Лъчист или електрически конвектор?

• 71 117
  • 156
  •   1
Отговори
Здравейте, много ще се радвам ако някой може да ми даде съвет. Искаме да си купим нов отоплителен уред, защото миналата година сметките ни бяха убийствени, а ни беше студено. Не искаме климатик, защото сме на квартира, а и не е любимия ни уред. Ще отопляваме голям хол от старите панелки, няма изолация, дървена дограма, вътрешен (но с тераса), пода е дървен - дюшеме. И двамата сме по цял ден на работа - с малко дете сме, което е на градина (взимат го бабите).
Искаме да си вземем от новите лъчисти конвектори, заради функцията им да топлят не само въздуха, но тялото и самите предмети в стаята. Но инвестицията не е малка и се страхуваме да не се окаже, че ще вземем скъп уред с надеждата да икономисаме ток, а да се окаже, че пак ще имаме огромни сметки. Аз съм от Бургас и тук най-евтиния е ок. 500 лв.
Другият вариант е да си купим електрически конвектор - френски или норвежки.

Ако някой има наблюдения кой е по-добрия вариант, ще се радвам да сподели мнение. Някой ползвал ли е уред с инфрачервено отопление и ако да - според Вас заслужава ли си тази инвестиция?

Благодаря предварително на всички за помощта  bouquet

# 1
Здравейте, много ще се радвам ако някой може да ми даде съвет. Искаме да си купим нов отоплителен уред, защото миналата година сметките ни бяха убийствени, а ни беше студено. Не искаме климатик, защото сме на квартира, а и не е любимия ни уред. Ще отопляваме голям хол от старите панелки, няма изолация, дървена дограма, вътрешен (но с тераса), пода е дървен - дюшеме. И двамата сме по цял ден на работа - с малко дете сме, което е на градина (взимат го бабите).
Искаме да си вземем от новите лъчисти конвектори, заради функцията им да топлят не само въздуха, но тялото и самите предмети в стаята. Но инвестицията не е малка и се страхуваме да не се окаже, че ще вземем скъп уред с надеждата да икономисаме ток, а да се окаже, че пак ще имаме огромни сметки. Аз съм от Бургас и тук най-евтиния е ок. 500 лв.
Другият вариант е да си купим електрически конвектор - френски или норвежки.

Ако някой има наблюдения кой е по-добрия вариант, ще се радвам да сподели мнение. Някой ползвал ли е уред с инфрачервено отопление и ако да - според Вас заслужава ли си тази инвестиция?

Благодаря предварително на всички за помощта  bouquet

Нищо няма да икономисаш, колкото и да е скъп уреда. Ще харчи колкото най-обикновена духалка или маслен радиатор.
Ако искаш икономия - климатик.

# 2
  • В центъра на моретата
Лъчистото отопление излиза по икономично от френските и норвежките радиатори. Имала съм и от двата вида уреди и до този извод стигнах. В новото жилище, което си правим сложихме климатици навсякъде и ще купуваме лъчисти панели. В този сайт ги гледахме, ама още не сме ходили да ги видим на живо - http://www.el-otoplenie.com/luchisto-otoplenie

# 3
Лъчистото отопление излиза по икономично от френските и норвежките радиатори. Имала съм и от двата вида уреди и до този извод стигнах. В новото жилище, което си правим сложихме климатици навсякъде и ще купуваме лъчисти панели. В този сайт ги гледахме, ама още не сме ходили да ги видим на живо - http://www.el-otoplenie.com/luchisto-otoplenie

Да, и аз разговарях с тази фирма. Той каза, че когато апартаментът не е изолиран, няма да има много голяма разлика в отоплението и в икономията на ток. Аз съм повече за инфрачервеното отопление и заради по-здравословния аспект. Но някъде четох постове на хора, които казват, че след като са си взели такива уреди, сметките им сериозно са се повишили и аз много се опасявам и с нас да не се случи така. По принцип мъжът ми е повече за електрически конвектор, заради доста по-ниската цена и ако се развие подобен сценарий ще ме  #2gunfire

# 4

Ох, това сме го коментирали многократно.

Всяко отопление е ИЧ, а също и лъчисто! Дори и печката с дърва и въглища.

Искат с тези думички да омаят нещастния потребител и да му вземат куп пари. Вижте по-назад другите теми. Там обясних и откъде може да дойде икономията, ако въобще се стигне до такава.

# 5

Ох, това сме го коментирали многократно.

Всяко отопление е ИЧ, а също и лъчисто! Дори и печката с дърва и въглища.

Искат с тези думички да омаят нещастния потребител и да му вземат куп пари. Вижте по-назад другите теми. Там обясних и откъде може да дойде икономията, ако въобще се стигне до такава.

За съжаление не намирам темата. Може ли да ми кажете как се казва? Мерси  Simple Smile

# 6
# 7

Благодаря за помощта. Явно доста подвеждат хората с информацията. Само едно не мога да разбера - защо се твърди, че тези уреди топлят предметите в стаята и човешкото тяло, а останалите - въздуха. Явно топлината, която е излъчват е една и съща. Дизайна на Aitrlec на лъчистия конвектор (както го описват) е по-кофти от електрическия, а цената е 2 пъти и повече по-висока. А единствената причина за тази разлика в цените е вида на излъчваната топлина, която явно е една и съща. Или се разчита на наивността на хора като мен или има нещо, което аз не мога да схвана.  newsm78 Но аз не съм компетентна и не искам да звуча глупаво - физиката ми беше един от най-слабите предмети  Embarassed

Както и да е - с мъжа ми взехме снощи решение, че няма да рискуваме с толкова скъп уред. Ще натоварим прекалено много бюджета с покупката на нещо, за което се колебаем. За другата зима ще решаваме пак - имаме още една бъгава конвекторна печка Теси, от която трябва да се отървем догодина, която сега ще ползваме в спалнята (тя се топли само вечер за много кратко)

Спряхме се на електрически конвектор 2000 w - да е достатъчно мощен, за да затопля бързо помещението, с електронен термостат. Засега сме се спрели на марката Airlec,  но приемам и други предложения за марки.

Vl - още един път благодаря за разяснения и информацията.

# 8
Разчитат на незнанието и на наивността на хората. Затова пишат такива глупости. Не се топлел въздухът, а предметите. За да бъде така, във всеки предмет в стаята трябва да има реотан! Дори така да беше, с какво ще ни помогне?
Сигурно сте забелязали в другите теми колко са безочливи някои от тях и как искат да внушат, че всички, които пишат тук са некомпетентни и без да се опита не може да се разбере ефективността. Обаче науката отдавна е казала своята дума по въпроса. На мен са ми дали диплома да уча другите на тези неща. Изказаха се и други знаещи. Вероятно сте ги забелязали. Но за съжаление те не преобладават.
Правилно сте забелязали, че е важно количеството топлина. Аз го дадох с неговата формула. За да бъде то по-голямо, е необходима по-голяма консумация на ел.енергия.
Сега с напредъка на технологиите може да се появи и възможност чрез нашия мобилен телефон да включваме отоплителните уреди преди да сме се прибрали вкъщи, за да бъде помещението затоплено, когато се приберем. Както и да настройваме включването и изключването почасово. Например някой час преди да се събудим да изключи, защото през деня не ни е необходимо.

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 13:23 от vl

# 9
Хората отчаяно се опитват да намерят начин да плащат по-малки сметки и започват да вярват и на невъзможното. Признавам си, че и аз съм така понякога. Но трябва да сме 'подозрителни', за да не се окажем подлъгани след това.

Истината е, че ако не ти е с изолация апартамента и то с качествена и се топлиш на ток, няма как да плащаш малки сметки. Аз съм се примирала. Въпросът е поне да ти е топло. А ние миналата зима, плащахме големи сметки, а ни беше студено. Но наистина уредите, с които се отоплявахме бяха остарели и не работеха както в началото. Аз лично най-много предпочитам отоплението на дърва - страхотно е. Усещането на горящия огън дава невероятно чувство на спокойствие и комфорт. Но за квартира не е много подходящо.

# 10
Климатик е истината много хора вече разбраха, че по удобно,евтино,практично от отопление на климатик няма.Конвекторите не преобразуват енергията тоест колкото консумират толкова отдават и идват едни дебели сметки за ток след това.При климатиците има преобразуване на енергията консумират много по-малко от колкото отдават.Различните климатици имат различен COP-коефициент на трансформация така, че няма нужда да плащате големи сметки за ток.Приличен климатик за отопление може да се намери за 1200-1600лв който да отоплява без проблеми до -20C.

http://-spam160-/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8 … %D0%B8%D1%8F-lsr/

# 11
Аз като една жена, която не разбира от техника, ще ви кажа какво съм установила, а всеки да си направи сметката.

Отоплявали сме се с почти всичко, с което се отопляват хората у нас. Най-студено ни беше с газова печка, а най-топло с дърва.  Конвектори сме нямали...  От 5 години сме само с лъчисто отопление. Преди него, в стария апартамент бяхме с инверторни климатици. Апартаментите са еднаква големина на стаите, еднакви прозорци и нямат изолация. Така че ще напиша какво съм констатирала, като сравнявам едното с другото. Лъчистото ни не е от най-скъпото. Дори, може да се каже, че е от евтините- Аплимо.
Когато захладнее се включват(и преди с климатиците и сега с лъчистото) и се изключват, чак на пролет, когато се затопли.
Първо сметките ми са едни и същи, от което си правя извода, че с лъчистото е мъничко по-евтино, заради повишилите се цени на тока.
Когато отворя да се проветрява, след затварянето стаята се стопля в пъти по-бързо с лъчистото.
Няма го този шум, дори и слаб от климатиците.
Няколко пъти заради ниските температури имахме проблеми с климатиците.
Няколко пъти се е случвало да спира тока. Когато бяхме с климатиците веднага става студено, а с лъчистото температурата в стаите пада постепенно и бавно.

# 12
Аз като една жена, която не разбира от техника, ще ви кажа какво съм установила, а всеки да си направи сметката.

Отоплявали сме се с почти всичко, с което се отопляват хората у нас. Най-студено ни беше с газова печка, а най-топло с дърва.  Конвектори сме нямали...  От 5 години сме само с лъчисто отопление. Преди него, в стария апартамент бяхме с инверторни климатици. Апартаментите са еднаква големина на стаите, еднакви прозорци и нямат изолация. Така че ще напиша какво съм констатирала, като сравнявам едното с другото. Лъчистото ни не е от най-скъпото. Дори, може да се каже, че е от евтините- Аплимо.
Когато захладнее се включват(и преди с климатиците и сега с лъчистото) и се изключват, чак на пролет, когато се затопли.
Първо сметките ми са едни и същи, от което си правя извода, че с лъчистото е мъничко по-евтино, заради повишилите се цени на тока.
Когато отворя да се проветрява, след затварянето стаята се стопля в пъти по-бързо с лъчистото.
Няма го този шум, дори и слаб от климатиците.
Няколко пъти заради ниските температури имахме проблеми с климатиците.
Няколко пъти се е случвало да спира тока. Когато бяхме с климатиците веднага става студено, а с лъчистото температурата в стаите пада постепенно и бавно.

Можеш ли да дадеш линк на лъчистите ти отоплители да видя за какво става въпрос.
Нещо не ми се връзва с инверторните климатици и лъчистото еднакви сметки сигурно си ползвала евтини китайски инвертори.

# 13
Когато потърсих сайта се оказа, че е имало подобни теми преди.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=233707
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450768

Ето това представляват:
http://www.el-otoplenie.com/luchisto-otoplenie/cosmos-3d

Купихме ги тогава от Ритони.

Ето това май е сайта: http://www.applimo.fr/pages/domestique.php?nom=Stellio%20SAS
Въпреки, че нашите не са с тези чертички отгоре.

# 14

Ашколсун!!!       bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт