Лъчист или електрически конвектор?

• 71 118
  • 156
  •   1
Отговори
# 90

Аз лично за мен избора съм си го направила и дори вече и на вилата на нашите вече сме с лъчисти радиатори. До сега там бяхме с климатици и не успявахме да затоплим стаите. А с лъчистите, които даже харчат по-малко ток от климатиците ни е по-топло. И който дойде в къщи или на вилата на гости, първото нещо което го учудва е точно топлината навсякъде. Дори приятели си взеха такива радиатори и са по-доволни. По-голямо доказателство от това за мен няма. А ти си пиши каквото си искаш!

smile3501    bouquet

# 91

Няколко пъти се е случвало да спира тока. Когато бяхме с климатиците веднага става студено, а с лъчистото температурата в стаите пада постепенно и бавно.

Култово. Само дето рекламната агентка не се усеща че бавното изстиване е показател за добра изолация, от което е естествено да има разлика в разхода за различните стаи, та  белким докара че уж радиатора харчел едва ли не колкото климатика...
Не че съществува тоя "апартамент" и тези "стаи". Плоско, много плоско...

.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 23:49 от vl

# 92
Моите инверторни климатици са в края на живота си и се оглеждаме за нещо,което да ги смени.Добре се оправям с физика и математика и конкретни параметри не са ми никак сухи .Точно обратното много добре се ориентирам.Правя разлика между различните видове лъчение добре боравя с физични термини.
До момента фаворит са ни нови хиперинверторни климатици,но окончателното решение предстои.
*Не намерих информация за това колко и с какъв капацитет тела за каква квадратура.В моя случай за 20 и за 35кв.м,но ще се ориентирам за някакви примерно дадени.
*Не намерих информация за COP
*Много се надявах някоя съфорумка да бъде малко по-конкретна в оценката си.Примерно купихме конвертор,който подържа 25 градуса температура в 10 кв.м стая за около 600 вата на час.Това прави по около 2,50 лв на денонощие грубо .Нещо подобно търсех като информация,но  Rolling Eyes
От дадените линкове не попаднах на нищо конкретно,само общи приказки и то сравнено с газова инсталация.Отделих време да се информирам,но станах разочарована от липсата на конкретни параметри и от производители и от търговци.
Просто,когато човек поставя конкретни въпроси,а получава само общи приказки става доста недовечив към продукта и го губят като клиент .

Как разбра че са на края на живота си, не работят ли? Ако изкарат повече време, защо трябва да ги сменяш само защото някой си казал че живота им бил еди колко си?
А тия конкретни въпроси няма как да ти отговори човек - къде е тая 10 кв. м. стая? В добре изолиран апартамент или панелка? В къща с дебела изолация и отоплявана цялата или в някоя неизмазана селска къщурка от 60те?
За тебе отговора е прост - колкото ток ти харчат в момента климатиците, три пъти повече ще ти харчат конвектори, "ИЧ" отопления, наноотопление, пикоотопление ако щеш.

# 93
Ами като в продължение на 8г като ги включим септември та чак до края на май ,като се спират само веднъж седмично за 5-10 мин за почистване.Нормално е и не би било изненада да им е близо краят.За това се оглеждаме и така като ще се прави такава сериозна (за нас) инвестиция каквато е стойността на два хубави хиперинвертора например.Та като ще се дадат толкова пари искам да съм сигурна че се взима най-доброто и в следващите 10 г няма да го мислим това отопление.
Това с конвертора е кабинет ползва се по няколко часа дневно и поради малката квадратура и не особено интензивното ползване сметнахме че не е оправдано да инвестираме в климатик за там. Къща  плътна тухла 60 см (а не стандартната четворка)+изолация и поръчкова дървена дограма, а от долу неотопляеми гаражи Конвектора е на Adax Glamox  и данните са реални.
Не мога да отрека че си има своите предимства пред климатика (напълно безшумно,не заема място,няма външно тяло дето да  ''пишка'' ,ефективността на уреда не пада с външната температура).Ако докарат и сметките и топлото да са съизмерими с това на киматика първоначалната инвестиция е доста по-приемлива да не кажа супер.
Имам и известни резерви по отношение на беопасността.Тези дни рових и попаднах на таблици за пределно допустими норми на облъчване с ИЧ за теленца и прасенца,но за хора няма.Само се споменава че е допустимо да е краткотрайно и да не е от към главата(да не са по тавана а по стените).В близкото минало бе установено,че продължителен престой в компютърни зали с много монитори (от старите) води до отлепване на ретината.Причината -ИЧ лъчение в прекалено големи дози. newsm78Та се чудех има ли безвредни дози за хора,но май само за животни има иследвания  newsm78.
С лъчистото отопление нещата са малко по-различни.По това което намерих до момента се забранява за много малки деца или за лежащо болни.По тази причина за забранени за поставяне в болници.
Ето копвам малко:
....Има си противопоказания и не се ползва в болници. Действително в операционните слагаме излъчватели, но те са ултравиолетови и не се ползват за отопление, а за убиване на микроорганизмите (дезинфекция). Инфрачервеното отопление е противопоказно за бебета. При тях още не са се развили потните жлези и те не могат да регулират добре температурата на тялото си. Ако се топлят с лъчисто отопление децата се загряват от страна на излъчвателя и остават студени от неогрятите страни. Те са по-трудно подвижни и за това за тях това отопление не е препоръчително ...
 newsm78
Прегледах иследвания на сайтове на различни фирми предлагащи такива отоплителни тела ,но се подразних че липсва конкретика по отнощение на нещата дето интересуват мен ,а вероятно и всеки потенциален клиент.Това са нови продукти и е нужно повече информация,а защо не и демонстрации.
Отзивите на потребители са напълно необосновани и като ги чете човек не може да се информира.Казват ''топло ми е''ама за един топло е 18 градуса а за друг 25.Също казват сметките са ми по-ниски ,ама какви, за каква полщ няма я информацията.Ето тази тема 6 станици разправии изчетох и пак не намерих информацията,която търсех.
Аз продължавам да търся и да чета  пък да видим.Дано се включат и други ползващи и да дадат повече информация.

П.П.Не е по темата,но ходихме и разучвахме чилъри,но там първоначалната инвестиция в нашия случай(100 кв къща) отива близо 15 хил и ни се видя множко.

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 14:59 от mamamari

# 94
vl, сладурчо мамин сладък. С последните си постове затвърди това, което написах за теб.

По въпроса:
Не мога да кажа технически характеристики, но аз съм по-доволна от лъчистите радиатори, защото:
1. Давам най-малко пари за ток. Въпреки покачването на цената на тока. До сега съм давала по-малко единствено, когато бяхме на дърва.
2. Затоплят по-бързо от всичко друго
3. По-евтини са от инверторните климатици
4. Не изсушават въздуха
Недостатъци:
1. Не могат да охлаждат през лятото  Wink

Това е от мен, като човек, който използва тези радиатори от доста време. За технически характеристики, питайте в някой мъжки форум, защото доста от мъжете дето влизат тук не са надеждни  Naughty Справка- vl

# 95

По въпроса:
Не мога да кажа технически характеристики, но аз съм по-доволна от лъчистите радиатори, защото:
1. Давам най-малко пари за ток. Въпреки покачването на цената на тока. До? сега съм давала по-малко единствено, когато бяхме на дърва.
2. Затоплят по-бързо от всичко друго3. По-евтини са от инверторните климатици
4. Не изсушават въздухаНедостатъци:
1. Не могат да охлаждат през лятото  Wink

............................. smile3501 smile3501

# 96
Зарази ме манията за конспирация и започвам да те подозирам, че продаваш климатици, иначе не виждам разумно обяснение защо оспамваш всички теми за лъчисто или ИЧ отопление.
Дотук единственото, което разбрах е, че ИЧ отоплението е нещо като Волдемор - "Онзи-който-не-бива-да-се-назовава".  Joy

# 97
Зарази ме манията за конспирация и започвам да те подозирам, че продаваш климатици, иначе не виждам разумно обяснение защо оспамваш всички теми за лъчисто или ИЧ отопление.
Дотук единственото, което разбрах е, че ИЧ отоплението е нещо като Волдемор - "Онзи-който-не-бива-да-се-назовава".  Joy

......................  bouquet

# 98
Относно инфрачервеното отопление и човешкото здраве: Три вида са ИЧ лъченията - А, В, С. Като С-то е напълно безопасно (другите два вида не са, а А-то си е направо вредно) и именно с С-лъчи излъчват отоплителните панели. Всъщност това показва дължината на вълната. Ако имате притеснения, все пак, изисквайте сертификати за безопасност и качество от търговците, те (ние) са длъжни да ви ги представят. За бебенцата - моята информация е, че се ползва такова отопление в кувьози, и след бегло търсене в нета, открих фирма, която произвежда такива кувьози. Те поне, подлежат на много строг контрол. Разбирам, че думичката инфрачервено отопление е смущаваща на първо четене, но ако се замислим, живият огън грее така и това е първият вид отопление открит от човека, така че "новото е добре забравено старо", тук важи в пълна сила Simple Smile

# 99
Относно инфрачервеното отопление и човешкото здраве: Три вида са ИЧ лъченията - А, В, С. Като С-то е напълно безопасно (другите два вида не са, а А-то си е направо вредно) и именно с С-лъчи излъчват отоплителните панели. Всъщност това показва дължината на вълната. Ако имате притеснения, все пак, изисквайте сертификати за безопасност и качество от търговците, те (ние) са длъжни да ви ги представят. За бебенцата - моята информация е, че се ползва такова отопление в кувьози, и след бегло търсене в нета, открих фирма, която произвежда такива кувьози. Те поне, подлежат на много строг контрол. Разбирам, че думичката инфрачервено отопление е смущаваща на първо четене, но ако се замислим, живият огън грее така и това е първият вид отопление открит от човека, така че "новото е добре забравено старо", тук важи в пълна сила Simple Smile

..........................

smile3501 smile3501

# 100
Ти нито пишеш ясно, нито нещо ти се разбира, и ти самият от дума не разбираш и си противоречиш постоянно.
... ... ....
Относно моите знания и часовете по физика, беше отдавна, но винаги съм имала 6-тици, и въпреки това не си спомням урок по принципна дискусия, това може и да съм го проспала, това, че съм отличен магистър по топлотехника, също е без значение...
За твое съжаление, vl е прав по отношение на написаното, няма как да е другояче, тъй като изложеното от него е фундамент от физиката. Наистина е странно, ако твърдиш, че си (отличен) магистър по топлотехника, да не си съгласна с него… Или магистратурата ти не е баш магистратура, баш по тази специалност, или мненията ти по темата са продиктувани от други причини и фактори, без връзка с науката физика и базираната на нея топлотехника. Но не това е важно…

Включих се в темата, защото съвсем на скоро ми се наложи да обяснявам същите неща, за които vl  пише тук на мои познати. Интелигентни хора, но образованието им е в съвсем друго направление, и естествено им е трудно да направят „информиран избор“ с какво да си топлят жилището. Именно, защото са умни хора, осъзнаващи степента си на знания/незнания по дадена тема, не се хвърлят директно на най-добре звучащите маркетингови описания на един или друг метод/уред за отопление. 

Както и моите познати, така и много друго хора не могат да схванат и разберат простичката наглед формулка за количеството топлина, отдавана от отоплителните уреди която vl няколко пъти изписва:

Q=U.I.t = I^2.R.t   
където
Q – Количество топлина
U – Напрежение
I – Ток
R – омическо съпротивление на нагревателя
t – време
Това също е известно като закон или принцип на Джаул-Ленц, изразява процеса, при който при преминаване на електрически ток през проводник се освобождава топлина. Съвсем ясно се разбира (от училите поне до 5-ти клас математика), че крайния резултат (отделената топлина) зависи от това каква електрическа мощност ще консумираме и за колко време (W=U.I).

Ако един уред, без значение дизайн, цвят, и пр. консумира 1000 вата, то отделената от него топлина (като общо количество) за определено време няма как да е различна от друг уред със същата мощност, но друга форма, дизай, цвят. Затруднението на хората да схванат това идва може би от невъзможността да си „представят“ количеството топлина като нещо физично, материално, което могат да видят, пипнат и премерят (с ролетката или кантара).

Нека дам една приблизителна аналогия, която няма претенции за прецизност, но илюстрира добре обясненията.

Вземете една бутилка с обем 1 литър (надявам се, всички знаят, че литър е мярка за обем, равна на 1000 куб. см.). Когато я напълните (с вода), с нея можете да пренесете не повече от 1 литър. Този обем, това количество вода си го представете като количеството топлина, което даден уред може да отдаде. Ясно е, че този 1 л. може да го вместим не само в съд с цилиндрична форма (каквато е бутилката), с определен диаметър и височина, а също и в друг съд, с друга форма, например туба, с формата на паралелепипед, куб и пр. Или плоска (с малка височина), но широка (голям диаметър) тава. Или в друг съд, с неправилна форма, но като обем, като количество вода, което можем да съберем в съдовете е все един литър.

Различните по форма съдове са все едно различните като дизайн отоплителни уреди!

Ето ви следната задача: за колко време ще напълните вана с обем 100 литра, ако разполагате със съд с вместимост 1 литър, и общото време за напълване на съда от някакъв източник, преноса, и изливането и във ваната е общо 1 секунда?

Надявам се, че всички са схванали, че в примера няма абсолютно никакво значение дали ще пренасяте водата с бутилка от 1 л, или с тава, побираща 1 л течност.

Това е същото, като с ел. ток, който нагревателите на различните уреди преобразуват в топлина. За единица време те няма да преобразуват повече ток в топлина, или същото количество ток, но в повече топлина. В предното изречение, където пише „ток“ по-правилно е да се каже „ток, при дадено напрежение U”, т.е МОЩНОСТ.

Има значение площта на реотана (нагревателя), но това не значи, че колкото е по-футуристичен или „дизайнерски“ ще топли повече, при по-малко консумирана енергия от мрежата. Количеството топлина ще си е пак същото, но разсейвано, отдавано на по-голяма площ.

В никой от случаите, количество топлина не е равно на градуси по Целзий!!!

Много съществен момент!

Ако вземете един най-банален реотан от обикновена печка, който представлява съпротивителен проводник, навит около някакво тяло (най-често керамично), съгласно формулите от по-горе, при константни ток и напрежение, той ще отделя константно количество топлина, измерена в ДЖАУЛИ (J). Няма никакво, ама никакво значение колко на гъсто ще са навивките, дали на милиметър една от друга, или на 2-3 сантиметра. Ако се доближите до такава печка, и навивките са на гъсто една до друга, линейната дължина на реотана ще е по-малка, и цялото количество отделяна топлина Q1  ще е съсредоточено в по-малко пространство, т.е. обем, и ще го чувстваме по-топло.
Реотан, но с двойно по-голяма линейна дължина (т.е. навивките на същата дължина и R съпротивителен проводник като в предния случай) ще разсейва/отдава СЪЩОТО количество топлина Q2=Q1 като, но ако доближим ръката си на същото разстояние както преди, ще усещаме по-ниска температура.

Умишлено не се впускам в сложни обяснения за коефициенти на топлопредаване, разни други специфики на материали и пр., защото излишно ще усложним темата, без да влияем много на разбираемостта.

Години назад, преди да се сдобия със собствено жилище съм живял под наем в различни апартаменти, и съм се топлил с най-разнообразни уреди. Дето има една приказка, „сиромах човек-жив дявол“, тя важеше и за мен. С разни дребни хитрини съм постигал повишаване на температурата в помещенията с 2-3 до 7-8 градуса. И тук НЯМАМ предвид измами с прецакване на топломерите на радиаторите или кражби на ток.

Всички сте виждали старите чугунени радиатори за парно. Зад и между ребрата на тези радиатори съм монтирал няколко вентилатора от компютър, от тези с голям диаметър на перката, но по-ниски обороти на въртене. Така създавах принудителна циркулация на въздуха в помещението и по-добър топлообмен. С една не сложна електронна схема можех да регулирам скоростта, с която се въртят перките на вентилаторите. Така през деня, когато в стаите няма хора, съм ги пускал на максимални обороти. Макар и с намелно ниво на шум, като сложиш 10 такива перки, си е шумничко. Когато сме в стаите, ги намалявам до ниво, че понякога едва ги чувам. С това дребно подобрение първо помещенията стават равномерно отоплени, заради принудителната циркулация на въздуха, по-бързо се „обръща“ въздуха, т.е. по-бързо целия обем става равномерно отоплен.

