Има ли радикален ислям в България?

• 24 849
  • 672
  •   1
Отговори
# 240

Ако си спомняш ти ме обвини в злоба и расизъм, без да ме познаваш. Wink  Никого не убеждавам или подтиквам към неприязъм, просто излагам моето мнение, основаващо се на предположения и факти. Ако се чувстваш засегната заради етноса си, не е редно да обвиняваш съфорумките си за това. Ако се доверяваме за всичко на бг медии, както и чуждестранните, то вероятно трябва да си "нанижем въжето на шията". Laughing Така ни е устроено обществото, а и човека по принцип, че винаги е имало и сигурно ще има класово разделение, независимо от религията. И дори да си най-моралният и най-вярващия, пак ще има едно "аз съм по-...".  Peace

Ако приемем че съм циганка, не мислиш ли че подмятането ти за етноса е злобен ? Надявам се (в което дълбоко се съмнявам) че осъзнаваш, че в стремежа си да напишеш нещо си написала едно нищо. Колкото за класовото разделение , едно е да се разделяме по образование , богатство или произход , но съвесем друго да дискриминираш някой заради религията му и заради етноса му ! Явно е че не правиш никаква разлика между тези неща и за теб са съвсем нормални. Дискриминацията не е класово разделение!

# 241

Изглежа не спираш с твоите обвинения. Информирах модератор.

Предлагам да я изкажеш и на майка й и баща й. Joy Какво точно обидно видя, не разбирам, та чак и модератор да занимаваш. Ако нещо плаче за модератор, то е цялата тема, понеже започва да ескалира напрежението лека полека. Изобщо такива теми нямат място във форум, в който пишат всякакви хора като вероизповедание и произход. Или не се замисляте малко, че с глупостите си обиждате И хора, които нямат нищо общо с радикалния ислям, освен самата религия ислям. Чак и турските филми се намесиха като средство за промиване на мозъци. Само дето, тези, които ги дават като пример за лошо влияние май не са гледали нито един такъв филм. Аз досега турски сериал, който да се опитва да навира исляма като правилната религия не съм срещала. Обикновено съвсем други теми са засегнати там, общочовешки теми- любов, предателство, достойнство и силна връзка със семейството.

# 242
Ако приемем че съм циганка, не мислиш ли че подмятането ти за етноса е злобен ? Надявам се (в което дълбоко се съмнявам) че осъзнаваш, че в стремежа си да напишеш нещо си написала едно нищо. Колкото за класовото разделение , едно е да се разделяме по образование , богатство или произход , но съвесем друго да дискриминираш някой заради религията му и заради етноса му ! Явно е че не правиш никаква разлика между тези неща и за теб са съвсем нормални. Дискриминацията не е класово разделение!
Нямала съм такова намерение нито да дискриминирам, а още по-малко да унижавам някого, незнам как се изтълкувало по този начин. Или си много чувствителна или си търсиш причина за дразги.

Изглежа не спираш с твоите обвинения. Информирах модератор.

Предлагам да я изкажеш и на майка й и баща й. Joy Какво точно обидно видя, не разбирам, та чак и модератор да занимаваш.
Обвини ме в нещо, което не мисля, че съм направила и го считам за обидно. И тъй като имам нещо общо с исляма, затова и се включих в темата, за да изложа доводите си. Не виждам повод за обиди.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 18:13 от Audrey

# 243

Нямала съм такова намерение нито да дискриминирам, а още по-малко да унижавам някого, незнам как се изтълкувало по този начин. Или си много чувствителна или си търсиш причина за дразги.

Не знам какви намерения си имала , но трудно би ме засегнала тъй като аз не деля хората на цигани, българи или пък американци  Mr. Green по скоро разделението при мен е на основа умствени възможности и трудно бих се обидила на глупав човек , та бил той и българин Wink
От 12 години живея навън и честно казано вече почвам да се срамувам да се нарека българка ...

