Прошката???

• 14 339
  • 106
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Никъде не е казано, че непременно трябва да се прости, за да се справи човек с болката. Дори смятам за насилие над човека да бъде уговарят, притискан и да се очаква от него да прости. Не разбирам защо се получава така, че контрата, в случая прошката, е у наранения, че и на всичко отгоре на него се гледа лошо или поне с неодобрение, ако той не е способен или не иска да прости. А този, който се е държал зле към него? Май нищо не го лови, освен ако случайно някойден не се обади съвестта му. Какво много често казват тези хора, които са излъгали, изневерили или по някакъв друг начин наранили - "ако не можеш да го преодолееш, това си е твой проблем, аз нищо не мога да направя", и си продължава живота, оставяйки другия да се справи както си знае!

# 46
  • Tам през Атлантическия океан

Иначе в общи линии гледам да не си го слагам, за да не се налага да се нервя Simple Smile  
Peace

Именно като не се обиждаме т.е. възприемаме ситуацията по лежерноооо  Hug  нямаме нужда да прощаваме  Peace

По-добре да се научим да не се обиждаме толква лесно  Wink  би било чудно  Grinning
Няма да осъждаме , няма да се обиждаме и не е нужно на някой да прощаваме  Wink Елементарно, Уотсън.

# 47

Иначе в общи линии гледам да не си го слагам, за да не се налага да се нервя Simple Smile  
Peace

Именно като не се обиждаме т.е. възприемаме ситуацията по лежерноооо  Hug  нямаме нужда да прощаваме  Peace

По-добре да се научим да не се обиждаме толква лесно  Wink  би било чудно  Grinning
Няма да осъждаме , няма да се обиждаме и не е нужно на някой да прощаваме  Wink Елементарно, Уотсън.

ООоооо не, моето решение на проблема е доста по елементарно Simple Smile Просто не се сращам с хора които ме нервят  Mr. Green а тук в форума никой не вземам на сериозно, така че ....   bouquet

# 48
Когато някой ме ядосва-системно/,а е човек, който няма как да не срещам/, правя тълкувание, че въпросният има негов собствен проблем, търси на кого да си го изкара, а аз в момента съм му най-удобна по някаква причина. Не приемам нещата лично, в този смисъл.
Естествено анализирам и ситуацията, търся причина и в себе си, защото обикновено , ако се породи конфликт, необходимо е да има поне две страни.
Но, спазвайки първия абзац, вторият, като резултат не се налага да се случва.

# 49
  • При децата ми
Прощавам, но не забравям. Такава ми е "породата". Mr. Green

Peace

+1, обаче все още се уча на това...

# 50
  • София
Никъде не е казано, че непременно трябва да се прости, за да се справи човек с болката. Дори смятам за насилие над човека да бъде уговарят, притискан и да се очаква от него да прости. Не разбирам защо се получава така, че контрата, в случая прошката, е у наранения, че и на всичко отгоре на него се гледа лошо или поне с неодобрение, ако той не е способен или не иска да прости. А този, който се е държал зле към него? Май нищо не го лови, освен ако случайно някойден не се обади съвестта му. Какво много често казват тези хора, които са излъгали, изневерили или по някакъв друг начин наранили - "ако не можеш да го преодолееш, това си е твой проблем, аз нищо не мога да направя", и си продължава живота, оставяйки другия да се справи както си знае!
Съгласна съм, това с прошката стана модерно покрай поредния ню ейд булшит. въпросът е по- рядко да виниш, да не те тресе параноя и да виждаш умисъл или зла умисъл срещу себе си там, където я няма. Там където я има обаче прошката означава само, че човека и постъпката му вече изглеждат невинни на фона на изминалото време или на новите събития, които са произтекли. Има постъпки, има трайно зло поведение, които не могат да бдат изкупени, нито омаловажени от времето, а личността не прави нищо, за да компенсира, да се поправи, тогава какво, за какво да простиш? теорията е да не се товариш, но с какво да се товариш ако не простиш? Този човек за теб е със смъртна присъда в отношенията ви и край на товаренето. Има хора, които сап наи4стина лоши, има и постъпки, които са непростими. човек може да прости своя принос, избора довел го до отношения със съответното чудовище и толкова. Да простиш на чудовището в повечето случаи е обикновено лицемерие или конфликт с ценностите, които си усвоил като дете. Можеш да забравиш, да не таиш чувства по въпроса, но съзнателно да осъждаш и човека и  поведението му. както личното чувстгво за вина ни помага да отличаваме на практика добро от зло, така и обвинението към другите ни помага да отличим в тях доброто и злото. Липсата на прошка към определени хора и прояви е вид самосъхранение, според мен.

# 51
  • Costa Rica
Напълно съм съгласна -- с една поправка. Това с прошката не идва  на мода с ню ейджа, а е част от християнския булшит Wink Никой не я владее така склонноста към изтънчен мазохизъм, както светите люде. Друго си е, като прибавиш и вина към безпомощното обръщане на другата бузка Mr. Green

# 52
  • София
Напълно съм съгласна -- с една поправка. Това с прошката не идва  на мода с ню ейджа, а е част от християнския булшит Wink Никой не я владее така склонноста към изтънчен мазохизъм, както светите люде. Друго си е, като прибавиш и вина към безпомощното обръщане на другата бузка Mr. Green
Права си, но идеята за прошката особено се лансира в последните години у нас именно по линията на ню ейд и пост ню ейдж булшит книжлета и теории. Иначе, християнството е с майсторски клас по това, няма спор. Mr. Green

И е много готино, че хем си жертва на някакво зло, хем накрая ти излизаш лош, защото не си способен на прошка, "държиш злобата в себе си" и си "злопаметен". Между другото именно тази манипулация използват почти всички видове насилници, за да държат жертвите си.

# 53
  • София
Според мен се лансира, защото много хора се чувстват ужасно безпомощни и в конкретни ситуации, и в общата житейска обстановка, и понеже не могат активно да се справят с това (например, да отидеш и да забиеш едно кроше в мутрата на неверника или нагъл търговец, дето те гледа в очите и те лъже), единственият начин за някакъв вид самосъхраненение остава идеята за прошката. Иначе човек тлябва да се гръмне собственоръчно.

# 54
  • Costa Rica
Абсолютно! 202uu newsm26

А и така човек излъсква позамацаното си его. Един вид - Х е гадняр, но аз... оооо, АЗ съм толкова морално извисен, че няма да падна до нивото му и ще му простя, да види той колко съм морално извисен Mr. Green

# 55
  • София - Рим и обратно
Не е ли рано за Сирни Заговезни?
Не бе, тази е поредната лексиконска мъдрост, дето е излязла на Надето във фейса Simple Smile.

Иначе - да, прощавам винаги, защото на мен така ми става по-добре. А дали си е взел поука, ами не е мой проблем.
Но май тук се смесват отстояването на правота и прошка за умишлено нанесена вреда. Правото си отстоявам винаги, когато съм убедена в него. Прошката е друго нещо, и не отмъщавам.

# 56
  • София
Не е ли рано за Сирни Заговезни?
Не бе, тази е поредната лексиконска мъдрост, дето е излязла на Надето във фейса Simple Smile.

Иначе - да, прощавам винаги, защото на мен така ми става по-добре. А дали си е взел поука, ами не е мой проблем.
Но май тук се смесват отстояването на правота и прошка за умишлено нанесена вреда. Правото си отстоявам винаги, когато съм убедена в него. Прошката е друго нещо, и не отмъщавам.
Смесват се нещата, да. Аз рядко виня, но ако виня някого то има защо, то той съзнателно и доказано е нарушил много сериозна морална норма. Тогава не прощавам, има неща, които са непростими. няма да мъстя, защото не съм в правото да съм глобален съдник, нито намирам смисъл в наказанията. но липсата на прошка ще ме пази завинаги от въпросната личност. Иначе аз твърде много вярвам в доброто в хората и ако започна да прощавам непростимото ще се превърна в професионална жертва. Вината бележи границата между добро и зло и независимо дали ти я изпитваш или виниш друг. Човек убил друг или наранил го физически или психически жестоко не заслужава прошка. Ако му простим, означава да променим морала си, онзи морал, който дори според християнството допуска наличието на смъртен грях. а поставим ли под въпрос този морал, наличието на вина за тежки деяния това ще ни освободи да ги вършим  и ние, нали така? Аз държа на морала си.

# 57
  • София - Рим и обратно
Да, така е. Всъщност аз имах предвид много по-дребни прегрешения. Аз също все виждам доброто у хората, все се мъча да си обясня логично лошотията на някои, а понякога логика няма. Да, може би вътрешно няма да простя, ако виждам, че човекът нехае и не осъзнава какво е извършил, но поне съм сигурна, че няма да търся отмъщение. Това прошка ли е?

# 58
  • София
Да, така е. Всъщност аз имах предвид много по-дребни прегрешения. Аз също все виждам доброто у хората, все се мъча да си обясня логично лошотията на някои, а понякога логика няма. Да, може би вътрешно няма да простя, ако виждам, че човекът нехае и не осъзнава какво е извършил, но поне съм сигурна, че няма да търся отмъщение. Това прошка ли е?

Прошката означава да дадеш шанс на това да погледнеш на човека като на способен на добро, като отваряне на врата за друг тип негово присъствие в живота ти, реално или психологически. Аз вярвам в доброто, имам и доказателства, че то съществува, но вяврвам и в злото и за него също имам доказателства. Хората не са черно- бели, но има постъпки, които ги правят предимно черни, а някои и изцяло черни. Не виждам защо трябва "да се освободя от гнева си" към такива хора и да им давам шанс. Няма да им мъстя, но ще направя каквото е допустимо според моя морал, за да не им позволя ми вредят или да вредят на хора, които обичам. Най- просто е такива хора да са извън живота ми завинаги. Липсата на прошка за мен е акт на тотално отхвърляне на постъпката и човека. Това при наистина големи злини, които за радост са рядкост.

За дребни неща не виня, рядко някой развива целенасочена зла умисъл по битови и дребни въпроси, да не говорим, че вредите не са кой знае какво. Та ако човек вини на място няма нужда да се бори с прошката и чувствата си, защото те просто ще маркират границата на тотално неприемливото за него от морална и всякаква друга гледна точка.

# 59
Да простиш не значи, че смяташ, че другият е бил прав, нито че се отказваш от морала си. Дори не значи, че се лишаваш от правото си отсега-нататък да бъдеш по-предпазлив с него. Просто означава, че изхвърляш лошите чувства от себе си.

Общи условия

Активация на акаунт