На времето като студенти правехме други “модернизации”. Тогава топлото беше евтино, но пък по общежитията парните системи бяха в трагично положение, и никой не си даваше зор да обезвъздушава или оправя системата, за да топли по-добре. Тогава на вертикалните щрангове монтирахме алуминиеви радиатори от тези, ползвани в електрониката за охлаждане на ел.елементи.
(За който не ги знае какво са, това са едни отляти плочи, с мнооого оребрения. На тях се монтират разни мощни полупроводникови прибори (транзистори, диоди), така, че като се нагрее кристала на ел.компонент, топлината да се разсее от голямата повърхност/площ на залепения за корпуса радиатор. Ако радиатора липсва, елемента много бързо ще изгори и/или ще се стопи, защото площта му, която да разсее количеството топлина е малка. Залепвайки за него тази алуминиева плоча, с многото си ребра тя добавя своята площ към тази на корпуса, и същото количество топлина вече трябва да се „разположи“ на повече площ, от което общата температура не достига до критични за компонента нива. (Препрочетете сега пак абзаца по-горе за реотана с рядко/гъсто разположени навивки.)
Между другото, така се охлажда и процесора на вашия компютър, вентилаторите, които чувате леко да бръмчат от кутията му пък изхвърлят навън отделената от процесора и радиатора топлина. )

Колегите, които нямаха достъп до такива неща (в магазините за радиолбители се продаваха на метър такива радиатори, но алуминия винаги е бил скъп, особено крайните изделия от него) вземаха от пазара капачки за бъркани, изрязваха им по един процеп, и ги нареждаха по дължината на тръбата, ефекта беше същия- по-голяма разсейваща топлината площ.

В заключение, надявам се стана малко по-разбираемо защо еднаквите по мощност отоплителни ел.уреди топлят еднакво, т.е. отдават едно и също количество топлина. Субективното усещане е друга работа, и няма да я разглеждам в момента. А помислете и дали ако някой се е охарчил 2 бона (както писалите по-горе в темата) за дизайнерски отоплител, ще смее да си признае, че си е купил мнооого скъп реотан. Малко като във вица за шопа, дето видял, че хората ядат сладолед, ама като не знаел какво е, вместо сладолед си купил сапун, почнал да го ближе и учуден възкликнал „абе пениш се, не пениш се- все че те ям, парЕ съм давАл за тебе“.

# 101
http://www.referati.org/ultravioletovi-lychi/13533/ref/p2
http://www.drkaliasheva.com/articles/26
http://electricdevelopment.bg/Ultravioletovi-lachi-index391.html
http://svery.blog.bg/drugi/2012/02/29/ultravioletovoto-lychenie- … azni-merki.912712
интересно четиво относно влиянието върху човешкия организъм.

Последна редакция: нд, 10 фев 2013, 13:44 от mamamari

# 102

Честно казано, останах по-замислена, отколкото бях и в началото на темата... Съвсем се обърках, а уж физиката ми не беше зле едно време...  newsm78 Междувременно има ли някой да е попадал на нови сведения относно безопасността на такива уреди? С бебе и малко дете съм и това ми е най-важно, както и че в момента нямам да извадя 2000-3000 за хиперинвертор (или колкото е там)  Rolling Eyes

# 103
?????????????????

На какво се базира чуденето? Хабих се да обяснявам елементарни неща от училищната физика. Колегата-също. Ако имаше кой да ни плаща за тези лекции щеше да бъде добре, но няма.
Безопасността им вероятно е осигурена.

Последна редакция: нд, 20 окт 2013, 00:14 от vl

# 104
?????????????????

На какво се базира чуденето? Хабих се да обяснявам елементарни неща от училищната физика. Колегата-също. Ако имаше кой да ни плаща за тези лекции щеше да бъде добре, но няма.
Безопасността им вероятно е осигурена.

Това именно ме интересува = "вероятно" с две деца не ми върши работа, искам нещо проверено и/ или сигурно.
Изчетох всичко и разбрах позицията ви, както и обясненията, както и че никой от специалистите не обяснява как правилно да се нарекат тези уреди, как реално работят и какво (освен името) не им е наред  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт