Фебрилен гърч

• 56 983
  • 527
  •   1
Отговори
# 60
При гърч ако го слагаш, няма смисъл.
Идеята е да не се стига до там.
Моето дете също приемаше превантивно диазепам, при температура. Таблетки обаче.
Аз даже не чаках 38 градуса. Naughty
Няма страшно!
Диазепама е за предпочитане пред гърчовете!

# 61
aбe, пpeвaнтивно диaзeпaм... вce пaк e нaрkoтиk. пo-добрe глeдaй дa нe вдигa нaд 38. имa 100 нaчинa зa cвaляне...

# 62
  • София
Аз не слагам диазепам.
Имам една свещичка в хладилника, която пазя за всеки случай, и дано не ми се налага да ползвам.
Много ме е страх, обаче, тъй като дъщеря ми вдига много висока температура внезапно, веднъж вече хванала ли съм, че се разболява, непрекъснато я следя и давам лекарство още щом започне да се покачва. Началото на разболяването ми е притеснително, и все съм нащрек  Sad

# 63
  • София, Люлин-8
lycia Мойта мома е с епилепсия и не й слагам превантивно диазепам, а какво остава за здраво дете. Диазепама се слага при пристъп, той е мускулен релаксант, като няма пристъп за какво. Все едно да си гипсираш ръката за да не я счупиш случайно.  Peace

# 64
Не знам защо говорите за слагане.
Аз съм давала таблетки, предписани по специална дозировка от детски невролог.

Не тези ректални свещички.

# 65
  • София
Пояснявам. ..така,изписаха ни след гърча и контролно ЕЕГ ректални туби диазепам в дупето превантивно да слагам направи ли детето 38 температура. Не ни изписа хапчета, защото повръщаме сиропи и лекарства и другия вариант е в дупето. Затова стана и гърча всъщност ...треска..дадох през устата панадол, повърна почти веднага , докато сложа свещичка и подейства за 2 мин. вдигна 39,9 °.
Това стана февруари тази година, малкия беше на 1г.и 7 м.Понеже сме недоносени, с разширени вентрикули посетихме тогава две различни невроложки и двете казаха около 38 температура да слагам спокойно диазепам за да не направи друг гърч.
Идвайки новия зимен сезон и заговаряйки се с майки на деца с епилепсия и ДЦП споделих притесненията си, че ми се струва странно цяла зима да слагам диазепам на детето, миналата зима цялата бяхме болни. Казах а, че това е лудост...потърсих ново мнение и този път тази невроложка каза ,че това е направо за скандал! !! Да слагам само при гърч, дано не се случва!
Затова исках да споделите....

# 66
lycia , напълно подкрепям мнението на Романол. И моето дете е на 2 годинки, а на Романол е на 3 годинки. Не се дава на толкова малки деца диазепам превантивно! Слагат се свещички диазепам само по време на гърч! Лично съм използвала няколко по време на гърч и мога да ти кажа, че това е много силен медикамент за детето, който отпуска мускулатурата, успокоява (детето след това е като дрогирано) и след преминаване на действието има активно-агресивен период. Диазепамът е силен опият, който води до пристарстяване и при малки деца като нашите, ако се дава превантивно регулярно това може да доведе до изоставане в развитието и психически проблеми в бъдеще. Затова се прилага САМО при гърч.   Peace
п.п. тук изключваме децата с тежки умствени и физически увреждания, на които се изписва като постоянна терапия диазепам...

# 67
  • София
А защо го изписват превантивно не мога да разбера. .. ами, ако не се бях замислила и заговорила с тези майки?!!

# 68
Аз ректален диазепам не съм слагала.
Наистина мисля, че не е добре да се прави с превантивна цел.

# 69
  • София
Е каква е разликата дали е през устата или в дупето?  Нали пак го даваш превантивно!

# 70
Най-вероятно в дозата.
Предполагам, че ректалните са по-силни.
За тях знам, че се поставят в момент на гърч.

# 71
  • София
Ще помоля някой, който е наясно с разликата между диазепам през устата, ректални туби за дупето и свещички да поясни за да не го обръщаме на чат. Повтарям ..на нас две невроложки ни изписаха ректални туби да давам на 38,през устата не мога повръща.

# 72
  • София, Люлин-8
Няма разлика в това дали се приемат перорално или ректално, важното е каква е дозировката, нашите свещички са 5 мг. Кото дозата се определя според килограмите на детето, може да се налага и 2 да се сложат ако е по-едричко. Когато ни изписаха от педиатрията ми казаха да се слагат само при гърч, който продължава над 3 минути.
Знам за случаи на дечица, които приемат диазепам на редовен прием. Но това са деца с много тежки и чести пристъпи, склонност към епилептични статуси и тем подобни страшни истории.
Колкото до това, че ви го е препоръчал невролог, няма да коментирам компетентността им.
Моят съвет е да направиш консултация с добър детски невролог и по-скоро да контролираш температурата на детенцето. Щом повръща има свещички еферелган, които са много ефикасни и бързо понижават температурата. Също така може да пробваш и с лепенки КулПач аз съм ги ползвала многократно при малката и съм много доволна.  Peace

Детенцето досега само един пристъп ли е имало?

# 73
  • София
Нашите туби също са 5 mg съобразени с ниското ни тегло трябваше по половин туба да слагам. Само един гърч имаме клонично-тоничен при 39.9 температура. Моля те препоръчай ми при кой да отида в София, защото двете които ни го изписаха са д-р Станчева и д-р Божинова от 4 ти километър, смятайте!. При проф.Литвиненко тази година сигурно няма как да отидем.Познавам и други майки, които също дават превантивно.
Притеснено ми е, защото малкия много бързо качва темп,а имаме батко ,който постоянно носи вируси вкъщи, иначе дори се запасих с Нурофен свещички в един промеждутък, в който ги имаше на пазара миналата година.
На вас кой от Педиатрията ви го изписа?

# 74
  • София, Люлин-8
Иначе е хубаво да си имаш една две свещички на съхранение щом детенцето има склонност към гърчове.
Колкото до набавянето им е много трудно в България ги няма, последния път ми ги изпратиха от Македония и то не туби а супозитори, туби дори нямам идея къде има, то и нашите им изтича срока ноември та съм се зачудила откъде да ги внасям.
Щом е бил само един може и да не се повтори.

Това е странно ние сме при Божинова и аз съм много доволна от нея, а тази Станчева дори не я знам коя е.  newsm78

Да за Литвиненко няма да стане тази година, или може но на частно.

Може да отидеш и при Христова да чуеш какво ще ти каже.

Общи условия

Активация на акаунт