Лъчист или електрически конвектор?

• 71 075
  • 156
  •   1
Отговори
# 120
Относно инфрачервеното отопление и човешкото здраве: Три вида са ИЧ лъченията - А, В, С. Като С-то е напълно безопасно (другите два вида не са, а А-то си е направо вредно) и именно с С-лъчи излъчват отоплителните панели. Всъщност това показва дължината на вълната. Ако имате притеснения, все пак, изисквайте сертификати за безопасност и качество от търговците, те (ние) са длъжни да ви ги представят. За бебенцата - моята информация е, че се ползва такова отопление в кувьози, и след бегло търсене в нета, открих фирма, която произвежда такива кувьози. Те поне, подлежат на много строг контрол. Разбирам, че думичката инфрачервено отопление е смущаваща на първо четене, но ако се замислим, живият огън грее така и това е първият вид отопление открит от човека, така че "новото е добре забравено старо", тук важи в пълна сила Simple Smile

..........................

smile3501 smile3501
...А колко дразнещо ми е на мен, като се има в предвид че всеки ден работя с инфрачервени лампи и лекуваме толкова хора с тях, и изведнъж някой ей така да ми изтърси, цитирам ''Не зная да има ИЧ нагревки в болниците. Има УВ, ВЧ, СВЧ, магнит, ултразвук, бипулсатор, интерференти токове. ИЧ можем да си направим в къщи с нощна лампа и на печката.'' . Ами например тези физиотерапевтични процедури, не са нагревки, нагревки се правят с инфрачервена лампа, или лампа солукс със син филтър. (УВ и бипулсара, не се водят нагревки). УВ - ултрa виолетови лъчи, ВЧ - високочестотни токове, СВЧ - средночестотни токове (пропусна СМТ между другото), Бипулсар - видими лъчи, но почакай, всички тези апарати са с температура по висока от нулата, значи просто да ги наречем ИЧ излъчватели   Joy JoyJoy . Инфра червените лъчи се използват в медицината именно заради по голямата си дълбочина на проникване в тъканите, так те достигат до по дълбоко разположени органи и ги затоплят, като по този начин подобряват микроциркулацията.и тнт. Както и да е, не искам да се заяждам а да споделя своя опит, нали все пак за това са форумите. До сега съм се отоплявал с какво ли не, с нафта, дърва, конвектори, маслени радиатори духалки, чилъри и мога да ви кажа че най- доволен съм от акумулиращата печка, верно грозна е, стара е, но друга като нея няма, а като я комбинираш с регулиращо устройство става ненадмината. Ако искате вярвайте, но до сега с нея, в най- големите студове, в неизолиран апартамент, повече от 100 лв. не съм плащал за ток, а отоплявам 2 стай (преходни хол и спалня). Само че приятелката ми се нанесе вкъщи, а тя е по зиморничева, и затова си търся нещо за подпомагане и се двоумях между лъчист и обикновен конвектор, но като гледам ще е лъчист.
ПП моята акумулираща е Изгрев, другите (ела) не са толкова добри, но един приятел си взе преди няколко години някаква нова акумулираща, която е много по малка и по красива, а е също толкова ефективна. Ако ви кажа че при - 12 градуса сме отваряли прозорци. Номера е само да нагласите устройството да включва на нощна 7 часа и 1 час на дневна към 17 ч. да поддържа t. (за гледане на деца е идеална, по цял ден е топло).

Последна редакция: сб, 23 ное 2013, 19:17 от Tatti

# 121
още една задачка :

Интересно ми е дали при еднакви абсолютни условия -
стая 0 градуса целзиеви да речем 20кв.М
затопляме я за 15 мин. в единия случай с
- печка 2 реотана = 2 кв. постоянна работа 15 мин.
- климатик = 2кв. и постоянна работа 15мин.
Дали в края на тези 15 мин. термометъра в помещението ще показва еднакви градуси ???

би трябвали двата уреда да са изгорили 1/4 от 2 кв.

# 122
Такаа. Взех си лъчист конвектор, от не много скъпите и впечатленията ми са положителни. Вярно е което казват че топли равномерно и с плътна и приятна топлина. Моят е 1500 W, но в момента работи на 300 W и си хода в къщи по тениска (а на вън си е студено). Ще видим как ще се представи на минусови температури, но както казах преди, при такива ще е като допълнително отопление.
Харесва ми това че въздухът е свеж и топли добре при ниска консумация.
За тези който не са разбрали, лъчисто отопление е такова което затопля околната среда и предметите посредством дълги инфрачервени лъчи. Дългите лъчи са от спектъра близък до микровълновите, а късите инфрачервени лъчи, който отделят всички останали отоплителни уреди, са от спектъра близък до видимите лъчи. Разликата между дългите и късите ИЧ лъчи е естествено в дължината. Късите лъчи излъчвани от, да речем реотанова печка, заедно с видимите лъчи, затоплят въздуха, а той затопля нас, на този принцип са електрическите конвектори, но те не са ич конвектори, защото ни затоплят посредством конвекцията на въздуха, а не директно чрез късите ич лъчи, който биха ни изгорили ако ни въздействаха пряко. Лъчистите радиатори са печки на платков принцип, много подобни на едновремешните платкови радиатори. В основата седи платка, направена от такъв материал, който при нагряване излъчва дълги ич лъчи, подобни на тези излъчвани от слънцето и от човешкото тяло. Тези радиатори ни топлят директно със самите лъчи и за това топлината се усеща като от слънце. Дългите лъчи, не само че не са вредни, но и са полезни и се използват в медицината, най - често във физиотерапията, заради дълбочината си на проникване и лечебния ефект който оказват върху всички системи в организма. От години даже има и ич сауни, който са за предпочитане пред обикновените (всичко това ви го казвам за да не се плашите от понятието ''лъчист" и тнт,). Въобще, дългите лъчи са по- слабо топлинни от късите, но с голяма дълбочина на проникване и голям обхват и това ги прави по икономични. Обикновените конвектори също топлят добре, само дето като се спрат и бързо изстива стаята и топлият въздух върви на горе където не ти трябва. А разликата между лъчист радиатор и лъчист конвектор е, че радиатора е само платковата (излъчващата част), а конвектора е покрит с алуминиева (най-често мрежеста) обвивка. Причината за това е, че алуминия е един от малкото метали който отразяват ич лъчи. Отразявайки част от лъчите обратно към вътрешността на кутията, се загрява въздуха в нея и се получава конвекция, която разбира се не може да се сравнява с тази от обикновен конвектор, но все пак е нещо.
Дано да съм бил полезен на някои в тази пълна с противоречиви мнения тема. bowuu

# 123
 smile3501 smile3501 smile3501

smile3514 smile3514 smile3514

Профил: tothor.d   Картинка/Текст
Име:   tothor.d
Публикации:   0 (0 на ден)
Ранг:   Регистриран
Дата на регистрация:   Съб., 23 Ноем. 2013, 00:53
Последно Активен:   Пон., 25 Ноем. 2013, 21:17

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448446

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448446;sa=showPosts

Профил: okeano   Картинка/Текст
Име:   okeano
Дата на регистрация:   Вт., 19 Ноем. 2013, 23:39
Последно Активен:   Пон., 25 Ноем. 2013, 22:20

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448094

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448094;sa=showPosts

# 124

smile3514 smile3514 smile3514

Профил: tothor.d   Картинка/Текст
Име:   tothor.d
Дата на регистрация:   Съб., 23 Ноем. 2013, 00:53
Последно Активен:   Пон., 25 Ноем. 2013, 21:17

Е, и?   Нещо имаш да кажеш ли ?  Май не.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448446

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448446;sa=showPosts

Профил: okeano   Картинка/Текст
Име:   okeano
Дата на регистрация:   Вт., 19 Ноем. 2013, 23:39
Последно Активен:   Пон., 25 Ноем. 2013, 22:20

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=448094;sa=showPosts
Е, и? Нещо имаш да кажеш ли ?

# 125
....................................

# 126
ИНАЧЕ от цялата работа мисля,че не е едно и също дали се отопляваш с
- ЕЛВА 2кв.
- Климатик =2кв.
- Маслен радиатор 2кв.
- конвектор ,наречен лъчист или Airelec  2кв.

#Crazy #Crazy #Crazy

okeano

Информацията за разхода на климатик въобще не отговаря на истината.Коригирам я като копвам поста си от темата за разходите за ток:

От 10 години се отопляваме с климатици и у дома и в офиса и си мислех ,че съм доста информирана що се отнася до всичко касаещо този тип отопление,НО НЕ.
Оказа се ,че в тази област много са напреднали за периода от 6 години,когато купихме предпоследния климатик.Разликата е и по отношение на качеството на топлото и по отношение на разхода и при това са драстични като е важно да отбележа ,че и преди години сме се насочвали към по-скъпи модели и не цената е била водеща по отношение на избора.
Последната придобивка е произведен в Япония  и се приравнява на 12-ка (предвиден за помешения до 35 кв.м.)  от по-скъпите модели и дава дневен разход за 13 ч работа и 22 градуса в помещението под 40 стотинки за целия ден и то при тези външни температури.Забелязвам ,че макар да е уж 12 размерите му са по-големи от тези на другите ни 12-ки ,а е и по мощен от тях.
За сравнение по-старите ни климатици при същите условия дават разход около или  малко над 1 лв дневно
Първоначално помислихме,че уреда с който измерваме разхода е повреден и нещо не мери точно и го проверихме на уреди за които знаем точния разход (бойлер и кафемашина) измереното напълно потвърди написаното от производителите та уреда си е наред.
В последните години доста се интересувам от разходи за отопление и ако бях прочела някъде тази информация определено щеше да ми бъде много полезна,ЗАЩОТО при покупката на климатик данните които са дадени не дават точна информация за реалния разход.
''Икономията'' идва от това че след като достигне зададената от потребителя температура досегашните инвентори изпадаха в режим на изчакване при което потребяваха не по-малко от 250-300 вата на час,а сега производителя е намерил начин да сведе тази консумация в режим на ''изчакване'' до 5-8 вата и потребената енергия зависи само от  топлинните загуби на самото помещение.Колкото по-изолирано е и по-бавно изстива толкова по-нисък е разхода.Пести от сведения разход в режим на изчакване.
Този факт доста променя времето ,за което се самоизплаща съответния уред.Надявам се с написаното да бъда полезна.
Хубав ден!

# 127
Миналата година направих подово (под килим) с ИЧ фолио. Върши работа.
Сега ползвам Инфрачервен Нагревател (Картина и Панел). Консумацията на нагревател - 400 вата 100х57 см и 500 вата 153х60 см.
Не знам колко отдава, но една картина стига за нашата спална 14 м2.
Площ 0,6 и 1 м2 се нагрява до 60 С, консумира 400/500 вата и ви топли!
http://prodavalnik.com/infracherven-otoplitelen-nagrevatel-kartina-i35394033
http://prodavalnik.com/infracherven-nagrevatel-panel-i36469679

# 128
Браво, едно и също копирано във всички теми!

smile3501 smile3501

# 129
това е копирано за интересуващите хора.
Няма страшно, ако не ми отговориш.

# 130
Тъй, тъй....Алъш вериш да става. А аз преча с моите обяснения. Но не само аз. И други се включиха с обяснения и също ви пречат. Всичките тези теми са пуснати все от вас търговците на тези "чудеса" на техниката. Поне да бяхте почтени.....

# 131
Тъй, тъй....Алъш вериш да става. А аз преча с моите обяснения. Но не само аз. И други се включиха с обяснения и също ви пречат. Всичките тези теми са пуснати все от вас търговците на тези "чудеса" на техниката. Поне да бяхте почтени.....
Като цяло копираме в други теми защото си срал. Поне като не разбираш не постъпваи по най-жалкия и комплексарски начин, да спамиш с безмислени коментари и да изкарваш хората търговци на техника. Разбирам да съм посочвал някаде марка или нещо такова.

# 132
Като цяло копираме в други теми защото си срал. Поне като не разбираш не постъпваи по най-жалкия и комплексарски начин, да спамиш с безмислени коментари и да изкарваш хората търговци на техника. Разбирам да съм посочвал някаде марка или нещо такова.

БРАВО !  smile3533

# 133
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като гледам в подобни теми е най-добре някой модератор да сложи изискване за минимум 100 отразени публикации на потребител, за да може да пише. Това се отнася за всички страни в спора с 0 публикации в аватара. За мен има стойност мнението на всеки потребител, говорещ от личен опит, който е стар съфорумник и има голямо хистори зад гърба си.

# 134
Като гледам в подобни теми е най-добре някой модератор да сложи изискване за минимум 100 отразени публикации на потребител, за да може да пише. Това се отнася за всички страни в спора с 0 публикации в аватара. За мен има стойност мнението на всеки потребител, говорещ от личен опит, който е стар съфорумник и има голямо хистори зад гърба си.
Значи аз, като новорегистриран, нямам право на глас така ли ? По добре стар съфорумник да пише без опит отколкото новорегистриран, с опит. Интересно.

Общи условия

Активация на акаунт