ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 386
  • 386
  •   1
Отговори
# 315
Селата около София, или поне част от тях, са част от Столична община - или вие предлагате да има право за кандидатстване единствено в квартала, в който е постоянния адрес?

# 316
Ваче, и ето, реституирани са имотите, в които са се помещавали ДГ преди. В Люлин две ДГ не се ползват по предназначение. Това само за твоя район са около 600 места. В Младост положението е същото. ЕСПА, едно разрушено ОДЗ, и социалната служба- средно по 250 деца в ДГ, прави 750 места.
Сега за набор 2009 в една младостка градина разкриха 54 места /закри се дома за сираци Надежда, който се помещаваше в една сграда с ЦДГ Надежда/. В събота са приемани и деца по второ и по-ниско желание. Това ми беше малко странно. Реално децата от квартала са 10.

# 317
  • София
mamaris, да не ме бъркаш с някой? Винаги съм била против бабината точка. На всички ни беше разяснено от общината, че внучетата ще са малко и тъй или иначе ще влязат, но поне да е през системата. Всички, които са излъгали за това, биха излъгали и по други параграфи.

Виж, това, което искаш, наистина не решава проблема, с Ели ти дадохме доводи, но не четеш. Местата няма как да се увеличат с въвеждането на критерий постоянен адрес.

# 318
Аз принципно нямам против никакви точки стига да са балансирани и обосновани. Въпросът с бабината точка е че най-малкото не е балансирана. Изненадана съм, че някой ме е разбрал, че съм я подкрепяла. Никога не съм я подкрепяла, но понеже контактувам от 4 години със СО по този въпрос, съм наясно, че аз не мога да я преборя. Предпочитам да се фокусирам върху постижими цели.

Винаги когато съм могла съм предлагала неща, които да ограничат този критерий и част от тях са приемани. Поне въведоха мин. 6 месеца стаж на бабата преди да се зачете точката въпреки, че не пожелаха да намалят точките по този критерий. За аналогичния критерий за родители в образованието приеха нашето предложение за ограничаване на групата лица, ползващи тази под-точка, защото доскоро тя важеше за ВУЗове, а БАН и някои други институции поискаха право също да я ползват. И се наложи да обсъждаме обхвата. Сега би следвало да важи само за работещи родители в общински образователни институции, което пак е крачка напред.

Иначе СО са наясно с моето мнение, но този критерий може да се помръдне само със съдебно решение.

Най-големият проблем е липсата на места в момента, в който родителите имат нужда от тях. И вторият голям проблем е приемът извън системата, което става с мълчаливото съгласие на СО и за момента не можем да го преборим. За съжаление, родителската активност липсва и това не ни помага особено.

# 319
  • София
Касита, когато аз бях дете, а то беше мноого отдавна  Embarassed Люлин беше млад. Вярно е, че има сега повече сгради, но децата бяха повече от сега, това опредлено мога да го твърдя. Тя 2 градини на фона на 10 микрорайонния Люлин са нищо работа. Да не говорим за новопостроените такива. За мен си е загадка това. Ама пак казвам, нямам реални статистически данни, просто разсъждавам  Wink

# 320
  • София
Въпросът с бабината точка е че най-малкото не е балансирана. Изненадана съм, че някой ме е разбрал, че съм я подкрепяла. Никога не съм я подкрепяла, но.........

зная , че не си подкрепяла К4
Скрит текст:
понеже преди години бях много по активна поради И собствен интерес , стачки ,протести и т. н  Mr. Green ... тогава ме убедихте (не визирам лично теб а принципно ,може и Саня или някои друг да е бил инициатор ), че е безсмислено да се маха К4 , че видиш ли ти много малко са внуците  на бабите по ДЗ и че ако те напуснели да си гледат внуците нямало да има кой да гледа нашите децата по ДЗ ... даже тогава влязох в конфликт с КатеАБВ (мисля че беше )... дадох пример с мен , че сум хирург (което се взе за истина  Laughing )и че ако хирурзите напуснат да си гледат децата понеже няма места в ДЗ  то тогава кой ще  оперира ако се наложи и се изказах иронично :"никои от СО  да не попада под ножа ми ако не приемат детето ми в ДЗ " (едва ли си спомняш всички бисери минали ти през главата .
това е в спойлер понеже не е по темата , но ако има тема за К4 нЕма да излизам от там  Mr. Green

Грета , чета ,чета  Wink и ДА  местата няма да се увеличат , но поне ако се приеме критерия ПОСТОЯНЕН АДРЕС  местата ще са в полза ПЪРВО на постоянно живущите , а след това  временно пребиваващите ... достатъчна ще бъде и не цяла точка , а 0.1 , но поне ще има разграничение и ще бъдат облагодетелствани децата на София , а не на провинцията (извадили безпроблемно моментен настоящ адрес за да се възползват от съответното удобство )
ако аз не те чета , чети ти поне мен  Hug

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 11:47 от mamaris

# 321
  • София
Временно пребиваващите също имат нужда от детска градина. Да не говорим и за постоянно пребиваващите, но без това да е отразено в личните им карти по основателни причини.

Няма как да се намерят правилните критерии, защото винаги ще има ощетени.

# 322
  • София
Временно пребиваващите също имат нужда от детска градина. Да не говорим и за постоянно пребиваващите................

newsm10 е най после се разбрахме !

# 323
  • София
против съм.
1. ако си под наем къде да си сложиш постоянен адрес? за целта има временни адреси. по временно жителство ще има ли предимство?  или най-важното е да ти е отразено в личната карта. Освен това временно пребиваващ, може да пребивава на едно място и 10 години, какво го прави по-малко важен от постоянно пребиваващия? Постоянно жителство също се вади обаче за има-няма 10 мин...или ще скате и давност?
2. по постоянен адрес следва да имаш право само в собственият си квартал, обаче остава, че за много хора е по-удобно да е до работата им.
3.ако някой от Е. Пелин работи в София защо да не си води там детето на градина? Пък ако ти си  намериш работа в Елин Пелин, води детето там.

# 324
  • София
против съм.
1. ако си под наем къде да си сложиш постоянен адрес? за целта има временни адреси. по временно жителство ще има ли предимство?  или най-важното е да ти е отразено в личната карта. Освен това временно пребиваващ, може да пребивава на едно място и 10 години, какво го прави по-малко важен от постоянно пребиваващия?
2. по постоянен адрес следва да имаш право само в собственият си квартал, обаче остава, че за много хора е по-удобно да е до работата им.
3.ако някой от Е. Пелин работи в София защо да не си води там детето на градина? Пък ако ти си  намериш работа в Елин Пелин, води детето там.
хубаво , че изказваш мнение по темата и гласуваш (нали целта е да се сондират мнения ), но аргументите ти накуцват
офффффффф  Crazy ама трудни въпроси  ... особено последния - скри ми шайбата  Mr. Green
тук не говорим за удобство , а за дефицит на места в ДЗ  ... то и на мен ми е удобно да работя в нашия квартал , но нъц офиса ми е отвъд Борисовата  Wink
по трета точка иронично казвам , че при това изобилие на места нямам против гражданите на Елин Пелин да си довеждат децата в София  на ДГ  даже предлагам ОДЗ тата , за да не се притесняват хорицата да кандидатстват догодина пак , а направо да се прехвърлят в градините  - за по голямо удобство  Flutter Flutter Flutter

п.п. коригирала си поста си докато съм писала
Постоянно жителство също се вади обаче за има-няма 10 мин...или ще скате и давност?
ще искаме и давност - да
иди си извади постоянно жителство щом не  е проблем
коства ти 10 минути и една разходка  Laughing

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 16:16 от mamaris

# 325
  • София
Временно пребиваващите също имат нужда от детска градина. Да не говорим и за постоянно пребиваващите................

newsm10 е най после се разбрахме !

Ааааа, не, не сме се разбрали, казах  постоянно пребиваващите, но без това да е отразено в личните им карти по основателни причини.

Всички имат еднаква нужда от места.

# 326
mamaris, кога ще депозираш исканията си за промяна на регламента за прием в ДГ в деловодството на СО?

# 327
  • София
mamaris -няма какво да си вадя жителство, едно, че детето ми мина възрастта за детска, второ, че съм си от София.
До колкото помня има предимство по месторабота, така че уддобството също е фактор. Все пак градините не са за друго, а за удобство на родителите, за да могат те да се върнат на работа.
И децата не са на софиянци и на провинциалисти, а са деца на България и за всички трябва да има места. Недостига на места няма да се реши с дискриминации на тези и онези.

И не, не съм си коригирала поста.(не и смислово нещо)

И съм сигурна, че като отидеш на лекар не го питаш от къде е родом, а се радваш, че си намерила специалист да те лекува...или дай всеки да си ходи кой от къде е, че да има  места за децата в детските, щото хората от провинцията са едни селяци, дето не трябва да им се дава да си покажат носа на метър от родното местенце.

# 328
  • Sofia
Angel_Dust, грубичко... Може и във Видин да си водим децата на ДГ, кво толкова.

Всъщност съм чела за реален случай, в който майката си води детето на ДГ в Елин Пелин без да работи таам, защото имало места... и не го смятам за нормално.

# 329
ще искаме и давност - да
иди си извади постоянно жителство щом не  е проблем
коства ти 10 минути и една разходка  Laughing

Защо да си вади като за ДГ върши работа и настоящ адрес? Ще си извади ако критерият се промени на постоянен. И да, промяната няма да й отнеме много повече време, само таксата е малко повече.

Общи условия

Активация на акаунт