Сеньорита Мърморана, баща ми дъртия Асан и майка ми дъртата Айше най мноо да дръпнат една дълга звучна циганска и да я пратят на ... някъде си Wink

# 244
И да, ислямът е миролюбива религия. Радикално тълкуваие и разбиране на  определени послания има във всяка религия

+1.
Трябва човек да си дава и сметка за контекста , когато цитира и тълкува подобни цитати.
Дори не само писмения контекст, говоря за историческия контекст.
Мохамед е живял в коренно различна среда от тази, в която е живял Исус. Диви и кръвожадни племена е трябвало да цивилизова и да обедини огромните бедуински групи, за да наложи монотеистична религия в една сурова реалност

В случаят с  потребителката назад , тя прави същото, което си предтаставям, че правят и радикалните ислямски учители - взимат някой неграмотники го наблъскват с подобни цитати, а накрая му дават и жилетката с бомбите.

# 245
  • София
В България радикалният ислям тепърва набира скорост. Тоест всичко радикално тепърва започва да прави впечатление. Благодарение на историята, мисленето на българина е назадничаво и консервативно, на моменти дори расистко, което не е задължително зло. Светът е шарен и различен, благодарение на геополитиката. Искрено се надявам, това от което се оплакват повечето европейски държави да ни подмине, а именно трайното заселване на радикални субекти, чиято единствена цел е да създават етническо напрежение, смучейки ресурсите на държавата, в която проповядват идеите си.
 България не е социална държава, българите не са толерантни към различните и към религията /независимо каква е тя/ и може би това за първи път ще ни бъде от полза.

# 246
Точно поради незаинтересованост към религия жените ни се продават на тях и правят още по- лесно пребиваването им у нас. Трябва да разберат, че симпатичният богат арабин  няма да им се представи: "Приятно ми е, Хасан, терорист от Ал Кайда! " най вероятно ще седи кротко и ще прави дюнери, докато дойде неговият час.

# 247
  • София
Слушах днес едно изказване на професор по богословие , хареса ми. Та той каза, горе-долу следното/ ние не сме толерантни  към изповядващите исляма, ние сме търпеливи. По същия начин , сме търпели 5века  РОБСТВО/. Та се питам до каго ще търпим безкрайните претенции на пришълци за свободи/ изключвам помаците,  те са си българи, ама както насила са приели чужда за тях вяра, ........

# 248

ooooh!

Слушах днес едно изказване на професор по богословие , хареса ми. Та той каза, горе-долу следното/ ние не сме толерантни  към изповядващите исляма, ние сме търпеливи. По същия начин , сме търпели 5века  РОБСТВО/. Та се питам до каго ще търпим безкрайните претенции на пришълци за свободи/ изключвам помаците,  те са си българи, ама както насила са приели чужда за тях вяра, ........
Би ли споделила къде го слуша, че ми интересно. Simple Smile

Вероятно сме до известна степен толерантни и търпими, дотогава докато не засегне личната ни свобода и право на избор. Прекаленото демонстриране и налагане на дадена религия или възглед от възбуден интерес в началото, често се превръща в тежест накрая.

Ето няколко гледни точки за случващото се в България: http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9453112
Разговор с мюфтия, арабист и политик.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 12:13 от Audrey

# 249
  • София

ooooh!

Слушах днес едно изказване на професор по богословие , хареса ми. Та той каза, горе-долу следното/ ние не сме толерантни  към изповядващите исляма, ние сме търпеливи. По същия начин , сме търпели 5века  РОБСТВО/. Та се питам до каго ще търпим безкрайните претенции на пришълци за свободи/ изключвам помаците,  те са си българи, ама както насила са приели чужда за тях вяра, ........
Би ли споделила къде го слуша, че ми интересно. Simple Smile

Вероятно сме до известна степен толерантни и търпими, дотогава докато не засегне личната ни свобода и право на избор. Прекаленото демонстриране и налагане на дадена религия или възглед от възбуден интерес в началото, често се превръща в досада накрая.
Нова ТВ

# 250
  • Costa Rica
Слушах днес едно изказване на професор по богословие , хареса ми. Та той каза, горе-долу следното/ ние не сме толерантни  към изповядващите исляма, ние сме търпеливи. По същия начин , сме търпели 5века  РОБСТВО/. Та се питам до каго ще търпим безкрайните претенции на пришълци за свободи/ изключвам помаците,  те са си българи, ама както насила са приели чужда за тях вяра, ........
Да ти припомня ли великата мисъл "Роб се става само доброволно"?

Българите не са толерантни, просто ги мързи да си мръднат г*за и да променят ситуацията. За каквото и да е. И докато "пре*би ближния си" е основно движещо мото на българската нация, всякакви радикални течения, които сплотяват малцинствата ще си шестват свободно по земите ни.

