Коледа 2012

• 88 817
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Аз имам два лаишки въпроса.  Blush
От няколко години правя меденките на Джули. Правя ги достатъчно рано, но никога не ми омекват добре. Слагала съм и ябълка в кутиите и пак са леко твърдички, като бисквити. Дали ги правя прекалено тънки?
И относно украсата с фондан-имам останал бял фондан, който смятам да оцветя и да декорирам меденките и сладките с него. Джемма беше писала, че лепиш фондана само с вода. Как го правиш? Мажеш сладката с вода и отгоре слагаш фондана?  newsm78
А линцеровите сладки станаха божествени.  Heart Eyes

# 601
  • Балчик
Да, меденките не трябва да са много тънки,ако искате да са мекички и да не се препичат.

Мажеш с вода фигурката от захарно тесто и залепваш върху бисквитката. Ето виж тук на 2.50 минута:
http://www.youtube.com/watch?v=mdp8tQKWYHY&playnext=1&li … ture=results_main

# 602
Джемма, златна си.  Hug Heart Eyes
Връщам се назад в темата да чета за айсинга.  Laughing
За първа година така ме е обхванала треската за коледни сладки, не е на добре работата...  hahaha Joy

# 603
  • Балчик
 Hug Simple Smile Да, заразно е.
Не е по темата, ама защо пък и за Коледа да не си ги направя, ето с това си поиграхме днес с детето- карамелени близалки:

Скрит текст:

Разбира се, те изискват специална формичка, но мисля,че и с подръчни материали може да се направи. Peace

# 604
Станали са супер заслужавало си е играта.

# 605
Аз имам два лаишки въпроса.  Blush
От няколко години правя меденките на Джули. Правя ги достатъчно рано, но никога не ми омекват добре. Слагала съм и ябълка в кутиите и пак са леко твърдички, като бисквити. Дали ги правя прекалено тънки?
И относно украсата с фондан-имам останал бял фондан, който смятам да оцветя и да декорирам меденките и сладките с него. Джемма беше писала, че лепиш фондана само с вода. Как го правиш? Мажеш сладката с вода и отгоре слагаш фондана?  newsm78
А линцеровите сладки станаха божествени.  Heart Eyes
Ето рецепта за меки меденки!
http://www.pchelarstvo.com/magicheski_medenki/

# 606
Благодаря Ива! Колко време преди Коледа се правят?

# 607
Благодаря Ива! Колко време преди Коледа се правят?
2-3 дни не повече.Странно ми звучат рецепти за меденки ,които се правят месец преди Коледа и да чакаш да омекнат с времето или разни трикове с резенчета ябълки и т.н
Много мекички стават дребни сладки направени с ам. сода и свинска мас.

# 608
Здравейте пак от мен, да докладвам - получиха се, но следващия път ще ползвам друга рецепта. Всички други, които показахте и които аз гледах са с доста повече масло и яйца към съответното количетво брашно. Щеше ми се и да самалко по-сладки, защото тук доста сладко ядат, но още не сме ги пробвали с децата, казала съм им, че трябва да чакат  Grinning Както и да е, това ни беше предколедна тренировка, ще направим една и с меденки, купихме си готов айсинг от магазина, предполагам, че ще се забавляват да рисуват посладките. Надявам се да се получат и после по Коледа да направим много и да разпратим на роднини и приятели.

Още веднъж благодаря за съветите и съдействието на всички!   bouquet

# 609
  • София
Да се оплача - забърках меденките на Джема, стана перфектно тесто, меко и глатко, иделано за работа. Но фурната ми май се е прецакала - за 1 мин. прегаря сладките, а отвътре са сурови  ooooh! ooooh! ooooh! Много съм нещастна.

# 610
  • Czech Republic
Здравей Ива!

На мен пък ми е странно, че всяка година водим с теб един и същ диалог. Та пак да кажа, каквито и да е меденки, които са слепени, омекват за няколко дни - логично е. И рецептата, която си дала с много малки разлики е същата като на Джемма, каквито са повечето рецепти за меденки в България и аз я имам от тетрадките на майка ми.

