ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 556
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Значи, намерих си едни забравени  незасадени луковици на лалета, които лекичко са поникнали . Та, ако сега ги посадя дали ще цъфнат или всичко безвъзвратно загубено?

# 301
Посади ги. И аз имах същата случка и ги посадих.

# 302
  bouquetБлагодаря, отивам да ги заравям!

# 303
Здравейте, Hug
Имам един малко спешен въпрос...за днес! Mr. Green
Вчера ми докараха брезата - 3метрова красавица. Тя си е в метална кошница, която не трябва да махам а да засявам с нея. Предупредиха ме да я укрепя за да не я изкриви вятъра.
Въпроса ми е:
как точно да укрепя брезата при засаждането? Ако и сложа кол-че - няма ли да нараня корените , набивайки го в земята до стеблото?
Виждала съм укрепване с въжета... но не знам как точно става това?
Любознателна, мисля, имаше брезичка в двора? Thinking
Приемам всякакви идеи и съвети относно засаждане и укрепване!
Предварително - БЛАГОДАРЯ  bouquet

# 304
JuliS, подходящи начини са така или така.

# 305
Barbabeau, ти беше писала за поставяне на пръст и трева. Какво направихте или още не сте?
Тревата в нашия двор май ще трябва да се сменя и сега проучваме въпроса.
Много ме блазни идеята да сложим чимове - но и тук не са "подарък" - само чимовете са към 6 евро/кв.м. Ако си я сееш сам е двойно по-евтино.
При нас става дума за около 150 квадрата. И свекър ми иска да направи подготовката на почвата (което е сложната част ако правилно разбирам).

Мен малко ме притеснява това, че според него е много лесно обаче Simple Smile

# 306
Barbabeau  Hug благодаря ти!
Сега ще стресирам мъжо да търси "арматура" Mr. Green

# 307
Ивенце, още нищо не сме направили, понеже последно онзи ден валя сняг, а и градинарят, който сме наели за работата, се разболя от шарка. Mr. Green Само да се оправи времето и да оздравее човекът, ще се занимаваме точно с тревата!
6 евро/кв.м. за чимове не е никак лоша цена, ако трябва да сравняваме по тукашните цени.
Тук пълната процедура по "лифтинг" на градината - отстраняване на старата трева, подготвяне на почвата, поставяне на нови чимове, труд включен = 25 евро/кв.м.
Първоначално по грешка и нас нас ни бяха казали тази цена, което ни ужаси, но ние тепърва ще добавяме нова пръст в градината, така че процедурата по отстраняването на старата трева при нас няма да я има и за нас важат други тарифи.
В крайна сметка успяхме да се спазарим за супер изгодни чимове, понеже на чист късмет се включваме към друга, по-голяма поръчка от нашата зона и ще платим 9 евро/кв.м. (което пак е с 50% повече от вашата цена), а наши приятели миналата година са платили 14 евро/кв.м. за чимове, понеже не са имали този късмет да се включат към друга поръчка.
Това е цената само на чимовете, трудът на градинаря по подготовката на почвата и поставянето на чимовете ще се плаща отделно и тарифата е 20 евро/час.
Надявам се, че успях да напиша разбираемо кое колко струва. Crazy
Какво представлява самата подготовка на почвата още не съм видяла в подробности, но сигурно скоро ще мога да напиша.
Миналата година видях малко как правиха почвата на нашите приятели. Много прецизно, теренът беше разчертан на квадранти с опънати въженца, за да е хем максималко равно, хем да се изчисли някакъв минимален наклон за отичане на дъждовната вода. Почвата на няколко пъти се мачка с валяци, за да слегне и да не потъва в последствие... Изобщо, има си чалъми, но ако свекър ти е опитен и сръчен, може и да може да се справи. На Любознателна мъжът ѝ сам е правил тяхната трева с все подготовката! Simple Smile

# 308
  • ENGLAND
Ивенце няма нищо сложно в сеенето на тревата, пък и в подготовката на почвата. Важно е да знаеш какво да правиш. Аз сама, мъжо понякога, подготвихме терена и посадих трева в първата ни къща. Имам и снимка как с дъждобран разхвърлям семената, да не изпусна дъжда, иска се много поливане. В ютуба има много филмчета за това.
За сегашната градина не ми се чакаше да расте тревата и взехме готови рула. Ако ви кажа по колко я взехме ще има да ми завиждате. За първия кръг 1 паунд на квадратен метър. В магазина зареждали всеки петък рулата трева, а във вторник каквото остане го пускат по 1 паунд. Ние улучихме намалението.
За втория кръг нямаше вече такава оферта. Една сутрин мъжа ми се връща от работа и натоварил 10  рула по 3 паунда квадрата. След час отиваме да вземем още и гледам на половин цена - 1.50. Плащаме и аз пред касиерката само дето скандал не му вдигнах че не ме е чакал. Тя жената явно му съчувства и каза да даде бележката от сутринта и ще му върне половината пари. Ама нашия и бележката оставил в къщи. Накрая ни каза когато и да дойдем с бележката ще ни върне парите.
А рулата трева ние си ги слагахме, също не е никак сложно. Важно е да е много добре отъпкана и изравнена почвата.

# 309
Дорет, после в Англия било скъпо Simple Smile
Жалко, че затвориха темата за митовете.

Твоите снимки ги бях гледала преди време. И ме нахъсаха - как може да стане много добре с желание и усилия. Ние започваме от по-добро състояние де. Но има доста мъх и голи петна.

Това 6 евро е цената без транспорт. Мъжът ми щял да вика подкрепление.
Ние си купихме валяче Simple Smile Гледах, че може да си наемем електрически уред за разкопаване (не знам как се казва на български). Но то най-трудоемкото си е почистването от старите треви и корени.

В този ред на мисли - според вас - трябва ли като почистя да чакам да видя дали няма да излезнат нови бурени? Така ми казаха в магазина - чистиш, чакаш 2 седмици, пак чистиш и тогава сееш.

Барбабо, мерси и на теб за отговора.
Дано се оправи скоро времето. И тук вали непрекъснато.
Поне после няма да поливаме Simple Smile

# 310
  • ENGLAND
Дорет, после в Англия било скъпо Simple Smile
Жалко, че затвориха темата за митовете.
А, то пак си е скъпо, но пък аз съм спец по сейла.

Чистите от бурени и пръскате с препарат срещу бурени, ако не искате да чакате. Препарата е препоръчителен и в двата случая, при рулата или със семена.

И при нас е много судено, чак сняг дават. Друга година още края на февруари навсякъде е пожълтяло от дафодили, сега се виждат само листенцата. В градината имам няколко цъфнали минзухара, нищо друго не цъфти, още му е студено. Ето ги минзухарчетата.

# 311
Попаднах на интересен метод за вкореняване на рози. След като се отреже пръчката се набива в картоф...дават да полседи няколко дни ( 3-4) според статията и сеят барабар с картофа

# 312
  • Стара Загора
Titina, много интересно ще се пробва.

# 313
  • густо майна Филибето
JuliS, това е най-простия начин. Предварително увийте стеблото с някакъв парцал на мястото на вързването.
Скрит текст:

Сеенето на трева не е трудно, а е много трудоемко.Има и тънкости, но те се усвояват с опита и наблюдение.  Едно от най-важните неща е да се отървете от многогодишните плевели, особено от троскот. Иначе от октомври до април ще имате жълта ливада, а ако има цветни лехи ще е едно безкрайно скубане.
Терена трябва да е равен, без бабуни или дупки, защото там, където е вдлъбнато, ще се събере семето, а после ще събира вода и там тревата ще е по-зелена и висока. Валяка не върши кой знае каква работа, ако скоро е орано и фрезовано, стават страхотни неравности. Минава се няколко пъти, утъпква се и с крака, малко е на усет.
Избора на тревна смеска също е важен, защото различните включват различни компоненти,това пък е по-скоро въпрос на опит.

Важно е и по кое време на годината се сее. Тук да сееш трева от юни до септември е кошмарно, защото тревата не иска да расте заради високите температури. От многото поливане тогава, се събира на купчета и расте неравномерно. Отгоре на всичко я отнасят мравки и кълват птици. Решението е да се насипва отгоре тънък слой пръст или торф. Когато е много сухо и горещо, се правят и други неща, за да се задържи влагата.

И почвата не е без значение, най-добре се държи трева на пропусклива почва, но при редовно поливане, това пак е свързано с вида на почвата.
Тук цените са приблизително такива
В крайна сметка както и да си я насеете, ще ви е драго Simple Smile

# 314
А аерирате ли тревата?

Общи условия

Активация на акаунт