Лъчист или електрически конвектор?

• 71 109
  • 156
  •   1
Отговори
# 150
Понякой път успяваш да спестиш от отопление, защото дървата са евтини, но ако си на бойлер да ти топли водата, сметките могат да са доста големи с нашите нужди. Котелите, които топлят вода и тя минава в радиатори и се ползва и за къпане са добър вариант за къщи и големи площи. Имам приятел, който отоплява такава къща по този начин и знам, че си навива алармата за 3.00 или 4.00 часа през нощта, за да става и да слага дърва. Иначе всичко изстива  и няма топла вода. А количеството дърва, което хаби е огромно. Ще си направя труда да го попитам колко му струва един отоплителен сезон. Но занимавката му е огромна. Аз ходя в неговата къща да почивам, а го виждам той как по цял ден само с дърва се занимава.

За къща, която отопляваш на локално парно, е безумство да НЕ включиш и система за подгряване на топла вода. Вярно, всяко нещо оскъпява и без това не евтините инсталации, но кеф цена няма, или как беше там. Абе като знаеш, че го правиш за себе си и семейството си, и когато нещата са мислени още от рано, всичко поетапно си идва на място.

За да не ти се налага да ставаш наистина в ранни зори за да зареждаш котела, има едни елементи, викат им буфери. Действат подобно на акумулираща печка. На практика са нещо като много добре изолирани бидони/варели с вода, част от целия отоплителен контур, и като спре котела да грее, автоматиката затваря и отваря разни клапани, и в системата продължава да циркулира топла вода. Колко време може да топли- зависи от обема им, колко ти е голям обема, който отопляваш и пр. При нас ги сложихме на втората година, защото са скъпи, и всичките джуджавки покрай тях също. Но пак казвам- системата по начало беше проектирана на модулен принцип, с възможности за upgrade. И ние обмисляме да сложим слънчеви колектори, и да решим и проблема с топлата вода през лятото.

Количеството дърва- за тежката зима 2011/2012 бях купил 10 кубика, около 1.5 куб.м  ми останаха за следващата зима. 2012/2013 - докупих още 6 кубика, точно ми стигнаха Вярно, има си хамалогия и логистика, но като сметна, че в предни години на месец съм плащал по 300-600 лева само за ток (отопление, топла вода, и всички др. битови нужни), а сега за цял сезон топлото ми е за колкото намеря дървата, плюс съвсем приемлива сметка за ток- с много зор покрай празниците декември месец докарахме 98 лева, не можахме да направим 100... Това си говорихме с жената, че от спестените пари (ако сравняваме с други години) можем да наемем един параджия, който да поеме обслужването на котела, и пак ще останат доста пари. За сега като че ли не ни тежи толкова много хамалогията с дървата, аз си ги поръчвам направо нарязани с определена дължина, да влизат колкото трябва в горивната камера, много рядко цепя или режа. Докарват ми ги с камион, "носят" си и мотокар, и направо от камиона палетата както са "на кубици" ги редят в "склада".

# 151
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, но си в къща. Имаш място за големи котели, инсталации, ъпгрейд, склад за дърва и място да ги режеш, ако ти потрябва. И всъщност ти с къща нямаш друг вариант за отопление - с всеки друг начин ще фалираш жестоко. Твоят вариант е неприложим в апартамент, дори с квадратура от 150 кв. м, а масово апартаментите в София са по-малки. Ако разполагаш с апартамент над 200 кв. м, едва ли сметката за ток ще ти е проблем и ще се занимаваш с котели. В апартамент в Лозенец, с малко мазе и без асансьор е абсурд да се ангажираш с дърва. В единия ни апартамент отопляваме с котел на ток и система от радиатори и тръби с топла вода, сметките са по около 300 лв за ток, но в това число влиза и апаратура, осветление. Котелът е съвсем малък, монтиран до външната врата. Само че отопляваме единия етаж от мезонета, вторият не се ползва. Така че това е за квадратура от около 80 кв. м долу. Няма идеален вариант - да ти е евтино, да не се занимаваш, да ти е много топло и удобно за употреба. Всяко нещо си струва пари, а пък най-много пари струва кефът  Mr. Green

# 152
Искам да попитам скоро си купих ме конвектор с лъчисто отопление . Как мога да го използвам в пълната му сила. Как да отоплява стаята . Става въпрос за марка tesy

# 153
Срещнах този термин инфрачервено отопление и порових в нета за да видя "кво  е туй животно и има ли то почва у нас".

От сърце признавам, че това е най-лобистката тема, четена от мен в нета някога. Начело с Еличка, ВЛ и др. доста лобисти са писали в тази тема.
Изобщо от въпрос с конкретно питане и съвет се е превърнала в отявлена и отвращаваща реклама - всеки който не не го харесва и прост глупак, а Джаул-Ленц, Айнщайн, Бернули, Клапейрон и т.н. са прости идиоти, писали съчинения по картинка в свободното си време. С дена дума "търговците знаят всичко".
Съгласен съм, че чувстовото за комфорт е уют е субективно и там няма формули, закони и правила, които да кажат кой крив и кой прав. Физиката обаче си е физика и няма как да бъде оборена.

Тук се отричат физични закони в името на лобито.
В една тема бях видях дори и снимките с термометъра, който мери температура от разстояния. Такъв се намира във всеки дом, нали? Отделно, че 80% от мненията бяха на хора с по едно мнение, регистрирани точно в датата на пускане на мнението. Вече и във форумите, човек не може да получи обективен съвет заради такива екземпляри.

Всяка една стая с обем Х има нужда от енегрия У за да достигне до температура Т.
Тази енергия/ток независимо дали идва от духалка, конвектор или такъв ИЧ радиатор е една, т.е. цената на отоплението е една - всичко друго е маркетингов трик(а не е като да не съм се парил и аз от такива, за това вече чета и мисля).

Или един нагледен пример:
В една бутилка с обем 3 литра дали ще се пълни през обикновена селска чешма с прост гумен маркуч или от позлатена батерия с платинени кранчета през финна пластична тръбичка от поликарбонатни платна, които създават невероятно чуство на мекота при допир обемът си е все 3 литра и цената на водата си е една и съща. Същото е и с една студена стая, която искаме да стоплим - стаята е буркана, температурата е водата, чешмата е уреда.

Всичко друго са празни приказки.

Трудно ми е да повярвам, че пиша в този форум на не много нова тема.
Просто не се сдържах!
Надявам се все пак всеки да мисли с главата си преди да купува подобни работи.
А като гледам как се отричат физини закони няма да се учудя утре да се отрече и гравитацията в името на печалбата.
Поредното доказателство за безкрупулноста на днешне търговци, които са готови да ни лъжат как ли не и какво ли не, къде ли не - в серзиви, магазини и форуми дори в името на печалбата.

# 154
  • София
Интересно как тогава на хората като се отопляват с един уред сметката е една, а като минат на друг за същата стая/жилище, изведнъж сметката се променя...(нагоре или надолу).

# 155
Разликата е само между духалка/конвектор/ИР/маслен радиатор от една страна и от друга климатик. Това е нормално обаче, тъй като климатика има съвсем друг принцип на действие, както и термопомпата.
Всички останали разлики в сметките се дължат на болни мозъци, самовнушения и различни ВЪНШНИ температури.

# 156
При климатик от 50 и климатик от 200 лева, с еднаква мощност, да не би да няма разлика в цената, която плащаш в края на месеца? И в топлото, което получаваш?

Общи условия

Активация на акаунт