Фебрилен гърч

• 57 612
  • 527
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Билийв, съжалявам  Sad Отсега нататък ще трепериш, така е  Cry Дъщеря ми в момента е с вирус и вдига температура, не ме питай какво ми е на сърцето  Cry
Нищо не може да се направи, казали са ти и другите, даваш температуропонижаващи и се молиш да  не се случва отново...
При нас - два пъти, и двата пъти протече много различно. Първия път в съня на детето през нощта с треперене, втория път - права, стана неадекватна, втренчи се в една точка и престана да реагира. Нямаше треперене и посиняване, но не говореше в продължение на близо час след гърча. И двата пъти гърчовете завършиха с повръщане.
Направете ЕЕГ след известно време, така,за ваше успокоение.
Кураж, дано не се случва пак, че е много страшно.

# 316
Ужас просто,съчувствам на всички ви!Дано и при вас никога повече не се повтаря...Онзи ден на изписването ни назначиха ЕЕГ,но след две седмици,както тук ми писахте,само че се задават празници,вероятно ще е след тях...Малко информация за това как точно протича изследването може ли?Информирах се ,че се слагат диоди по главата на детенце,но колко продължава самото изследване?Приспиват ли ги,понеже не виждам как малкият ще позволи да му сложат тези неща по главичката?

# 317
Различно май протича, зависи къде се прави. Различна е и продължителността - аз от темата за епилепсията се информирах, там обясняваха с подробности...
Мисля някакъв сироп им дават, който ги приспива...това е единият вариант. Разпитай педи предварително, или невролога - колко  трябва да е дълго, за да е информативно.

Първо се минава през невролог, обяснява се какво, що - той да си каже думата, после на друго място за ЕЕГ-то и после обратно при невролога за разчитане на резултата...

# 318
Ужас просто,съчувствам на всички ви!Дано и при вас никога повече не се повтаря...Онзи ден на изписването ни назначиха ЕЕГ,но след две седмици,както тук ми писахте,само че се задават празници,вероятно ще е след тях...Малко информация за това как точно протича изследването може ли?Информирах се ,че се слагат диоди по главата на детенце,но колко продължава самото изследване?Приспиват ли ги,понеже не виждам как малкият ще позволи да му сложат тези неща по главичката?

Всеки път като вляза в тази тема и се препотявам няколко пъти. Имаме правени много ЕЕГ-та. Включително и видео ЕЕГ, което правихме в София, продължи около 18 часа и хвана физиологичен сън, което е най-добрия начин за изследване според мен. Друг е въпроса кой и как го гледа и разчита.
При нас след първия гърч неврологът не назначи ЕЕГ, защото малкият беше на 2 години и прецени, че няма да е информативно ЕЕГ-то в амбулаторни условия. След втория гърч, пак фебрилен, бяхме в болница и още там започнахме да пием конвулекс /противоепилептичен сироп/. След това направихе и ЕЕГ, което излезе без някакви особености. Понеже сънят на малкия беше станал много неспокоен и имаше по време на сън едни потрепвания, мърдания, решихме /т.е. аз реших/ да му направим видео ЕЕГ, за да се засекат тези движения дали не са предизвикани от някакви епилептоформени изменения. Тълкуването беше, че няма нещо обезпокоително и дори препоръчаха да спрем конвулекса. Пихме лекарството 6 месеца профилактично. След това при всяка температура му давах нурофен/панадол или ако не се повлиява - хексалгин. Освен това - диазепам таблетка, предписан от детски невролог в подходяща доза. Последния ни контролен преглед е след навършване на 5 години. Докторът каза, че след това не е необходимо вече наблюдение. Това не значи, че не треперя при всяко боледуване.
Увлякох се и забравих да отговоря на въпросите ти. Слагат се електроди на главата и с тях се стои толкова, колкото прецени лекарят, който прави ЕЕГ. Не се препоръчва да се упоява детето, трябва сънят да е физиологичен, но това е невъзможно според мен без пролежаване в болница. Упойващите сиропи "изкривяват" изследването. А обикновено ЕЕГ /не в сън/, ами трудно е, ако много шава детето ЕЕГ -то е пълно с двигателни артефакти и трудно се вижда, каквото и да било. Заредете се с нещо интересно, което да задържи вниманието на детето поне за 5 мин.
Помислете за яслата. Ако имате възможност не бързайте да го пускате. От опит знам - персоналът не е подготвен, ако няма челен опит с подобен случай.
Стискам палци повече да не ви се случи.

# 319
Благодаря ви за инфото,но като чета просто се чудя как ще се случи всичко-толкова е своенравен и шавлив,енергичен,че просто главата ми не побира как ще се случат нещата...Като бяхме в болницата едвам го удържах за да му тече с-мата,след някоя друга минута човека реши сам да си маха абоката  Shocked

# 320
Моят син е аутист и изобщо не се заседява, та и аз се чудих как изобщо ще стане работата. Питах дали може да гледа телефон и казаха, че нямало да повлияе на изследването и така 2 пъти благодарение на телефона стоя. А хич не са кратки ЕЕГ-тата, около 30-40 мин. (зависи)

# 321
Благодаря ви за инфото,но като чета просто се чудя как ще се случи всичко-толкова е своенравен и шавлив,енергичен,че просто главата ми не побира как ще се случат нещата...Като бяхме в болницата едвам го удържах за да му тече с-мата,след някоя друга минута човека реши сам да си маха абоката  Shocked

Повечето деца са така. Наистина трябва да е поне 30-40 мин ЕЕГ-то, но ако детето много шава и се изнерви, лекарят ще прецени, че то няма да се успокои ако още и още го държат. Така е било при нас. Понякога е бил много отзивчив малкия, стои неподвижен, затваря очи, отваря очи, изпълнява това, което му каже лекарката. Има случаи, в които просто е крив и нищо не се получава. Не може да се направи достатъчно дълъг и качествен запис, за да се направят изводи. Имайте предвид, че ЕЕГ-то дори и да покаже чист запис, това е само моментно състояние. Има значение също и какви са електродите. Дали са на шапка или са лепени за главата. Лепените на главата дават много по-точна представа. Но ... това се практикува в специализирани болници според мен. Чела съм и изпълнявам Simple Smile, че не трябва да е гладно детето, не трябва да е яло шоколад, не трябва да е болно, от пиене на антибиотик да са минали десетина дни... За някои от нещата ми е казвал наблюдаващия детски невролог. Не зная дали е прав, но се съобразявам.
Скрит текст:
Първото ЕЕГ-  малкият /на 2г и 6 м беше тогава/ заспа точно преди часа. Нооо часът се забави и детето се събуди. Ако го бяхме хванали до 15 мин след заспиването, знам, че нямаше да се събуди.
Не се притеснявайте излишно. Консултирайте се с невролога и попитайте за диазепам профилактично. Аз, а и други майки във форума, са споделяли, че диазепам в първите 2 дни от заболяване с температура намалява риска от фебрилен гърч.

# 322
Ох,мерси,нз какво щях да правя без вас(не преувеличавам),мерси на всички и за инфото и за подкрепата.На вас и семействата ви пожелавам само и единствено здраве  bouquet Wink

# 323
  • София
На моето човече ЕЕГ-то го направиха много бързо като сложиха пред него нещо като очилца с мигащи червени лампички.Буквално се хипнотизира и нито мръдна,нито гъкна.

# 324
  • Видин
Оп и аз да се запиша тук. Моето момиче в понеделник направи трети фебрилен гърч. При първия беше на 1г. и 8м., при вторият на 2г. и 4м. и сега на 2г. и 9м.  Първият го направи в съня си и бях до нея. Вторият го видях, когато беше започнал, точно се прибирах, а тя беше с баща ми, а при третия детето беше при родителите ми и я видях направо в болницата. Няма нужда да описвам гледката и шока и ужаса, които преживях. Когато видя, че има Т, започвам да плача и да треперя. Изпитвам ужас. Четири пъти вдига Т тази година, при два от които направи гърч. Дано, моля се на господ, израсне това, защото то съкрати живота ми. Мислех другата седмица да ходя в София на детски невролог, но тук чета, че трябва да се направят изследвания най-малко 10 дни след гърча. Чичото на моя мъж и лекар в Правителствена болница и ще ни води там при  детски невролог, доцент, но не каза името му. Искам да Ви попитам - след гърч влизате ли в болница? Първият път влязох, но детето не вдигна вече Т и ни пуснаха след един ден, вторият път не влязох, защото отдавах тези пристъпи на третата сливица, която по-късно оперирахме и се успокоявах, че не е гърч. Но сега при последния вече се убедих, че не е от никаква трета сливица, а са си истински фебрилни гърчове. Влязох в болница, но понеже не успяха да овладеят Т започнаха да я боцкат мускулно и това при нормални изследвания. Сърцето ме боли, като гледам как страда детето ми от тези инжекции, но повече ме е страх от гърчовете. Никой нищо не ми казва в болницата за гърчовете. Информация черпя единствено от нета. Добре, че намерих тази тема. Момичета, много ме е страх... 

# 325
Оле,еликс86 мн сте преживели с детенцето,дано няма повече такива моменти...Ние след празниците ще направим това ЕЕГ ,че да видим какво ще кажат...При всяко разболяване, което напоследък е доста често,непрестанно следя температурата и ме хваща шубето да не се повторят нещата...Нз вече на УНГ ли да го водя,на какъв лекар,за месец е пил три антибиотика и в болница бяхме и личната вдига рамене и нз как да процедира,а в момента е с хрипове  #Cussing out

# 326
  • София
Eliks, много неприятно  Sad А след пьрвия ФГ водихте ли детето на невролог, ЕЕГ правихте ли? Какво казват лекарите?  Има варианти да ви изпишат лекарства превантивно - на моят син, например, му е изписан Диазепам, но има и други варианти, трябва да се консултирате с невролог.
believe, не знам колко е голямо детенцето ти, но за сьжаление наистина често боледуват докато са малки, особено ако ходи на ДГ.

# 327
Еликс, всички се тресем от див ужас при всяко боледуване...няма как иначе Tired Аз даже и като е здрав, не мога да се отпусна на 100 процента и да дишам спокойно, все черни мисли в главата ми Confused Rolling Eyes

В болница и двата пъти влизахме, просто защото си бяхме болни, а и за проследяване след гърча. Лекуваха ни там основното заболяване, предизвикало Т и оттам гърча - бронхиолит и грип. И фенобарбитал за успокояване на мозъчната кора ни даваха вторият път, първият път не помня, а и не разбрах много с какво ни лекуваха. Ако е прост ФГ, педи ми каза, че в рамките на същото боледуване няма шанс да се повтори - ако е някакво успокоение, да се има предвид. Действително не ни е повтаряло - в рамките на боледуването имам предвид.

Зареди се с нурофен, панадол, хексалгин - да си имаш и да редуваш на 4 часа, ако е нужно, когато е болно детенце. И стискайш зъби и се молиш. Кураж Hug

# 328
  • Видин
Днес ходихме на инжекция в болницата, ще ни боцкат до 27.12 Sad Прегледа ни завеждащият отделението д-р, много неприятна особа. Каза ми при 37,5 градуса Т да стискам тубичка от 5 мг. диазепам ректал в дупето. Питам го при всяко вдигане ли, та тя може да вдигне 10 пъти Т в рамките на едно заболяване, това означава ли, че 10 туби трябва да й изстискам. Отговори, че да. Боже, това никак не ми се вижда редно. Този диазепам не е ли вреден, как да й слагам толкова много. В четвъртък ще ходим на преглед в Правителствена б-ца при детски невролог, досега не сме ходили на преглед по този въпрос, нито ЕЕГ е правено на детето. Ще видим той какви изследвания ще ни направи. Нямам търпение да се срещнем, за да ни каже как да процедираме и дали може да се дава нещо превантивно, за да се избегне гърч. И аз нямам миг покой, дори когато е здрава все треперя над нея. Не знам по колко пъти на ден я проверявам за Т. Добре, че открих тази тема. Тук поне има кой да разбере ужаса ми. Майките от групата ни във фейса  Мартенски мами 2014 ме съветват да се обърна и към хомеопат, но някак хич не ми вдъхва доверие хомеопатията и то в този случай.

# 329
  • Видин
Да, и на Ева гърчовете бяха прости и не са повтаряли в рамките на едно разболяване. Що се касае за температуропонижаващи имам пъъъълен набор от всичко. Въоръжила съм се до зъби и въпреки това, като видя Т се паникьосвам. Вие как действате, когато детето вдигне Т и я държи повече от два дена? Сега, преди последния гърч, я водих при двама лекари и двамата казаха, че гърлото е спокойно, гърдите чисти и не се налага по-сериозно лечение. И ето резултатът - на вторият ден вечерта - гърч   Cry В болницата също я държаха цял ден без да й дават нищо, освен за смъкване на Т, кръвните изследвания се оказаха в норма, но тя не спираше да вдига Т и като я започнаха и през устата и мускулно. Съсипа се детето с тези инжекции  Cry

Общи условия

Активация на акаунт