Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 255
Зърнени, бобови и картофи в сурово състояние не се усвояват от организма. Остават си несмлени и причиняват констипация. Така  че никаква полза. По-лошото е, че организмът полага усилие да ги обработи и за целта отделя по-голямо количество сили, отколкото при нормална асимилация. Като единствен резултат е изтощаване на организма в дългосрочен план и настъпване на някое болестно състояние.

# 256
Зърнени, бобови и картофи в сурово състояние не се усвояват от организма. Остават си несмлени и причиняват констипация. Така  че никаква полза. По-лошото е, че организмът полага усилие да ги обработи и за целта отделя по-голямо количество сили, отколкото при нормална асимилация. Като единствен резултат е изтощаване на организма в дългосрочен план и настъпване на някое болестно състояние.

За картофите съм съгласна, но за бобовите и зърнените, зависи какво разбираш под сурово състояние Peace
Според това, което аз съм чела по темата, начините да се подтиснат т.нар. инхибитори при ядките, семената, зърнените и бобовите са два. Топлинната обработка е единият, другият е накисване и покълване. Вторият, т.е. покълването позволява по-добре да се усвоят ензимите в зърнените, бобовите, семената и ядките Peace
Лично аз от бобовите само мунг боб покълвам и го бланширам за 2-3 минути, но за бланширането по-скоро е въпрос на вкус.

R&S, за да ме засити мен зърнената каша, задължително преди това ям плодове и пия вода с лимон на гладно. Може и обратно, т.е. първо да изядеш кашата и след 1ч като огладнееш плодовете. Но поне при мен без плодове, зеленчуци и много течности засищане не се получава.

Валя, ето това е рецептата за бургерите: http://www.theppk.com/2012/02/quarter-pounder-beet-burger/

На мен днес започна да ми се пълни устата със слюнка при вида на фурмите върху закуската на децата, но засега удържам положението Crazy

Трици рядко купувам. Но ако вземам готова зърнена закуска, обиновено гледам да е с повишено съдържание на фибри, което обикновено означава, че има и добавени трици Peace

На обяд ядох пълнозърнест ориз със зелева салата и накиснати тиквени семки, за вечеря пак ще сме на ориз с карфиол и броколи.

# 257

За картофите съм съгласна, но за бобовите и зърнените, зависи какво разбираш под сурово състояние Peace
Според това, което аз съм чела по темата, начините да се подтиснат т.нар. инхибитори при ядките, семената, зърнените и бобовите са два. Топлинната обработка е единият, другият е накисване и покълване. Вторият, т.е. покълването позволява по-добре да се усвоят ензимите в зърнените, бобовите, семената и ядките Peace
Лично аз от бобовите само мунг боб покълвам и го бланширам за 2-3 минути, но за бланширането по-скоро е въпрос на вкус.

Първо кисна,после варя,пека и т.н.Това се отнася и за ядките.Покълнало не ям,независимо кой какво изписва за ползата му.Както и трици не ям. Peace
Бланширането на покълнало не е въпрос само на вкус,а на здрав разум Peace.Но на мен не ми се бае 3 дена да покълвам,,че да внимавам и да не се вкисне и мухляса,a после и да дообработвам.

# 258
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Мелачка за зърно ли имаш впредвид  newsm78

getreideflocker
аз ги ям накиснати (покълнати) Peace

# 259
Ясно.И ще ги ядеш съвсем сурови- накиснати ?

# 260
ОМ, това с кисненето и после печене за кои ядки става дума? Голям проблем ли е да се ядат сурови директно? Не мога да разбера защо например орехи трябва да се киснат и пекат после...

# 261
Наистина картофите не е добре да се консумират сурови. Чела съм че само сладкия картоф може.
Относно бобовите, само боб мунг и нахут може да се консумират покълнали и напълно необработени. Макар че аз лично от покълнал нахут съм си правила хумос, което си е пак обработка.
От зърнените, лимец съм покълвала и съм правила на суров хляб.
Но като цяло предпочитам покълнала елда, но пък тя не е зърнено.
Аз лично нямам проблеми при консумацията на тези бобови и зърнени които съм споменала.  Grinning

# 262
  • Linz
Направих си каша за закуска, държа ме сита точно 1 час. Хем млякото ми беше 3,5% Embarassed

1 час? Аз до обяд не изпитвам глад. Но преди тов аинах 20дневно плодуване, 10 дневно захранване.организмът ми свикна с по-малко количество храна, а тази е и засищаща, за мен в ок.
Никога не са ме засищали тези каши, но аз и по принцип се храня стабилно и огладнявам бързо.
Да, явно е въпрос на метаболизъм. И плодовете не помагат при мен. Но днес ще си направя това за междинна закуска- овесена каша с ябълки.

Не обичам печени ядки. Само за фъстъците съм чувала, че трябва да се пекат, но и тях ям сурови.

# 263
  • Стара Загора
Галче, благодаря за рецептата за бургерите!

ralica101, не съм съгласна, че консумирането на покълнали сурови семена вреди на организма и води до болестни състояния. Точно обратното - суровите кълнове, попаднали в организма са като взрив от витамини и минерали, които са най-необходими на човек. При една топлинна обработка тези вещества се унищожават. Единствено бобовите кълнове трябва да се бланшират за 2-3 минути, защото в сурово състояние съдържат вещество, което причинява леко подуване на стомаха.

Ето интересен линк за кълновете:
http://zelenazemia.com/малко-за-живата-храна-автор-теа-бинчев/

# 264
Ясно.И ще ги ядеш съвсем сурови- накиснати ?

ще пробвам, още нямам пресичката.  Mr. Green
иначе за сега си ям покълнали. нямам проблем със запек или неразположение.
П.П. аз не ям само сурови зърнени. хляб и тестени също ям. за закуска ям 20-30 гр. от покълналите или накистатите (раздробявам, накисвам за 6 часа във вода и ям с настъргана ябълка).

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 14:47 от asyalein

# 265
  • Linz
Има нещо вярно в това за ядките- сурови съдържат повече фитинова киселина. Но пък като се изпекат, им се разрушават полезните съставки.
На мен са ми по-вкусни сурови и така си ги ям.

# 266
Цитат
ralica101, не съм съгласна, че консумирането на покълнали сурови семена вреди на организма и води до болестни състояния. Точно обратното - суровите кълнове, попаднали в организма са като взрив от витамини и минерали, които са най-необходими на човек. При една топлинна обработка тези вещества се унищожават. Единствено бобовите кълнове трябва да се бланшират за 2-3 минути, защото в сурово състояние съдържат вещество, което причинява леко подуване на стомаха.

Ето интересен линк за кълновете:
http://zelenazemia.com/малко-за-живата-храна-автор-теа-бинчев/

Няма да споря, изложих фактите. Останалото е въпрос на личен избор.
За напсаното по разни сайтове, блогове и пр.- не мисля, че подлежи на коментар.
Единственото, което ще си позволя да отбележа е, че всяка крайност е вредна и има вещества, който се усвояват единствено и само при термична обработка.

# 267
Не знам какъв ефект имат покълналите в дългосрочен план, но аз лично се чувствам много по-жизнена и пълна с енергия, когато реша да увелича количеството на суровата храна в менюто си. Не бих минала изцяло на такъв режим. т.е. 100% суровоядство не е за мен Peace Аз днес съм на картофена яхния със салата от сурови моркови.

Относно суровите ядки, съдържат инхибитори, ако не са накиснати. Признавам, че не съм се интересувала какъв е точно е техния ефект върху усвояването на ядките или въру организма като цяло. Лично аз предпочитам ядките или накиснати или печени  Flutter

ралица, ще ми е интересно и ти да споделиш откъде са фактите, които си споменала, ако искаш Peace.

# 268
аз непитана да споделя - закуската от накиснати или покълнати зърнени е от един лекар по вътрешна медицина, който я препоръчва за закуска.
имал е клиника, в която е лекувал хора от цивилизационни заболявания почти изцяло с хранителен режим. успешно според неговите данни.

режимът не е труден за изпълнение. тъй като аз също не мога да мина на 100% сурова храна, за мен е подходящ. единственото, което е изключено от този режим на хранене, са фабрично преработените храни (а те не са малко). всичко останало е позволено. препоръчва се плодовете и зеленчуците да се ядат сурови, но присъстват и много рецепти със сготвени зеленчуци.

# 269
Нямам против да споделя.
Не разчитам на един единствен източник - предимно медицински факти, разговори с медицински лица.

Да, със суровоядство се лекуват заболявавания като диабет, подагра, туморни образувания и др. Има много материали по въпроса.
Само един пример, който се сещам в момента
http://www.imdb.com/title/tt1567233/

Всеки лекар има свое собствено виждане по разискваната тема. Факт е, че в сурово състояние бобови, зърнени и картофи остават необработени. Колкото до суровоядството-както всяко нещо, ако е приложено грамотно има полза. Крайности имат точно обратния ефект. Не мога да се съглася, че е нормално да се консумират трите групи храни необтаботени както и някой зеленчуци като патладжани и бамя. Да не говорим за сурови гъби.
За мен най-добрият вариант е умереност т.е. тези от плодовете и зеленчуците, които могат да се консумират сурови, останалите се обработват термично, семена и ядки - сурови. Зърнени, бобови и картофи термично обработени.

Общи условия

Активация на акаунт