ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 451
  • 386
  •   1
Отговори
# 15
Първа опция.
От години мечтая "софийското жителство" от преди години да бъде върнато. Но не би...

+1.Ама за съжаление няма да стане.

# 16
Защо децата чиито родители имат постоянен адрес в Сф би трябвало да имат предимство в ДГ? Мисля си все пак, че живеем в свободна странна и всеки би трябвало да може да живее там където е решил.
Не мисля, че е възможно да се приеме такъв критерий, тъй като много лесно общината може да бъде осъдена, най-малкото защото всички деца би трябвало да имат равен достъп до образование. ДГ е част от образователната ни система, въпреки че доста хора не си дават сметка за това.
Не съм гласувала в анкетата, защото предпочитам да сръчкам хората от общината за повече ДГ от колкото да мисля какви допълнителни критерии да се приемат.

# 17
Първа опция.
От години мечтая "софийското жителство" от преди години да бъде върнато. Но не би...

+1.Ама за съжаление няма да стане.

А да върнем комунизма Joy

# 18
Да не връщаме комунизма, само жителството. Остра нужда от подобни мерки има.

# 19
Да не връщаме комунизма, само жителството. Остра нужда от подобни мерки има.
Как си го представяте това с връщането на жителството? По какви критерии ще се дава жителство? Ако човек си купи жилище в столицата ще получава ли право да се нарича столичанин, или не?
Така идея няма как да бъде осъществена, самото нещо е абсурдно. Какъв ще е критерия един да има жителство, а друг не?

# 20
Е как - всички ще бъдем софиянци, толкова е яко:)

# 21
Надя, темата не е за това, но ще ти отговоря - родена съм на пъпа на София, семейството ми, роднините ми - също. Поколения наред моят род е раждан и изграждал този град.
С огромен късмет детето ми влезе в ДГ и то далече от моят дом, градът стана ужасяващо мръсен и пренаселен, няма места за паркиране, няма въздух. Пълно е с боклуци, прах и пр.
София издиша и се пука от пренаселване. Софиянци побягнаха към чужбина, провинцията юрна към ту София.
Някакви мерки трябва да се вземат, поне за безпроблемното постъпване на дете в ясла или градина, като родителите, които са родом от града да имат поне известно предимство. Защото години наред моите баби и дядовци са пълнили общинската хазна, правят го родителите ми, правя го и аз. Защо да нямам някакво, па макар и минимално предимство?

# 22
Е как - всички ще бъдем софиянци, толкова е яко:)
ма кат не е яко, нидейти задръства софийските улици  Laughing Laughing Laughing

софийското жителство да се добива като шведското гражданство:
пришълци без софийски корен - подават молба след 5 години пребиваване с регистриран адрес.
при брак със софиянец - след 3 години същото
 Hug
след това комисия с мое участие взима решение какви допълнителвни документи да изиска и по свое осмотрение може да отхвърли молбата за след още 5 години. hahaha
готови сте
още въпроси?

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 16:37 от Doro

# 23
Надя, темата не е за това, но ще ти отговоря - родена съм на пъпа на София, семейството ми, роднините ми - също. Поколения наред моят род е раждан и изграждал този град.
С огромен късмет детето ми влезе в ДГ и то далече от моят дом, градът стана ужасяващо мръсен и пренаселен, няма места за паркиране, няма въздух. Пълно е с боклуци, прах и пр.
София издиша и се пука от пренаселване. Софиянци побягнаха към чужбина, провинцията юрна към ту София.
Някакви мерки трябва да се вземат, поне за безпроблемното постъпване на дете в ясла или градина, като родителите, които са родом от града да имат поне известно предимство. Защото години наред моите баби и дядовци са пълнили общинската хазна, правят го родителите ми, правя го и аз. Защо да нямам някакво, па макар и минимално предимство?

202uu   newsm10 smile3501

# 24

Подобна идея е абсурдна. А столицата стана мръсна и пренаселена заради многото пари които държавата отпъска само и единствено за столицата, затова и всички, включително и аз, станахме столичани. Имате ли идея че държавата пари за провинциалните градове почти не отделя? Всичко е в столицата, затова и хората идват тук. Гражданство не може и няма да има, като това за което съм чела през комунизма, няма как да имаме демокрация и някой да ти казва че не можеш да отидеш в столицата за повече от 5 дни например.
Начинът за оправяне на положението според мен е само един. Децентрализация на държавата. Администрацията да се разхвърля из страната, да се знае че няма да е като сега всички пари да се вливат главно в столицата, това ще подобри положението из провинцията и хората сами ще се преместят. Но хем да вземаш парите в столицата, хем да пъдиш хората да не идват в столицата, няма начин.

# 25
Надя, е как да няма пари извън София? Пустеещи земи - бол. Никой не желае да ги обработва, но пък бърза да седне зад бюро в София.

# 26
Надя, е как да няма пари извън София? Пустеещи земи - бол. Никой не желае да ги обработва, но пък бърза да седне зад бюро в София.
newsm78, точно за това говорих. В провинцията няма много пари, столичани веднага пращате останалите да обработват земята, защото парите на държавата се вливат главно в столицата. Докато в столицата човек може да седне зад бюрото и да не се мъчи много. Докато го има това разделение положението ще е такова. да не мислиш че аз съм искала да се махам от родния си град и да ставам и аз столичанка? Не съм, ама кой ли ме е питал, като нямам избор.

# 27
Изобщо не съм запозната, но нали има разни финансирания по програми за селското стопанство?

# 28
Хахахахахаха, селското стопанство - това е една страхотна идея за разрешаване на проблема с детските ясли и градини:) (да се върнем все пак към темата). Жалко за юристите и другите специалисти, които ще трябва да се преквалифицират, за да се нагодят към тази териториална схема.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 14:51 от monikabiri

# 29

Мисля че разбирам какво има предвид Надя и затова е права. Държавата трябва да инвестира директно в хората, които иска да остават/или отидат/ в провинцията като създаде привлекателни възможности това да се случи - с примамливи условия за работа и живот. Децентрализацията на администрацията е стъпка в тази посока, но виждаме колко болезнено и трудно се случва...
Пак да дам за пример шведския модел - там проблемът е преселването на хората от север на юг, не толкова от село в града. За да стимулира заселването в северните части на страната, държавата води целенасочена политика, като например 30% върху заплатата за дадена длъжност плюс допълнителни привилегии.
Разбира се, бизнесът също трябва да мисли в тази посока, за да се случат нещата. И в България имаме примери за създаването на позиции с по-привлекателни условия на труд в провинцията спрямо столицата, конкретно за висококвалифицираните кадри говоря, и мениджмънт, но не са много. Има и бизнесмени като Гергов, които ежедневно превозват управленския си персонал си по трасето Пловдив-София-Пловдив. Тези мениджъри живеят и отглеждат семействата си в Пловдив, а работят в София. Колкото до производствените предприятия в Софийска област - какво се случва: пътуващ мениджмънт, но дотам. Работната среда макар да е в провинцията, личният живот си остава в София, т.е. не си помагаме.
Защото за да преместиш семейството си в провинцията, трябва да ти осигурят екстри. Вижте експатриатите /чужденците, работещи в компании тук, временно пребиваващи в страната/. Никой не е дошъл да бачка в България от безкористни подбуди - подпомогне българската икономика и да ни дари с ноу хау, да да. Идват тук, защото пакетът, който им се предлага, надхвърля стандарта, който могат да си позволят в собствената си държава. Защото в Австрия и Германия вероятността на 35 години да станеш изпълнителен директор на концерн е ~0%. А тук тамошните висши екперти са топмениджъри в българия. Членове на управителни съвети, бордове на директори. Тук децата им учат не за тяхна сметка в най-престижните училища, за по 18 хил евра на семестър. В Германия ползват държавното училище. Да не говорим за жилижната площ, коли и т.н. Като компенсация за мръсотията, дупките по улиците и т.н. с които трябва да свикнат да живеят тук.
Съжалявам за отклонението, но логиката е същата. Всеки се интересува What's in it for me? Т.е. къде е моята полза.
Та къде е моята полза от постоянно приходящите новософиянци. Наистина не мога да се сетя. Ей така мисля, мисля, и файда не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт