Отговори
# 540
 newsm68 newsm44 newsm68
Ииииииииии, най-после!
Честито на Щстлива жена!!!!!!!
Браво за прекрасните мерки на Аделина!
Много те прегъщаме и чакаме снимки и разказ с нетърпение!

newsm51 newsm51 newsm51

# 541
Честито на Щастлива жена! Да е жива и здрава малката Аделина, да и` носи само радости! Бързо възстановяване!  Hug

# 542
Честито на Щастлива жена! Всичко най-хубаво и желая,на нея и на малката госпожица!
Ние също сме все още 2 в 1 ,но какво да се прави с тази увита пъпна връв и тази ръчичка напред,ще чакаме.Пък да видим какво ще стане-нормално,секцио -важното е бебо и аз да сме живи и здрави,а всичко ще се забрави. Вече ми е много тягосно,притеснено и само това ми е в главата,усещам че съм се изнервила много,чак аз не мога да се понасям на моменти. newsm12

# 543
Здравейте!!!
ЧЕСТИТО НА ЩАСТЛИВА ЖЕНА ЗА МАЛКАТА АДЕЛИНА! НЕКА ДА РАСТЕ УМНО И ЩАСТЛИВО ДЕТЕ!!!
ЧЕСТИТО И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, КОИТО ВЕЧЕ ГУШКАТ СВОИТЕ СЪКРОВИЩА!
А НА ОСТАНАЛИТЕ ВСЕ ОЩЕ ЧАКАЩИ МАМИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ И В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ И ТЕ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ!!!
Ние имаме малък проблем с кърменето и търся съвет от мамите - консултанти по кърмене...Нашата госпожица суче по 5 минути и после заспива на гърдата. Каквото и да правя не мога да я събудя. След около 1 час естествено се събужда обезумяла от глад и пак търси да суче. Педиатърката като й  казах, че ядем на 2 часа, напарво изпадна в ужас. Трябвало поне на 3-4 часа. Ако знае, че всъщност ядем на 1 час..... hahaha
И с лявата гърда сме скарани. Не я иска и това е. Бия я, удря я, дере я чак....и не иска да суче от нея. има моменти, в които хубаво дърпа от нея, но през повечето време не я иска!
Ще чакам влючване по нашия проблем. Благодаря предварително за съветите!!!
Хубав ден!!!!  bouquet

# 544
Честито на Светлето и Щастлива жена! Да са им живи и здрави госпожиците, много здрави, родени под щастлива звезда!
Доста работа им се отваря на консултантите по кърмене тези дни. Дано се справите с проблемите, момичета, и скоро всичко да е наред. Наистина като се започне с тези бебешки "капризи" и майките прибягват до цедене, работата става много изтощителна. То освен цедене и хранене, за друго време не остава.  Аз още не съм на тази вълна, ама предполагам, че от другата седмица и аз ще започна с въпросите.
Според мен на 25 дни все още е рано да се премахва нощното кърмене, особено ако бебето си го иска. А това бебето да спи при майката е най-естественото нещо на света. Дори с известен риск така да се приучи, все пак това носи спокойствие и на двамата. Майката спи по-добре, когато бебето й е близо до нея, това е подсъзнателно усещане, че му е осигурила нужната закрила. Бебето също се чувства по-спокойно. А нощните кърмения стават по-леки, защото не се налага постоянно ставане и лягане, особено ако се усвои легналата поза - мама даже може и да подремва докато бечето се храни.
Също и в честото сукане не виждам нищо кой знае колко ужасяващо. Аз знам от нашата педиатърка, че през първия месец всякакви продължителности и честоти на кърмене са възможни. 
След всичките перипетии покрай подготовката за раждането, сега тук не искам и да се замислям как ще ни въртят с педиатричните грижи - и там ще са направления, обиколки и чудо. Иначе до нас има една частна поликлиника, където има педиатър, ама той пък на годините на баба ми. Но май ще предпочета него пред обикалянето напред-назад из цяло Сараево. А и педиатърката от БГ ще се включва със съвети по телефона, няма начин.
За протриването между краката бих препоръчала най-обикновен крем Нистатин.  Спасявал ни е при обриви от пелени, кожни гъбички, протриване и подсичане.
Ние поспахме тази нощ. Въобще забелязвам, че беба спи през нощта и не се върти твърде много. Дано това да означава, че няма да сме с обърнат режим.
И аз не знам защо толкова често ги записват тук тези тонове, ама това е редът. Като си в чужда държава, правиш това, което е прието в нея. Иначе изпадаш зад борда. Според мен има и известно престараване - все пак съм чужденка, с дипломатически статут, гледат да не се обърка нещо, че да станат за резил. Ама то и прекалените грижи не са работа - тотално те изморяват. Иначе ми позволиха да си взема пижама, а не нощница при приемането. Казаха, че няма нужда да нося нищо - като вода например. Щели да ми дават чай след операцията. Нищо не споменаха за носене на памперси и мокри кърпи, макар че аз съм подготвила. Ще видим как ще е ситуацията. Дано не се проклинам, че останах тук, а не се върнах в България.

Последна редакция: сб, 20 окт 2012, 13:31 от Poli BK

# 545
Amorevole , Много ти благодаря  значи съм на прав път , преди имаше повече сухи, но сега са както казваш памперсите! Четох го това за коликите, при мен гушкането и носенето в слинг вършат работа ,а и сукането ....нон стоп Simple Smile  ама все са посред нощ, почнах даже да го оставям да спи до мен, дано не го приуча лошо.

Charlen, радвам се, че има „напредък” с памперсите и ти се чувстваш по-спокойна и уверена! Peace
Много майки на кърмачета избират да спят заедно с тях, при спазени условия за безопасност. Всъщност, т.нар. „съвместен сън” е нещо толкова старо, колкото и човешкият род. Grinning Едва ли има опасност на такава крехка възраст да го ”приучиш лошо”. Wink По-скоро това е нещо съвсем нормално и естествено, от което малкото бебе има нужда – а именно, близостта на мама (която също може да почива повече, ако бебето ѝ е „на една ръка разстояние” и не се налга нощем да става, за да го вземе, после да го върне обратно, да се разсънява и да губи ценни минутки за сън. Това не означава непременно и само да се спи в едно легло (което е една от опциите), има и други варианти – бебешкото легло е долепено до спалнята на родителите, например, или, ако интериорът не го позволява – да е близо, пак в същата стая и т.н. Може би ще ти е интересно да прочетеш една статия на Д-р Уилям Сиърс – Да спим с бебето да, не, понякога?, който освен от дългогодишен опит на педиатър, пише и от позицията на баща на 7 деца (между другото, наскоро излезе и на български език неговата «Книга за бебето», която много майки намират за изключително полезна при отглеждането на своите деца).

# 546
Да ви се оплача - започнаха проблемите с кърменето на моята госпожица  Thinking
Дано от ЛЛЛ ми отговорят. От снощи моето бебе не желае да засуче. Демострира глад и желание за сукане, а когато стигне до гърдата се дърпа, отваря уста, плаче, бута гърдата с ръце. След това напъхва ръцете в устата, аз ги изваждам, предлагам отново гърда, бебето отново се ентусиазира, но се повтарят събитията от преди малко - плаче, лапва само зърното, ако засуче-то пуска гърдата след секунди, гърчи се, плаче.... Четох че възможната причина за това са твърдите ареоли  - опитвах всичко - малко да се изстискам, за да совободя; както и притискането с пръсти до зърното, за отдръпване на млякото.... Не знам какво да правя, отчаяна съм... Не искам да да се предавам и да прекратя с опититте, но не искам и бебето да се травмира....
Другият ми въпрос е дали и как мога да се срещна с консултант по кърмене в гр. Варна посред събота?

tsveti_do, с теб се чухме тази сутрин, така че няма да се повтарям и тук. Wink Надявам се някои от нещата, които обсъдихме, да помогнат. Hug
 Предполагм, че вече си се свързала и с момичетата от Варна и ще се видите скоро.
Успех, пиши как сте. Peace

