Лъчист или електрически конвектор?

• 71 097
  • 156
  •   1
Отговори
# 75
Викам конвекторът грее най-вече въздуха, лъчистото е минимално и не си струва да се изчислява, както казах преди всяко тяло, дори човешкото излъчва инфрачервени лъчи... и т.н. наистина го обяснявам много просто и го пише във всички учебници по топло- и масло-пренасяне и други, да не ги изброявам сега... да, при конвекторите има лъчисто, но е малко много малко, то няма как да няма, при различните модели - различно... при лъчистите, за които аз говоря специално, е както споменах 93% лъчисто, 7% конвекция. А има и комбинирани уреди, където процентите играят 40$ конвекция, 60% лъчист пренос, примерно....

Няма ли някой да защити тезата си с факти, вместо с обиди, и стига сте ме връщали в еди си кой клас, че се изтърка вече..

# 76
Ох... ще се пръсна от смях... така не съм се забавлявала никога във форум, какви хора има само, всяко ел.отопление било инфрачервено, щот топлело хахахаха. И после ти като нямаш знания не говори!!!! ГРХХХ  Laughing  Joy Не смей и да питаш даже, че да не би да се ограмотиш...  hahaha Внимавай с тези лъчения, че доста си ги умешал...
Незнам ти какво си учил, не мисля, че и искам да знам, но все пак, за да не се обърка някой да кажа следното:
Топлопредаването бива три вида: топлопроводност (кондукция), конвекция и лъчист пренос... Не е само лъчисто, както твърдиш, мисля, че за повечето хора е ясно, но все пак да го напиша. Конвекторите, откъдето идва и името им, топлят директно въздуха, инфрачервените отоплителни уреди топлят предметите. Кратко и ясно!
Различните тела се различават съществено по интензитета на поглъщане и излъчване на топлина, затова ако си осигурим изолирано помещение с хубава дограма, ще спестим енергия за отопление/охлаждане, и няма да сме в разрез с никой физичен закон...

Викаш конвекторите греят само въздуха, не и предметите? Толкова си зле, че най добре бегай обратно в училище, някъде 5 клас. Маймуни с трици ще лови...

http://www.k4i.ru/nowadays/18.shtml

А специално за VL: http://boileri.bg/category/28/kvartsovi-otoplitelni-uredi.html
Я... имало кварцови печки... А пък ти да не знаеш... Колко странно за теб newsm78

А за лъчистото:
"Принципът на лъчистото отопление се базира на нагряването на повърхности и обекти, а не на въздуха в помещението. " http://www.climamarket.bg/%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D … %D0%BE%D1%81.html   "Мигновен ефект на затопляне"  Sick Що ли така ги пишат тези неща?

А ако мислите, че сте по-умни от тях и не сте съгласни и мислите, че Ви лъжат, може да заведете дело срещу тях, че лъжат хората... ако Ви стиска!

# 77
Ох... ще се пръсна от смях... така не съм се забавлявала никога във форум, какви хора има само, всяко ел.отопление било инфрачервено, щот топлело хахахаха. И после ти като нямаш знания не говори!!!! ГРХХХ  Laughing  Joy Не смей и да питаш даже, че да не би да се ограмотиш...  hahaha Внимавай с тези лъчения, че доста си ги умешал...
Незнам ти какво си учил, не мисля, че и искам да знам, но все пак, за да не се обърка някой да кажа следното:
Топлопредаването бива три вида: топлопроводност (кондукция), конвекция и лъчист пренос... Не е само лъчисто, както твърдиш, мисля, че за повечето хора е ясно, но все пак да го напиша. Конвекторите, откъдето идва и името им, топлят директно въздуха, инфрачервените отоплителни уреди топлят предметите. Кратко и ясно!
Различните тела се различават съществено по интензитета на поглъщане и излъчване на топлина, затова ако си осигурим изолирано помещение с хубава дограма, ще спестим енергия за отопление/охлаждане, и няма да сме в разрез с никой физичен закон...

Всяко отопление е ИЧ!!!! Както написах по-назад и печката с дърва е ИЧ!!!  Върни се в 9-ти клас!

Значи според ТВОИТЕ ФУНДАМЕНТАЛНИ  ЗНАНИЯ при конвекторите НЯМА  никакави ИЧ лъчи, а само конвекция???? Да си чувала за УВ отопление и СВЧ отопление? А за рентгеново? Ами за УКВ? Joy Joy

Участието в такава тема наистина е ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ. Добре, че поне авторката отдавна разбра за какво става въпрос. Вашето нахалство едва ли ще я впечатли. Както и вашите големи лъжи за икономия на ел.енергия.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 00:07 от vl

# 78

Викаш конвекторите греят само въздуха, не и предметите? Толкова си зле, че най добре бегай обратно в училище, някъде 5 клас. Маймуни с трици ще лови...

http://www.k4i.ru/nowadays/18.shtml

А специално за VL: http://boileri.bg/category/28/kvartsovi-otoplitelni-uredi.html
Я... имало кварцови печки... А пък ти да не знаеш... Колко странно за теб newsm78

А за лъчистото:
"Принципът на лъчистото отопление се базира на нагряването на повърхности и обекти, а не на въздуха в помещението. " http://www.climamarket.bg/%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D … %D0%BE%D1%81.html   "Мигновен ефект на затопляне"  Sick Що ли така ги пишат тези неща?

А ако мислите, че сте по-умни от тях и не сте съгласни и мислите, че Ви лъжат, може да заведете дело срещу тях, че лъжат хората... ако Ви стиска!

smile3501 smile3501

А да игнорираме всичките тези глупости не е ли по-лесно??? Както и да обясним истината на нашите приятели и познати, ако се хлътнали по тях???

И снощи ти писах, иди в кемперския форим да ги впечатлиш! Много ще ти се зарадват. Виждам, че и там проявяваш активност.

Кварцовите печки са наречени така, заради техните реотани. И какво от това, че са кварцови?  Може би ще ни стоплят с по-малко енергия, отколкото другите?

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 23:11 от vl

# 79
# 80
Викам конвекторът грее най-вече въздуха, лъчистото е минимално и не си струва да се изчислява, както казах преди всяко тяло, дори човешкото излъчва инфрачервени лъчи... и т.н. наистина го обяснявам много просто и го пише във всички учебници по топло- и масло-пренасяне и други, да не ги изброявам сега... да, при конвекторите има лъчисто, но е малко много малко, то няма как да няма, при различните модели - различно... при лъчистите, за които аз говоря специално, е както споменах 93% лъчисто, 7% конвекция. А има и комбинирани уреди, където процентите играят 40$ конвекция, 60% лъчист пренос, примерно....

Няма ли някой да защити тезата си с факти, вместо с обиди, и стига сте ме връщали в еди си кой клас, че се изтърка вече..
Може ли да посочите автор на учебник по  масло-пренасяне [/color]!
Доста физика съм изчела,но подобен термин за първи път срещам  Shocked.
Много бих искала са запълня този пропуск в образованието си!
Иначе спор аз тук не видях.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 01:19 от mamamari

# 81
vl, Продължаваш да се излагаш. Колко доказателства още искаш? Сложи поне една снимка да видят хората комплексиран мъж, който влиза в женски форуми да се показва колко е умен! ... и да бягат надалеч от него...
Аз лично за мен избора съм си го направила и дори вече и на вилата на нашите вече сме с лъчисти радиатори. До сега там бяхме с климатици и не успявахме да затоплим стаите. А с лъчистите, които даже харчат по-малко ток от климатиците ни е по-топло. И който дойде в къщи или на вилата на гости, първото нещо което го учудва е точно топлината навсякъде. Дори приятели си взеха такива радиатори и са по-доволни. По-голямо доказателство от това за мен няма. А ти си пиши каквото си искаш!
И къде, по дяволите е този кемперски форум, да видя какво съм "писала" там?

# 82
да, извинявам се, в бързината съм го написала така масо- пренасяне е Simple Smile

# 83
Все едно да споря с грамофон, радвам се, че все пак някой чете внимателно (мамамари), иначе каквото и да напиша, се изливат един куп глупости след това. Няма да е зле оттук нататък да пишат хора, които се топлят на ток, и да си споделят опита, за да не се хаби темата Simple Smile

# 84
Смее ли човек да напише, че нещо му е харесало, виж какво става.  ooooh!
Явно много хора си представят форумите единствено като книга за оплаквания. Joy
Или се включват само за да нахокат някого, то като в градския транспорт, бута се в теб, че да си оправи настроението с един скандал.
Мнооооого кисел народ. Whistling

# 85
1.Остана незасегната темата за това поради специфичността на затопляне на коментираните уреди ДО КОЛКО СА БЕЗОПАСНИ.Когато говорим за жилищни помещения се предполага ,че е много вероятно да има хора, малки деца и защо не бебета.Поразрових се и не открих ,че това загряване на кожата на едно новородено например е напълно безвредно. ThinkingДоста удобно се мълчи по този според мен най-важен момент.
2.Разбрах,че са препоръчвани за отопление в промишлени помещения,халета и на открито поради възможността да се фокусира точката на затопляне(където е работното място например)без да се налага да се затопли цялото помещение и от тук идва икономията.Комфортно е само в точката ,където е фокусирано лъчистото отопление,а извъм нея си остава неотоплено.
Като взема в предвид т.1 и т.2 стигам до извода ,че въпросното отопление е несъвместимо моето разбиране за ДОМАШЕН комфорт а именно да е отоплено във всяка точка на дома(защото децата не стоят на едно място) и да е безопасно.
Да може да се постигне пълно затопляне на дома,и с този метод,но стойността на едно такова затопляне настига и задминава стойността на отоплението с климатик .Т.е става неизгодно(по-скъпо).
Темата се коментира и в други форуми.За мен бе особено полезна дискусията по въпроса във Форум Инвестор.БГ.
http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=9619
Хубав ден на всички!

п.п.Тъкмо да публикувам и прочетох последното мнение.Тук не става дума за субективна оценка каквато е избора на парфюм.Не е достатъчно да се напише харесва ми и толкоз ooooh!.Тук би трябвало да се коментират конкретни параметри отопляема  кубатура,температура,период от време,изразходвана енергия,пари В ЦИФРИ,а това не се случва.

# 86
Ами да, не се случва, аз нямам претенции да коментирам професионално тези уреди, не съм го и направила, защото не съм професионално запозната с тях, обясних какво съм ползвала и какви са наблюденията ми единствено като потребител.
Веднага обаче се появи един трол, който, вместо да каже какво има да казва по темата сипе обиди, привиждат му се заговори, конспирации и естествено- темата няма развитие. Както и всички останали теми по въпроса, пуснати тук, опитах се да почерпя някаква информация и от тях, но уви, пак същото - нападки и простотии.
Мерси за линка, ще прочета там.

# 87
  • София
Според мен пък тези теми са ценни именно с личното споделяне на опит, характеристиките може да си ги види човек и сам, но опитът и впечатленията са си съвсем друго нещо, за мен са мн по-показателни от голи и сухи параметри, още повече, че всеки случай е толкова индивидуален, че няма как да се каже  общо валидно - ето това е най-доброто.

# 88
мамамари:
1. Напълно безопасни са, не ги бъркайте с ултравиолетови, рентгенови и прочие лъчи, това са просто топлинни лъчи. Дори може да се каже, че са полезни. За новородените - бебетата в кувьозите биват отоплявани по този начин.
2. До скоро бяха разпространени най-вече за употреба в промишлени халета, като обикновено са на газ. Но вече има и за жилищни помещения. Има и за външно отопление и за вътрешно, най-различни видове.

Въпросът на темата трябва да е по-точен, а именно: Лъчисто отопление или конвектор? Според мен, най-общо, ако е изолирано помещението - лъчисто, ако не е - конвектор.

# 89
Моите инверторни климатици са в края на живота си и се оглеждаме за нещо,което да ги смени.Добре се оправям с физика и математика и конкретни параметри не са ми никак сухи .Точно обратното много добре се ориентирам.Правя разлика между различните видове лъчение добре боравя с физични термини.
До момента фаворит са ни нови хиперинверторни климатици,но окончателното решение предстои.
*Не намерих информация за това колко и с какъв капацитет тела за каква квадратура.В моя случай за 20 и за 35кв.м,но ще се ориентирам за някакви примерно дадени.
*Не намерих информация за COP
*Много се надявах някоя съфорумка да бъде малко по-конкретна в оценката си.Примерно купихме конвертор,който подържа 25 градуса температура в 10 кв.м стая за около 600 вата на час.Това прави по около 2,50 лв на денонощие грубо .Нещо подобно търсех като информация,но  Rolling Eyes
От дадените линкове не попаднах на нищо конкретно,само общи приказки и то сравнено с газова инсталация.Отделих време да се информирам,но станах разочарована от липсата на конкретни параметри и от производители и от търговци.
Просто,когато човек поставя конкретни въпроси,а получава само общи приказки става доста недовечив към продукта и го губят като клиент .

Общи условия

Активация на акаунт