Прошката???

• 14 366
  • 106
  •   1
Отговори
# 90
съвсем скоро четох нещо за прошката- че като задържаш обидата и отказваш да простиш, вредиш на себе си. интересно ми стана и се замислих дали наистина е така. след това набързо реших да простя за нещо, което вече ме яде повече от месец и засега наистина се чувствам по-добре. май няма да е лошо да превърна това в практика Simple Smile

Много е вярно това предвид месеците, които аз преживявам....опитвам се но обидта е май по-голяма от възможностите на душата ми да прости и на мозъка ми да забрави. И така май стигнах края....на всичко.

# 91
Добре де, как така щраквате с пръсти, хоп, прощавам ти и край. Вече се чувстваме по-добре, всичко е забравено...
Не го мога това. Мога да продължа, мога да си затварям очите, ама от време на време онова вътрешно чувство си ме яде.

# 92
  • София
Прощавала съм на хора,които са преобръщали живота ми,с течение на времето си давам сметка,че те не значат нищо за мен,и е лесно да им простя,особено когато не ги виждам.Как да простя на човек обаче,който ми се налага да виждам поне веднъж месечно,и който не харесвам особено?

# 93
Много търпя, много преглъщам, много стискам очи и обръщам глава, но кажа ли Край, край е и толкова, не прощавам на хора, които са ме наранили.

# 94
  • Burgas
Добре де, как така щраквате с пръсти, хоп, прощавам ти и край. Вече се чувстваме по-добре, всичко е забравено...
Не го мога това. Мога да продължа, мога да си затварям очите, ама от време на време онова вътрешно чувство си ме яде.
Когато простиш не винаги значи, че забравяш....
Прощаваш за да се опиташ да забравиш....
А дали ще забравиш това зависи от човека на който си простил.
Това е мойта гледна точка.

# 95
Много често успяваме да простим тогава, когато разберем гледната точка на другия и си дадем сметка, че той/тя не ни е наранил нарочно.

Не съм злопаметна. Не мога да се сърдя. Прощавам лесно. За някои хора, обаче прошката ми стига само до там: да освободя сърцето си. Ако благодарение на случилото се съм се уверила, че въпросният човек няма душевна плътност, просто започвам да го игнорирам.

# 96
За мен е трудно да прощавам. Може би с времето, като преминат негативните чувства някак си от самосебе си се случва.

# 97
Много често успяваме да простим тогава, когато разберем гледната точка на другия и си дадем сметка, че той/тя не ни е наранил нарочно.
Точно това е прошка!
Всичко друго само го наричаме прошка,а всъщност е повод за натякване и ултиматуми.
Какво значи "сега ще ти простя,обаче ако се повтори..."

# 98
Значи именно това. Че сега си затварям очите, но нещото ако се случи отново, то значи, че човекът, който ме е наранил изобщо не го е еня, че ми причинява за втори път такива негативни емоции. А щом не го е еня, аз си тръгвам.

# 99
  Не прощавам ! Simple Smile Но силно оценявам ,когато човек носи отговорност за думите и постъпките си. Peace

Не моля за прошка . Като съм сгрешила признавам грешката и признавам правото на другия да ми бъде обиден .
  С две думи : поемам отговорност и аз .  Peace (или поне се опитвам Simple Smile )

Не обичам увъртания от сорта "не сте ме разбрали!",  "друго имах предвид" и т.н.  при пълна невъзможност да си представиш позицията точно и ясно . Защото "точно и ясно" най-напред означава да не лъжеш  самия себе си !

Да не лъжеш себе си е най-трудното .  Wink Но кой си дава сметка ? Simple Smile

# 100
прошка и обвинение не вървят заедно.
за да простиш, трябва да си спрял да обвиняваш!

иначе много зависи от това, на кого прощаваш, защото много, ама много често, това което ти се казва се разминава с това, което се мисли.

важно е и защо прощаваш, защото, ако е за "ти си....., а виж аз колко съм благороден" е не става.

иначе, всяко търпение има своите граници, на някого може да е огромно, но в даден момент се изчерпва.

# 101
Прошката е акт с вътрешна насоченост!Наете ли колко ме е еня за некой дето съм го"наранил"?Че да се оправя бе..Аз нали си спя спокойно..А оня дето го яде обидата,да му мисли..Ако иска да му е леко на душата,да прощава..Ако му е кеф да го разяждат отвътре обидата и огорчението..Ми,че нека си се сърди..Лошо нема.Тва си е неговият филм,все пак..Кой съм аз,че да му го режисирам?
Така де..И прошката и обидата касаят само този дето ги чувства.
п.п.Тва да таиш обида и болка,е като да си трупаш скелети в гардероба..Няма лошо..Ама в един момент,не ти остава място за другия багаж..

# 102
Миналата година ми беше много тежка и доста огорчения преживях. Бях обидена на няколко човека. На Сирни Заговезни си простихме взаимно с всички тях и като че ли се поуспокоих. И само два дни по-късно, една от тези жени пак ме жегна жестоко...и пак ми стана обидно. И понеже съм много прям човек й казах " Извинявай, но ми стана много неприятно от думите ти" и тя " Оооо, ама аз се пошегувах". Ей това не го разбирам, жегваш човека за нещо, от което знаеш, че ще го заболи, ама шега било...Разбира се, аз не тая лоши чувства към тези хора, просто ми е горчиво и тъжно.

# 103
  Там е въпросът ...Какво точно правим на прошката ? Наистина ли съжаляваме за това ,че сме наранили някой ? Или ..... Какво правим ?

"Свиня съм си , ама вземи че ме прости ! "

Велико е ! Моля за прошка ! Оценете ме ! Няма значение какви свинщини върша , по-важното е вие да не ми се сърдите !  Naughty Сърдите ли ми се ? Ау! Това е лошо! Човек трябва да прощава !  Crossing Arms
     Mr. Green
      Cry

Да прощава?  или ... Да знае на какво e способен еди кой си и да си има едно на ум за същия (на който изобщо не му пука за стореното ) ?

Какво означава да простиш ?
    Да се държиш с човека така ,все -едно никога не е освинвал битието ти ?
    Ще има ли печеливши след такава прошка ?
    Няма !
    Лицемерната свиня ,молеща за прошка, ще си остане свиня !
    А този ,дето й е простил ,винаги ще е пострадал .....

Всъщност ..... Християнството въспява страданието !  Rolling Eyes
    Какво ни остава .....   33uu

Мислене . Много мислене ...... Thinking

"Съжалявам ,сгрешил съм !Имаш право да ми се сърдиш!  " не ви ли звучи по-истински от повелителното "Извинявай !" или " Прости ми !"

Разсъждавам си ......  Hug

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 04:25 от Селма

# 104
За мен прошката е да можете да продължите напред без нещото да стои между вас. Когато се надявам някой да ми прости, самата ми надежда за това означава, че съм осъзнала грешката си и няма да я повторя...когато няма прошка, сякаш ме наказват отново и отново за едно и също нещо...

Общи условия

Активация на акаунт