Майчинството счетоводно-51

• 37 914
  • 785
  •   1
Отговори
# 30
  • София-Младост
Доколкото разбрах условието е да съм на работа, за да получавам 50 процентаот майчиството, затова питам дали в прил. 12 не следва да се напише освен, че детето тръгва на ясла и че се връщам на работа или това става ясно, когато се подадът дискетите в НОи и прил.4
Детето тръгва на ясла, от този ден ти нямаш право на отпуск по майчинство...затова подаваш това прил. 12. ДАли ще го впишеш или не няма значение, просто си длъжна да се върнеш на работа или да ползваш др. врид отпуск.  А затова пък че не ползваш отпуска държавата ти плаща 1/2 от обезщетението....прил.4. Всичко става ясно и с подаване на декл.1, оттам ще стане видно, че си се върнала на работа.

# 31
Благодаря много за отделеното време всичко ми се изясни.

Имам още един въпрос. Знаете ли дали при уволнение по чл. 331 с уговорено обезщетение на майка на дете под 3 год. възраст работодателя трябва да иска разрешение от инспекция по треда за това уволнение.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 21:31 от AnMary

# 32
  • В полите на Пирин планина
Имам още един въпрос. Знаете ли дали при уволнение по чл. 331 с уговорено обезщетение на майка на дете под 3 год. възраст работодателя трябва да иска разрешение от инспекция по треда за това уволнение.

Не трябва разрешение от ИТ.

# 33
Здравейте..по какъв начин става прехвърлянето на майчинство след 1вата година.Имам баба която е пенсионерка има ли опция да прехвърля майчинството си на нея и аз да започна работа

# 34
  • София-Младост
Здравейте..по какъв начин става прехвърлянето на майчинство след 1вата година.Имам баба която е пенсионерка има ли опция да прехвърля майчинството си на нея и аз да започна работа
Не, с пенсионер опцията не е валидна Simple Smile Трябва да е осигурен за Общо заболявяне и майчинство...демек работещ.

# 35
Здравейте.Втората година от майчинството ми изтича февруари 2013г. ,но искам сега да пусна детето си в държавна ясла и месец след това да започна работа на трудов договор на 4-часов работен ден.Въпроса ми е кога трябва да подам необходимите документи за НОИ,когато детето тръгне на ясла или когато започна работа?

# 36
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.Втората година от майчинството ми изтича февруари 2013г. ,но искам сега да пусна детето си в държавна ясла и месец след това да започна работа на трудов договор на 4-часов работен ден.Въпроса ми е кога трябва да подам необходимите документи за НОИ,когато детето тръгне на ясла или когато започна работа?

Документите, че детето започва ясла и ви се прекъсва майчинството се подават в 3-дневен срок от датата на тръгване на ясла.

# 37
Здравейте момичета ще бъда кратка, въпроса ми със сигурност няма да затрудни компетентните от вас.

Водя се на работа фиктивно и си плащам осигуровките сама, в 5 месец съм,мисля тези дни да започна да взимам болнични и така до края. Не ми се плащат вече осигуровки на стойност 170 лв. просто е безсмислено. Въпроса ми е, когато се водя в болничен само здравни осиг.ли ще плащам и какъв е техния размер?
Благодаря ви предварително.

# 38
Здравейте момичета ще бъда кратка, въпроса ми със сигурност няма да затрудни компетентните от вас.

Водя се на работа фиктивно и си плащам осигуровките сама, в 5 месец съм,мисля тези дни да започна да взимам болнични и така до края. Не ми се плащат вече осигуровки на стойност 170 лв. просто е безсмислено. Въпроса ми е, когато се водя в болничен само здравни осиг.ли ще плащам и какъв е техния размер?
Благодаря ви предварително.

Да, само здравни.Размера им е 20.16лв. на месец.

# 39
Цитат на: pam_85 в Пет., 28 Септ. 2012, 17:54

Документите, че детето започва ясла и ви се прекъсва майчинството се подават в 3-дневен срок от датата на тръгване на ясла.

В моя случай няма ли да мога да получавам 50% от майчинството си и да работя едновременно?

# 40
Цитат на: pam_85 в Пет., 28 Септ. 2012, 17:54

В моя случай няма ли да мога да получавам 50% от майчинството си и да работя едновременно?

Можете.Подавате прилож.12 в тридневен срок от започване на градината и получавате 50 %

# 41
  • София
Здравейте,
имам няколко въпроса и ще съм безкрайно благодарна ако ми отговорите:

- Малкия син(1,10 г.) е приет в ЦДГ и миналата седмица вече го записах. Декларацията, че е постъпил там при физическото му тръгване ли трябва да се представи на работодателя(т.е. групата официално ще започне да функционира от 01.10.12г.) или вече е трябвало да я подам? А, ако тръгне физически на 08 октомври или 12 ноември?

- Ако тръгне на 8 октомври да речем, в такъв случай  доколкото разбрах се прекратява майчинството за втората годинка и аз ако искам да не ходя на работа до неговата адаптация трябва да си поискам да ползвам платения отпуск от последните две години, нали е така?

- Моята шефка в прав текст ми каза, че не можела да ме върне на работа, защото нямала пари да ми плаща... била финансово притеснена...била си помислила, че нямало да се връщам на работа, щяла съм да си гледам децата (което е пълна глупост, никога не ми е минавало през акъла дори).
На постоянен трудов договор съм, тя си ми плаща здравните вноски редовно.
Тя има ли право да ме уволни/съкрати сега?

# 42
Здравейте! И аз влизам с един въпрос - детето ми навършна 2 години на 15 ноември. В момента съм бременна с второ, с термин 26 юни. Ще изляза от 16 ноември в платен отпуск до края на януари и след това в неплатен. Въпроса ми е какви пари ще получавам за второто майчинство? И 2 години ли взимат назад за изчисляване на майчинство? Четох в един друг форум по тази тема, но там цитират разни кодекси, които са ми тъмна Индия и не мога да си отговоря на въпросите със сигурност. Благодаря за отговорите.

# 43
  • Пловдив

Може ли да ми кажете къде точно е уредено, защото от вчера малкия почна ясла, днес се обадих на работодателя и ми се накараха, че не съм отишла вчера да оправим документите? Не е нужно да ги попълваме със стара дата, нали? Попълвам декларация с дата 29.09, в която пиша, че детето е на ясла от 28.09 и от тази дата се прекъсва отпускът за отглеждане на дете до 2 години?
Благодаря предварително   bouquet

# 44
  • София-Младост

Може ли да ми кажете къде точно е уредено, защото от вчера малкия почна ясла, днес се обадих на работодателя и ми се накараха, че не съм отишла вчера да оправим документите? Не е нужно да ги попълваме със стара дата, нали? Попълвам декларация с дата 29.09, в която пиша, че детето е на ясла от 28.09 и от тази дата се прекъсва отпускът за отглеждане на дете до 2 години?
Благодаря предварително   bouquet
http://lex.bg/laws/ldoc/2135541132

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) В срок 3 работни дни от промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения, осигурените лица представят на осигурителите декларация по образец съгласно приложение № 12 и съответните доказателства към нея. Осигурителите представят декларацията и приложените към нея документи в съответното ТП на НОИ в срок 3 работни дни от получаването им по реда на чл. 11.

Надявам се сте наясно, че в деня на тръгване на ясла вие е трябвало да се върнете на работа или да ползвате друг вид отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт