Прошката???

• 14 347
  • 106
  •   1
Отговори
# 60
  • София - Рим и обратно
Да простиш не значи, че смяташ, че другият е бил прав, нито че се отказваш от морала си. Дори не значи, че се лишаваш от правото си отсега-нататък да бъдеш по-предпазлив с него. Просто означава, че изхвърляш лошите чувства от себе си.
И аз така го разбирам. Дори не означава, че този човек ще присъства отново в живота ми, съвсем не. Просто мразя да тая гадни чувства в себе си, отравят ме. В случая разглеждам прошката като състояние, а не някакъв акт.

# 61
Че то лесно било. Аз тогава съм простила на всички, защото не тая гняв. Защо ли обаче онези, които изхвърлих от живота си, продължават да ме смятат за злопаметна?

# 62
  • София
Това с прошката ми прилича и на някакво състояние на суета, поне в смисъла, в който я срещам напоследък - аз ти прощавам (нищо, че на теб не ти дреме или хабер си нямаш с какво си ме наранил), с драматично-театрален жест махам с ръка, и с това показвам пред себе си колко аз съм над теб, а ти там някъде, в калта. Нещо като да възвисиш себе си.
За мен прошката е тежка дума и тежко действие, и не се иска и не се дава под път и над път.

# 63
  • София - Рим и обратно
Глупости. Нито махам, нито ходя да правя драматично-театрални жестове пред прегрешилия. Ти си помисли, че ходя да ги уведомявам и да се тупам в гърдите ли Joy. Представих си как ходя да звъня на комшията, да го информирам, че му прощавам, че вчера ме извади за пореден път от кожата ми с явното си тъпоумие и упоритост и с когото се карах в продължение на 1 час - той треперещ от гняв, аз с усмивка и спокоен тон. Не, не е това.

# 64
  • София
Не ходиш да ги правиш физически, а си ги изживяваш умствено, разиграваш цялата сценка в ума си, и така достигаш до успокоение и си възстановяваш равновесието.

# 65
  • София
Да простиш не значи, че смяташ, че другият е бил прав, нито че се отказваш от морала си. Дори не значи, че се лишаваш от правото си отсега-нататък да бъдеш по-предпазлив с него. Просто означава, че изхвърляш лошите чувства от себе си.
Не е така, но дори да приемем, че само изхвърляш лошото чувството от себе си първо, не виждам защо ти е да го изхвърляш и не виждам как може да стане. Например, някой е малтретирал дете, изоставил го е, на късна възраст продължава да го малтретира и ти като страничен наблюдател ще простиш това, за да не се тровиш са гадно чувство?! Ами да ви имам представата за хубави чувства. Животът е радост и тъга, чувствата варират  от любов до омраза, няма как да се откажеш само от омразата без да блокираш изпитването на всички останали чувства. Склонна съм да приема тезата на Андариел за лицемерието. И кому е нужно това?

ПП Това е някакъв вид изтласкване, за мен, някакво табу върху негативните мисли и чувства...

# 66
  • София - Рим и обратно
А кому е нужна моята отрова, омраза и изобщо какво значение имат личните ми чувства, в ситуацията с малтретираното дете, която примерно описваш? Вместо да се опитам да помогна, ако съм в състояние, аз ще занимавам света с моите чувства, моите драматични изживявания? И какво значение има моя мизерен "отказ от прошка" в случая? Аз няма какво да прощавам в тоя случай, не съм господ. Мога да помогна, ако реша и ако мога.

# 67
  • София
А кому е нужна моята отрова, омраза и изобщо какво значение имат личните ми чувства, в ситуацията с малтретираното дете, която примерно описваш? Вместо да се опитам да помогна, ако съм в състояние, аз ще занимавам света с моите чувства, моите драматични изживявания? И какво значение има моя мизерен "отказ от прошка" в случая? Аз няма какво да прощавам в тоя случай, не съм господ. Мога да помогна, ако реша и ако мога.
Не ме разбираш. Казвам, че има неща непростими и в случай като цитирания не можеш да не обвиниш изрода тормозил дете, нито има повод да му прощаваш след като веднъж го обвиниш /дори наум, не говорим да контактуваш с него/ нея. Прошката е обратната страна на обвинението, а не на гняв, злоба и жажда за мъст- това са си съвсем други чувства, които човек може да изпитва и без да вини някого, от завист или по други причини. Обвинението е продукт на морала, обществен и личен, нищо повече. И няма нужда от прошка за непростими неща. дали ще помогнеш или не, не зависи от това дали изпитваш гняв, а дали човека има нужда от помощ. Да обвиняваш не означава да си палач на виновника, има си съд, вероятно и Бог, които да се занимават с тези неща.

# 68
  • Burgas
Хубаво е човек да има вътрешен мир и да живее в хармония със себе си, за това няма значение на кой сте простили, защо сте простили, така сте решили - направили сте го. Аз например не мога да мразя, опитвала съм се, но не се получава, ядосвам се, иска ми се крещя, да удрям,.....после постепенно ми минава и се опитвам да забравя.

# 69
Прощавам повърхностно, защото реално не забравям, а това говори, че не съм простила наистина. Много помня, вероятно съм злопаметна.

# 70
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Аз лично не съм злопаметен човек и просто нямам време да се сърдя или да злобея. Прощавам винаги. Забравям всичко лошо, което ми е причинено. Старая се да мисля само за хубавите, позитивните и стойностните неща - така се чувствам по-добре. Така или иначе днес ни има - утре ни няма. По-добре съществуването ни на тази Земя да е изпълнено само с красиви моменти и спомени.

# 71
Не се опитвам да прощавам, това, което се опитвам да направя, е да разбера. Когато разбера причината, поради която някой е извършил нещо спрямо мен, ми е много по-лесно да се справя. Има много причини за една или друга постъпка (говорим за такива, дето не са непоправими като убийство и т.н.). Ако някой ме ме наранил с поведението си, ми е важно да знам защо го е направил, дали е било нарочно, дали е било неволно, дали не е очаквал, че ще се получи така...когато разбера, нататък ми е лесно.

# 72
Прощавам повърхностно, защото реално не забравям...

Това ми се е случвало 1-2 пъти в живота, и то за много сериозни неща. Няма как да забравя, дори да искам.
Иначе обикновено прощавам и не съм злопаметна, особено когато е било непреднамерено и нецелящо умишлено да ми навреди. `Утре` може и аз да съм в позиция да искам някой да ми прости. Хора сме, грешим. Rolling Eyes

Особено сега, на прага на Новата 2013 година... Wink

# 73
Единствения човек на който не мога да "простя" е мъжът ми.

# 74
  • При децата ми
Единствения човек на който не мога да "простя" е мъжът ми.
И аз. Макар и вече да не го считам за мъж.

Общи условия

Активация на акаунт