...

• 8 645
  • 62
  •   1
Отговори
 Темата е тъжна. Като онези мисли, които нахлуват понякога в главата на човек и той ги отпраща бързо с подсъзнателното "Дано никога не ми се случи подобно нещо"
 Има си отделен форум, но за мен любовта и семейството съществуват по-ярко в ума на
човек и след това в чисто практически смисъл-заради това мисля темата е за тук.
 Загубата на любимия човек предполага ли другия от любов да се откаже самоволно от бъдещо щастие, дори мислено такова?
 Тя е млада,с малки деца, с хубава професия но остана сама. говорила съм с нея. Не иска друг човек. Справя се сама и с всичко. И в бъдещето отново се вижда сама. Животът си е изцяло неин, коя съм аз че да давам житейски съвети...
 Другата също е млада. Загуби го и след няколко месеца започна живота си с друг човек.Там признавам, не успях да го асимилирам.Стори ми се някак цинично бързо.
 Примерите са само за да маркирам двата крайни варианти, а не за да се разсъждава по тях *за което дори бих помолила*
 Казват човек трябвало да обича първо себе си, поне тук съм го изчела стотици пъти.
Смелост е да продължиш напред или да зачеркнеш себе си?
Дори мисля подходящата дума не е смелост, а друга....

# 1
Подходящата дума е ПРОДЪЛЖАВА ,а как .... всеки сам решава.

# 2
  • BG
Точно върху това разсъждавах вчера, четейки за покойния Иван Станчев и съпругата му, която 5 години след кончината му вече имала друг човек до себе си. Чудех се, ако недай си Боже, ми се случи, дали изобщо някога ще заменя любимия си в дома и леглото си, за сърцето няма да говорим....Въпрос на възприятия, характер, сила на чувствата, праг на тъгата ( доколко можеш да я потиснеш ), много неща. Знам за жени, след месеци до година вече обзавели се с нов мъж, знам и за такива, цял живот избрали да останат сами. От опита си на загубила баща наскоро, не си представям да мога да го заменя с друг човек. Предполагам, че е подобно и с любим, който си обичал силно. Не трябва обаче да се заричаме как бихме постъпили, човек не познава себе си. Смелост е изобщо да се изправиш след подобен удар, особено когато има и деца, а по-нататък кой ли може да каже как ще те изненада животът и сърцето ти!

# 3
Аз па съм мислил същото,за родители които за загубили децата си.Как намират сили да продължат напред?Как намират сила да погалят чуждо дете?Как намират сила да се усмихват?Изобщо..Откъде тая воля за живот?
Не знам дали обичаме себе си,повече от другите...Но явно всички сме подвластни на импулса който ни кара да живеем..
Няма значение,кой,как..Просто всеки продължава,както може

# 4
Нека не намесваме децата, моля.

# 5
Еврейска поговорка: болката от загубата на съпруг е като удар по лакътя, боли много, но за кратко.

Познавам жена, загубила мъжа си на 26. Буквално е жива погребана и тя. Това е грях срещу живота...

Разбирам самотата, но ако събитието те е вкарало в друг начин на мислене и осъзнаване и
връзките са останали зад теб- ама единствени хора няма.

# 6
  • София
Инстинкти с различни вариации в живота. За някои жени не е точно жертва да не се омъжат отново, а естествено продължение на нещата, защото предполагат, че е напълно възможно новият мъж да не се държи добре и да не може да бъде баща на децата й. Могат да си имат някакви сексуални връзки, но така и не довеждат пастрок. Други смятат, че децата трябва да имат баща, и бързат да намерят такъв, къде от материални, къде от възпитателни съображения. А трети просто не могат да живеят без мъж и дето се вика, гробът още не е слегнал, а те вече са с нов мъж, че и бременни от него. Явно всеки сам намира формулата за собствения си живот.

# 7
Andariel, толкова си здраво стъпила на земята че понякога точно ти ме оставяш в недоумение за самата мен-колко всъщност хвърча и съм....уф

Зная че хората и съдбите са различни. Дори и в неприятните части на живота всеки се поставя на нечие място и мисли какво би направил той. И без да конкретизирам аз за себе си зная ако живота ми поднесе това как бих постъпила, предполагам всеки друг също...

# 8
Майка ми е останала вдовица на 25 години. Четири години по-късно е била омъжена с дете. Не бих обвинила човек в това че продължава да живее, дори и че изтласква от ежедневието си болката си в даден момент, не се сеща за нея постоянно и с онази острота, с която я е изпитвал първоначално.
Времето лекува. Носи и мъдрост.
Никой не е незаменим. Мъртвият си е мъртъв.
И това че вдовец има нов партньор в живота си, родители, загубили детето си, продължават напред и имат други деца, не означава, че са забравили, че не обичат мъртвия вече, а просто, че са се научили да живеят с болката, станали са сякаш резистентни към нея.

# 9
     Всеки случай, ако аз се спомина рано, бих предпочела мъжът ми да не остава сам. Другото предпочитам да не го мисля.

# 10
аз за себе си зная ако живота ми поднесе това как бих постъпила, предполагам всеки друг също...

Аз не знам.
Баща ми от малка ми повтаря и се опитва да ме научи, че смъртта е естествения свършек на живота, че не може да се избегне, че живите се вкарват в дупки до голяма степен заради собствения си егоизъм и болка (защо Ме остави, какво ще правя АЗ сега, как АЗ да продължа да живея) и т.н Думите му винаги са ми звучали разумно, а съветите му - трудни за изпълнение. Да, сигурно човек се научава да живее с болката, но колкото и да ми се иска, ми е трудно да се подготвя за нея. Така че, не, нямам никаква представа как бих постъпила ако живота ми поднесе това, надявам се само да съм достатъчно силна.

# 11
  • Бургас
Зависи от много неща. Ако бракът е бил нещастен, жената и без това се е чувствала потисната, едва ли и ще страда много.  Confused Както има и хора, които просто не могат да бъдат сами и затова бързо след загубата намират "утешение".
Но пък ако всичко е било ок и мъжът до нея е бил всичко за нея, загубата му е твърде вероятно да я срине: ако изобщо успее да продължи да живее нормално, най-вероятно наистина ще остане сама по собствен избор.
Има и друго - ако мъжът е бил наистина качествен (правил я е щастлива, бил е опора във всичко), много трудно някой друг ще достигне летвата просто. Тя винаги ще сравнява и ще е в полза на починалия. Съответно също много малко вероятно е да направи компромис, само за да не бъде сама.
Между другото, самотата си има своите предимства, но не е за всеки.

# 12
Kasidy ,

Само за случаи с починал ли е темата ?
И защо мислиш , че тази жена , която е избрала да живее сама е зачекнала себе си ?

Питам , защото аз също съм избрала да живея сама , но не мисля , че съм зачеркнала себе си .
Напротив , правя го заради себе си ! Така ми харесва , така ми е спокойно .

Да знам де , така ли мислят хората , че ако си без партньор , значи си се зачеркнал ?

# 13
  • Пловдив / София
Не мога да говоря със сигурност какво изпитват хората, които са загубили партньор заради смърт.
Но не мисля, че е грях да се омъжиш отново. Все пак никой не иска да остане сам до края на живота си. Особено, ако тази трагедия му се е случила на млади години. Естественото чов. поведение е да се сдружава и да търси сродна душа.
Пък и аз вярвам за всеки от нас няма само по един потенциален партньор, с когото да сме щастливи.
Просто приемаш болката и загубата и решаваш да продължиш напред.

# 14
  • с/у ОколоМръсТното
"Живи погребани" и "весели вдовици" е имало и ще има...
Но кои сме ние, за да ги съдим/ одумваме.

... само трябва да приемем тяхното решение.

Общи условия

Активация на акаунт