Разбира се, че има радикален ислям. И една от причините да го има е, че БЪЛГАРСКАТА държава се  държи към хората като мащеха. Тогава защо да се учудваме, че някой избира да принадлежи към общност, която поне се грижи за членовете си?

# 251
Не мога да съм сигурна,че има "радикален ислям" в България, но че той навлиза с много бързи крачки съм почти уверена,но съм съгласна с мнението на Делфина за "толерантността и мърдането на г"за"
И понеже тук някай спомена за филма "великолепният век"ще напомня,че той е направен въз основа на два романа,който представят една и съща история.
Единият е на полски историк и се казва "Роксолана" ,а другият е на един англичанин и се казва "Харем".
Кое е дразнещото и неистинското в този филм според мен.
1.Облеклото на жените.Та те са мюсюлманки или приели тази религия ,а от деколтетата им НАПРАВО ПРЕЛИВА ПЛЪТ.
2.Евнусите.Те са с"опени мъже и би трябвало да са дебели,а тези са направо манекени.Спомнете си какво става с котараците ви след намесата на ветеринаря.
3.Миличкият и добър Сюлейман Великолепни.Той изобщо не е такъв.
4.Шекер Ага - само той отговаря на ролята си . Готвач е и е дебел.
5. Анастасия ,Настя,Александра/Хурем-веселата ,защото това означава името й /е била на 15,а не както представената ни актриса.
И още много несъответствия. Но тук рекламата на Османската империя е скрита  /колко са добри и напредничави,колко се разбират със всички народи ,колко е прекрасно да си в тяхната вяра и свят /Впрочем така е и с всички филми ,които бълват нашите телевизии - сякаш не живеем в Европа и няма чешки,полски,сръбски ,унгарски ,испански и други филми..Колко са добри всички,колко е уреден светът и държавата им,колко си помагат и то без задни мисли и още и още.
ТоесТ ТОЗИ ФИЛМ Е ЕДНА" ПРИКАЗКА",НО ЗА ГОЛЕМИ.
ОБАЧЕ ОТ СЕМ ИСКАТ ДА СЪДЯТ ЕДНА ПЕСЕН ИЗЛЯЗЛА ПРЕДИ 1,5 ГОДИНИ ,ЗА КОЯТО ДОРИ ПОВЕЧЕТО ХОРА НЕ ЗНАЯТ ,НО НЕ ПОГЛЕЖДАТ КАК СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИ И ТО ЧРЕЗ МЕДИЙТЕ.
Знам,че сега някой ще се надигнат да ме упрекват ,но какво от това .ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ.

# 252
  • В полите на Пирин планина
Делфина фон Ю. , ако вземем да бистрим и темата за турското робство темата съвсем ще се завърже. Не си мисля, пък и малко история съм учила и чела, че българинът през 14-ти век е легнал под османския хомот доброволно. Най-общо казано сме били в неподходящ момент с неподходящо географско местоположение. Феодалната Османска империя ни е прегазила, защото сме били на пътя на ордите й, а българите са били разделени на няколко "царства". Но едва ли е нужно да го пиша това.

Може пък и да си права, че на българите по-скоро не ни пука за наличието на радикалния ислям или неговите заченки, безразлични сме, а не толерантни. Ама все се надявам да кажем сами за себе си нещо положително - например, че сме търпими към друговерците  към различните етноси...

Разбира се, че има радикален ислям. И една от причините да го има е, че БЪЛГАРСКАТА държава се  държи към хората като мащеха. Тогава защо да се учудваме, че някой избира да принадлежи към общност, която поне се грижи за членовете си?

Към кой е мащеха нашата държава - към всички или конкретно към мюсюлманите?

# 253
какво общо имат турските сериали с радикалния ислям, съвсем откачихте.
какво общо имат браковете с мюсюлмани с радикалния ислям ?!
във всеки дюнер - член на Ал Кайда.  ooooh!

# 254
  • Costa Rica
Към кой е мащеха нашата държава - към всички или конкретно към мюсюлманите?
Към всички, които не принадлежат към политическата олигархия. Naughty

Затова не ме учудва, че хората търсят спасение (физическо и духовно) в исторически чужди за тях неща.

Ако тези хора имаха поминък и бъдеще, едва ли щяха да следват поредния Месия,от каквато и ще боя да е.

Общи условия

Активация на акаунт