Има ли радикален ислям в България?

• 24 862
  • 672
  •   1
Отговори
# 165
  • Mars Hotel
Вижте сега, аз също мога да ви потвърдя за неспоменат дотук в темата регион със смесено население, където на Великден се разнасят по съседите кифли и курабии, а на Курбан байрам - баклави, ама да твърдим, че всичко е "щастие и рози", че притеснителни факти не съществуват е като да си сложим розовите очила.

Ако се изключат външните влияния, конфликти няма да има, дори и под повърхността. И то не защото всичко е цветя и рози, а защото хората имам много по-належащи проблеми, с които трябва да се борят - безработица, липса на здравни услуги и т.н. На обикновените хора хич не им пука за религията (или поне не повече отколкото на мен и вас) и разчтитат един на друг за помощ.

# 166
Тези, на които не им пука за религията обикновено биват прилапвани един ден от секти и от подобни течения. Един ум зает от някоя от традиционните религии не би се дал толкова лесно и не би се продал за пари.

# 167
  • Mars Hotel
Глупости. Точно хората, които са склонни да приемат писаното в книгите за чиста монета, без да вложат малко здрав разум и да го осмислят критично, са най-податливи на внушения.

# 168
  • София
Много права и свободи имат, не научили още българския пък желание да учат "майчин". Зер в България им е необходимо да владеят турска граматика, нали си го знаят от дома  турския.
Днес слушах как един турски депесар изяви желания да има турци в ДАНС и във военното разузнаване,  Laughingще ме прощавате ама това ми звучи като да пуснеш вълк да пази агнета Grinning

# 169
Не, темата не е за баба Нише и дядо Ахмед, и тяхната вяра, почитта им към Аллах.
Да са живи и здрави тези хора, имат право да вярват в каквото и когото искат, да почитат своя Бог, да спазват своите традиции.Тези хора придават и колоритен, различен, уникален вид на страната ни-с обичаите, нравите, облеклото, ритуалите...

Тези дни в различни репортажи по темата, дадоха цигани, но не както сме свикнали да ги гледаме-едни такива волни, боси и абсолютно незаинтересовани, откровено признаващи си, че са гласували за ДПС, заради 100-200лв, както и се случваше през годините.
Дадоха мъже с дълги бради, нетипично облекло за тях, с доста крайно звучене и разсъждения.

Явно някой инвестира много, много пари в обучение, проповеди и ислямизиране на по-младите-те са таргет, те могат лесно да бъдат подхлъзнати по плоскостта на омразата и да бъдат инструмент в ръцете на фанатици.

Разбира се, тук основна вина имат нашите управляващи, както и незаинтересоваността на църквата ни какво става в тези райони, какво се проповядва, какво се цели.

# 170
  • Другата България
И какво общо има, Каренина, горното с радикалния ислям в България? Thinking
С радикалния ислям нищо, но с четенето на Дейлимейл и свободното боравене с инглиша много...... Flutter

# 171
Явно някой инвестира много, много пари в обучение, проповеди и ислямизиране на по-младите-те са таргет, те могат лесно да бъдат подхлъзнати по плоскостта на омразата и да бъдат инструмент в ръцете на фанатици.
Главно Саудитска Арабия а идеята е синтезирана в думите на М. Кадафи

„Пророка ще ни даде западна Европа след 50 години и на нас не ни са нужни нито войни, нито терористи". c) Муаммар Кадафи

Проблемът с ислямската инваззия в Европат е екстремно сериозен !

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 20:33 от plamenhk

# 172
  • Другата България
а Родопите са си поислямчени вече , една позната ходи наскоро в Неделино на почивка , върна се ужасена ...

Глупости на търкалета! Точно пък за Неделино Stop В момента най-видимата сграда там е църквата, построена през 1997-ма година, със средства, събрани от хората, с малка помощ от общината. Всяка неделна сутрин над града звучат камбани, а не песни на ходжи. Младите и хората на средна възраст са облечени абсолютно по същия начин, по който и хората в София, Пловдив, Бургас и т.н., и само най-възрастните жени са с бели забрадки и кафяви престилки върху дрехите си, но това е по-скоро работно облекло. Хората са чистосърдечни, мили, от очите им струи онази непосредственост, която отдавна не можеш да видиш тук в големите градове. Да не говорим за начина, по който се съхраняват българските фолклорни традиции. Читалището има формации за народно пеене от детско-градинска възраст, до пенсионери, които едва ходят, но ... пеят. Български родопски песни. Прочетете малко за неделинския двуглас, за ежегодният фестивал, който се провежда там, и тогава дрънкайте небивалици.

Неделино е едно прекрасно и мирно място, където хората живеят и се борят с трудностите с изцяло положителна нагласа и без да се занимават с простотии.
Точно така е. Въпреки че аз последно бях там преди година, за сега не знам. Както по-горе писах Западните Родопи са различни, и наистина има много джамии, но моето впечатление беше, че не бяха празни......
Моите наблюдения са за най-бедната част на Западните Родопи-района на Момчилград,Крумовград и многото села /махали наоколо/.Това са истинските Западни Родопи, със забулените жени, ходжите, и незнаенето на български език.Триград е вече към Девин, там е "друга бира", повече са помаците, те турски не знаят или поне не го говорят Naughty и наистина са готини хора. Не че турците не са, не казвам това, моите контакти бяха с най-бедната част на населението и по-честни хора от тях не съм виждала, чистосърдечни  и открити.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 20:37 от Merri_An

# 173
Главно Саудитска Арабия а идеята е синтезирана в думите на М. Кадафи

„Пророка ще ни даде западна Европа след 50 години и на нас не ни са нужни нито войни, нито терористи". c) Муаммар Кадафи

Проблемът с ислямската инваззия в Европат е екстремно сериозен !

Съгласна съм с пламенхк, с тази неомарксистка идеология на политическа коректност и при днешната демография Европа е обречена...

# 174
  • Mars Hotel
И какво - предлагате нов Кръстоносен поход ли? Да върнем мюсюлманите, където им е мястото?

# 175
  • Другата България
И какво - предлагате нов Кръстоносен поход ли? Да върнем мюсюлманите, където им е мястото?
А къде им е мястото?Според теб?

# 176
  • Mars Hotel
Не знам защо питаш мен. Не аз имам проблем с мюсюлманите из Европа.

# 177
  • Под липата
[
Съгласна съм с пламенхк, с тази неомарксистка идеология на политическа коректност и при днешната демография Европа е обречена...

Малко ме съмнява... Thinking Това, че определени икономически структури имат интерес от въоръжени конфликти, означава само, че винаги трябва да се поддържат два враждуващи лагера и висока непримиримост. Ако Аллах завладее света, как ще си продават оръжията на разни терористи? Щото, не се сещам из Муджехистан  да има фабрики за пушки. Другаде са, а паричките отиват в нечии дълбоки джобчета....на запад  Sunglasses

# 178
  • В тъмната гора.
В наши дни. Каренина пише, цитирам "а Родопите са си поислямчени вече , една позната ходи наскоро в Неделино на почивка , върна се ужасена ...".
Ти как го тълкуваш?

Понеже съм от Родопите, та все пак имаме наблюдения...не развиваме теории. За съжаление помохамеданчването на помаците в Родопите е далеч по-напреднало, отколкото похристиянчването. Тези хора са объркани и търсят себе си...за съжаление не християнските духовници са намерили път към тях.

# 179
  • Другата България
Не знам защо питаш мен. Не аз имам проблем с мюсюлманите из Европа.
Защото мнението е твое, предполага се че го мислиш.На този етап никой няма явен проблем с тях, проблема е да не ескалират нещата-ако съм разбрала правилно питането на авторката.

Общи условия

Активация на акаунт