? И ако съм с 5 г. общо трудов стаж, колко месеца е обезщетението? Благодаря предварително на всички отзовали се!  Hug

# 749
  • Пловдив
Незнам дали въпроса ми е за тук, но се надявам да не го игнорирате заради това. Преди около 2 седмици сина ми навърши 2 г. По уговорка се върнах на раб и от утре ще съм освободена. Записвам се в бюрото по труда и исках да имам някаква представа на базата на какво се изчислява трудовото обезщетение, дали върху 240 лв, които получавах до сега втората година от майчинството или върху сумата, на която съм била осигурявана и т.н. Другото е , че едни ми казват 90%, други 60%? И ако съм с 5 г. общо трудов стаж, колко месеца е обезщетението? Благодаря предварително на всички отзовали се!  Hug

Освободена разбирам по взаимно съгласие,че е,нали така?Обезщетението е твърдо 4 м по 140 лв.Не се изчислява въз основа на осиг доходи и общ стаж.
Ако си съкратена,се смята 60 процента 24 м назад.Месеците втората година се взимат на МРЗ за периода

Общи условия

Активация на акаунт