# 547
Имам въпрос към ЛЛЛ:След дълги борби за кърменето на Калоян (много болка при засукване, разранени зърна и т.н.) се бях отказала да давам гърда. Изцеждам се и давам с биберон.Но това отнема от моята почивка и сън, особено вечер.Около 2 седмици давах така. Но една вечер случайно дадох гърда и той засука.От тогава давам гърда, но не знам дали изсуква нещо, защото като почна да се цедя след това изкарвам почти същото количество каквото и ако не е сукал. Когато пусне зърното виждам че е насочено нагоре, но не знам дали е засукал правилно и дали ме изсуква добре и когато дам изцедената кърма с биберон, той я изяжда цялата( около 100 мл).Ще се радвам да изкажете мнение, защото искам да остане само кърмене,че да мога да си почивам повече. И още един въпрос: посъветха ме докторите да спра храненето в 03.00 ч. през нощта, но Калоян се събужда гладен и не става да го залъгвам с вода.Какво е вашето мнение за нощното хранене. Благодаря предварително!

Здравей Srebrina81 и честит ти син!  bouquet
Чудесно е, че въпреки началните препятствия си предложила отново гърда и Калоян е засукал. Това би могло да е една голяма стъпка към успешно, дълго и свързано с позитивни емоции кърмене.  Hug
 Радвам се, че имаш желание той да остане само на гърда. Използването на шише-биберон често е  уморително за много майки.
От споделеното разбирам, че се притесняваш дали Калоян успява да засуче добре и да се нахрани.
 За добро засукване би могла да следиш за това - когато бебето да поеме гърдата да  обхванало не само зърното, а част или цялата ареола.  При по-плиткото засукване зърното често попада върху твърдото небце, а не върху мекото (при дълбоко засукване). Там то е "незащитено" от триене по време на сукането и би могло да се нарани.
 Добро и не добро засукване може да видиш в това клипче
 Тук http://www.youtube.com/watch?v=r2N0NpTM9aI  също има идеи за това как да поставим бебето на гърда и да му помогнем да отвори широко уста.
 Доброто поставяне на гърда, бебето обърнато изцяло с коремче към корема на майката, а ушенце рамо и бедро да лежат в една линия, т.е тялото му да не е извито, усукано, би могло също да даде позитивен резултат.
Докато суче, чуваш ли как преглъща (звук , наподобяващ "кех") или да виждаш как се мърдат ушенцата и мускулчетета на личицето? Когато пуска гърдата, бебето което се е заситило, често има едно блаженно изражение на лицето, спокойно е и доволно. Би ли споделила как се чувства Калоян, след като се е нахранил?
 Има някои признаци ,които могат да служат като  ориентир за майката относно това дали на бебето, което е изцяло на кърма  му стига млякото:  да има поне 5-6 добре напишкани памперса за денонощие, от които поне 2-3 обилно наакани, да има добър цвят и вид на кожата(розова и еластична), да има влажни лигавици (оченца и вътрешността на устичката), да е жизнено и енергично и не на последно място да наддава добре. Би ли споделила как намираш тези показатели при Калоян?
 За да успея да ти дам още подходяща за вас информация бих се радвала да разкажеш още относно как протича при вас кърменето,колко дълго продължава, колко кърмения се събират за денонощие (колко от тях са нощни), едната или двете гърди предлагаш на всяко кърмене? Предлагаш ли други течности, вода и биберон залъгалка?
 За доброто наддаване на новородените, както и за лактацията нощните кърмения обичайно имат голяма роля. Малките бебета имат мънички стомахчета, които бързо се пълнят, но и бързо се изпразват. Те обичайно имат нужда се сучат много често, включително и през нощта, за да набавят нужното им за развитието и наддаването мляко. Допълнителните течности заемат място в стомахчето на бебето и биха могли да създадат лъжливо чувство за ситост, така да повлияят на апетита на бебето и на темповете на наддаването.
 Ще очаквам да пишеш повече информация, за да се опитам да бъда полезна, ако е нужно с още идеи! Simple Smile  Hug

# 548
Ние имаме малък проблем с кърменето и търся съвет от мамите - консултанти по кърмене...Нашата госпожица суче по 5 минути и после заспива на гърдата. Каквото и да правя не мога да я събудя. След около 1 час естествено се събужда обезумяла от глад и пак търси да суче. Педиатърката като й  казах, че ядем на 2 часа, напарво изпадна в ужас. Трябвало поне на 3-4 часа. Ако знае, че всъщност ядем на 1 час..... hahaha
И с лявата гърда сме скарани. Не я иска и това е. Бия я, удря я, дере я чак....и не иска да суче от нея. има моменти, в които хубаво дърпа от нея, но през повечето време не я иска!

neli_m.nankova, случва се някои бебета, особено скоро след раждането, да са по-сънливи – тогава е необходимо и майките да им помогнат малко, да ги разбуждат, за да сучат – да могат да поемат необходимите им калории, да растат и да укрепват. Споделяш, че не можеш да събудиш Радина след 5-минутно сукане от гърдата. Дали в статията Събуждане на сънливо бебе няма да намериш и още идеи, за които не си сетила, а може да се окажат удачни за вас? Thinking В „Препоръки за успешно кърмене...” в предпоследния абзац също може да откриеш нещо полезно. Peace

Бебетата на тази възраст имат нужда да сучат поне 8, а още по-оптимално – 10-12ч. на денонощие, вкл. и нощем. Не е необичайно скоро след кърмене отново да са гладни – кърмата е най-естествената храна за тях и като такава се усвоява почти изцяло и много бързо – за по-малко от 90мин. Wink

При по-сънливо бебе или при колебания дали изсуква достатъчно мляко, доста майки споделят, че много им помага компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане. Тя поддържа притока на мляко и така бебето получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”). След като я изчакаш да „изпразни” добре гърдата (като може няколко пъти да прилагаш компресия, докато и с компресия вече не преглъща ефективно), може да я вдигнеш да оригне или да и смениш пеленките, и да и предложиш и втората гърда (докато кърмиш от едната гърда, в другата вече се е образувало някакво количество мляко). Ако все още е гладна, ще продължи да суче, а ако не е – най-вероятно ще ти откаже. Би могла да опиташ по този начин – с компресия и с предлагане и на двете гърди на едно кърмене, за да може тя да получава повече мляко и съответно да се засища повече и за по-дълго време.

Предпочитанието на бебето към едната от гърдите не е нещо необичайно (дори има бебета, които изцяло отказват да сучат от едната гърда, но спокойно продължават да бъдат кърмени от другата, и то дълго време). Понякога причини бебето да се дърпа от едната гърда могат да са: ако тя пуска по-малко мляко; ако позата, в която майката го поставя на тази гърда, му е неудобна, ако го боли ушенце от тази страна и му е некомфортно и т.н. Ти как мислиш – възможно ли е някое от изброените неща (или друго) да кара Радина да се дърпа от тази гърда? Ако имаш „заподозрян”, пиши ми, за да ти дам някои идеи какво бихте могли да опитате. Hug

# 549
Здравейте,
и аз имам въпрос относно кърменето. С второто ми дете всичко се получи съвсем естествено, имах само малко разранявания на зърната в началото, но дори препълването успях да премина без помпа, слагах го винаги и на двете гърди и ги облекчаваше. От поне една седмица гърдите са ми доста по-меки и той си суче добре кога по-често, кога прави по-големи интервали. Но не съм забелязала препълване. Вчера обаче установих първо, че ме боли отстрани гърдата между ареолата в посока подмишницата и на това място имам и зачервяване. Снощи пробвах да правя масаж докато го кърмя от тази гърда. Днес като че ли ме боли по-малко, но червенината си стои (бледочервено почти до ареолата). Чудя се дали не е и заради това че тези дни носих сутиен с банел, който може да е бил по-стегнат от необходимото ?
Страх ме е да не стане беля с мастит, гной или нещо подобно ? Можете ли да ме посъветвате какво да правя ?

Здравей gingerina и честит ти син!   bouquet
 Радвам се, че всичко с кърменето се е случило естествено и без сериозни пречки и ви желая още много сладки кърмачески мигове!  Hug
  Споделила си, че в едната гърда се е появила болка и вътрешно зачервяване. Доколкото разбирам, не си забелязала това да се е случило, в резултат на препълване или пропуснато хранене. Носенето на неудобен сутиен, неудобна поза за сън, или друго механично притискане на гърдите, например от дръжка на чанта или друго, също би могло да предразположи запушване на млечно каналче.
 Топлите компреси и душове преди кърмене и хладните след кърмене, съчетани с по-често изпразване на засегнатата гърда (за предпочитане посредством сукането на бебето) са споделени като ефективни методи за справяне със запушвания от много майки.
 В периода, в който предлагаш повече засегнатата гърда би било добре да следиш другата за препълване и при нужда леко да я изцедиш, за да се избегнат запушвания.
 Друг, споделен като ефикасен метод е компрес от зелеви листа - надупчен на няколко места с вилица  охладен зелев лист се поставя на мястото на запушването на гърдата, като се избягва покриването на ареолата и зърното). Държи се  докато листът завехне и при нужда може да се подмени с друг.
 При повтарящи се запушвания( ако се случи)  би могла да осъдиш с лекар прием на хранителната добавка Лецитин, която има много добро влияние върху предотвратяването им.
 Междувременно би могла да се опиташ да ходиш с удобен сутиен или пък без, да избягваш прием на маргарин и други продукти богати на ненаситени мастни киселини.
 Здравословното хранене,  адекватен прием на течности, почивката и  достатъчно сън също могат да имат отношение към оздравителния процес.
 Надявам се скоро да се почувстваш по-добре! Ще се радвам да пишеш как си!  Hug

# 550
Здравейте и от мен

Чета ви редовно, но нямам време да пиша. Първо честито на всички нови майки и техните бебета да сте живи и здрави и бързо да се прибирате в къщи.

Имам въпрос към консултантите по кърмене. За мое голямо щастие сме само на кърма и то от гърдата почти не давам с шише. Имам проблем с лявата гърда усещам болка в ареолата и назад в самата гърда която е почти през цялото време дори и след кърмене. Според мен нямам запушване , но не съм сигурна. Самата гърда е доста по-напрегната от другата в началото на кърменето като ме засуче направо умирам от болка, но след малко нещета стават по-добре и се  кърмим защото не искам да се цедя и давам от шише. Бяха ми казали да се цедя след всяко кърмене, но смятам че само лъжа организма да произвежда повече и за това реших да спра. Дясната гърда е много спокойна не става болезнено напрегната нямам болка в зърното или ареолата и кърменето е удоволствие, но искам и другата да е така моля за съвет. Иначе смятам, че храната му е достатъчно тъй като ака по над 5 пъти на ден и има към седем напишкани памперса.

# 551
Честито на svetla81 и на Щастлива жена, както и на всички момичта, който са родили тези дни.
 Нека бъде жив и здрав вашият мъник!

Да расте умен и красив, добър и търпелив.

Да е вашата гордост на земята и да ви радва сърцата.

# 552
Честито на всички нови мамчета.Живи,здрави и кротки бебоци пожелавам. Hug Hug Hug

Нас ни тормозят колики,следродилна депресия се обажда от време на време при мен...........още се опитвам да се адаптирам,че определено с 2 деца си е огромен ангажимент,щом не намирам време и кафенцето да си изпия.Явно е въпрос на време да свикна и да влезна в ритъм.
Коликите само сешуара ни помага за сега.Педито ни изписа инфакол,ама нещо като чели не ни помага,или е необходимо повече време да мине от както го приема newsm78.
Имаме си някаква бактерийка в носа,жълто зелени секрети изкарва и очето от днес й гурелясва,та ни изписаха тобрекс...........тепърва ще изследваме каква е бактерията.Дано не е нещо сериозно. ooooh!
Започна се с една дума. Confused
Да са живи и здрави,другото е преходно.

Аз да питам майчетата със секцио..........слагате ли колани или ластични гащи за прибиране на корема и от кога?

# 553
Имам въпрос към консултантите по кърмене. За мое голямо щастие сме само на кърма и то от гърдата почти не давам с шише. Имам проблем с лявата гърда усещам болка в ареолата и назад в самата гърда която е почти през цялото време дори и след кърмене. Според мен нямам запушване , но не съм сигурна. Самата гърда е доста по-напрегната от другата в началото на кърменето като ме засуче направо умирам от болка, но след малко нещета стават по-добре и се  кърмим защото не искам да се цедя и давам от шише. Бяха ми казали да се цедя след всяко кърмене, но смятам че само лъжа организма да произвежда повече и за това реших да спра. Дясната гърда е много спокойна не става болезнено напрегната нямам болка в зърното или ареолата и кърменето е удоволствие, но искам и другата да е така моля за съвет. Иначе смятам, че храната му е достатъчно тъй като ака по над 5 пъти на ден и има към седем напишкани памперса.

Здравей Lora Tsekova и честит да ти е Ивайло! Hug
 Радвам се, че справяте успешно с кърменето. От поста ти личи, че си чела информация относно кърменето.   Hug
 Допълнително изцеждане на гърдите, когато не се цели допълнителна стимулация е по-скоро излишно и би могло да предразположи препълване на гърдите. Разбира се, в случай че усетиш препълване на гърдата и Ивайло в този момент няма как да суче от нея, би могла да я изцедиш съвсем малко, толкова колкото да отпусне напрежението.
 За някои бебета засукването на препълнена гърда би могло да е по-трудно. Може да опиташ и да изцедиш мъничко гърдата, която се препълва преди да я предложиш на бебето да суче. Би могла да следиш и признаците за това, че е засукал добре - бебето да е обърнато коремче срещу твоя корем, а ушенцето, рамото и бедрото му да са в една линия, да е обхванал гърдата с широко отворени устенца, покриващи част или цялата ареола.
 Може да опиташ и нови пози за кърмене, когато кърмиш от тази гърда, при много майки това оказва добър резултат. Ето тук може да ги разгледаш.
 Болката в момента на засукване, често е сигнал, че нещо има нужда да се коригира, също както когато ни влезе камъче в обувката, когато го махнем болката изчезва. В момента когато усетиш болка в зърното, в началото или по време на кърмене би могла нежно да прекъснеш кърменето като приплъзнеш чисто кутре в ъгълчетата на устничките на бебето и след това между челюстите, така че да освободиш вакуума. След това отново може да се опиташ да поставиш добре бебето на гърдата.
 Ако прецениш, че е е удачно може да опиташ за известно време да предлагаш малко по-често първо по-слабата гърда, или пък на две поредни кърмения първо да изсуква нея и ако желае да суче още да предлагаш другата. През този период е добре да следиш пълната гърда, да не се препълва и при нужда да я изцеждаш малко. Така би могло да се окаже малко по-голяма стимулация на "слабата" гърда, а препълващата се да получи сигнал, че не е нужно да произвежда толкова много мляко. Когато нещата се нормализират кърменето отново би могло да се върне в предишния ред.
 Чудесно е че Ивайло пълни редовно памперсите, това обичайно е признак, че получава достатъчно мляко. В такъв случай даването на кърма с шише може да е по-скоро излишно, а употребата  на шише- биберон също би могла да се отрази не добре на кърменето и засукването на бебето. Бебетата имат силно изграден усет кога и колко да сучат, за да задоволят глада си и обичайно когато имат възможността да сучат толкова често колкото желаят те успяват сами да набавят нужното им количество мляко от гърдата.

Надявам се скоро болката да отшумее и някои от идеите да се окажат работещи за вас! Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас и ако имаш нужда от повече информация ние сме насреща!  Hug Hug

# 554
Anni, и на нас едното ни оченце имаше гурелчета. Опитай първо с кърма, преди да слагаш капките. Капваш в очето няколко пъти на ден. На нас така ни мина и не се наложи да слагаме капките. Ако вече няма ефект при вас, вземи си капки.

Нашето носле също се чува да хърка, но не е запушено така, че да не може да диша. Явно някъде навътре е. Секрети също не излизат. И се чудя дали и това ни е наследство от болницата или е прихванал нещо от мен, че изкарах аз един вирус след като се прибрахме. Ако не мине скоро или се задълбочи, ще пускаме и ние изследване.

Относно секциото и стягащото бельо - аз от почти седмица слагам такова и нямам проблеми, не ми стиска или нещо подобно, добре се чувствам.

Честито на Светла81 и Щастлива жена - да са ви живи и здрави дечицата, много да ви радват и да бъдат истинска гордост за семействата ви!!!

Общи условия

Активация на акаунт