Болничен по време на бременност-3

• 84 477
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
Момичета,имам много важен въпрос,защото колкото да го мисля ми се струва,че ще остане месец,в който няма да има превод.
Та:
Каква е логиката и последователността на изплащане?Само да вметна болнични се носят от работа 5-то число на месеца.
Болничен общо заболяване от 1.01-11.01 - дава се в НОИ на 5 февруари,изплаща се края на февруари ?? - Най-вероятно, да.
Болничен 45 дена преди термин 12.01-26.02 - дава се в НОИ кога // и се изплаща предполагам на 2 пъти кога/кой месец ? - Подава се заедно с другия болничен лист, по-горе. Изплащат се месец за месец, т.е. частта за м. 01. през м. 02, а частта за месец 02. през м. 03.

Кой месец предполагаш, че ще ти бъде без превод?
Ами понеже си гледах стария болничен(45 дена преди термин)-когато раждах първото дете.Той беше от 10.02 до 26.03 .Подаден е бол в НОИ чак април месец  Shocked Помня,че тогава нямах стаж за майчински,предния болничен имаше объркване и може нещо да се е омотало и за това толкова късно да го е подала.А може би защото е до 26.03 и тая направо април го е дала .
 За това се притесних,че сегашния ми 45-дневен понеже е до 26.02 да не тая да го подаде чак март.Тогава става така,че февруари ще взема пари само за 10-тина дни  Sad

# 151
  • В полите на Пирин планина
Момичета,имам много важен въпрос,защото колкото да го мисля ми се струва,че ще остане месец,в който няма да има превод.
Та:
Каква е логиката и последователността на изплащане?Само да вметна болнични се носят от работа 5-то число на месеца.
Болничен общо заболяване от 1.01-11.01 - дава се в НОИ на 5 февруари,изплаща се края на февруари ?? - Най-вероятно, да.
Болничен 45 дена преди термин 12.01-26.02 - дава се в НОИ кога // и се изплаща предполагам на 2 пъти кога/кой месец ? - Подава се заедно с другия болничен лист, по-горе. Изплащат се месец за месец, т.е. частта за м. 01. през м. 02, а частта за месец 02. през м. 03.

Ами понеже си гледах стария болничен(45 дена преди термин)-когато раждах първото дете.Той беше от 10.02 до 26.03 .Подаден е бол в НОИ чак април месец  Shocked Помня,че тогава нямах стаж за майчински,предния болничен имаше объркване и може нещо да се е омотало и за това толкова късно да го е подала.А може би защото е до 26.03 и тая направо април го е дала .
 За това се притесних,че сегашния ми 45-дневен понеже е до 26.02 да не тая да го подаде чак март.Тогава става така,че февруари ще взема пари само за 10-тина дни  Sad

Вероятно до края на м.02.2013 ще се преведе и остатъка до края на м. 01.2013  newsm78, ако всичко е наред с документите.

# 152
Та:

Вероятно до края на м.02.2013 ще се преведе и остатъка до края на м. 01.2013  newsm78, ако всичко е наред с документите.
Да разбирам 45 дневния от 12.01 до 26.02 трябва да се подаде февруари,а от НОИ ще го изплатят на 2 пъти-края на февруари за дните от януари,а след като фирмата внесе осигуровките за февруари-март месец ще се изплати остатъка от болничния за дните от февруари.
И още един въпрос-кога се подават тея разни декларации за майчинство и т.н.?

# 153
Та:

Да разбирам 45 дневния от 12.01 до 26.02 трябва да се подаде февруари,а от НОИ ще го изплатят на 2 пъти-края на февруари за дните от януари - да,а след като фирмата внесе осигуровките за февруари-март месец ще се изплати остатъка от болничния за дните от февруари. - Болничните за бременност и раждане са обвързани с осигуровките само от гл. точка на подаването, а не за изплащането. Изтече ли месеца до към 5-то число изплащат подадените болнични от този вид, вкл. и декларациите за остатъка от 135 до 410 дни - Приложение 2
И още един въпрос-кога се подават тея разни декларации за майчинство и т.н.? - Кои точно декларации за " майчинство". Такова понятие няма, принципно. Но след изтичане на 135 дни, които се ползват с издадени болнични листове се подава декларация Приложение 2, а след изтичане на 410 дни - Приложение 3 , което за обезщетение за гледане на дете.

# 154
  • Пловдив
GodaiVa,с първото ти майчинство всичко това го дъвкахме пространствено пост след пост.Забравила ли си?

# 155
GodaiVa,с първото ти майчинство всичко това го дъвкахме пространствено пост след пост.Забравила ли си?
Беше преди 3 години,а и тогава счетоводителката(не знам сега същата ли е изобщо) правеше каквото си иска.Пращаше по 3 болнични на куп(те не се изплащаха),после декларация забравила да ми даде и за това пак питам да си знам правата от сега!

# 156
Здравейте момичета,
аз искам да попитам нещо относно 45 дневния болничен преди и след раждане. Ако се застъпят двете събития единия прекъсва другия или след изтичането на единия започва другия. По логика предполагам, че най вероятно единия се изплаща за толкова дни колкото са изминали до раждането и след това другия в пълен размер. Но все пак искам да попитам някой който е минал през това да сподели. И първия се издава от Жк а втория от болницата предполагам, а след това?
Благодаря Ви!

# 157
  • Пловдив
Здравейте момичета,
аз искам да попитам нещо относно 45 дневния болничен преди и след раждане. Ако се застъпят двете събития единия прекъсва другия или след изтичането на единия започва другия. По логика предполагам, че най вероятно единия се изплаща за толкова дни колкото са изминали до раждането и след това другия в пълен размер. Но все пак искам да попитам някой който е минал през това да сподели. И първия се издава от Жк а втория от болницата предполагам, а след това?
Благодаря Ви!

Да,логиката ти е правилна.Така е

# 158
  • София
Момичета,бихте ли ми отговорили на следните въпроси.Аз съм самоосигуряващо се лице.

1.Защо като правя онлайн справка ми излизат внесени осигуровки до мес.09 включително,при условие,че още в началото на този месец съм си внесла и тези за октомври?Възможно ли е със закъснение да качват инфото в сайта newsm78

2.Кога трябва да ми платят суми по болничен,който е валиден от 15.11-17.12.2012г.?Доколкото разбирам частта за ноември и тази за декември ще се платят поотделно,но кога да чакам първия транш?

Сърдечно благодаря Peace

# 159
Момичета,бихте ли ми отговорили на следните въпроси.Аз съм самоосигуряващо се лице.

1.Защо като правя онлайн справка ми излизат внесени осигуровки до мес.09 включително,при условие,че още в началото на този месец съм си внесла и тези за октомври?Възможно ли е със закъснение да качват инфото в сайта newsm78 - А подадени ли са данните за обр.1 и кога, а освен това - как? В смисъл, че ако пращате дискета по пощата не е ясно кога се обработва и връща до вас.

2.Кога трябва да ми платят суми по болничен,който е валиден от 15.11-17.12.2012г.?Доколкото разбирам частта за ноември и тази за декември ще се платят поотделно,но кога да чакам първия транш? - Този болничен ще се подаде в срок от 11 дни от изплащане на осигуровките за м. 11.2012, т.е. най-късно до 21.12. и чак след това се чака "транш". Ако се платят по-навреме осигуровките и б. лист се подаде веднага, то може и по-рано да последва плащане, но по принцип при самоосигуряващите лица става малко по-бавно ...

Сърдечно благодаря Peace

# 160
  • Девето поколение софиянка
Здравейте, много моля за помощ за една приятелка. Започнала е работа през септември 2011 г., в момента е болнични след ин витро процедура и с положителен тест за бременност, в работата и знаят и са казали, ако се върне на работа да я уволнят, въпросите са ми какви права има, може ли да е в непрекъснат болничен до раждането или от кога е защитена от уволнение, и как ще се отрази на майчинството, ако е в болничен до раждането. Предварително ви благодаря.

# 161
  • София
Благодаря за отговора!По принцип счетоводителката ми праща по мейла платежните,аз ги плащам и пращам обратно към нея.Сега чекнах пак и се оказа,че вече пише,че съм осигурена и за м.10 PeaceПредполагам,че всичко е ок.Доколкото разбирам,обезщетение за частта от болничния,засягаща дните от м.11 трябва да очаквам най-рано след 21.12,въпреки,че с оглед предтсоящите празници,най-вероятно ще е януари Rolling Eyes

# 162
  • Пловдив
Здравейте, много моля за помощ за една приятелка. Започнала е работа през септември 2011 г., в момента е болнични след ин витро процедура и с положителен тест за бременност, в работата и знаят и са казали, ако се върне на работа да я уволнят, въпросите са ми какви права има, може ли да е в непрекъснат болничен до раждането или от кога е защитена от уволнение, и как ще се отрази на майчинството, ако е в болничен до раждането. Предварително ви благодаря.

Да разбирам,че е на постоянен трудов договор,нали?
Може да е в болничен до 45 дневния й болничен преди термина.Предполагам няма да й стигнат 180 календарни дни болничен и ще се явява на ТЕЛК за продължение на болничния.
Със следващия болничен да представи бележка от АГ лекар,че е бременна в еди коя си седмица с еди какъв си термин.Така ще се ползва от защитата за бременни и могат да я съкратят само с разрешение на Инспекцията по труда

# 163
Благодаря за отговора!По принцип счетоводителката ми праща по мейла платежните,аз ги плащам и пращам обратно към нея.Сега чекнах пак и се оказа,че вече пише,че съм осигурена и за м.10 PeaceПредполагам,че всичко е ок.Доколкото разбирам,обезщетение за частта от болничния,засягаща дните от м.11 трябва да очаквам най-рано след 21.12,въпреки,че с оглед предтсоящите празници,най-вероятно ще е януари Rolling Eyes

Възможно е и да е януари. Зависи кога преведеш осигуровките за м.11 и съответно кога ще се представи в НАП обр.1 ...

# 164
  • София
Здравейте! Бях в болничен, издаден от ЛКК до 28-ми ноември. От 29-ти съм в 45 дневния преди термин. От фирмата ще подават информацията за осиг. и болничните за 11-ти месец на 3.12. Проблема е, че ЖК ще ми даде този 45 дневен болничен чак на 7.12. Би ли станал проблем с подаването на 45-дневния, при положение, че се обхващат 2 дни от номври, а аз ще го представя чак седмица след подаваето на информацията за 11-ти месец в НОИ? От фирмата нещо смънкаха, не стана ясно ... Дано не съм се изразила неясно. Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт