Канадска есен - 52

• 38 204
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
esoteric , към кой град сте се насочили?
Тук започват у-ще от 5 год. киндергартен (предучилищна) за около 3 часа на ден.
Толкова малко ли ходят децата на 5 г. в предучилищната? Rolling Eyes
Аз се надявах, че ще мога поне работа на 4 часа да почна като за начало. Tired

Някой от вас има ли мнение за католическите училища?
Наясно съм, че трябва детето да е кръстено в катол. църква, т. е. да е католик.

# 76
  • Vaudreuil Canada
Bibita в Квебек предучилищната си е цял ден - има и сервиз дю гард - не знам в колко стартира той ама до 6 вечерта може да седи детето в училище ако почнеш работа. А държавните училища май всичките са католически - но май не изучават религия в тях..... Нашето поне е с кръст и какви ли не други религиозни символики което много ме дразни честно казано. Те и много училища са кръстени на светии.

# 77
При нас сервиз дьо гард почва в 7, а самото училище е от 8ч до 15ч. Занималнята е до 18ч.

# 78
  • Vaudreuil Canada
И аз се напънах да отворя бумагите - нашия сервиз дю гард стартира в 6.30  Shocked тия мацки стават доста рано....

# 79
Мдааа, пак пропуснах момента с различията м/у провинциите. Дано и в Торонто предучилищната да не е 3 часа само или ако е така, да има занималня /или както са си го нарекли/.
Благодаря, момичета!  bouquet

# 80
Като говорите за детски градини и училища и аз да попитам Simple Smile Ако някой знае как стои въпроса за Торонто.Знам,че детската е задължителна от 4 годишна възраст,а след това?На 6 ли тръгват на училище?
За католическите училища:една моя позната се опита да вкара детето и в католическо училище ама не успя...явно много трудно става,не знам къде е кръстен...

# 81
  • Варна - Монреал-Едмънтън
Здравейте,
За католическите училища в Едмънтън - френски предимно  - много предпочитани.
Детето може да е ортодоксален християнин и да ходи.
Имам две такива познати деца в различни училища.
3 часа е предучилищната. Градината преди и след училище 400-500 долара. По училищата няма занимални.

Относно работата и гледането на децата - АЗ лично предпочитам да работя и да плащам градина, защото ми харесва детето да общува с други деца. Идеята за почасова работа е много добра, но почти невъзможна за квалифицирана работа.

# 82
  • Калгари, Канада
Ние сме се насочили към Калгари (от където сте и вие до колкото видях ) мъжа ми е живял и работил там и отново сме решили да сме там , но семейно вече ......започнали сме процеса по спонсориране , който може да отнеме доста време , може и да стане по бързо от колкото сме очаквали - Божа работа , та нямам идея на колко ще е малкия , може да е на 5 може и да е на 6 докато дойде време за заминаване !
Но много ме тревожи въпросът , как ще се адаптира , интегрира , и как ще научи езика на ниво което да му е достатъчно за да разбира уроците си в първи клас.
А да попитам, какви са цените на тези допълнителни часове в училище за които споменахте , и също така цените на тези афтер скул - какво точно е това , нещо като занималня ?
Благодаря ви от сърце за вашата помощ и подкрепа  !!!

Нашата процедура по спонсориране мина за по-малко от година преди 6 години, беше подадена от Канада и съпругът ми си пребиваваше тук. Тъй че личното ми мнение е, че за по-малко от година ще е и вашата, нещата сега се движат май доста по-бързо с новите промени. Но да не ви давам лъжливи надежди ...

Моя съвет е като дойдете да си му намерите английска среда, няма как ако вие се събирате само с българи и детето играе само с българчета да му харесва да ходи в у-ще или в детска градина. Не казвам да не се срещате с българи, а да има баланс и в началото този баланс да клони към повечко английски. Дано съм се изразила правилно и да не ми се нахвърли някой отгоре.

Тук у-щата са по район, включително и католическите такива, тъй че ако искате да го запишете в католическо също ще имате възможност. При нас католическите у-ща са на доста добро ниво (поне тези, от които имам наблюдения), но религията си е застъпена доста добре - казват си молитви през деня, пекат си бисквитки с лика на Христос и т.н. неща. Познавам хора, не католици, на които не им пречи и с охота си записват децата там заради академичната страна на въпроса. Аз лично не смятам това за вариант.

Та както писах  у-щата са по район, и затова е добре да си изберете квартала, където ще живеете. Ако искате детето да е в друго квартално у-ще (а не вашето), то трябва да се подават молби, да се говори и с двете у-ща и ако има места в у-щето, което искате може и да вземат детето. Последното изречение е от прочетено и чуто, нямам преки наблюдения.

За допълнителните уроци по английски не се плаща, те са си в у-щето по време на нормалните занимания, просто отделят от класа децата, които имат нужда от допълнителна помощ и се занимават с тях отделно докато другите деца си правят плануваното за деня.

Тук в кварталните у-ща не се учи кой знае колко, занимават ги да оцветяват, да лепят, да пишат букви, съвсем бавно вървят с материала; повече на детска градина прилича. Ако мислите, че ще се забавите с идването и искате да подготвите детето, това е сайта на които може по класове да видите какво учат:
http://www.learnalberta.ca/content/mychildslearning/

Според мен ако знае азбуката, да разпознава буквите и да речем да брой до 10 ще му е от полза, ако може да си пише първото име и да го разпознава написано, както и да брой от 10 до едно (на обратно както се казва), то още по добре за започването на първи клас. Другите неща са ала-бала, но в сайта е описано и може да го запознаете с нещата, при наличие на време от ваша страна.

Но да се върна на въпроса, нивото за започване на първи клас го изяснихме, но е добре да го подготвите психически, че децата са различни цветове и характери и че тук ще има много различни от него приятелчета. Това е едно от нещата, които може да са шокиращи за него. Моите деца въпреки че са родени и израсли тук все още имат въпроси понякога за различието и е добре да имате готовността да отговаряте неподправено на такива въпроси и да ги представяте за нормални. Казвам го понеже децата имат свойството да повтарят чутото от родителите, а в една у-ща среда това може да доведе до неприятности, без дори да сте подозирали. Иначе за комуникацията децата като чели и с малко език намират езика, на които да играят заедно. Аз бих се съсредоточила да го науча простички неща, колкото да не му звучи странен езика на първо време, а после веднъж изложени на езика започват много бързо да учат и да говорят.

За преди и след училищната грижа имам последна информация (лична) от преди два месеца за един такъв център. $255 само за след у-ще, $425 за преди и след, в първата цена не са включени PD дните (това са дни, в които децата не ходят на у-ще и са грубо един или два дни на месец; дни за подготовка на учителите) по $19 на ден, във втората за включени. (Цените от център до център разбира се варират). Тези центрове не са в у-щето и обикновено карат и връщат децата от у-ще, което се заплаща допълнително. В този център засега нямат такава такса, но от новата година щели да имат. Това са центрове, в които обикновено децата стоят като на детска градина, не ги учат нищо, нито пък им помагат за домашните. Някои са в сгради където има плуване и т.н. и ако си запишеш детето (плащаш си допълнително), то може да ходи. Домашни до 4-ти клас съм чувала, че нямат, освен ако у-щето ви не е по специално. Например ние сме в чартърно у-ще и си имаме домашни.

# 83
Ако някои си пада по зомбита  Mr. Green,може да хвърли едно око     https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4695820994596.189599.1 … &l=985c4274ad

Това е от парада на зомбитата в събота ,само да предупредя ,че  има доста кървави образи и то доста реалистично изглеждащи.

# 84
  • Калгари, Канада
tanyta, да не вярва човек направо, даже и децата си повели и гримирали, другото не ме впечатлява особено, ама как спят после тези деца се чудя ...
Иначе на някои гледам си им отива така, изглеждат си съвсем нормално ненормални  Wink

# 85
  • Canada

esoteric, успех!
което според мен е по-добре от варианта да имаш дете в чужбина след като си станал канадски гражданин. Във втория случай детето автоматично е канадски гражданин, но се води 1st generation, т.е. ако то има дете в чужбина, неговото дете е 2nd generation и не получава гражданството автоматично.

Това за първи път го чувам!  Shocked Къде го пише?И защо да е 2nd generation?Или аз не схващам или не знам...

През 2009 е променен закона и вече хора, които са извън Канада, не може до безкрайност да си предават гражданството. В общия случай дете, родено в чужбина, на което поне единия родител е канадец, получава канадско гражданство/1st gen./, но ако и то има дете в чужбина/2nd gen./, второто не е канадски гражданин.
http://www.cic.gc.ca/english/information/faq/citizenship/index.asp#rules
Виж въпросите и отговорите в линка, има интересни неща. Има и доста примери със секънд дженерейшън.

Във втория случай детето автоматично е канадски гражданин, но се води 1st generation, т.е. ако то има дете в чужбина, неговото дете е 2nd generation и не получава гражданството автоматично.

Моля обяснете ми това с по-прости думи, че не разбрах за какво става въпрос.

Тарили, Тарик е като нас, нали, пърманент резидънт и после - натурализиран канадски гражданин. Ако е така, то той е на равна нога с Илияс, който е роден тук. Разлика би имало, ако ти като канадски гражданин родиш третото си дете извън Канада - то получава канадско гражданство, но е 1st generation. Ако имаш внуче /от третото дете/, което също е родено в чужбина, то внучето ти не е канадски гражданин. Би могло да се спонсорира и в последствие да стане гражданин, но не е направо такъв.

Дано да обясних добре. Hug

# 86
Ние сме се насочили към Калгари (от където сте и вие до колкото видях ) мъжа ми е живял и работил там и отново сме решили да сме там , но семейно вече ......започнали сме процеса по спонсориране , който може да отнеме доста време , може и да стане по бързо от колкото сме очаквали - Божа работа , та нямам идея на колко ще е малкия , може да е на 5 може и да е на 6 докато дойде време за заминаване !
Но много ме тревожи въпросът , как ще се адаптира , интегрира , и как ще научи езика на ниво което да му е достатъчно за да разбира уроците си в първи клас.
А да попитам, какви са цените на тези допълнителни часове в училище за които споменахте , и също така цените на тези афтер скул - какво точно е това , нещо като занималня ?
Благодаря ви от сърце за вашата помощ и подкрепа  !!!

Нашата процедура по спонсориране мина за по-малко от година преди 6 години, беше подадена от Канада и съпругът ми си пребиваваше тук. Тъй че личното ми мнение е, че за по-малко от година ще е и вашата, нещата сега се движат май доста по-бързо с новите промени. Но да не ви давам лъжливи надежди ...

Моя съвет е като дойдете да си му намерите английска среда, няма как ако вие се събирате само с българи и детето играе само с българчета да му харесва да ходи в у-ще или в детска градина. Не казвам да не се срещате с българи, а да има баланс и в началото този баланс да клони към повечко английски. Дано съм се изразила правилно и да не ми се нахвърли някой отгоре.

Тук у-щата са по район, включително и католическите такива, тъй че ако искате да го запишете в католическо също ще имате възможност. При нас католическите у-ща са на доста добро ниво (поне тези, от които имам наблюдения), но религията си е застъпена доста добре - казват си молитви през деня, пекат си бисквитки с лика на Христос и т.н. неща. Познавам хора, не католици, на които не им пречи и с охота си записват децата там заради академичната страна на въпроса. Аз лично не смятам това за вариант.

Та както писах  у-щата са по район, и затова е добре да си изберете квартала, където ще живеете. Ако искате детето да е в друго квартално у-ще (а не вашето), то трябва да се подават молби, да се говори и с двете у-ща и ако има места в у-щето, което искате може и да вземат детето. Последното изречение е от прочетено и чуто, нямам преки наблюдения.

За допълнителните уроци по английски не се плаща, те са си в у-щето по време на нормалните занимания, просто отделят от класа децата, които имат нужда от допълнителна помощ и се занимават с тях отделно докато другите деца си правят плануваното за деня.

Тук в кварталните у-ща не се учи кой знае колко, занимават ги да оцветяват, да лепят, да пишат букви, съвсем бавно вървят с материала; повече на детска градина прилича. Ако мислите, че ще се забавите с идването и искате да подготвите детето, това е сайта на които може по класове да видите какво учат:
http://www.learnalberta.ca/content/mychildslearning/

Според мен ако знае азбуката, да разпознава буквите и да речем да брой до 10 ще му е от полза, ако може да си пише първото име и да го разпознава написано, както и да брой от 10 до едно (на обратно както се казва), то още по добре за започването на първи клас. Другите неща са ала-бала, но в сайта е описано и може да го запознаете с нещата, при наличие на време от ваша страна.

Но да се върна на въпроса, нивото за започване на първи клас го изяснихме, но е добре да го подготвите психически, че децата са различни цветове и характери и че тук ще има много различни от него приятелчета. Това е едно от нещата, които може да са шокиращи за него. Моите деца въпреки че са родени и израсли тук все още имат въпроси понякога за различието и е добре да имате готовността да отговаряте неподправено на такива въпроси и да ги представяте за нормални. Казвам го понеже децата имат свойството да повтарят чутото от родителите, а в една у-ща среда това може да доведе до неприятности, без дори да сте подозирали. Иначе за комуникацията децата като чели и с малко език намират езика, на които да играят заедно. Аз бих се съсредоточила да го науча простички неща, колкото да не му звучи странен езика на първо време, а после веднъж изложени на езика започват много бързо да учат и да говорят.

За преди и след училищната грижа имам последна информация (лична) от преди два месеца за един такъв център. $255 само за след у-ще, $425 за преди и след, в първата цена не са включени PD дните (това са дни, в които децата не ходят на у-ще и са грубо един или два дни на месец; дни за подготовка на учителите) по $19 на ден, във втората за включени. (Цените от център до център разбира се варират). Тези центрове не са в у-щето и обикновено карат и връщат децата от у-ще, което се заплаща допълнително. В този център засега нямат такава такса, но от новата година щели да имат. Това са центрове, в които обикновено децата стоят като на детска градина, не ги учат нищо, нито пък им помагат за домашните. Някои са в сгради където има плуване и т.н. и ако си запишеш детето (плащаш си допълнително), то може да ходи. Домашни до 4-ти клас съм чувала, че нямат, освен ако у-щето ви не е по специално. Например ние сме в чартърно у-ще и си имаме домашни.

Миличка благодаря ти от сърце за обстойната информация и прекрасните съвети   bouquet  bouquet  bouquet
Ние сме записали малкия на курс по английски тук .... и ще ходи докато заминем , за да има поне едно минимално начално ниво , както и ти каза - числа , буквички и т.н.
Що се отнася до религията ... не съм мислила по въпроса , но ако нямаме избор или друга възможност , не бих се подвоумила да го пусна и на католическо у-ще , само и само да е сред англоговорящи и сред дечица .
А за нещата които ти спомена , за различните от него деца , да говорим, дори доста филмчета само на английски вече гледаме заедно , филми и светнокожи и т.н. .... което от него на този етап се приема равнодушно и с разбиране Simple Smile
А другото което ти спомена , да го събираме повечко с англоговорящи , да много си права , а и мъжа ми е живял в Калгари и познава само 2-3 сем. българи , останалите са били хора от работата му (той работеше на летището)  така че ...определено имаме доста приятели англоговорящи , и смятам наистина да наблегна на срещите с тях и най вече на срещите с дечицата им , за да може да си играят и да му помагат в адаптацията !
Аз съм фризьорка от 10 години , но до колкото знам за да практикувам там е нужно да мина курс , така че първите 4-5 месеца докато съм на курс , само мъжа ми ще работи , а аз ще гледам повечко да се съсредоточа  да съм с детето за да не го шокирам с промяната и да го оставям по цял ден от сутрин до вечер с непознати , и не говорещи езика му хора , ще опитам да съчетая нещата до колкото е възможно за да не го стресирам тотално !
Нещата които ти ми каза, за това ,че материала в първите класове е много лек , почти като в градината , това мнооого ме успокои и ме зарадва , защото ще има шанс да навакса с езика докато по сериозният материал стартира !
ОЩЕ ВЕДНЪЖ , БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ СЪРЦЕ ЗА ОБСТОЙНАТА ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕКРАСНИТЕ СЪВЕТИ   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 87
Здравейте,
не можах да прочета многооо назад дали сте го коментирали,но в Данс авес ле старс 3 има българска танц/орка  Peace http://www.facebook.com/?sk=lf#!/taigetdenitsadals?fref=ts би било страхотно ако я подкрепите по разни гласувания (не съм наясно дали се заплаща)  Mr. Green  Mr. Green Mr. Green

Успех и Хубав ден!!!

# 88
  • Монреал
Във втория случай детето автоматично е канадски гражданин, но се води 1st generation, т.е. ако то има дете в чужбина, неговото дете е 2nd generation и не получава гражданството автоматично.

Моля обяснете ми това с по-прости думи, че не разбрах за какво става въпрос.

Тарили, Тарик е като нас, нали, пърманент резидънт и после - натурализиран канадски гражданин. Ако е така, то той е на равна нога с Илияс, който е роден тук. Разлика би имало, ако ти като канадски гражданин родиш третото си дете извън Канада - то получава канадско гражданство, но е 1st generation. Ако имаш внуче /от третото дете/, което също е родено в чужбина, то внучето ти не е канадски гражданин. Би могло да се спонсорира и в последствие да стане гражданин, но не е направо такъв.

Да, разбрах, мерси за обяснението  Hug Явно е променен така закона, заради хората, които взимат гражданство и се връщат да живеят в държавите си, а не остават тук. Изглежда логично.

# 89
През 2009 е променен закона и вече хора, които са извън Канада, не може до безкрайност да си предават гражданството. В общия случай дете, родено в чужбина, на което поне единия родител е канадец, получава канадско гражданство/1st gen./, но ако и то има дете в чужбина/2nd gen./, второто не е канадски гражданин.
http://www.cic.gc.ca/english/information/faq/citizenship/index.asp#rules
Виж въпросите и отговорите в линка, има интересни неща. Има и доста примери със секънд дженерейшън.

Много благодаря November Rain за разяснението   bouquet Разбрах и аз,логично е наистина.

Общи условия

Активация на акаунт