Има ли радикален ислям в България?

• 24 866
  • 672
  •   1
Отговори
# 225
 по делото за радикален ислям , което сега тече , уж умерените мюсюлмани подкрепиха радикалистите ,  главният мюфтия  също ги подкрепи ,

Лютви Местан е напуснал Панорама , и той ядосан , защото не намирал радикален ислям тук и нищо лошо в проповяването на рязането на глави на неверниците ...

# 226
Започна се.

# 227
започнало се е отдавна , из цяла Европа , за съжаление ... и няма кой да го спре ...

# 228
Рафаела, или не искаш да ме разбереш какво говоря, или е нещо друго. Не може да се твърди, че някой е станал убиец, заради религията. Проблемът не е религията, а психиката на дадения човек. Затова ти казах, че ако ислямът ражда камикадзета, би следвало християнството да ражда серийни убийци, понеже повечето серийни убийци, за които съм чела, са православни, или католици. И сама виждаш колко е безумно подобно твърдение, нали? Няма значение защо и по какъв път си станал убиец- дали ще се скриеш зад религията, или зад временна невменяемост, важното в случая е, че си убиец, а не защо си станал такъв. Не е проблемът в религиите, а в психиката на самия човек и в ценностната му система. Повтарям го за не знам кой път вече, надявам се сега да съм била ясна. Не знам колко мюсюлмани познаваш, аз познавам достатъчно такива, сред които имам и близки познати. Говорили сме си по тези теми. Някои от тях са силно вярващи, но НЕ приемат подобно поведение, не приемат убийствата и атентатите за нормални. И се дразнят, че подобни действия се обличат в религията им. Доколкото сме говорили, Коранът НЕ проповядва насилие. Не съм го чела лично, макар да ми е интересно, но не ми остава ред.

Насилието в исляма е неговото рождено петно и историята сама го доказва. Накратко, след като Мохамед не бил приет от жителите на Мека, той се заселил в Медина, където събрал отряд от няколкостотин верни последователи, готови да пролеят кръвта на осмелилите се да отхвърлят техния Пророк. Както и станало, разбира се (т.нар. Бедирска битка - 2-13 март 624 г.сл.Хр.). Съвсем скоро почти цяла Арабия била под тяхна власт.

"И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш." ("Коранът", Сура 2:191)

“Не вземай за приятели юдеи и християни… Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш… Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада.” ("Коранът", Сура 5:51;

# 229
Ива забравяш за кръстоносните походи и ''Светата икнвизиция'' ...
Вземете първо си оправете вашия расизъм и едва след това можете да съдите другите ...Wink

# 230
Ислямската теория за държавата никога не е приемала и съществуването на независими човешки институции в рамките на общността на правоверните. При това в неизменната ислямска представа претенциите за човешки права са излишни, защото всеки е длъжен навсякъде и винаги да следва волята на Аллах.

Утвърдената през декември 1994 год. Каирска декларация по човешките права в исляма се смята за неделима част от ислямската религия и е предназначена да служи като главно ръководство на държавите-членки във всички аспекти на живота!

Важна особеност на ислямското учение е пренебрегването на етническата принадлежност на мюсюлманите и отъждествяването й с религията. Стремежът е насочен към създаването на основата на мюсюлманската общност на единна ислямска държава. “В лоното на исляма народности няма” - се казва в едно от откровенията на Пророка (“хадиси”).

В утвърдената през 1994 от държавните глави на страните-членки но ОИК /Организация Ислямска Конференция / Каирска декларация по човешките права в исляма се прокарва стремеж към загърбване и игнориране на възприетото в някои от тях светско законодателство и насочването им изцяло към шариатските норми. Още в чл. 1 на тази декларация е прокламирано равенство без всякаква дискриминация на всеки човек (мъж), но само по отношение на човешкото достойнство и неговите задължение и отговорности. Според същия член, всички човешки същества принадлежат на Бога и никое не може да има превъзходство над другите, с изключение на “най-обичаните от Него”, съобразно проявеното от тях милосърдие и извършените добри дела. Ислямската етично-правна доктрина поначало отрежда изключителни привилегии и върховенство на “правоверните” - както над атеистите и идолопоклониците, така и над “хората на писанието” - християни и юдеи. Нещо повече - светът на тези последните може да бъде подчинен по пътя на моралното унижение и икономическа принуда, а за да им бъде запазен животът и разрешено да изповядват собствената си религия, те са длъжни да плащат поголовен данък (джезие).
ОИК http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F

# 231
Християнството се е реформирало и развило преди векове , а ислямът се радикализира и върви назад

# 232
като гледам темата , направо сте на път да създадете радикално християнство  Mr. Green
И християнството до толкова се е реформирало и за това има толкова случаи за сексуален тормоз и то сред най висшите кръгове на християнските наместници Wink... голямо развитие няма що ...

# 233
като гледам темата , направо сте на път да създадете радикално християнство  Mr. Green

Само не си въобразявайте,че Западът е беззащитен и безпомощен пред радикализма на Исляма! Според някои наблюдатели възможно е и насилствено изселване на мюсюлмани от Западният свят,неприемащи демократичните принципи.

След две-три десетилетия на илюзорни надежда на Запада за възможността от по-нататъшна секуларизация на арабските и другите мюсюлмански държави, центровете разработващи стратегическата политика на САЩ и Великобритания (както и на Израел) осъзнаха, че демократизацията на арабските и мюсюлмански държави се оказва твърде опасна перспектива за интересите на западната общност и Израел.

