Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 210
  • При децата ми
Галче, би ли споделила рецептата си за пица?

Какво разбираш под нездравословно бързо хранене, защото е много относително?

Имам предвид, че ние понякога правим набързо сандвичи или поръчваме пици, когато не спогнем с готвенето.

С уговорката, че това, което ще напиша е моето разбиране за "здравословно", ето разсъжденията ми на тема сандвичи и пици Sunglasses
Сандвичите са доста обширно понятие. Но дори и да са от бял хляб с кашкавал и колбас например, пак може да се работи в посока здравословно като се добавят много зеленчуци, семена, кълнове. Или пък колбасът се замени с бобена салата /за целта аз винаги поддържам сварен, замразен боб в хладилника/ Peace
За пицата важи същото. Аз си я приготвям вкъщи, и понеже рецептата която ползвам е готова за около 30 мин, мисля че толкова ще отнеме и стоплянето на замразена или поръчана такава, но ако все пак сте се спрели на последния вариант, по ваши си причини /доскоро и аз купувах понякога замразена пица/, пицата винаги може да се "обогати" с най-различни зеленчуци. Ако няма време за рязане, има готови замразени нарязани, които за готови за няколко минути. В тази насока много ценна вещ в моята кухня е кухненския робот, който не заема много място, има две приставки, но ми върши идеална работа, защото реже на филийки, кълца и стърже.
И накрая, но не на последно място, един мъдър човек беше казал "Дозата прави отровата", т.е. важно е и съотношението здравословна - не толкова здравословна храна. Голяма салата с едно парче пица, не е края на света, парче торта при здравословно седмично меню, също едва ли би убило някого Crazy
А и още нещо, вманиачаването води само до стрес. В нашия и без това доста стресов живот, можем да не си причиняваме поне това, стрес от хранене, било то здравословно или не Peace

ОМ, благодаря bouquet, аз днес си сложих щипка канела и много ми хареса. Утре ще пробвам с малко повече, защото обожавам вкуса на канела Flutter

За регулиране на стомаха, повече фибри биха помогнали според мен, може би ленено семе, овесени ядки, сурови плодове и зеленчуци Thinking
Мдаа, съгласна съм. Simple Smile
Относно кафето с канела веднъж пробвах, но не ми хареса особено. Предпочитам нес кафе. Иначе обожавам вкуса и аромата на канела.

# 211
И аз пия нес с малко кокосово мляко и подсладено. И като стана въпрос за подсладено вие какъв подсладител ползвате?

Ако е безкофеиново, бих предпочела Инка Peace Понякога замествам кафето със зелен чай с мед.

# 212
И аз пия нес с малко кокосово мляко и подсладено. И като стана въпрос за подсладено вие какъв подсладител ползвате?
Стевия, сироп от агаве или неподсладено.
Желанието ми за сладко/горчиво кафе се мени всяка седмица.....

# 213
И аз използвам стевия понякога, но с малко захар. Не знам защо, не мога да свикна с вкуса на стевията.

А сега като гледах ето тази снимка си помислих дали не е вариант подсладител да са накиснати сушени плодове, досега не съм се сещала, а водата от накиснати сушени плодове обикновено е доста сладка Thinking

# 214
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
а водата от накиснати сушени плодове обикновено е доста сладка Thinking

някои са обработени със захар... Peace

# 215
  • При децата ми

Ако е безкофеиново, бих предпочела Инка Peace Понякога замествам кафето със зелен чай с мед.

Какво кокосово мляко пиеш? В смисъл може ли снимка да покажеш? Когато съм вкъщи си сладя кафето с мед. Много ми харесва. На работа обаче с малко захар.

# 216
Моето го пия със захар-в къщи кафява,като е на друго място с каквато има.Пробвала съм със стевия известен период,но все ми горчеше и пак добавях захар.Повече от 3 ч.л. захар на ден били вредни,та аз съм далеч под нормата  Simple Smile.
Кокосово има и на прах.За готвене се разрежда с вода в различно съотношение-по-гъсто или по-рядко,предполагам става и за кафето.

# 217
Сушените плодове, които аз купувам нямат добавена захар и пак са ми сладки като ги накисна, особено стафидите, но дори и сините сливи Thinking Ще пробвам аз да ползвам водата като подсладител.
Мед мога да ползвам на всичко, но не и на кафето. Не мога да възприема вкуса, също както и ако само стевия ползвам за подсладител.
Кокосовото мляко, май бях писала по-назад, си го правя сама от т.нар. creamed coconut, coconut butter т.е. готов смлян кокос, който продават по магазините. Той не съдържа никакви допълнителни добавки или поне така пише на опаковката. Заливам в съотношение 1: 4 или 1:5 с топла вода, слагам в блендер и след няколко минути прецеждам през двоен тензух. Изтисквам добре. Това, което остане в тензуха обикновено го изсушавам във фурната и после може да се ползва като брашно. Млякото го съхранявам в хладилник 2-3 дни Peace
С орехово или лешниково мляко също ми е много ароматно кафето Flutter

# 218
  • Стара Загора
Много полезна тема! Чудя се дали няма да е добре да пуснем и една тема, подобна на "Ти какво сготви? Снимай, покажи", само че със здравословни ястия. Така по-лесно можем да се вдъхновяваме да се храни здравословно.

# 219
  • Sunshine state
Момичета,приемате ли нови попълнения в здравословните редици? Blush  Hug
Храня се здравословно от поне 2-3 години.Изградила съм си собствен режим,с който успях да отслабна 33кг,но в последствие ми стана и любим начин на хапване,та го запазих за постоянно.Хапвам си плодове и зеленчуци на корем,млечни продукти и печено месо.Всичко това с условието да е приготвено без никаква мазнина.Месо избирам единствено филе-риба или пиле.В редки случаи ям и котлети на скара.Варива ям рядко и отново без мазнина.Ядки консумирам умерено.Хляб,макаронени изделия и сладко- Naughty Почти забравих-не закусвам..
За мъжът ми и детето готвя отделно.Ползвам обикновен подсладител-захарин/този с жълтата капачка/ и понякога Стевия на таблетки.Много ми харесва сладостта на стевията,но трябва да сложиш повечко,а излиза доста скъпо. Embarassed
Това е в общи линии.Да дам отчета за днес:
Спретнах си страхотна шопска салатка с 1 пилешко филенце с бяло вино,приготвено в плик за печене.През деня ядох много портокали. Heart Eyes

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 20:48 от Pupitka

# 220
Pupitka, добре дошла.

ако прочетеш темата ще видиш, че под здравословно хранене всеки разбира различни неща.
хранене без мазнини за мен не е много здравословно, балансът е важен.
подсладител също бих избягвала.
хляб и макаронени изделия не са чак толкова лоши храни, стига да са пълнозърнести.

това е според моите виждания за здравословно  Simple Smile

Галче, при нас не съм виждала подобен кокос, само цял. ама мисля, че ми е много занимавката от цял кокос да правя мляко.
аз сутрин правя бадемово мляко за малчо и ако съм направила повече - остава и за мен.
правя го с накиснати бадеми и става бързо.
лешниково ще пробвам също скоро.

Валя, не е лоша идеята, дано има желаещи.

# 221
Аз имах впредвид ето това кокосово брашно:
http://www.reformhaus-stutz-shop.de/backen-mehl/kokosmehl-amanprana.html

Има го в Реформхаус,Алнатура и може би др. био магазини.

asyalein
,какво им е на подсладителите?Мозъка се нуждае от глюкоза все пак.

# 222
  • При децата ми
Момичета, какво ще кажете за фъстъченото масло? Купих една кутия от това на фирма "Стокси". На същата фирма си купувам и сусамовия тахан и много ми харесва.
На етикета на фъстъченото масло обаче не пише, дали фъстъците са сурови? Rolling Eyes И още как е най-добре да се консумира това масло? На мен и децата малко ни горчи. Смесих го с мед, но като че ли не ми харесва комбинацията.

# 223

asyalein[/b] ,какво им е на подсладителите?Мозъка се нуждае от глюкоза все пак.

не смятам, че тялото или мозъкът се нуждаят от захарин.
ако беше така - природата щеше да го е създала.
тя е създала плодовете, стевията и пчелите, които правят мед.

благодаря за линка за кокоса, ще погледна при нас  Peace

Hrispa76, фъстъците не са ядки, а бобови. сурови в голямо количество не е добре да се консумират. при неправилно съхранение се образуват афлатоксини, които са вредни. т.е. ти няма как да знаеш фъстъците, от които е направен този продукт, как са съхранявани.

# 224
.

Последна редакция: ср, 06 фев 2013, 12:35 от ОМ

Общи условия

Активация на акаунт