Сладки правим по-рано, за да имаме повече свободно време точно преди самият празник, а и за собствено удоволствие и нагласа за празника (поне при мен е така - правенето на сладки много ме зарежда). Самото им украсяване и приготвяне на сладки подаръци за близките, е едно от най-хубавите неща, които съм научила тук, защото в България по Коледа не сме правили кой знае колко сладки (дори меденки не, меденки правехме на пролет). Мама правеше войнишки курабии, които също издържат много дълго. Та не сме раздавали толкова сладки...

Триковете се дават за хора, които вече са изпекли меденките и са им твърди. Но проблема е според мен в самата технология на печене, ако се направят тънки и се изпекат повечко, всички сладки с мед стават твърди.

А иначе за различните хора, различни са митовете на които вярват. Бабата на мъжа ми, Бог да я прости, казваше че  признава само меденки, които се правят поне месец преди Коледа, украсява се с тях коледното дърво и не се пипат, докато не започнат сами да падат от него. Разни хора, разни идеали.

Ако на теб ти са странни рецептите, за друг може да са полезни, та не виждам смисъл всяка година да влизаш тук и да  повтаряш едно и също - колко са ти странни тези рецепти.

Иначе  ти пожелавам приятно приготовление за празника и повече положителни емоции! Peace

lubopitko, най-вероятно си ги направила по-тънки. Опитай рецептата на Ива, но няма как да ги украсиш, ако искаш украсени. Peace

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 16:44 от natalyna

# 611
  • Балчик
catty m, съжалявам.каква ти е фурмата, не можеш ли да пробваш на друга програма?

Подкрепям Наталина. На когото му е странно, нека да се пребива от работа 2-3 дни преди Коледа. След като си издържат без проблем сладките, защо да се блъскаме,като можем постепенно да разпределим работата. И не че чакаме месец да омекнат- аз проблем с омекването нямам, омекват си за 2 дни. Simple Smile Peace

# 612
  • нейде там, където ....
Това е моята предколедна тренировка с меденките на Джули.

За украса - марципан Варна и бонбони Маршмелоу. Намазах меденките по края и залепна перфектно.
Миналата година експериментирах с подправки и рецептите на Джули и Джемма. При заместване на пудрата захар с кристална и маслото в грамове с олио в мл също се полуми много вкусен резултат.

Намерих и коледните формички в Кауфланд-Младост - до тях има разни силиконови форми, а на отсрещния стелаж има инструменти от типа клещи и нямащи нищо общо с готвенето.

# 613
  • София
jd, много хубави сладки си докарала.  Simple Smile

Аз като един от най-видните представители на тези, които започват от много рано, съм си направила вече график.  Wink Почвам точно 6 седмици преди Коледа и всяка събота и неделя правя по два вида сладки. Те моите и са 7 вида в двойни дози, заедно с щолена на Джемма и работата си е доста. За мен няма нищо по-хубаво и ароматно от добре отлежала сладка.  Peace
Няма и да коментирам как роднините и най-близките ми хора с нетърпение чакат опакованите, сладки подаръчета.  Grinning

# 614
  • София
catty m, съжалявам.каква ти е фурмата, не можеш ли да пробваш на друга програма?

Подкрепям Наталина. На когото му е странно, нека да се пребива от работа 2-3 дни преди Коледа. След като си издържат без проблем сладките, защо да се блъскаме,като можем постепенно да разпределим работата. И не че чакаме месец да омекнат- аз проблем с омекването нямам, омекват си за 2 дни. Simple Smile Peace
Печката ми е Amica, вече 3 години я ползвам без проблем. Установихме,ч е долния реотан се е прецакал, нагрява неконтролируемо силно (явно и над 250 градуса, защото ми се стопи едната ръкавица от плат, докато вадех тавата  Shocked). Изпекох на 75 гррадуса на програма само реотан. Утре спешно майстор, то се е видяло, не мога да се лиша от най-употребявания уред вкъщи.

Аз също подкрепям Наталина. В Коледната и Великденската тема винаги съм се чувствала уютно, научих много през полседните 5 години от майсторките тук и най-вече създадох традиции в нашия дом, на които се радва както детето, така и цялата рода. Мисля, че всички вече очакват сладките ми за Коледа, та и тази година, живот и здраве, дано да успея да натвор1 въпреки корема ми. А това,ч е сладките могат да се правят по 3-4 седмици по-рано е само и единствено плюс за мен, защото не мога да смогна иначе, а и в сегашното ми положение трябва да не се натоварвам много.

Общи условия

Активация на акаунт