Има ли радикален ислям в България?

• 24 908
  • 672
  •   1
Отговори
# 135
  • Под липата
В Родопите се троят много джамии. И те стоят почти празни. Вуйчо ми беше послушник в манастира в Хаджидимово. Често ходим там. Не зная да има някаква сериозна промяна в религиозния статус на тамошното население.
 Може би не навсякъде, но за да се говори, пък и да се повдигат обвинения за радикален ислям, сигурно има основания. Дано всичко се спре навреме, че ще е лошо както за мюсюлмани, така и за християни. Смъртта и размириците никога не носят добро.

И друго... Казваш, строят се много джамии.. в бедни, предимно оцеляващи от производство на тютюн села. Как става това? Тук , във Варна една църква на ул. "Отец Паисий" я строят вече няколко години, защото не стигат средсва, а там, казваш много джамии...  Wink  
 Поредното доказателство, че някой с пачки размътва водите...

# 136
а Родопите са си поислямчени вече , една позната ходи наскоро в Неделино на почивка , върна се ужасена ...

Глупости на търкалета! Точно пък за Неделино Stop В момента най-видимата сграда там е църквата, построена през 1997-ма година, със средства, събрани от хората, с малка помощ от общината. Всяка неделна сутрин над града звучат камбани, а не песни на ходжи. Младите и хората на средна възраст са облечени абсолютно по същия начин, по който и хората в София, Пловдив, Бургас и т.н., и само най-възрастните жени са с бели забрадки и кафяви престилки върху дрехите си, но това е по-скоро работно облекло. Хората са чистосърдечни, мили, от очите им струи онази непосредственост, която отдавна не можеш да видиш тук в големите градове. Да не говорим за начина, по който се съхраняват българските фолклорни традиции. Читалището има формации за народно пеене от детско-градинска възраст, до пенсионери, които едва ходят, но ... пеят. Български родопски песни. Прочетете малко за неделинския двуглас, за ежегодният фестивал, който се провежда там, и тогава дрънкайте небивалици.

Неделино е едно прекрасно и мирно място, където хората живеят и се борят с трудностите с изцяло положителна нагласа и без да се занимават с простотии.

# 137
  • Под липата
Хората са чистосърдечни, мили, от очите им струи онази непосредственост, която отдавна не можеш да видиш тук в големите градове. Да не говорим за начина, по който се съхраняват българските фолклорни традиции. Читалището има формации за народно пеене от детско-градинска възраст, до пенсионери, които едва ходят, но ... пеят. Български родопски песни. Прочетете малко за неделинския двуглас, за ежегодният фестивал, който се провежда там, и тогава дрънкайте небивалици.

Неделино е едно прекрасно и мирно място, където хората живеят и се борят с трудностите с изцяло положителна нагласа и без да се занимават с простотии.
Ооох, чак ми се доходи в Неделино!  Hug

# 138
И друго... Казваш, строят се много джамии.. в бедни, предимно оцеляващи от производство на тютюн села. Как става това?  

Не питай мен  Simple Smile. Там се води финансова битка между БПЦ и Мюфтийството. Съвсем сериозно. Можеш да се изумиш колко пари се наливат в манастира Св. Георги в Хаджидимово. Куполите на храма светят и се вуждат от километри. Не че не се ползва, имат послушници, детски лагери ... Но все ми е на ума, че манастира е място за молитва, не за показ.
За сметка на това храма във Варна е непостроен, десетки храмове само във Варненската и Великопреславска митрополия стоят полуразрушени ...

# 139
  • Mars Hotel
Това, което е написала BirdsFlu важи за по-голямата част от Средните Родопи. Там винаги е имало българи, помаци и турци и никога не е имало конфликти между местните хора. Хората живеят врата до врата, помагат си и се борят заедно с живота. Всяко противопоставяне на религии и вярвания идва от странични хора - било то българи или чужденци.

Не познавам Западните Родопи и не мога да коментирам как стоят нещата там, но за Средните Родопи съм абсолютно категорична, че проблеми няма.

# 140
  • В полите на Пирин планина
Моля ви се, гр. Хаджидимово и въпросният манастир св. Георги Победоносец до него, се намират в Пирин планина, а не в Родопите  Sunglasses / не, че разбирам много от география, ама   Mr. Green /.

Скрит текст:
Иначе в Манастира е най-голямата свещоливна на Балканите. http://www.bulgariamonasteries.com/hadjidimovski_manastir.html

# 141
  • Под липата
). Там се води финансова битка между БПЦ и Мюфтийството. Съвсем сериозно. Можеш да се изумиш колко пари се наливат в манастира Св. Георги в Хаджидимово. Куполите на храма светят и се вуждат от километри. Не че не се ползва, имат послушници, детски лагери ... Но все ми е на ума, че манастира е място за молитва, не за показ.
За сметка на това храма във Варна е непостроен, десетки храмове само във Варненската и Великопреславска митрополия стоят полуразрушени ...
Мерене на п***ки, а?   Mr. Green

# 142
Lady Brinne, е как в Пирин, в подножието на Родопите, награницата с Гърция. Рибново е на километри.

Raffaella, май да.

# 143
Lady Brinne, е как в Пирин, в подножието на Родопите, награницата с Гърция. Рибново е на километри.

Скрит текст:
Град Хаджидимово е разположен в крайните южни предели на България, до границата с Гърция. В южна посока землището на града е предимно хълмисто, съставено от далечни предпланини на масивите Славянка, Щилка и Боздаг , но преобладаващата част от територията му е равнинна. Долината на Места с тополовите растителни пояси от двете и страни, плодородните и равни ниви и градини, младите борови гори и в по-далечен фон сините силуети на Пирин, придават на Хаджидимово особено очарование. Лятото е горещо, зимата е по-често суха и относително студена за тази географска ширина.

# 144
Тая тема плаче за докладване. Каренина, говорим за България, съобразявай линковете и примерите си. Ако искаш можеш да приведеш примери и от Афганистан, но няма да са релевантни.

Подкрепям Светлица и BirdsFlu, като мога да допълня за някои региони и населени места, които знам от личен опит, а не чула-недочула.

# 145
Град Хаджидимово е разположен в крайните южни предели на България, до границата с Гърция.
Аха, точно. Отвори картата на Бг и го виж къде е  Simple Smile.

# 146
  • Под липата
Тая тема плаче за докладване.

Че защо?
Каренина вече се спря.

# 147
Е, тя достатъчно бълвоч изплю, баш колкото за едно докладване.

# 148
Град Хаджидимово е разположен в крайните южни предели на България, до границата с Гърция.
Аха, точно. Отвори картата на Бг и го виж къде е  Simple Smile.

Скрит текст:

Скрит текст:
ПП. Рибново се намира в общ. Гърмен

# 149
Преди повече от 10 години, мой колега турчин (от Турция, много ерудиран и светски настроен възрастен човек) ми разказваше, че от много години радикални ислямски организации плащат на млади момичета в Турция за да ходят забрадени в университетите и по улиците. Предполагам, че тази политика се е разпространила и в посока България, а беднотията из тези региони още повече спомага.

Цялата медийна офанзива обаче, точно сега, на прага на идващата зима, която съвсем няма да е лека, някак си ми напомни за подобен случай в последните години на социализма. За 80-те години, когато Възродителният процес доби гласност, а повсеместно се носеха слухове как турците ей сега на ще си направят своя държава в България със столица Варна. И всичко това с цел породилото се напрежение да отклони вниманието от огромните проблеми в държавата...

По-напред в темата се коментираше дали сме толерантни. Да, спаред мен, като цяло сме изключително толерантни. И слава Богу, защото тази ни толерантност проваля нечии планове, които на други места, като бвша Югославия, например, работят.

Общи условия

Активация на акаунт