Приемна грижа за бебе

• 6 368
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте. Аз съм нова в този форум и много искам тук да споделя притесненията си и дано намеря разрешение....
 Реших да пусна тази тема, но го правя с много страх, че ще бъда съдена и "оплюта". Знам колко много мами мечтаят за това, което на мен ми се случва лесно - да забременеят.
Да, скоро разбрах че съм бременна и не мога да си намеря мира, защото не съм планувала така развитието на нещата. Сега стоя пред огромната дилема да направя ли аборт или да дам шанс за живот. Много съм притеснена и както и да ги гледам нещата, смятам , че няма да мога да се справя сега, и то сама....Мисля, че няма да мога да гледам бебе сега - ужасявам се от тази мисъл, че няма да се справя....И си блъскам главата какво да направя. Не смея и с никой да споделя и това засилва още повече притесненията ми.
Тъкмо бях решила че ще създам ред в живота си, след много и сложни разтърсвания, и хоп – тест положителен…Няколко дена не съм на себе си. Трябва да взема решение и то колкото се може по-рано, за да знам как да постъпя. Именно затова пуснах и темата тук със заглавие за приемна грижа за бебе….
Ето как стоят нещата при мен – имам едно детенце във втори клас, за което се грижа сама. Безработна съм от доста време и доста безпарична. Сега записах да уча с цел по-голяма перспектива за работа в бъдеще. Планувах и да се опитам да развия една дейност, но тя изисква обикаляне из цялата страна….(детето ми е вече доста самостоятелно и няма да е проблем да го оставям докато съм заета). Знам, че трябва да действам сега иначе рискувам да обрека малкото ми семейство на тотална бедност…..Освен това чуствам нервите си много разбити – имах труден 10-годишен семеен живот и ужасно гнусен развод, които ми помогнаха да стигна до нервно разтройство и депресия – будя се всяка нощ, сърцето ми ще изскочи и  цялата плувам в пот от ужас (винаги се притеснявам за нещо) и е нужно да мине време, за да се осъзная че всичко е наред….После ми трябват няколко часа, за да заспя отново и ако това не стане се чувствам като парцал на другия ден…Не мога да си представя как ще се грижа за бебе в това си състояние…На кого бих го оставяла, за да мога да работя и пътувам? Майка ми и баща ми са на 72 и 80 години – те не могат да се грижат за бебе. Аз нямам никой близък човек, на когото мога дори да оставям бебето отвреме навреме….
Настоящият тате, който не живее при мен  – мъж който е вечно без работа и вечно без пари, от типа супер егоистични мъже – не мога да разчитам на него. Ако стане нещо то ще е някакво чудо, но на този етап не мога да разчитам – той настойчиво ме кара да направя аборт.
Аз самата съм на 44г. и да ви призная ме е срам да бъда с корем и с бебе навън. Това ми го набиваше и майка ми преди година (бях бременна и направих аборт, защото  никой не искаше да ме подкрепи и да застане зад мен) – „ Как ще се показваш пред хората?! Как ще се срещнеш с брат ти?! Аз неискам да те виждам така!” Та, сега ме е страх да й кажа, че знам какво ще последва….Пък и тя наистина не може да се грижи за бебе…
И така – чувствам се разчекната на хиляда парчета – от една страна неодобрението на всички около мен; моето здравословно психическо състояние; безпаричието ми (което вярвам да е временно), а от друга страна  на мен ми се иска да родя това бебче и да му дам шанс да расте щастливо….
Единствения начин (И идеалният според мен) го виждам, ако успея да намеря жена (или семейство)(бих искала  да са около 45 – 65г. и да са от или около Пловдив) която би приела и се грижила временно за моето бебе в дома си. Аз не бих го изоставила, аз бих помагала с всичко, което мога,  докато си стъпя на краката. Тези хора биха станали в бъдеще едни от най-близките хора за мен и за бъдещото ми дете. Те ще бъдат нашите най-близки роднини.
Ами това е. Пиша тези редове и искрено се надявам да ме разберете. От вашите отговори и аз ще направя моите решения. – имам още няколко седмициза да реша.