На първо място, демократизацията неизбежно води до сериозна дестабилизация в тези страни, провокирайки хронична социална и политическа нестабилност, гражданско противопоставяне, военни преврати и създаване на огнища на продължителна съпротива, включително и въоръжена. Така се формира неуправляема дългосрочна ситуация. ... Ето защо, като универсален метод за „разклащане” с много по-голям успех се използва ислямизацията, като по-лесно управляема за Запада и по-малко управляема – за арабските и мюсюлмански държави. ...

„Разклащането” принципно е насочено към изпреварване и недопускане възхода на такива тенденции, като панарабизма и панислямизма, в качеството на държавна политика на водещите арабски и мюсюлмански държави.
По този начин, ислямският радикализъм бавно се обръща против самите мюсюлмански държави. И арабската пролет не е дело на самите реформатори!

# 234
Ива забравяш за кръстоносните походи и ''Светата икнвизиция'' ...
Вземете първо си оправете вашия расизъм и едва след това можете да съдите другите ...Wink
Изглежа не спираш с твоите обвинения. Информирах модератор.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 17:31 от Audrey

# 235
Аси, когато цитираш някой хубаво е да даваш линк към оригинала, а не копи и пейст от твое име Wink

# 236
Насилието в исляма е неговото рождено петно и историята сама го доказва. Накратко, след като Мохамед не бил приет от жителите на Мека, той се заселил в Медина, където събрал отряд от няколкостотин верни последователи, готови да пролеят кръвта на осмелилите се да отхвърлят техния Пророк. Както и станало, разбира се (т.нар. Бедирска битка - 2-13 март 624 г.сл.Хр.). Съвсем скоро почти цяла Арабия била под тяхна власт.

"И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш." ("Коранът", Сура 2:191)

“Не вземай за приятели юдеи и християни… Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш… Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада.” ("Коранът", Сура 5:51;

[/quote]
СЛучайно попаднах на дискусията и си позволявам един коментар:
"И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш." ("Коранът", Сура 2:191) - некоректно е да спомене само този айат; предходният, 190, казва: И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите".
Съвсем логично е, че една млада религия ще проповядва борба с друговерците. Подчертах " с тези, които се сражавт с вас" - мисля, че става ясно защо. А между другото 191 продължава с .."И не се сражавайте с тяхпри Свещенната джамия, докато не започнат там да се сражават с вас.."

Като цяло мисля, че човек, за да тълкува определени стихове, трябва много добре да знае кога точно са записани. Разлините сури от Корана са от различни периоди и засягат съответно различни теми, които са били актуални към момента.  И да, ислямът е миролюбива религия. Радикално тълкуваие и разбиране на  определени послания има във всяка религия - не забравяйте жестокостите в християнството.  А това, че сега е модерно ислямът да бъде заплаха, е много ясно Simple Smile   Ислямските организации в тяхното развитие са били подкрепени от Запада в борбата със Съветския блок; сблъсъкът, който са се опитвали да постигнат религия-атеизъм е повече от ясен. И защо ли, защото СССР е имал много силно влияние в арабските страни. Повечето хора говорят за ислям с инфо от медиите, не с исторически факти и изучаване на историята на религията.

# 237
И християнството до толкова се е реформирало и за това има толкова случаи за сексуален тормоз и то сред най висшите кръгове на християнските наместници Wink... голямо развитие няма що ...

Мисля, че темата забива в грешна посока - противопоставяне на две религии.
И от двете религиозни общности има престъпници.
Говорим за радикален ислям. Т.е. желание за унищожаване на изповядващите вяра, различна от исляма.
Голяма разлика има, нали?

# 238

Изглежа не спираш с твоите обвинения. Информирах модератор.

Не ставай смешна или искаш всички да сме на твоето мнение? За разлика от теб не обвинявам никой , а просто дадох няколко идеи върху какво можем да помислим преди да обвиняваме другите!
На всички е ясно , че в Бг ако не си българин и християнин ще ти е много трудно, тъй като всички останали се смятат за втора ръка хора... Погледни българските медии където свободно се проповядва расизъм и съвсем свободно можеш да наречеш някой мръсен турчин, фес, рязан или мангал и това се приема с овации от обществото!... само за сведение , в някоя друга еврепейска държава след такова изказване, било то и в интернет не ти мърдат няколко години в затвора!

# 239
Ако си спомняш ти ме обвини в злоба и расизъм, без да ме познаваш. Wink  Никого не убеждавам или подтиквам към неприязъм, просто излагам моето мнение, основаващо се на предположения и факти. Ако се чувстваш засегната заради етноса си, не е редно да обвиняваш съфорумките си за това. За щастие нямам такъв навик да окачествявам хората с думите, които използва и не отговарям за другите, които го правят. Всеки си е отговорен за своите си действия. Ако се доверяваме за всичко на бг медии, както и чуждестранните, то вероятно трябва да си "нанижем въжето на шията". Laughing
За жалост така ни е устроено обществото, а и човека по принцип, че винаги е имало и сигурно ще има класово разделение, независимо от религията. И дори да си най-моралният и най-вярващия, пак ще има едно "аз съм по-...".  Peace

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 17:50 от Audrey

Общи условия

Активация на акаунт