).
Сутринта всичко беше ок. Свърших си работата в центъра и се прибрах да мина през тоалетната и да отскоча да взема Яна от градина. Чудих се дали да си сложа домашните дрехи, че ми е на 5 мин а и там няма кой да ме гледа. Всички други са я без зъби, я супер дебели. Добре че не си ги сложих. Оказа се че съм се заключила
То добре,ама днес имах родителска среща в училището на Боян, където всички са супер лъскави а после трябваше да сме и на плуване. Обадих се на една приятелка и и казах да слага яденето че Яна е гладна, а аз се заключих. Посмя ми се малко, ама ни нахрани и приюти. Добре че ключовете от колата ми бяха в джоба. Поседяхме до 3 часа, от там на друга дружка свих бански за Яна, а от съседката кърпи, бански и очила. Отидох на родителската, където бях мнооого горда. Боян работи на много по-високо ниво от очакваното за страната по всички предмети. Много слушал, внимавал и взимал активно участие във всичко. Много се стараел. Понеже чете много се разбрахме се да редува българска с английка книга, с уговорката че пак ще отговаря на въпросите от дневника. После събрах хлапетата на съседката и приготвените ни неща и ги заведох на плуване. Прибрах ги в тях, нахранихме ги и мъж ми се прибра. Добре че имам дружки да ни приютят и нахранят, че аз и без стотинка бях 
Обаче понеже съм си упорито магаре, ще си повторя въпроса от предния път, когато подхванахме подобни теми. Понеже тогава не получих отговор, питам пак - това щадене на детето на всяка цена няма ли да му изиграе лоша шега след време? Имам предвид това, че не искал да остане Ники и го вземате, Тони също беше готова да си вземе Рая, ако плаче. Ами какво ще става в първи клас? Ако пак не им хареса и не искат да отидат? Мисълта ми е - няма ли да развият едно чувство, че няма нужда да се справят с предизвикателството, мама ще дойде и ще си ги вземе?
Чудо дете е. Понякога си мисля - да дойдат тези Гордъновци, Додсъновци и т.н., да я поемат за месец и да напишат наново теориите се за такива като нас
В градината се оказа, че има много агресивно дете, а тя дори не е споделила. По слухове веднъж я разпитахме и тя каза, че той биел децата, но явно е доста по-сериозно. Опитахме се вечерта да говорим с нея за това, но горе-долу постигнахме гореописаната ситуация. Дано поне е чула обясненията за споделянето и подкрепата от нас. А междувременно, пак започна да заеква. Не е постоянно и не толкова силно като преди, но определено се забелязваше. 

И браво, браво на Боян! Умник прекрасен, пу!
Аз откакто работя, влязох в една матрица, в която или нямам време, или нямам сили за нищо странично. И напоследък нещо се бях размрънкала и депресирала заради това, докато съдбата пак не ме трясна с тухла по главата. Миналата седмица откриха на мъжа ми някакво образувание на дебелото черво и този четвъртък го оперираха, за да установят какво е и да го махнат. След операцията хирургът каза, че не е приличало на кацином и най-вероятно е било възпаление, но все пак ще изчакаме резултатите от хистологията след няколко дни. Дано и този път всичко приключи успешно!
Тези проблеми наистина ни отрезвяват и сплотяват, но не искам повече такива емоции.
Ще кажа само, че тук виждам майки с различен стил и подход и всяка се справя добре по своя си начин и според особеностите на собственото си дете. Това че моите разбирания или реакции не се вписват в определена теория, не ги прави погрешни, просто те са си плод на моя жизнен опит и начин на живот. Понякога обяснявам търпеливо, понякога крещя, понякога се шегувам, понякога наказвам, т. е. сигурно съм забъркала гювеч от всички теории на света. Но смятам, че в крайна сметка фокусът трябва да не е върху методите, а върху крайният резултат.

Лоши шеги си прави с нас съдбата постоянно, някои им казват "уроците на живота", слава богу прави си и добри шеги с нас, така че редуваме уроците с късмета. Това е философската страна на въпроса. Колкото до по-практичната, идеята не е да "щадим" децата, а да им помагаме да осъзнават чувствата си, както и да сме искрени с тях. Така децата изграждат увереност и висока самооценка и самоуважение (всичките - различни от самочувствието). Едно уверено в себе си и способностите си дете, което знае как да преминава през амалгамата от чувства, които животът така или иначе предлага, не мисля, че ще има проблеми в първи, пети или който и да клас или момент от живота си с предизвикателствата, точно обратното. Горещо препоръчвам по този въпрос книгата на Йеспер Юл "Твоето компетентно дете". 

Вярвам, че нещата ще се наредят и при вас.
Препоръчани теми