# 1
Аз донякъде се запознах как стои въпроса с приемната грижа в България. И мисля, че ако посетиш отдела по приемна грижа в Пловдив, те ще те посъветват да родиш детето, след което те ще намерят приемно семейство и държавата ще им плаща за отглеждането, докато ти се стабилизираш финансово.  Имаш право и да го виждаш през това време, разбира се.

# 2
 Госпожо, можете да се обърнете към Отдел Закрила на детето , намира се на ул Неофит Бозвели 36, близо до площад Шахбазян. Към тях е отдел приемна грижа. Но ми се струва че първо с вас ще говорят от '' Превенция на изоставянето''.  Ще попитам към кого трябва да се обърнете персонално и ще ви пиша допълнително тук в темата.
 Аз впрочем съм приемен родител и отговарям на изискванията ви за възраст...Но процедурата не е такава каквато си я представяте .Не се засягайте ,моля...Не можем да се избираме- нито вие можете да избирате приемното семейство, нито приемното семейство може да избира детето, или майката.

# 3
  • у дома
По-добре се обърнете към гинеколога си да ви разесни ползата от  контрацептивите.

# 4
В никакъв случай не искам да звуча назидателно или нападателно, но ще Ви задам един въпрос: Помислихте ли за психиката на малкото човече, което в някакъв период от живота си живее при едни хора, привързва се към тях. То не разбира що е това приемна грижа и че майка му не може в момента да се грижи за него, но по-късно се надява да може. Колко време ще ви трябва, за да си стъпите на краката? Годин, две, три... През това време Вие го посещавате, ставате част от живота му,  но като една леличка, приятелка на "мама" и т.н. И изведнъж Вие решавате, че вече можете да се грижите за него. И срутвате привичния му свят, за да организирате своя...Не е ли жестоко? Ако искате да го родите и да му дадете шанс за живот, не е ли по-добре да позволите да бъде осиновено? Така ще му дадете наистина шанс - да попадне в семейство, което копнее за дете и ще го отглежда с много любов и търпение.

# 5
Много благодаря на отговорите ви - както каза АГ-то имам две-три седмици да мисля....И като чета тук се опитвам да взема някакво решение....
Инера и Танюшка, благодаря ви - да, ще посетя отдел Приемна грижа и ще се информирам как стоят нещата..Дано условията са добри.
dgidg, ами това е да си жена - не винаги можеш да предвидиш нещата - аз тъкмо бях започнала да ползвам контрацептиви....
mamavili, не звучите нападателно - в никой случай. Ако бебето остане неискам да се отказвам от него. Няма да го изоставя - искам да го виждам и прекарвам време с него всеки път когато имам възможност - така и то няма да пропусне факта, че има мама и жената, която го гледа ще има постоянна помощ от мен - дай Боже дори и финансова (но сега е само перспектива). Нещата си ги представям по много по-"мек" вариант...Признавам - явно не съм наясно с действителността...Представям си ги така както някои родители оставят децата си на баба и дядо и заминават да учат или работят в чужбина. Или други имат денонощни детегледачи....Децата си знаят родителите, но знаят, че мама и тате сега не могат да се грижат за тях...Нещо такова.
Но незнам - може би греша. Никога досега не съм се изправяла пред такъв проблем - нито за себе си, нито за мой познати. Просто ми се иска да е най-доброто за всички ни.
Освен това, доколкото чета приемните родители са наясно, че не могат да осиновят тези деца, които гледат и не се привързват до степен да смятат, че могат да са техни....

# 6
Toni, за 44 годишна жена добри си ги забъркала...И понеже и аз ще стана на толкова след 3 дни, ще ти кажа моето мнение - щом си я докарала до тук, ще стиснеш зъби и ще направиш аборт. Може много неща да ти се искат, но трябва да направиш правилното. Щом не можеш да родиш едно дете и да му осигуриш нормален живот, по добре не го раждай. Казвам ти го от личен опит, не си говоря наизус.
Пуснеш ли си детето в социалната въртележка и оставиш ли го на грижата на държавата, не знам какво би се случило и какъв би бил резултата. Не те съветвам.

# 7
 Тони, доколкото разбирам какво търсите, ми се струва,че ви е нужна не точно приемна грижа, а някаква друга услуга от рода на'' В помощ на майчинството'' или не знам как се нарича услугата, при която жена гледа детето и й плащат от Социално подпомагане.
 Ако искате приемна грижа, може би ще стане по следния начин. Подавате молба към Отдел закрила на детето . След раждането  детето ще бъде предложено на приемно семейство и дайбоже бързо да стане това. В този промеждутък от време вие едва ли ще имате възможност да се запознаете предварително с това семейство.Но не можете да ги избирате. А може да се запознаете с тях,но например те да не ви допаднат, да не ги харесате. Мислила ли сте -как ще понесете това. А как ще понесете мисълта, че малкото ви беззащитно детенце отива при едни съвсем непознати хора.Ще се надявате с цялата си душа тези хора да обичат детето ви и да се грижатдобре за него. Но само това можете да направите-да се надявате.
Всичко това ми се струва една авантюра. Според мен ,не си причинявайте това.
 И аз мисля като sislie -ако не сте сигурна че сама не можете да се грижите за второ дете на този етап от живота си, не го раждайте по-добре.
   Приемната грижа в Б-я засега е една пълна недомислица, от която страдат всички , и най-много децата Тя е за едни дечица и едни хора, които за съжаление не са имали по-добър шанс в живота  и може би не са имали избор. А вие сте превилегирована в това отношение-мислите разумно и можете да направите свободен избор, свободна сте да решите сама, никакви обстоятелства и хора не ви налагат своята воля.
 Помислете добре. Всъщност наистина ли искате да родите? Извинявайте ,че задавам такъв глупав въпрос , но наскоро една майка ме шокира като ми каза че е родила поредното си дете, защото ...я било страх да направи аборт Sad

# 8
Тони, радвай се, че все пак имаш избор и всичко е в твоите ръце. Пожелавам ти успех и дано направиш правилния избор.  Hug

# 9
ох, а на мен ми нагорча жестоко как с лека ръка се дават съвети за аборт ... само споделям, не искам да измествам темата в посока за и против аборта. но това не е лека хигиенна процедура, та да се чуди човек защо изобщо жената се двоуми!
Танюшка, моите адмирации за оперативната намеса!
Тони, приеми го за какъвто щеш знак, но на 44 да си бременна си е късмет! при това на теб втори път ти се дава шанса, въпреки скорошния аборт ... аз пък бих се позамислила дали някои работи не им е писано да се случат ...
Личният ми съвет е в подкрепа на Танюшка, потърси социалните и всякакви възможни мрежи за помощ ... оплаквай се, тръшкай се  и се вайкай колкото трябва, за да получиш необходимата ти помощ, но не се отказвай. Не знаеш откъде ще изкочи заека, може пък изобщо животът ти да се подреди след това ... Знам, че на чужд гръб и сто тояги са малко, но някак ми звучиш като човек, който не е чак толкова зле, би му намерил колая с правилната мотивация!
А глупостите как ще изглеждаш с корем на 44 в Пловдив просто не искам да ги коментирам ... колкото и еснафски в някои отношения да е, Пловдив си е съвсем съвременен град и ми е обидно в днешно време, ако някой гледа така на нещата!
А плужека до теб, това че е безгръбначен въобще не го освобождава от задължения ... може да ви се скапе връзката, ама тя като гледам какво ти е отношението си е и без друго скапана, ама може да се погърчи ...
Не знам, на тези години би трябвало да сме по-мъдри ...

# 10
Мили момичета, много ви благодаря, че обръщате внимание на случая ми. Наистина много благодаря.
Колкото до аборта – това е една от най-лесните медицински процедури – събуждаш се наспала и дори не знаеш какво е станало, освен, че си се отървала от някакъв ангажимент. Не ме е страх ни най-малко. Проблема е в оставането на бебето…
Тази моя тема може да даде отговори и на други мами, попаднали в подобно положение. За жалост наистина никъде не срещнах да се дискутира подобен проблем. Сякаш е някакво табу….
Наистина проблема е огромен. Лично аз, преценявайки моите възможности не виждам как ще се справя сега, но от друга страна си мисля точно като Вела….дали това не е някакъв знак?!...
Пък и нали се будя всяка нощ по никое си време (развила съм нервно разстройство от поредица неприятности в последните години) и тогава ми идват все едни мъдрости…Та тази нощ си мислех и над факта колко сме ощетени ние българките-майки. Именно защото сме атакувани от хиляда страни – хем ниски заплати (или без заплати), хем зависимост от партньор(аз на такъв не разчитам, та още по-сложно ми идва), хем неодобрение от хора наоколо (особено в по-малките градове), хем не-подкрепа от държавни институции( както казва Танюшка, че в БГ приемната грижа е пълна недомислица)….И така след хилядите атаки много бели деца просто не виждат бял свят, защото живота на майката може да стане изключително труден, дори да се превърне в ад, заради авантюрата, ако се реши да роди (както е моят случай)…Докато цветните ни съграждани си се множат и така наистина ще ни залеят (вярно, че в момента съм повлияна от темата за радикалния ислямизъм)….Е, разбира се,това са само мисли -  неискам аз  да бъда жертвеният агнец в една такава държава…
Та, така….мисля и мисля…налагам си огромен brainstorm….застанала съм на кръстопът и все още не знам по кой път да поема…..Искам да е правилния.

# 11
Мила Тони,
за да си създам по-пълна представа, каква дейност точно смяташ да развиваш, която е свързана с пътуване? Какво образование имаш, ако не е тайна?

# 12
  • София
първо абортът може да доведе до доста усложнения, независимо че е лека медицинска интервенция

и второ - на 44 години си, без работа, без пари - какви бебета, какви 5 лева и къде мислиш, че ще намериш 65 годишна жена, евентуално пенсионерка с мижава пенсия, която да поеме грижите за бебето ти кой знае от какви подбуди... леко ми се струва, че живееш в свят на фантазии...

и за сведение - виж само цените на адаптираните млека, дето пенсионерката ще трябва да ги купува, за да се доближиш до реалността в България... за памперси пък изобщо няма да говоря

# 13
Аз изобщо не мога да се съглася, че приемната грижа е добър вариант. В крайна сметка говорим за дете, малко, беззащитно човече, което освен от адаптирано мляко и памперси, има нужда от любов. Огромна, безрезервна любов. Може ли приемното семейство, което знае, че детето е временно при тях и получават за гледането му заплата от държавата, да даде на мъничкото човече онази топлина и обич, от които то се нуждае, за да се оформи като човек с характер, с правилна ценностна система?

# 14

Дали е знак? Може да е знак, а може да е и урок, от който можеш да се поучиш.
Преди време аз бях в същата ситуация. За мен беше знак, който ми показа коя е проблемната зона в живота ми.Преди това само се догаждах ,но не бях сигурна коя е :бедността ми, връзката ми( брака ), отношенията ми с другите, отношенията ми с институции и държава.
 Разбрах, че проблемната ми зона е бедността ,липсата  на пари. Макар че имах затруднения и с другите, неодобрението от околните, което трудно преживявам, трудности и  с инстиуции и държава, те не бяха моя проблем, те бяха само трудности които мога да преодолея.
   След като разбрах коя е , започнах да работя по нея.

Не знаеш по кой път да поемеш. Ние също не знам , по кой път да поемеш Simple Smile. Но  аз със сигурност знам, че няма правилен и неправилен, има просто път.

Само един съвет. Не взимай решението си,въз основа на мненията тук. Направи както ти диктува сърцето и разума .
 Ако вземеш решение ,да родиш детето, може да срешнеш много трудности, но ти знаеш за тях...
     Аз не отричам приемната грижа , а нейния сегашен български вариант. Примната грижа понякога е единствена алтернатива на деца и семейства да оцелеят.
  Има приемни семейства,които биха приели детето ти с много любов и грижа. Пожелавам ти да намериш такова.

Общи условия

Активация на акаунт