МАРТенчета 2009

• 61 789
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
ТаняТ и jivotinche адски точно са изразили практически нещата, които се опитвам да обясня теоретично по отношение на правилата Simple Smile У дома също се мият зъбите, да не си мислите, че не се  Mr. Green Но децата знаят защо е необходимо това, а също така съм оставила и те да го правят като се опитвам да им обяснявам как да става по най-добрия начин вместо да грабна четката и да измия аз качествено зъбите им. Така например от два дни сме сложили пясъчно часовниче, които отмерва времето, в което трябва да ги мият (въпреки, че са с ел четки). Винаги, винаги, когато съм се опитвала аз да измия зъбите на малкия, той е надигал вой до небето. Мисля, че не е ефективно да се налагам в случая. Същото е и за ръцете след прибиране у дома, след ходене до тоалетната, преди сядане на масата...

Аз съм много далеч от Монтесори и Щайнер в дълбочина, да не говорим, че в техните теории са по-скоро насочени към детското развитие, а не към общуването родители-деца. Дадох ги за пример като нещо, което е започнало още в началото на миналия век, а не преди 2-3 години. От друга страна Гордън, по чийто модел водя курсовете, е работил в средата на 20-ти век и много активно в 70-те години и нататък, но част от принципите, които са в основата на модела му (като активното слушане например) са създадени от хора, работили преди него. Неговият модел се прилага в общуването не само родители - деца, но и учители - деца, лидери - подчинени и имат много обучения за разрешаване на конфликти.

В основата на философията на Томас Гордън стоят три неща - 1) децата имат нужди и имат право да ги задоволяват, 2) родителите имат нужди и имат право да ги задоволяват и 3) семействата имат право да са щастливи заедно. Той е разработил целия си модел въз основа на тези ценности, които на мен лично ми импонират много.

Много важна отправна точка в моите възгледи е, че не е важен само крайният резултат, а и КАК се стига до него, т.е. процесът, където попада общуването и начините за решаване на конфликти с децата. Това "как" за мен е ключово в изграждане на една силна връзка с децата ни, която ще надделее над трудностите, хормоните в пубертета, неизбежните различия в ценностите и поколенията и т.н.

Рила, за съжаление не мога да ти отговоря професионално на въпроса с хиперактивните деца. Не съм психолог и не работя с такива деца, за да имам примери и практика. През призмата на програмата, която водя, мога да кажа, че общуването с децата се случва на едно ниво, което позволява да се подхожда с разбиране към всякакъв тип деца без сериозни психични разстройства, но тя не е терапевтична, а превантивна.

ГериHug Praynig

# 121
Гери, стискам палци да не се налага да изпитваш силата си!
Тони, сега видях, че не съм ти отговорила за пакостите - попита ме Митака какво е пакост, но аз реших да не му давам идеи, защото после щеше да ми е трудно да му обясня защо е можело тогава, а сега не може. Просто му предложих да кръстим "пакост" нещо, което и без това прави - да си вземе от мезетата в кварталното кафене без разрешение (сума време се убеждавахме, че трябва да иска разрешение и най-доброто което постигнахме беше да попита с ръка в чипса/царевичните хрупанки/фъстъци "Може ли? Може" без почти никакво забавяне и да си вземе).

# 122
Е, Митко е напред с материала. Рая е трудно да я накарам да вземе нещо от масата...освен ако не е луканка, дето я имаме сега в изобилие, че дядовците донесоха. Нея дори чипса рядко я изкушава...не яде. Tired

В основата на философията на Томас Гордън стоят три неща - 1) децата имат нужди и имат право да ги задоволяват, 2) родителите имат нужди и имат право да ги задоволяват и 3) семействата имат право да са щастливи заедно. Той е разработил целия си модел въз основа на тези ценности, които на мен лично ми импонират много.

Много важна отправна точка в моите възгледи е, че не е важен само крайният резултат, а и КАК се стига до него, т.е. процесът, където попада общуването и начините за решаване на конфликти с децата. Това "как" за мен е ключово в изграждане на една силна връзка с децата ни, която ще надделее над трудностите, хормоните в пубертета, неизбежните различия в ценностите и поколенията и т.н.

Ей това е и нещото, което и на мен и на мъж ми ни се струва правилния начин за отглеждане на децата. Колкото повече въпроси си задаваме за това, толкова повече отговори намираме и то отговори, удовлетворяващи не само нас като родители, но и децата ни. Peace

Гери, много стиснати палци имате от нас! Знам, колко е важно положителното мислене и хубавите емоции в трудна ситуация. Смея да твърдя, че помагат много, изпитано на собствен гръб. Peace Hug

# 123
  • София
Отдавна не съм се разписвала, но трудно намирам време за съсредоточаване. Просто ежедневието ни поглъща, но гледам да му се радвам. Търсим си малките радости и нещата, на които да се усмихваме. Мъча се да съм по-добра, но не винаги ми се получава. Прочетеното в темата ми помага да се изясня, така че благодаря на всички, които успяват да разгърнат мислите си - помагате на такива като мен.

Мирише на празници, та ще отворя вече темата за подаръците. Опитните кулинарки може да метнат някоя рецепта за ранно-правени-курабийки без много пипане на брашното или пък с участието на хлебопекарна  Whistling Whistling Whistling

# 124
Зелено човече, за сладките - аз правя тестото за ванилените кравайчета, линцерите, щолените - все в хлебопекарната Simple Smile Само меденото още не съм го пробвала там. После вадя и омесвам няколко път ии правя каквото се прави там с тестото като сладки. Тази година нямам списък, ще действам спонтанно Simple Smile, тъй като нямам много време, а списъците ме притискат да бъдат изпълнени и ми вкарват повече стрес Simple Smile

Подаръци не съм мислила също - децата са харесали разни Лего-та, които смятам да купя оттук с картата за отстъпка на една приятелка, така цената им идва на тази от чуждите сайтове. Ако някой чуе за намаление като миналогодишното в Комсед, да свирка, че миналата година Легото идваше направо евтино с намаленията.

На мен ми е по-трудно с Коледния календар. Най-вече с това с какво да го пълня. Тази година и бюджетът е по-малък за пълнене, та съвсем ми е трудно. Давайте идеи.

# 125
Ние вече купихме календар с шоколадовите яйца, той през годините се е доказал като най-много носещият радост!
Ако нямате особен бюджет за коледния календар, предлагам следната хубава идея! Сдобивате се с кибритени кутийки, на едно листче рисувате дребни неща, или лепите шарена лепенка от списание, сгъвате я и пъхате в кутийката! Ако искате можете да прибавите и малко шоколадче или бонбонка харибо! Воала - доста евтино и ефектно, а детето се радва на разнообразието и малкото подаръче! Ако не искате да давате шоколад - има зообисквити на Лайбниц - струват 1,40 пакета! Едно животно бисквитка, също ги радва адски много!

За подарък, ние избрахме самолет на Лего!

# 126
При нас подаръкът ще е определено спален чувал - тези дни му разчиствах бебешките спални чувалчета, в които отказа да спи и на практика не са ползвани. Щом ги видя, поиска да се мушне целия и две нощи спа в чувал до кръста (че до там стигат). Май ще доживея да не се притеснявам, че спи отвит...
За коледен календар смятам да използмав миналогодишната книжка от Фют (с  24 малки книжлета в прозорчета) - той още не може да чете, та аз ще му "чета" задачите от там, а в допълнение ще си търси съответното прозорче на шоколадово-бонбонените календари (вече се ориентира с цифрите и ще е забавно).

# 127
Ние всяка година си правим коледния календар, миналата година беше от ролки тоалетна хартия Simple Smile В него слагам задачки и малко подаръче всеки ден, а в два малки чорапа над леглата им слагам бонбони. Ще съм благодарна за идеи да малките подаръчета, които да не изискват кой знае какъв бюджет. Аз взимам много книжки и ги крия из нас и им слагам карта (защото не се побират често в календара), но също си мисля за разни Лего и Плеймобил конструктори, които да им сложа на части в рамките на няколко дни... Разни печатчета и други материали за творчество също взимам, играчки за елхата или пък коледни стикери за прозорците, ей-такива неща...

# 128
Eха, коледната вълна ни залива малко по малко... Heart Eyes

Аз съм най-задръстената майка, защото досега не съм правила коледен календар... ама и не ми е идвало на ум. Rolling Eyes Сега ще потърся повече инфо да видя дали бих заинтригувала Рая с тази идея.

Подаръци вече дори имаме осигурени... Е, поне част от тях. Тя писа писмо до Дядо Коледа още преди 3 седмици с желания. Mr. Green Само дето до Коледа има почти 2 месеца, а до тогава ще има още поне 300 желания, та...не знам как бихме се справили с напиращите желания. ooooh!

Зеленко, ти си си решила проблема с месенето щом имаш машина за хляб. Peace Аз от канене да си купя още преди 3 години, та все си меся на ръка. Simple Smile Ще правя тази година щолен пак и дежурните Наталинени ванилени кравайчета и меденките на Джемма. Вероятно ще ги спретнем в периода 20-30 ноември, че после ще подготвяме Никулден и след него ще продължим с другите подготовки. Mr. Green

# 129
Здравейте мацки.

Гери много много стиснати палци Praynig Hug

Коледни подаръциии. Яна е готова - чудовищата от Таласъми ООД, Куклата на филма Брейв и Кукла за прически.

Боян обаче ще е проблем. Поръчал си е три поредици книги (около 60 общо), игри за екс бокса и какво ли още не. Няма да се изпълни всичко де Mr. Green

# 130
  • София
Другарки-кулинарки, моля, говорете в линкове  Embarassed

Аз съм в мат за подаръците, и за двамата  Tired

Аз съм най-задръстената майка, защото досега не съм правила коледен календар... ама и не ми е идвало на ум. Rolling Eyes Сега ще потърся повече инфо да видя дали бих заинтригувала Рая с тази идея.

Не бой се, свате, по-задръстена съм - едва догодина мисля да пробвам у дома коледен календар. Тази година вероятно книжката като на ТаняТ (подариха му я миналата година) и толкоз.

Зеленко, ти си си решила проблема с месенето щом имаш машина за хляб. Peace Аз от канене да си купя още преди 3 години, та все си меся на ръка. Simple Smile

Непланирано 99 лв. от Лидл, влюбена съм в нея  Heart Eyes , хляб вече не купуваме...

# 131
 аз за себе си ( т.е нали около Коледа е хубава да си вкараш нещо ново в дома) искам хлебопекарна.
Елия иска - таблет, http://www.toy.store.bg/p83879/detski-mini-tablet-na-bylgarski-i … glijski-ezik.html,
тоалетка, и едно комплектче с мъниста.

# 132
  • София
И ние тази година за първи път ще имаме коледен календар. До миналата Коледа даже не знаех какво е  Rolling Eyes Тази година съм му купила готов, с кубчета тип Лего, на тема Смърфовете.
Тези с бонбони не ги одобрявам, а домашен не съм достатъчно сръчна да направя... Този ми допадна, защото има връзка между отделните подаръци.

За подаръци - бях купила преди 10тина дни един голям МакКуин, с идея да е за Коледа, но дзвера го намери Sad По-лошото е, че сега настоява за Мак(Тир-а от филма), в който да може да влиза този голям МакКуин ?!? Спазарихме се до Коледа да не получава други подаръци, както и глезотии от рода на Барни, бисквитки Милка и т.н. и сега издирвам голям Мак. Къде ще седи е отделен въпрос  #Cussing out

Харесала съм и конструкторите от този тип Казаха ми, че има в Комсет на прилични цени.

За сладки, аз последните години правя меденки и джинджифилови сладки, в момента линк не мога да дам, но ако Зеленкото настоява Simple Smile ще го издиря.

# 133
Непланирано 99 лв. от Лидл, влюбена съм в нея  Heart Eyes , хляб вече не купуваме...

М да, проучвам аз пак въпросът, че набърках квас и съм решила с машина, или без сама да си пека хляба. Търсим сега машина, на която вътрешностите да НЕ са тефлонови...че тоз тефлон е супер гаден и канцерогенен при надраскване, а се надрасква лесно. Sad

Рая си е поръчала сервиз за чай с чашки - купихме ѝ на Hello Kity, а за Нико е поръчала ферма на ФП.  В Института на мъж ми ще получат количка за кукли - двойна и здрава, че да мога да ги возя из къщи и двамата в нея и цял сет от куфарчета, чанти - май бяха 4 бр. - на МакКуин. За нея иска още и едно пияно - музикална играчка. Още не сме го взели. Вчера видяхме в един магазин огромен комплект - висок колкото нея с всякакви пастели, бои, моливи, химикалки и квото-се-сетиш-още на МакКуин и вероятно ще вземем и него. Та това е за сега. Въпреки, че тя иска още Спайдър мен?! не ме питай защо - не знам и още някои неща, които видя в големия магазин за играчки..но ще пишем пак писмо на добрия старец. Simple Smile

# 134
Аз размишлявам върху този конструктор. Пише над 5, но изглежда забавна занимавка и за по-малки.

Общи условия

Активация на акаунт