Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 270
ОМ, това с кисненето и после печене за кои ядки става дума? Голям проблем ли е да се ядат сурови директно? Не мога да разбера защо например орехи трябва да се киснат и пекат после...

Лурдес,по принцип става дума за всички ядки и семена,тъй като са трудно смилаеми,повишават "огъня" в организма-един вид тялото трябва да харчи ресурси да ги смила.Поради тази причина се препоръчва и да се пекат,като за някои при печененто се добавят джинджифил и кимион,което до известна степен улеснява смилането им.
За някои типове хора обаче ядките не са подходящи,препоръчват се само семена,и то в малки количества.
И аз мога да кажа,че много добре ми се отразява яденето на ядки и разни други храни,които не са за мен,а ги обичам,но знам че не са добри за мен и ги отбягвам,въпреки привидното "добро" действие.

asyalein ,май в ДЕ това е новата мода,не съм сигурна,че ставаше дума за същия д-р,но имам едни познати дето са луднали по суровите зърнени,точно щото някакъв лекар ги описвал като супер храна...
Очаквам следващото им залитане да е с тотално отричане на зърното,щото и такива течения има. Grinning

Единственото, което ще си позволя да отбележа е, че всяка крайност е вредна и има вещества, който се усвояват единствено и само при термична обработка.

Напълно съгласна!Hяма никакъв смисъл от витаминни "взривове" при положение,че тялото не може да извлече нищо от някои сурови храни.

# 271
Здравейте, много хубава темичка  Hug
ralica101, какво имаш против суровите гъби? Понякога ги слагаме в салата и много ми харесва вкусът им така  Peace

# 272
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ОМ, незнам дали е мода. лекарят е починал  Thinking
в болницата, в която раждах храната беше vollwert. не беше сурова - готвено си беше, имаше и салати и сурови плодове.
хубавото на този начин на хранене е, че няма крайности.
незнам твоите познати по колко сурови зърнени ядат, аз консумирам около 20гр. кълнове от пшеница или лимец и то не всеки ден. слагам ги в салатата. Peace
закуската от сурови зърнени също не консумирам всеки ден (там са пак 20 - 30гр.) та съм далеч от залитане по крайности. аз съм от типа хора, които обичат да ядат сготвено и топло  Peace

има ли обяснение за "обичането" на определни храни, които обаче не са подходящи за конституцията? аз съм на принципа, че ям каквото ми се яде, защото тялото сигнализира, че има нужда от нещо. ядки ям много рядко, но има дни, в които мога да изям 10 -15 бадема Thinking

# 273
Цитат
ralica101, какво имаш против суровите гъби? Понякога ги слагаме в салата и много ми харесва вкусът им така

Много често са преносители на личинки, че и на цели червейчета, та е много вероятно да се обзаведеш с паразити.

За модата - и според мен е мода. Използва се форсиращ режим на организма при лечение на диабет, подагра и т.н. като се препоръчва консумация на сурови зърна, с цел по-бързо да се изчерпа натрупания запас от неоползотворени сили, който се получава при тези заболявания. Останалите ефекти се пренебрегват т.е. комромисен вариант. Но все пак става въпрос за лечение в рамките на определен период от време, не за начин на живот. От тук и криворазбрано от повечето хора, че едва ли не е супер метод на хранене.

# 274
Много ти благодаря за отговора   bouquet

# 275
# 276
ОМ, незнам дали е мода. лекарят е починал  Thinking
в болницата, в която раждах храната беше vollwert. не беше сурова - готвено си беше, имаше и салати и сурови плодове.
хубавото на този начин на хранене е, че няма крайности.
незнам твоите познати по колко сурови зърнени ядат, аз консумирам около 20гр. кълнове от пшеница или лимец и то не всеки ден. слагам ги в салатата. Peace
закуската от сурови зърнени също не консумирам всеки ден (там са пак 20 - 30гр.) та съм далеч от залитане по крайности. аз съм от типа хора, които обичат да ядат сготвено и топло  Peace

има ли обяснение за "обичането" на определни храни, които обаче не са подходящи за конституцията? аз съм на принципа, че ям каквото ми се яде, защото тялото сигнализира, че има нужда от нещо. ядки ям много рядко, но има дни, в които мога да изям 10 -15 бадема Thinking

И аз прочетох,че този лекар е починал,но то не пречи сега някой да го е открил или преоткрил.Моите познати са залитнали по крайността веганско суровоядство...

Човек "обича" някои храни,които не са за него,когато не е в баланс.Ако е в равновесие няма да налита на тях.
Примерно прияде ти се шоколад,тогава въпроса,който трябва да си зададеш е сладко ли не ми достига или горчиво (като какаото) и да си попълниш запаса в порцията храна като набавиш липсващия вкус по някакъв начин-да речем с подправки.Ако на всяко хранене има от 6-те вкуса,то се предполага,че тялото няма да налита на някои вредни храни.

Храна,която съдържа всичките 6 вкуса(според някои 5) е джинджифила.Препоръчва се основните яденета да започват с 2 щипки настърган джинджифил+лимонов сок и малко сол(за предпочитане каменна,защото морската действа загряващо).

Гъбите не са зеленчук,те са плесен и поради тази причина ако не отпадат изцяло от менюто,то трябва да се консумират рядко и да се "обезвреждат" като се готвят с куркума,кокосово мляко,според някои можело и с прясно мляко...

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 10:57 от ОМ

# 277
Аз си мисля, че нещо, което не  е масово явление, не може да е мода! Но това си е мое мнение. Иначе аз лично от бобовите, само кълнове от боб мунг консумирам по 1-2 пъти седмично по 1 шепа и нямам никакви проблеми. По-скоро от сготвения ми се подува корема и затова избягвам бобовите.
Освен това думата "крайност" може да се погледне от няколко ъгъла. Примерно, за мен преди беше крайност настоящия ми начин на хранене, а сега го приемам като просто нов етап от начина ми на хранене, който е променил живота ми в положителна посока и съм се избавила от хормонален дисбаланс и лоша кожа. Аз пък смятам за крайност например, хранителен режим, базиращ се на консумация на много жив.протени и малко зеленчуци без плодове или на високо мазнинен режим пак с минималка консумация на зеленчуци и никакви плодове или пък режим само на плодове. Всеки си има свое определение за думата "крайност".
Относно гъбите, аз си ги хапвам сурови от време на време в салатата. Богати са на вит.Д, който е недостатъчен през зимата.
А ако ни се прияде нещо сладко, защо да не си направим здравословни бонбони със сурови ядки, фурми и какао? Не е необходимо да залитаме по комерсиалния шоколад. Иначе това за джинджифила е интересно, напоследък често започвам деня си с чаша чай от джинджифил, лимон и мед. Слагам го също и в някои десерти като сурова тиквена торта.

# 278
Добре де, на мен винаги ми се яде сладко, това какво означава, че постоянно се храня небалансирано Thinking В такъв случай, дайте ми пример за балансирано меню (например за един ден: закуска, обяд, вечеря)  Hug

За крайностите, аз не обичам да слагам храненето в някакви рамки. Обичам да опитвам нови неща, да ескпериментирам. Ако се чувствам добре, включвам за разнообразяване на менюто, някои продукти за кратко, други по за дълго Peace

# 279
Добре де, на мен винаги ми се яде сладко, това какво означава, че постоянно се храня небалансирано Thinking
Най-вероятно.
Защото и аз преди не можех без сладко, всеки ден.
А сега 1/2  шоколад "отлежава" в хладилника отпреди Нова година...
Не знам дали има смисъл да споделям моето меню, защото е доста различно от стандартното хранене.

# 280
Катрин, може и на лични, ако искаш Peace Ще се радвам да споделиш твоето меню Hug

# 281
Цитат
Гъбите не са зеленчук,те са плесен и поради тази причина ако не отпадат изцяло от менюто,...

Абсотно съгласна-нещо средно между растение и животно.

Цитат
Освен това думата "крайност" може да се погледне от няколко ъгъла....

Точно за това стана въпрос. Има обективни факти, чиято същност не се променя от субективната гл.т.

# 282
.......... Всеки си има свое определение за думата "крайност".
.....
    Както и за "златната среда" ,нали  Simple Smile  Peace

# 283
Бобовите искат внимателна обработка-накисване от предната вечер-да речем мин. 12 часа.,после изхвърляне на водата,завиране,пак изхвърляне.Но някои може да се притесняват,че ще им заминат полезните съставки и да не го правят,поради което причиняват подуване.Другото е,че се готвят с лук,също за да намалява подуването.Има и една индийска подправка-асафетида -слага се на бобови и зелеви,картофи по същата причина.Баба ми слагаше сода докато вареше боба.Лютата чушка също върши тази работа.Т.е.в една класичeска рецепта за варене на боб(ови) са събрани правила с цел лекото приемане от организма.Та храната сама по себе си не е вредна,вреден е неправилният начин на приготвяне и консумация.Естествено с бобовите не трябва да се прекалява и не трябва да се ядат престояли такива,но това важи за всяка престояла храна.

Вит. Д има в прясно мляко и яйца също.

Галче,аз режим не мога да ти направя,защото това,което е добро за мен,за теб може да не е.Има някои унивeрсални правила естествено,към които е добре да се придържаш.
Ако много ти се яде сладко,наистина не си в баланс.Опитвай да ядеш 3 пъти на ден,а м/у храненията пий гореща вода,за да нормализираш нещата.
Ако много ти се прияде сладичко-разтвори ч.л. мед в топла(не гореща) вода и пий 1/2 час преди или след ядене.Или някакъв зрял,сладък плод,може и малко сушени плодове,но плодовете само ако предната храна в стомаха ти е смляна.

# 284
Много ми е интересно да ви чета  Hug
Любопитно ми е какво мислите за храненето според кръвната група?
Оказва се, че повечето от нещата, които не са ми препоръчителни, не ги обичам, затова съм склонна да приема теорията. Още повече, че вярвам в разума на тялото - че само подсказва какво му е необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт