ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 456
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
  • ENGLAND
Мойта трева е 20 кв.м  и не съм я аерирала досега, така като го пишат или с машина. Но пък напролет след първите няколко косения минавам  с греблото да поразровя почвата, събирам изсъхналата трева  и пръскам семена за  устойчива трева + един път на 2 месеца подхранвам с това http://www.lovethegarden.com/brands/evergreen , евъргрин 4 в 1. Но съм забелязала, че специално тук за да има хубава трева трябва да се коси почти всяка седмица.

# 316
  • густо майна Филибето
Titina, аерирането се налага при тежки почви и повече влага, зависи и от смеските и възрастта на тревния килим.Иначе може да се появи мъх, или пък тревата става толкова гъста, че сама си пречи и започва да съхне. В нашия регион не съм забелязала да има крещяща нужда от това, просто климатичните условия и почвата са такива. Не е зле да се направи.
 Ние поддържаме една голяма градина, където човека е чул, че е добре да се грапи и аерира всяка година и иска да го правим и есента и пролетта. Simple Smile При него грапенето пролетта е наложащо, защото има много пожълтяла трева, предполагам, че в смеската има някакъв културен троскот Simple Smile
 ММ направи грапене в нашата градина въпреки протестите ми, и тревата отслабна, в оголелите места веднага поникнаха широколистни плевели, с две думи нямаше нужда, ама никаква, нищо, че тревата беше на 4г. Тази година съм наложила пълна забрана да го прави Grinning  При грапенето с машина се оскубва и малко трева, може би ако е ръчно няма да се повреди толкова.

# 317
здравейте,
Любознателна, гледам, че обсъждате тревата и в частност твоят пост за аерирането.
При нас тревата е ливадна, т.е. не сме я сяли в по голямата част. Права си че есен -пролет е жълта и изсъхнала. никога не съм е търмъчила да я свалям. новата си избива отдолу и при първо косене си се оправя. Обаче.
Това е само в горната ливадна част. Тази която е в непосредствена близост до къща, цветя, шезлонги и т.н. е в окайващо състояние. Тази пролет дори забелязах наличие на мъх в доста големи участъци, които миналата години не са били "замъхени"
Дори преди 2-3 дни се чудихме с мъжо, дали трябва да махнем изцяло мъхът за да не се разпространява. Thinking
Почвата ни е тежка, глинеста, с голям наклон, т.е. не задържа вода.
Може би просто мъхът е в следствие на топлата и безснежна зима?! Но ме притеснява зали няма да се разшири като обем територия и да порази и така оскъдната трева в тази част на двора?!

# 318
Любознателна, кое се нарича "грапене"?

Aз за аериране знам надупчването на терена с шипове, но без да се отскубва трева.

# 319
Barbabeau

това е много интересен инструмент... Thinking
Сега ще видим откъде може да се купи?!

# 320
  • густо майна Филибето
JuliS, може би смеската не е подходяща, или след засушаване се е оголило и мъхът се е настанил newsm78 Тревата и тя си има изисквания и расте различно на различна почва. И аз имам мъх на едно много сенчесто място, което дори и не получаваше много вода, но пък почвата е много сбита. Там има една трева за сянка, която изобщо не върви при нас, много е тънка и рехава. Но на мен мъхът ми харесва там, защото е до детската къщичка и езерото, естествено стои. Grinning
Има препарати за премахване на мъх. Може би трябва да насеете друга трева и да внимавате при поливане да не се задържа водата, аерирането сигурно ще помогне.

Barbabeau, грапенето си го представи как с греблото минаваш с натиск върху тревата, така то обира изсъхналата трева. С машината се "реже" и почвата, регулира се дълбочината до 2см. Така сбитите чимове се накъсват.
А, ето намерих и картинки:

# 321
Така сбитите чимове се накъсват.

Ахаааа. Важно е да се знае, особено за сбитите чимове, понеже става грозничко, когато тревата започне да расте на неравномерни туфи, а около тях се оголва. Разбрах, мерси. Simple Smile
Аз за сбиването на чимовете съм чела, че се избягва с често валиране, но предполагам, че това е превантивната мярка, а грапенето е решението при вече образувани туфи.

# 322
При нас са аерирали тревата, но с машина. На дълбочина се влиза около 7-8 см и диаметъра на отвора е около 1.5 см. И в Канада и в Тексас по един и същ начин, въпреки, че тревите са коренно различни

# 323
  • София
Здравейте момичета,

искам да попитам нещо, тъй като се нуждая от компетентен съвет. Налага се преместим няколко корена рози - дали ще се съсипят с това пролетно местене?
Къде мога да намеря семена за трева на по-ниски цени? За София е питането ми.

# 324
Любознателна, благодаря за подробния отговор.

И аз гледах тук за такова - разчепкване Simple Smile
Дали с гребло или с този специален уред е пак добре.
Мъжът ми е намерил трева на чимове директно от производител, ама транспортът е труден всъщност, защото те са големи и тежки рула.

# 325
  • ENGLAND
Ивенце, а няма ли да ви излезе по-евтино ако си вземете някакъв голям ван под наем и отидете да си ги вземете направо от производителя. То завиди и колко трева ви трябва.
Е, сега научих как се казава това дето правих с греблото - Грапене. Явно съм супер пишман градинарка. Но при нас не е необходимо и да се грапе, няма изсъхнала трева. Тук е много влажно и трева не изсъхва.
Докато търсех какво е грапене попаднах на ей този блог, има интерсни неща http://savour-garden.com/blog/

# 326
От приятели градинари ( с над 30 години професионален стаж в тази област) знам, че най добри са естественните чимове, не изкуственно отглежданите по разсадници.. Естественно са и доста по скъпи.

# 327
  • густо майна Филибето
Здравейте момичета,

искам да попитам нещо, тъй като се нуждая от компетентен съвет. Налага се преместим няколко корена рози - дали ще се съсипят с това пролетно местене?

Няма проблем да ги преместиш, сега е моментът! Изкопайте ги с повече пръст. Ние сме местили посред лято, не усетиха. Но бяха с много голяма бала пръст, мъж си трябва  Wink

# 328
  • София
Здравейте момичета,

Няма проблем да ги преместиш, сега е моментът! Изкопайте ги с повече пръст. Ние сме местили посред лято, не усетиха. Но бяха с много голяма бала пръст, мъж си трябва  Wink

Много благодаря за отговора  Hug

# 329
Титина, какво значи изкуствено в случая.
Тук са на една поляна и ги виждаш преди да ти ги извадят Simple Smile

Дорет, да нещо такова мислим да направим.
Можем да вземем ван от познати.
И то няма да е явно един курс, че то 1 кв.м. руло тежало 17кг.  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт